Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 4 noiembrie 2012

Doi ani de isarism ilustrati grafic

Unii dintre cititorii mei iubiti si dragi continua sa-mi dea sfaturi. Par ingrijorati ca as putea sa subestimez vreo lichea. Un lucru pe care nu am cum sa-l fac din moment ce vorbesc de ani de zile despre ispravile lor. Despre cum au reusit ei sa distruga o lume intreaga prin avaritie si incompetenta. Tocmai pentru ca se erijeaza in dirijorii unor fenomene pe care pana la urma nu le pot influenta cu nimic, in afara de faptul ca le pot distorsiona binisor, pentru moment.

Si totusi, articolul pe care il vezi nu se adreseaza celor ingrijorati de subestimari. Este scris pentru aceia care sunt in stare sa perceapa realitatea corect cu doi ochi si un creier. Ceilalti pot percepe aceeiasi realitate cum doresc ei. Pentru ca eu nu am avut niciodata ca tel suprem convingerea nici unui cititor de pe acest blog. Scriu pentru toti, desigur, cu cele mai bune intentii. Dar, nu ma consider parintele nimanui, neavand astfel nici intentia sa educ pe cineva.

Cei cu mintea si cu spiritul deschis au descoperit cu siguranta, alaturi de mine, parti ale realitatii inconjuratoare care nu ies in evidenta de la sine. Si care necesita tocmai de acea si un oarecare exercitiu de gandire. Ceilalti citesc probabil ceea ce am scris si ceea ce scriu cu un zambet dispretuitor, multi dintre ei fiind cu siguranta chiar iritati, si unii, chiar ostili fata de ideile pe care le-am propagat. Totul tine insa de libertatea gandirii si nu prezinta nici un fel de problema pentru mine, atata timp cat nu ne dam cu batele in cap. Cele doua exemple care urmeaza nu le dau pentru ca sa fac pe desteptul. Ci pur si simplu pentru ca ele iti influenteaza viata direct.

Este important sa intelegi dupa parerea mea ca nici politicul si nici BNR nu luceaza pentru tine. In cel mai bun caz impotriva ta. BNR nici nu poate lucra altfel decat lucreaza, din moment ce trebuie sa para o institutie capabila sa repare ceea ce a stricat mana in mana cu politicul. Faptul ca esti ametit mereu cu povesti despre puterile supranaturale ale lui Isarescu tine de joc. Pentru ca Ei vor ca tu sa-ti menti calmul in timp ce ti se sapa groapa. Si doresc de aceea din tot sufletul sa nu intelegi niciodata rolul de institutie fantoma al BNR. Crezand in Isaila si in institutia pe care o conduce de 100 de ani, vei sta linistit dupa ce il auzi graind, de fiecare data, chiar daca ai simti ca ai un fitil de bomba in cur. 

O zas Isarescu ajunge, deocamdata, pana intr-o zi in care nu vei mai avea pe ce sa te asezi.

Uita-te asadar la graficul afisat! Care este un grafic a preturilor de inchidere pentru perechile euro-leu si euro dolar, in perspectiva saptamanala. Expus astfel tocmai pentru ca sa filtreze volatilitatea zinica. As vrea sa-mi spuna cineva, oricine, unde a influentat Isarescu piata? In privinta timpului am ales sa expun tocmai ultimii doi ani. O perioada in care Isarescu a fost mereu prezentat de media cu bata in mana. Graficul reprezinta asadar realitatea! Prin tocmai expunerea evolutiei preturilor la valutele mentionate. Restul este gargara mediatica.

Daca ar exista oameni care nu cred ca euro-leu a ajuns de la la cca. 4 lei la 4,6, in aproximativ un an si jumatate, o depreciere de cca. 15%, ar trebui sa consulte un psihiatru. La fel ca si cei care nu cred ca, euro leu, evolueaza dupa cum se vede clar in grafic, contraciclic cu euro-dolar. Un lucru pe care l-am scos in evidenta marcand miscarile perechilor cu culori diferite, verde si rosu. Cei care au ochi sa vada vor observa ca acesti doi ani ilustrati grafic prezinta si niste perioade foarte scurte in care perechile au o miscare ciclica sincronizata. Perioade marcate pe grafic sageti galbene. Observa totusi!

