Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 23 octombrie 2012

"Hiperinflatia" loveste si China

O alta tara in care Banca Centrala se joaca cu piata cum vrea ea, putand chiar sa o desfinteze, conform perceptiilor pe care le au unii. Si continua sa le aiba, indiferent de dovezile clare servite de realitate. Atentie! Este vorba de o tara cu economie planificata, chiar daca existenta proprietatilor private le poate lua unora ochii. Matematica este insa foarte simpla pentru cei care vor sa o intelega, chiar si atunci cand este vorba de o  economie dirijata de partid si de stat. Cererea nu poate fi planificata nicaieri, nici macar intr-o tara comunista percum China

Indiferent de cum s-ar numi marfa. Leu, yuan, dobanzi, vibratoare etc. Cand cererea nu exista pretul scade, punct. Nu am invetat eu aceasta afirmatie, sau mai bine zis aceasta lege a pietelor. Piata a inventat-o, prin insasi modul ei de functionare. Si o demonstreaza prin cifre clare pe care la gasesti si in articolul din link. Sigur ca, exista si vor exista intotdeauna oameni pe care nici o realitatea de pe acest pamant nu va putea sa-i convinga. Sa fie sanatosi! Pentru acestia recomad cu caldura lectiile de economie ale lui Guran. Mai nou la TVR1, daca am inteles eu bine. Sa nu uitam totusi ca realitatea poate fi chiar dura uneori si din pacate. Asa cum a fost cu oamenii care au intrat la baie, dupa primul val tsunami din Tailanda.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Horea, cam cat va dura valul devastator care e posibil sa vina ?
Cu stima.
Emil

Vali spunea...

Horea,pana la urma tre sa stii la ce sa te uiti sau altfel spus sa cauti informatia valabila pentru a trage concluzii cat mai valide.

Si asta se poate chiar intr-o economie controlata de catre partid si stat.

http://www.curierulnational.ro/Piata%20bursiera/2012-10-19/Cu+ce+combustibil+mai+functioneaza+motorul+chinez%3F&hl=Adrian%20Panaite&tip=toate

Sau pentru cineva mai comod, ar putea privi la indicele bursier al Chinei continentale ....

De unde sa apara hiperinflatia chiar nu stiu...

Horea spunea...

Emil, in cazul in care analiza mea este corecta, pana in 2016.

Vali, absolut corect. Toti cei interesati au acces la informatii. Mai trebui sa sti doar sa le strecori. Eu zic totusi ca un articol bine gandit si documentat sare in ochii oricui cu capul pe umeri. Nu si in ochii celora acare l-au votat pe Becali parlamentar european.

Dar, pentru ultimii nu mai conteaza oricum nimic.

Rafael spunea...

Horea,atat piata cat si orice altceva nu mai au mod prpriu de functionare.Daca nu exista cerere,arunc produsul in mare,daca tre'sa dau faliment ca firma,deoarece merg in pierdere de n ani ,ma subventioneaza statul din bani publici etc.In China tot aud de crestere economica,sa fim seriosi,despre care crestere vorbim? A! Despre faptul ca guvernul e tinut in functie datorita multinationalelor?...Pentru ca daca acestea ar pleca,guvenurl ar pica clar.Sa continui?.....

Horea spunea...

Rafael, ba au. Se vede asta chiar acum dupa QE infinit. Sa asteptam sa vedem si restul. Iti amintesti poate zicala maghiara cu slujnica si ulciorul.

Anonim spunea...

horea , se pare ca mai sunt si investitori de calibru care au incredere in Qernake !!!
http://finance.yahoo.com/news/warren-buffett-says-hopes-bernanke-113743551.html
... si sa nu te miri cand o sa-i ridice statuie in NYC !
cu stima , sorinelp

Anonim spunea...

in plus , facebook se pare ca-si revine puternic , bravo mark !
cumva piata a fost manipulata ???
http://finance.yahoo.com/blogs/breakout/facebook-earnings-beat-heard-round-world-140230665.html

Horea spunea...

Sorinel, sigur ca sunt. Buffet mai si conteaza, eu deloc.
Asta nu-mi schimba insa parerea despre Bernanke si nici despre FED.

Avem si un laureat al premului Nobel, Krugman, care spune ca qe infinit nu ajunge. Precum avem si in Romania oameni care spun si chiar explica ca Ponta n-a plagiat. Gradina Domnului este mare. Si totul e ok pana la urma, daca suntem lasati sa traim si noi in ea. Fara sa ni se dea in cap cu lopata pentru ideile diferite pe care le avem.

Anonim ma bucur si eu cu tine pentru FB. Pacat ca nu ai un nume sa stiu si eu cu cine ma bucur.

Exista totusi o problema. Daca FB va pirede din nou cele 22% pe care le-a facut intr-o singura zi, la anuntul profitului, tu vei continua sa exclami Bravo Mark.

Si vei continua sa fi convins ca profitul anuntat, cel care a depasit orice asteptare, nu este de fapt suficient. Poate analiza pe care o vei citit va veni de la Krugman.

Daca il cunosti cumva pe gogu, transmite-i salutari din partea mea. Din pacate, romanii care au cumparat FB la 46 de dolari ca sa devina milionari se uita in continuare la o cifra de 50% pierderi.

Cum ii spuneam lui gogu iti spun si tie. Orice investitie din care castigi este una buna. Totul depinde insa foarte mult de perspectiva de timp.

Pentru ca, daca stai 5 ani ancorati cu banii intr-o pierdere, potentialul unui eventual castig scade maecant. Nu-i totuna daca ai cumparat argint la 50$ sau la 26. M-am referat la cei care stiu numara. Cum, nu-i totuna daca ai cumparat FB la 46 sau la 18. In rest bravo Mark, sper sa te poti bucura cumpatat.

Anonim spunea...

Ce-ti trebuie Facebook cand ai Visa,Mastercard,Mcdonalds?Vise pe net la pret de specula.