Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 19 octombrie 2012

Uitati dragii mosului cine misca piata

In nici un caz nu Bernanke. Sau vreo alta paiata infundanta in cifre si exrapolari liniare. Capii goagel care au primit bonus actiuni gratuite le-au vandut imediat ce le-au primit. Pentru ca ei nu sunt analisti, nu extrapoleaza ca atare nici liniar, ci, se iau dupa realitate incercand sa fie cat se poate de des cu picioarele pe pamant.

Exista si oameni care incearca sa vada realitaea din afara, uitandu-se la ce fac cei care o cunosc cel putin aproximativ. Pentru ca nu poti vinde atatea actiuni fara sa lasi si niste urme. Ba mai mult! Vanzarile insider , precum si cumpararile, sunt raportate oficial, devenind astfel informatii publice. Exact aceste urme le caut si eu intr-una, urme adancite de altii care stiu foarte bine ce fac. Urme care apar si pe grafice. 

Din fericire pentru mine am reusit sa deslusesc destul de bine pana acum pasii celora care conteaza. Crezi cumva ca a inceput prabusirea? Bursa a cazut azi ca un bolovan. Intensificand volatilitatea pietei exact asa cum iti spuneam ca va face intr-un articol precedent. Daca crezi asa ceva eu iti spun sa nu te grabesti! Pentru ca multi romani trag foarte des concluzii rapide, dar si foarte pripite.

De la bursa la politica! Sunt absolut convins ca va veni in curand si ziua in care poporul adunat de Dragnea pe stadion isi va blestema "adunatorii" din inima si din plamani. Numai ca, romanul crede mai usor ceea ce ii spun despre bursa, chiar si acum dupa atatia ani, decat ar crede ceea cei ii spun despre politica. Desi lucrurile sunt legate in lant.

15 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Sunt legate in lant, iar probabilitatea de 100 % exista... in teorie. Practica e plina de... ghirlande.

Anonim spunea...

Am avut si eu actiuni la o companie publica si nu le puteam tranzactiona in anumite perioade (tocmai cind as fi cistigat mai mult) - asa spune legea.
E normal sa vinzi din actiuni, iti diversifici riscul.
Nu e nici o conspiratie sau frauda aici.

Horea spunea...

Costel! Pentru ca ne aflam pe un site de dezbateri, spune-mi si mie ce a facut in opinia ta USL pentru poporul de partea caruia se declara? Nu spun pentru tine, pentru ca nu te cunosc.

M-as bucura daca ai insira si niste idei prin care vezi tu ca tara asta s-ar putea dezvolta. Asta incazul in care nu o vezi cumva destul de dezvoltata in momentul de fata.

In afara de jos Basescu, care sa presupunem ca va fi jos, cu poporul multumit, din cauza visului suprem implinit.

Trebui sa existe o viata si dupa marinar! Tu cum o vezi? Vom fi oare ca Islanda imediat dupa plecarea presedintelui actual? Sau poate ca nu vrem sa fim? Ajunge poate pentru moment doar faptul ca Becali s-a facut liberal?

A fost cumva Basescu la putere tot timpul? Din 89 incoace? Mi-a scapat mie ceva? Sunt numai ochi si urechi! Iti dai seama ca nu am ce discuta cu oamenii care gandesc ca mine, ci mult mai mult cu cei care gandesc diferit. Chiar si cu cei privilegiati. Pentru ca de la ei as dori sa aflu, de ce se considera privilegiati?

paul spunea...

pai cu cine ati dori sa voteze un om cu privata in curte?(70% din populatia judetului olt).cu un individ burtos si cu mustata(agramat si cu cateva dosare penale).
problema Romaniei nu este clasa politica ci populatia cea mai slab urbanizata din Europa.cea mai prospera zona din Europa este un oras:Luxemburg,cea mai saraca este o adunatura de sate:judetul Vaslui.

Anonim spunea...

horea nu inteleg de ce te mai stresezi sa-i explici cacatului de costel democratia , mononeuronalul ala stie una si buna jos basescu !
pe de alta parte eu vad viata lunga in romania cu USL-ul la putere , tara asta inca mai are ceva resurse si mastrodonti de privatizat , ceea ce e o sursa puternica pentru imbogatire si pomeni la pensionarii ramasi comunisti !

Horea spunea...

Anonim. Eu de obicei nu explic ci imi spun o parere, si incerc sa o spun cat mai documentat. De data asta nu am spus nimic, am intrebat. Asa cum se face intr-o discutie.

Usl la putere? Mai mult ca probabil asa cum spui. Numai ca, la putere te erodezi, mai ales atunci cand nu faci altceva decat sa minti si sa organizezi mitinguri. Vezi cazul PDL.

USL nu traieste nici azi pe picoare proprii, dupa parerea mea, ci pe hoitul celorlalti. Care in loc sa se trezeasca se imput pe zi ce trece. Cu o alternativa USL s-ar fi erodat rapid. Lipsa de alternativa il face sa se erodeze mai incet. Asta pentru ca jos Basescu este inca un slogan actual.

