Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 16 octombrie 2012

Hiperinflatia produsa de cartofi da in deflatie

Stirea vine tot prin intermediul tabloidului capital, inundat de jurnalisti care nu explica nimc. Ei prezinta stirile fara sa le judece. Si ca o consecinta fara sa-si dea seama cum doua articole publicate de aceiasi revista, in decursul a catorva zile, se bat cap in cap. Pentru poporul votac nu are de fapt nici o importanta. Ei au aflat deja tot ceea ce conteaza. "Jos Basescu",adica programul de guvernare din urmatorii ani, si, sus inflatia, masurata prin intermediul cartofilor. In momentul de fata 26% intr-o luna. 

Hiperinflatie cu alte cuvinte. Asa ca Ponta si domnul Dan vor avea de unde sa dea. Exista totusi o mica problema! Cea despre care ne povesteste tabloidul meu preferat. Desi, ca de obicei, problema este prezentata votacului mai degraba ca o victorie a BNR. Care a sarit din nou sa apere leul. Cum? Prin limitarea imprumuturilor catre banci la un plafon de 6 miliarde, in conditiile in care cererea a fost de 21 de miliarde.

Ce a obtinut BNR prin aceasta manevra? Nimic! Pentru ca se pare ca bancile au reusit sa faca rost de leii de care aveau nevoie prin cumparari de la cei care au dorit sa-i vanda. Din moment ce leul a continuat sa cada si dupa manevra Isaresciana. Eu om cu creiereul spalat mai trag totusi inca o concluzie! Tot din cele relatate de capital. BNR nu pune pretul la valute, piata il pune, depreciind astfel cum vrea ea chiar si o valuta care pare sa fi fost pe terminate. Ca si argintul de fapt, si el pe terminate, dar si mai depreciat decat leul in momentul de fata.

Ba mai mult! Autorul articolului din capital anunta prin stirea pe care ne-o ofera deflatie. Fara sa-si dea seama, desigur. Pentru ca nu i-a pasat niciodata sa citesca si sa invete definitia fenomenului. Sunt absolut convins ca stie mult mai multe despre cartofi decat despre efectul pe care il are lipsa de lichiditati din piata. De ce este oare lipsa de lichiditate adevaratul semnal al deflatiei? Si nu pretul cartoflui de pe masa votacului din Romania? 

Raspunsul este destul de simplu pentru orice om cu creierul spalat: Lipsa de lichiditate monetara va avea intotdeauna ca rezultat deprecierea preturilor. Pana si la cartofi! Unitatea de masura a inflatiei romanesti. In timp ce, pretul cartofului nu va influenta niciodata cu nimic lichiditatea monetara din piata. Uitandu-ma la grafice vad semnalele inceperii unui nou ciclu deflationist si peste hotare. Vad ca atare si o intensificare a volatitlitatii bursiere, foarte curand, pretutindeni. Care, ar trebui sa se materializeze mai mult ca probabil prin caderi mult mai intensive decat cele pe care le-ai vazut pana acum. Motivul va fi acelasi! Deflatia.

Cu efectu-i vesnic, deprecierea preturilor. Ce s-a intamplat atunci cu sacul fara fund al lui Barbachii? Care trebuia sa duca bursa in cer. Deocamdata, se pare ca cei ce l-au primit stau cu banii nemiscati, nelasandu-i sa circule nici macar la bursa. In orice caz nu la bursa din SUA. Sa vedem daca se vor razgandi? Si daca vor incepe sa lase urme pe care sa le pot vedea si eu pe graficele pline de linii trase anapoda.

3 comentarii:

paul spunea...

acum inteleg de ce s-au triplat economiile oamenilor pe timp de criza si ce inseamna velocitate monetara.ce se va intampla,totusi,cu acest cash si ce schema va profita de ei?

Horea spunea...

paul, cashul va plati datorii acolo unde ele exista. Restul care nu circula in momentul de fata, va intra in economie atunci cand va fi momentul potrivit. Si numai acolo unde preturile vor fi foarte accesibile. Urmand intocmai teoria profitului. Cumpara ieftin si vinde scump.

Cristi spunea...

Va fi de ajuns acest cash sa plateasca toate datoriile care s-au facut din nimic in ultimii ani?
PS
Sau cumpara scump ca fazanu' si vinde la disperare tot ca fazanu'...