Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 5 noiembrie 2012

Adevarata fata a manevrelor repo

"La licitaţia Repo de azi, BNR a plafonat la 4 miliarde lei suma oferită băncilor pentru o săptămână, la fel cum a făcut şi lunea trecută. Cu toate acestea, nevoie de lichiditate a băncilor era mult mai mare. Cum a fost ea acoperită? Alocarea de azi prin Repo a fost de 4 miliarde lei, dar e doar de imagine. Cei de la BNR se folosesc masiv de contractele bilaterale, pentru a ţine dobânzile din piaţă în jurul dobânzii de politică monetară. În fiecare din ultimele săptămâni au pompat prin bilaterale 8-12 miliarde lei. Fără aceste bilaterale, dobânzile din piaţa monetară ar fi sărit de 9%, întrucât unele bănci ar fi fost pe butuci şi ar fi fost împinse către facilitatea Lombard, a explicat un dealer pentru Capital."

Iata cum apara Isarescu leul, un lucru care a reiesit foarte clar si din graficul pe care l-am afisat in postarea precedenta. Daca omul strecoara stirile el poate sa culeaga perle de aur chiar din capital, unde, mai apar se pare foarte rar si oameni care le spun lucrurilor pe nume. Deci, stiamti tovarlasi si prletni! Bancile romanesti sunt la fel de falimentare ca si cele europene, asa cum credeam eu, cu toate ca expertii incercau sa explice contrariul. Si cu toate ca mai vezi si azi cate o filiala bancara in fiecare colt de strada. Am prezis in 2007 faptul ca bancile care au aparut ca ciupercile dupa ploaie, se vor usca tot ca ciupercile, la soare. 

Am scris asta in TW! Copia articolelor care includ si acest subiect se afla in continuare pe blog. Cum de fapt sa nu fie ele falimentare cand il scoteau pe om din bazin ca sa-i dea un credit. Pentru ce? Pentru consum, desigur. Pentru ca teoria prin care productia este cel mai sanatos factor de stimulare al PIB a murit de mult. Imobiliarele si banii spalati de banditi in Romania au pornit duduiturile lui Tariceanu. Dar iata ca cheful s-a terminat. Exact in prag de alegeri, si exact atunci cand el ar trebui sa se inteteasca. Incet si cu socoteala va incepe si un alt show. Cel despre care am mai vorbit. Cel cu ghilotina in rorlul principal.

Unul care ii va strege lui Ponta zambetul sarhastic de pe buze. Isi va da in curand seama ca nu e pregatit pentru nimic, pe langa faptul ca se declara nepragatit, glumind, pentru o implozie franco-germana.

Sa vedem asadar ce face Isarescu, de fapt, atunci cand guranii si cabatii explica ca apara leul prin manevre repo. Face exact ceea ce face si Bernanke. Incearca sa tina dobanzile la un nivel scazut desi piata vrea sa le impinga in sus din caza lipsei de lichiditate. Adica, din cauza hiperinflatiei pe care au provocat-o cartofii. O hiperinflatie numita in termeni de specialitate deflatie. Pasul urmator ar fi sa se apuce de tiparit struguri, pardon lei, ca sa primeasca mai apoi aceeiasi pumni de la velocitatea monetara pe care i-au primit si colegii din vestul salbatic si ostil poporului roman.  Cineva ar trebui sa-i dea un pumn si lui Cabat ca sa-l trezeasca din somn. Ca sa nu mai behaie atata despre repornirea creditelor. Credite date in bolovani, poate, pentru ca banii par sa se sfarseasca in curand.

Acesta este doar inceputul circului. Pentru ca Isarescu va fi batucit de piata ca la box. In perioda care urmeaza piata isi va demonstra abilitatile pentru toti cei care isi folosesc ochii pentru vedere si creierul pentru gandire. Exact asa cum m-am asteptat eu ca va face. Demonstrand o data si pentru totdeauna ca Isarescu ar aduce mai mult folos tarii daca ar sta in vie. Pentru ca de a colo nu ar incerca sa distorsioneze o piata care il va invinge in cele din urma fara doar sau poate. Asa cum il va invinge si pe super Mario si pe super barbos. BNR ar putea fi transformata in cresa pentru copii saraci, si prostituatii care o conduc, pentru salarii astronomice, in educatoare.