Doar lipsa acestui slogan, deci un Basescu plecat de la Cotroceni, ar putea tulbura serios apele aliantei.

Trist cand vezi ca taria aparenta a cuiva este de fapt slabiciunea sau chiar inexistenta celuilalt. Mia ales in politica si mai ales intr-o tara deja nenorocita ca Romania. Care, ar avea cea mai multa nevoie de o conducere ferma a societatii sale in destramare. Rezultata tocmai din cauza slabiciunilor din politica.

Anonim spunea...

Piata e o poveste .Uitativa la leu.Vine Isaila cu limitarea repo si ce mai poate face piata?

Horea spunea...

Anonim! Cand faci o afirmatie ar trebui sa o argumentezi. Explica frumos procesul prin care limitarea repo poate face din piata o poveste.

Hai sa incercam macar pe acest blog sa nu scoatem afirmatii din buzunar. Pentru ca, pana la urma, numai afirmatiile argumentate si bine documentate atrag atentia.

Restul devenind cu trecerea timpului doar vorbe goale chiar si pentru prosti.

Anonim spunea...

Pai hai sa explic.Unde ar fi cursul euro/leu daca Isarescu n-ar face repo?Daca interventionismul BNR nu inseamna denaturarea grava a pietei atunci ce inseamna?Se pastreaza fortat leul la valori artificiale prin mecanisme financiare care nu au legatura cu realitatea.Intre timp economia e sugrumata prin dobanzi mari la lei.Eu cred ca piata vrea dobanzi mai mici la lei datorita situatiei economice si asta era cheia relansarii din 2009 incoace.Ce au facut polonezii?Au aparat un curs artificial ?Nu.L-au lasat sa se duca in 5 si s-a intors pt ca asa era normal sa finantezi economia in moneda locala nu sa tii cu dintii de curs.La noi l-au fortat sa stea sub 4,3 pana au distrus tot,au taiat salarii,au ichis spitale etc.Asta nu e piata cand intervii pe curs ,tai salarii,etc ,e interventionism prostesc.

Horea spunea...

Anonim, vei vedea in curand, foarte probabil, cata influenta are Rezeva Federala din SUA, o banca mult mai mare decat BNR, asupra pietelor si asupra dobanzilor. Realitatea ne va convinge pe amandoi. Pe mine cu siguranta.

Pana atunci ti-as mai pune doar o intrebare. Cum iti explici deprecierea pe care a avut-o leul, dupa limitarea repo facuta de BNR? O depreciere care in opinia mea nu s-a terminat inca.

Anonim spunea...

Pai tocmai asta e discutia ca piata duce leul catre depreciere dar BNR pune zidul REPO la 4,6.Deci piata nu mai e piata e ca mercurialul la legume de pe vremea lui Ceasca.Cat priveste deprecierea de dupa Repo au spus de mai multe ori ca 2-3% nu-i deranjeaza.Si cand am avut curs mediu de 4,2 l-au lasat intre 4,1 si 4,3 mai tot timpul .Apoi au mutat banda la 4,2-4,4 iar acum 4,4-4,6.Si intre timp asteapta sa vada cum reactioneaza economia la fiecare banda de variatie .E pe incercari la BNR ca si in restul lumii.Depreciem usor si asteptam ,iar mai depreciem un pic dar nu brusc si nu fara reveniri ca se sperie romanul si schimba tot in euroi.

Anonim spunea...

Pot paria ca orice depreciere peste 4,6 in urmatoarea perioada nov-dec,va fi de mica amplitudine si de maxim cateva zile,asta presupunand ca va ceda cu zidul de la 4,6 ceea ce nu cred.Mai sunt unele povesti cu 4,7-4,8 in urmatoarele 2 luni ceea ce e doar analiza tehnica si nimic altceva :).Nu conteaza ce vrea piata asa cum nu conteaza ca nu sunt bani pentru spitale,sosele ,etc.Poate ca zlotul sau forintul mai au vreo legatura cu piata,leul e prin excelenta manipulat.Nu m-ar mira daca USD va creste fata de Eur sa vad leul apreciindu-se fata de Eur ca asa vrea Isaila.

Horea spunea...

Piata este piata! Doar ca niste banditi s-au hotarat s-o distorsioneze. Reusind sa faca acest lucru doar pentru moment. Au spus de mai multe ca.... tu ii crezi? De la 3,20 la 4,60 nu sunt doar 2-3%?

Poate ca in Romania sunt? Pentru ca stergem un zero si gata. Calculeaza chiar si 2-3% din 100 de miliarde. Uita-te la cifra obtinuta si vezi daca deranjeaza sau nu.

100 de miliarde sunt totusi un fleac raportate la PIB-ul unei tari ca Romania.

Anonim spunea...

Pentru moment inseamna vreo 8 ani(2004-2012) in care leul nu s-a depreciat decat 5%-6%.Daca se mai depreciaza inca 10% in urmatorii 8 ani nu o sa fie bai :).Si asta e piata ?:)

Horea spunea...

Pentru tine se pare ca nu e, pentru mine este.