Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 7 noiembrie 2012

Cugetari

Intr-un comentariu primit ieri de la Paul se puteau citi urmatoarele: "horea, te urmaresc cu atentie pentru ca faci comentarii corecte, desi cam excentrice uneori. pai cum sa nu aiba importanta cine castiga? perechea eur/usd nu a fost la maxim istoric in mandatul lui bush? 

in vara lui 2008 parca. tot atunci si pretul petrolului. aceeasi pereche a fost la minim istoric pe final de mandat clinton(0.85). putem trage concluzia ca democratii priesc dolarului. pe cand republicanii invers."

Lui Paul i-am raspuns chiar ieri! Dar simt ca la cele spuse as vrea sa adaug azi uramataorele: Daca cineva care spune ca ma urmareste cu atentie a tras concluziile pe care le vezi, oare ce concluzii trag cei care nu ma urmaresc cu aceeiasi atentie? Obama a castigat, conform asteptarilor pe care le-am avut, fara ca victoria sa aiba dupa parerea mea vreun efect asupra pietelor. Aparent poate, dar, doar atat. 

Sunt sigur ca vei lua afirmatia mea in deradere, asa cum obsnuiesti sa faci, ma refer desigur la cei care fac acest lucru. Ca sa vezi totusi cu ochii tai ceva ce merita vazut, uita-te la graficul expus, euro-dolar. Asta nu inseamna desigur ca trebuie sa crezi neaparat ceea ce vezi. Citeste totusi si mailurile de mai jos! Unul scris unui abonat ieri seara, celalalt tuturor abonatilor la ora pe care o vezi expusa, 16,27.

Mailurile sunt scrise in graba si cu picioarele, continand repetitii si greseli. Un lucru fara relevanta totusi  in ceea ce priveste mesajul.

Dupa ce le-ai citit si ai comparat cele spuse cu ceea ce a facut piata raspunde-mi te rog la urmatoarea intrebare: Conteaza oare Obama? Sau oricine? Din moment ce bursa vorbea deja de duminica, ziua in care am trimis filmul abonatilor, de planurile pe care le are. Eu zic ca nu, si sunt convins ca si dupa aceste dovezi vor exista multi care vor spune ca da. Tocmai din aceasta cauza poti face cu omul ce vrei. Daca l-ai indoctrinat destul de bine, el poate nega si ceea ce vede. Si din partea mea poate sa fie sanatos cu perceptiile pe care le are. In incheiere l-as intreba totusi pe Paul, si eventual si pe altii care gandesc ca el.

Ce anume a facut Busch, in opinia ta, a voastra, ca sa devalorizeze dolarul si sa aprecieze euro? Si, ce a facut Obama, cu democratii sai cu tot, ca sa reevalueze acelasi dolar? Pe vremea ultimilor au fost aruncate cele mai multe trilioane pe geam, intr-un timp record, un lucru care i-a facut pe hiperinflationisti sa urle neincetat. Astept cu multa curiozitate raspunsurile voastre, pentru ca suntem asa cum am spus de multe ori pe un site de dezbateri. As vrea sa aud si despre felul in care credeti ca Bush sau Obama au influentat pretul petrolului, sau a orice de fapt.

Ps. Pe gandul platit de Basescu am vazut o reclama cu ARD. Clanul care in frunte cu vamesul, printre altii, vrea sa porneasca inima Romaniei. Prrrrrrrrr hi hahahahahahaha nyi hihihihihihihi. Care inima? Cea pe care i-ati smuls-o din piept de mai multe ori, cu schimbul, clan dupa clan, in decursul celor 21 de ani trecuti de la lovitura de stat pe care ati dat-o?

Repornirea economiei este un alt slogan al ARD! Mai au inca unul care vorbeste despre respect. Si, culmea, vor exista multi oameni care vor continua sa reactioneze pozitiv la asemenea porcarii. Care se impart intodeauna doar inainte de alegeri. Care respect tovarasi? Cel prin care v-ati jefuit proria tara si proriul popor? Uite ca era sa uit un lucru tot fara nici o importanta. Basescu a spus ca va vorbi in curand. Se pare ca nu le are nici el cu proverbele. "Daca taceai filozof ramaneai."

10 comentarii:

paul spunea...

nu stiu,horea,de ce democratii priesc dolarului si republicanii invers.eu sunt un soi de "parerist" pe aici,chiar daca imi place f. mult sa citesc bloguri cu teme economice.
m-am gandit si o explicatie ar putea fi asta:http://www.gandul.info/international/4-000-de-miliarde-dolari-costul-operatiunilor-sua-in-irak-afganistan-si-pakistan-8416724
mai am si altele...

Horea spunea...

Paul, fara intentia de a te jigni. Pareri poate avea oricine, despre orice. Cele mai bune pareri vin insa intotdeauna de la cei care inteleg domeniul pus in discutie.

A citi niste articole si chiar niste pareri exprimate de oameni care se dau experti in domeniu ajuta destul putin, pentru ca netul este plin de informatii puse in fel si forma.

Referitor la articolul din gandul incearca sa-ti explici. Cum si in ce fel ar putea cheltuielile de razboi devaloriza dolarul sau orice valuta. Pentru ca, razboiele sunt purtate intr-adevar de guverne.

Poate vei gasi mai multe explicatii. Ia-o pe cea pe care o vezi cea mai plauzibila si incerca sa o diseci.

Vezi daca argumentele pe care le ai, tu, sau altul, pot intr-adevar avea deznodamantul sau concluzia la care ai ajuns.