6 comentarii:

paul spunea...

horea,despre tiparit lei cred ca ai spus doar in gluma.sau se poate?eu stiam ca bnr are la dispozitie cursul de schimb pentru a face rost de mai multe lichiditati.mai are rezerva(inclusiv cea de aur) sau...noi imprunuturi.se mai poate altceva?

Horea spunea...

Sigur ca se poate, Ppaul!

Nu asta fac toti? Bancile centrale sunt de fapt singurele care au dreptul la tiparirea banilor in orice tara. Asta pentru ca asa au stabilit banditii din politica. Subiectul este foarte vast pentru o rubrica de comentarii.

Iti pot spune doar atat! Banul este si el o marfa care a fost desemnata sa fie o unitate de schimb pentru toate celelalte marfuri.

Iti dai seama ce ai in mana atunci cand tu si numai tu poti tipari asa ceva?

In momentul in care sa-u infintat bancile centrale a fost pusa si prima piatra a drumului spre sclavagism. Pentru ca, cine crezi tu ca sunt cei care ajung intotdeauna primii la sursa banilor noi tipariti?

Tot bancile! Si prin ele toti hotii din politica cu care au incheiat ele contracte. In Romania poporul este insa atat de neducat incat habar nu are ce-l astepata. Va invata fi sigur.

Anonim spunea...

Piata ar deprecia cursul numai ca Isarescu il incetineste foarte mult in evolutia crescatoare .Exista o analiza a lui Laurian Lungu in care se vede corelatia intre cresterea cursului si cresterea creditelor neperformante ale persoanelor si firmelor.Cum cifrele sunt deja alarmante nu cred ca isi permite nici macar Isarescu sa sara calul.De altfel Groningen de la Raiffeissen zicea in iulie ca nu cresterea cursului la 5 e problema ci timpul in care ajunge acolo.Daca o face in cativa ani nju e o problema.

Horea spunea...

anonim, o zas Groningen? Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, astai cu totul altceva. Daca o zas el asa sieva altfel nisi nu po sa sie.

Numai ca statele nu dau faliment din cauza unor dobitoci care s-au bagat la imobiliare si la credite pentru consum, ci mai degraba din cauza lispsei de productie si creare de plus valoare. Exportul trebuind sa fie inclus tocmai aici.

Daca am inteles eu bine matematica exporturilor, o valuta slaba le favorizeaza. Ca atare Isarescu ar trebui sa-si bea toata via de bucurie atunci cand vede ca piata vrea sa devalorizeze leul.

Numai ca piata lucreaza cu cerere si oferta, fapt pentru care leul a fost si 3,20 raportat le euro precum si 4,60. In timp ce Groningen n-a dat o prognoza corecta nicodata. Concluzia romaneasca trebuie sa fie totusi ca este un expert.

Anonim spunea...

Alta era situatia cu euro la 3,2.Atunci veneau euroi multi in tara.Cat priveste exportul a crescut ca zmeul dupa 2009 dar degeaba .Avem o economie bazata mai mult pe consum .Exporturile sunt cam 25% din ce stiu eu.Pana una alta leul din 2009 pana acum nu s-a depreciat decat cu cca 7% pe media anuala in timp ce dobanzile au fost foarte mari cel putin la titluri de stat.S-a castigat cam 30% in euro tinand banii in lei din 2009 pana azi cu toata deprecierea.La fel la dolar pe acelasi interval cu medii anuale.

Anonim spunea...

Exportul romanesc foloseste multe din import (la Dacia cam 50/50)Cum sa-i ajute cursul pe astia?Mai degraba statul se va imprumuta pe pietele externe si vor lasa cursul sa alunece doar inainte de a vinde exact ca acum :l-au lasat in 4,59 apoi l-au dus la 4,51.Se pot juca usor astfel pe o piata valutara mica cum e a noastra.De acord ca aia cu repo e o pisica moarta dar asta cu schimbatul euro luati de la extern e reala.