Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 11 octombrie 2012

Hiperinflatia a pocnit Romania

Asta daca citesti tabloidul meu prefereat capital, care pare ca nu se dezminte nici de aceasta data. Expertii de la asa numita revista economica au dat cu nasul in cartofi. Vazand prin interemediul acestora, si a inca a catorva produse alimentare, inflatie record in Romania. Suntem oare pe drum spre hiperinflatia care s-a agatat de tara noastra dupa lovitura de stat?

Acum cand cartofii s-au scumpit cu 26% intr-o luna. Din strigatele disperate ale jurnalistului de la capital, care a mai ales si un titlu care iti face parul maciuca, reiese ca da. Si pentru ca acest tabloid are destui cititori sunt apropae convins ca Romania a intrat in panica.

Chiar daca ar exista cineva din cititorii faimoasei reviste care a dat din greseala peste blogul meu, sunt convins ca el va continua sa ramana panicat. Pentru ca, ceea ce spune capital obisnuieste sa fie litera de lege si sfanta scriptura pentru toti cei care isi mai bat din cand in cand capul cu economia in aceasta tara. In capital ii gasesti citati pe Guran, pe Cabat, si pe altii de calibrul lor. Cum dracu sa nu fie cititorul fidel al revistei cel mai initiat om de pe pamant. Ba! Jargon ministerial plin de cultura. O zas aia dje la capital. Na daca o zas o zas.

Dar mie nu prea imi place sa repet afirmatii facute de 100 de ori. Dea ceea nu voi repeta nici definitia inflatiei pentru a nu stiu cata ora. Nu ar fi fost rau totusi daca cei de la capital ar fi aruncat un ochi catre intreprindele care au valorat miliarde si care azi nu mai valoareaza nimic. Probabil ca este mult mai greu sa te uiti la o intreprindere decat la un cartof. Eu as vrea totusi sa-i linistesc pe cititorii mei, pe cei putini care si-au pierdut timpul cu aceasta pagina incercand sa si inteleaga ceea ce au citit.

Tovarasi! Cartofii nu vor fi niciodata, singuri, sau nici macar imperecheati cu uleiul, fasolea, etc. o masuratoare a inflatiei din nici o tara. Doar eventual pentru jurnalisti de calibrul celora de la capital. Care, activeaza din fericire pentru ei intr-o tara in care oamenii gandesc foarte putin. Si, ca atare, se sperie si foarte usor, devenind prin aceasta deosebit de manipulabili.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Strugurel mimeaza inflatia sa nu o ia leul la vale si se pare ca-i merge.Singura inflatie a fost pe alimente de baza si energie.Restul au luat-o rau in bot ,in special imobiliarele care la noi nu sunt incluse in indice ca in SUA..La noi toate stirile sunt bune.In primele sase luni inflatia scadea dar leul se deprecia,acum cand creste toti il asteapta pe Strugurel sa creasca dobanda.O sa astepte mult si bine.Poate la anul pe la un 4,7-4,8 o sa se trezeasca.Sau nu :)

dragon spunea...

@Horea: pai cartoful s-a scumpit pentru ca productia de acest an este foarte mica (asta am vazut si eu la bunicii mei :().
@Anonim: Depinde in ce valuta calculezi imobiliarele. Daca calculezi in lei, atunci in ultimii 2 ani au cam stagnat preturile.
PS: urasc captcha.. de tot.. am incercat vro 20 de imagini pana mi-a iesit :D

Anonim spunea...

victime colaterale ...
http://www.zf.ro/eveniment/daniel-daianu-unul-dintre-clientii-wbs-sunt-stupefiat-de-disparitia-lui-sima-am-investit-pentru-ca-mi-s-a-spus-ca-sunt-castiguri-mici-dar-sigure-10193494/

Stefan spunea...

E o prostie sa se afirme ca din cauza alimentelor a crescut inflatia in Romania. Impactul daca exista si cineva vrea sa se aplece pe acest subiect e marginal.
Inflatia este o boala a politicii monetare. Nu este o boala a pietii Crangasi unde tata Floarea a observat ca face un ghiseft daca pune 0.5 lei la kilu de tuberculi.
Asteptam ca ziaristii din domeniul economic sa calculeze impactul emisiunilor repo din prima parte a anului si a variatiei agregatelor monetare.
Dar cred ca nu e cazul. BNR-ul si-a cumparat de mult linistea din partea asta a presei.

Stefan spunea...

Este foarte simplu de demonstrat si se poate rezuma la un singur cuvant RATIONALIZARE. Daca s-au scumpit alimentele alte preturi au o evolutie constanta sau descendenta pentru ca bugetul familiei ramane acelasi si prin urmare se aloca maiputin influentand cererea. Din aproape in aproape se ajunge la cererea agregata care preseaza si ea mai departe.
E si multa psihologie asa cum Horea a aratat de mai multe ori.

Anonim spunea...

" Horea, oarecum te asociez cu Sima . Si el saracul credea ca dolarul va decola .. atat doar ca nu pierzi tu banii clientilor ."
Dupa intrunirea conditiilor Basel 3 de catre cooperativele europene, daca vor fi ndeplinite, lucrurile vor lua o intorsatura ciudata. Amerlocii nu au acceptat Basel 3 si deocamdata huzuresc, heuropenii inca se straduiesc. Europenii trag capitalurile din bancile periferice pentru a intruni conditiile , iar euroiul hop si el. Dupa ce se va fi consumat acest BASEL 3, iar ne va explica Isarescu cum a salvat el Romania . Situatia e asemanatoare cu perioada 94-97 cand luau credite de la banci doar firmele, repet " asemanatoare " . Perioclul sa crape vreo banca exista, intru-cat se vede degradarea economica ce o traversam. Asadar lasati-l pe SIMA si dolarii lui si fuguta la pregatit terenul agricol pentru cultura de la anul.