Cauta intotdeauna si alte pareri si vezi daca cel ce le are e cunoscut cumva pentru exactitatea ideilor sale. Asta se poate face comparand concordanta ideilor exprimate cu realitatea.

Eu unu nici nu bag in seama un om care a vorbit de 100 de ori degeaba. Unul ca Isarescu de exemplu sau chiar cei de la FMI.

In vreumuri grele si pline de oscilatii ies in evidenta omisiunile cel mai bine.

Hai asadar si cu celalalte pareri pe care spuneai ca le ai despre acest subiect. Ca sa le dicutam. Si sa vedem daca putem ajunge la o concluzie plauzibila.

Vali spunea...

Horea, zii drept, tu faci inside trading.

Tu stiai deja de azi dimineata ca astia or sa anunte scaderea productiei industriale cu 7 % in Spaniasi mai rau, in Germania cu 1,8%.

Asteptam SUA pe turnanta. Oricum fumurile realegerii lui Obama s-au cam dus . S-a dat brusc desteptare.

Azi dimineata a fost o oprtunitate extrordinara de shortat Europa. Nu si pentru cei ca Paul banuiesc. No offense.

Horea spunea...

Vali, eu cred ca Paul a fost cinstit atunci cand ne-a povestit despre cum gandeste si de unde isi ia informatiile. Situl fiind unul de discutii este numai bun pentru dezbaterea oricaror idei. Atata timp cat putem discuta civilizat.

In rest, habar nu aveam, desigur, despre lucrurile spuse de tine. Aveam insa habar de ceea ce le-am scris abonatilor, adica de faptul ca euro are o zona de oferta solida la 1,2880.

Exact din acea zona a inceput sa cada ca o piatra, precum a cazut si indicele german, de la zonele pe care le-am anuntat abonatilor.

Cu toate acesta am trimis un mail azi dimineata in care le spuneam ca, intrarea in piata nu este indicata. Am spus acest lucru, pentru ca toti nu sunt initiati in trading.

Este ca atare mult mai bine sa astepti si sa vezi ce face bursa din SUA. Pentru ca nu toti au posibilitatea ta, sau a mea, sa sara in piata, si sa iesie din ea in cateva minute sau ore.

Eu am shortat Dax dar am si iesit cu un profit care ma multumeste. Sa vedem ce se intampla dupa masa?

Pentru ca, trendul nu este inca definit. NU m-ar mira ca totul sa o ia in sus din nou. Intr-o bursa ale carei miscari sunt determinate doar de cerere si oferta.

Cristi spunea...

Cum vi se pare alternativa propusa in articol?

www.adevarul.ro/florin_iaru_-_opinii/Oameni_sau_soareci_7_805789420.html

Horea spunea...

Fara sansa din moment ce sistemul este infectat tot. Sigur ca sunt si oameni printre gunoaie, numai ca, chiar votati nu pot face din pacate nimic. Vezi cazul aceluia care s-a lasat de politica, un caz descris intr-un articol precedent.

Daca-i aduni pe toti 90% sunt gunoaie, si din pacate si cei care decid, ce pot, si ce nu pot sa faca ceilalti. Rezolvarea este foarte simpla teoretic, practic imposibila pentru ca gunoaiele nu dau din mana ce au.

Ar trebui stabilite doar niste criterii de selectie pentru orice politician, criterii care sa fie respectate cu strictete. Nu este nevoie de nicio comisie macovei ca sa vezi ca cineva este bandit.

Se vede de la o posta, faptele graiesc.

Deci o lege care interzice automat gunoaielor si banditilor sa intre in partide. Adica, un statut de fapt, stipulat de fiecare partid in parte, care sa fie respecat cu severitate.

Numai ca, pentru asta primul pas ar trebui sa fie reforma reala a justitiei. Si reforma mentala a celora care ies in strada sa aprere hotul pentru ca e om bun.

Si, nu in ultimul rand transformarea mentalitala a politicului, care se organizeaza deocamdata, nu in partide, ci in clanuri. Vezi cat de simplu complicat este totul.

Florin spunea...

>Eu unu nici nu bag in seama un om care a vorbit de 100 de ori degeaba.

Cred ca trebuie putin nuantata aceasta afirmatie. Asta deoarece ai afirmat raspicat ca o idee buna e o idee buna, chiar daca vine de la unu care in general vorbeste degeaba.

Horea spunea...

Salut Florin! Bine ai venit inapoi. Iti aduci aminte de treaba cu contextul?

Una care iti era foarte aprope de inima.

Discutia era despre deprecierea sau aprecierea dolarului daca imi amintesc eu bine. Ceea ce pentru mine nu reperzinta o idee ci o prognoza. O parere in cel mai bun caz.

Din punctul meu de vedere o parere si o idee sunt de aceea doua lucruri total diferite.

Florin spunea...

Daca tot e invocat contextul, cred ca prima data se aplica contextul comentariului, iar apoi contextul postarii. Iar in comentariu, nu esti riguros in separarea pareri vs idei relativ la variatia cursului. Paragraful anterior (textului selectat) este edificator pe aceasta tema.

Anonim spunea...

Piata functioneaza perfect :).Leul sta pe loc ,ba chiar nu m-ar mira sa se aprecieze in timp ce zlotul si huf se depreciaza odata cu cresterea dolarului.Parca seamana cu 2009 :)).Ponta mai ia niste euro de pe afara deci ghici cine va cobori sub 4,5 indiferent de ce se va intampla prin lume :)