Aceste perioade sunt toate scurte dupa cum se poate vedea, si premergatoare intotdeauna unor miscari intensive. In momentul de fata ne aflam in tocmai o astfel de perioada. Una care ar putea fi atribuita lui Isarescu si BNR, in cazul in care nu am mai avea perioade exact identice pe acelasi agrafic. Hai sa acceptam totusi, teoretic, ca aceste perioade ar putea fi periode in care BNR a reusit prin interventii sa influenteze piata. So what? In asamblu trendul principal si contraciclic nu este alterat deloc decat pentru perioadele foarte scurte ilustrate cu sagetile galbene despre care am vorbit. Graficul arata foarte clar forma miscarilor si pentru un idiot.

Daca ar exista cineva care crede ca Isarescu poate influenta, sau ca a influentat variatiile euro-dolar, locomotiva perechilor afisate, acea persoana ar trebui sa vada doi psihiatrii. In politica exista totusi si un caz pentru trei psihiatrii. Recomandat acelora care cred ca isi vor schimba soarta votand un clan sau altul. Vise tovarasi! Vise! Unele pe care eu le-am descoperit de mult. Atunci cand am batut la portile PSD din Tg-Mures. Personal m-am retras deceptionat. Si nu am mai ajuns chiar din aceasta cauza sa ma inscriu in vre-un partid din Roamnia.

Iata insa un om care s-a inscris. Un alt visator care s-a trezit exact asa cum m-am trezit eu. Pentru mine un contact avut pe plan local cu politica romaneasca a fost deajuns. Omul nostru a trebuit in schimb sa ajunga in parlament ca sa i se deschida ochii. Oricum, prestatia il ajuta sa poata transmite direct de la sursa. Direct din miezul asa numitului parlament. O institutie in care nu se intra ca sa poti face ceva pentru tara ta. Ci doar ca sa ridici mana. Pentru ideile hotilor de la conducere. Si, daca esti genul de om, pentru ca sa iti bagi pe urma ambii pumni in buzunarul cetateanului care te-a votat. Articolele de genul celui care il citeaza pe fostul parlamentar scarbit de politica trec insa neobservate la votac. Cum au trecut neobservate si ispravile Islandei.

Am vazut chiar ieri o emisiune a carei titlu m-a bucurat, ”Sfatul popular”. Creadeam ca in sfarsit i-a venit cuiva ideea sa ia pulsul oamenilor de pe starada. Protagonstii de pe strada au fost insa vreo 4 ingineri electronisti. Care isi doreau in parlament tineri cu doua facultati. Asta probabil pentru ca ei aveau doar una. Nici unul din ei nu a vorbit insa despre importanta facultatilor minatale. Unul mai descibalit a incercat sa argumenteze totusi in favoarea ideii ca toti politrucii se aseamana leit. Si ca se pupa chiar de aceea in cur cu totii imediat dupa ce au iesit de la televiziuni. Pentru ca fac parte din aceiasi specie de viermi.

Degeaba! Ideea pricipala venita de la grupul electronistilor veseli a fost pan la urma cea cunoscuta din toate timpurile. O idee care tine clasa politica actuala in scaune de mai bine de 20 de ani: Este mai bine sa-l votezi pe Becali decat pe Udrea, acum. Peste 4 ani mai bine cu Udrea decat cu Hudrea etc. ( nota subsemnatului). De parca ar scrie undeva ca trebuie neaparat sa votezi pe cineva. Idea este de fapt tipic romaneasca. Mai bine cumpar un cacat prospat decat unul uscat. Un fapt care nu l-a impiedecat pe Petre Roman sa intre in politica. Cateodata e bun si cacatul uscat, daca e de-al nostru.

17 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Altele sunt perioadele in care se vede clar cum BNR manipuleaza cursul. Si n-o spun ca_Cabat... "ca ar apara leul". Din contra, il depreciaza preventiv, il mentine artificial, il prabuseste intr-o saptamana... țepe specifice "capitalismului centralizat".

"Daca ar exista oameni care nu cred ca euro-leu a ajuns de la la cca. 4 lei la 4,6, in aproximativ un an si jumatate, o depreciere de cca. 60%, ar trebui sa consulte un psihiatru."

... sau un elev submediocru.

Urban e un alt hand-erector portocaliu revoltat de calitatea... poporului. Mai succint, un prostovan jigodios care a fost ejectat din clubul securistilor prostovani din cauza... unei arogante de meltean.

In plus, neonazistul nesimtit te-a facut si pe tine... vierme.

... think about it.

Alibaba spunea...

"Daca ar exista oameni care nu cred ca euro-leu a ajuns de la la cca. 4 lei la 4,6, in aproximativ un an si jumatate, o depreciere de cca. 60%, ar trebui sa consulte un psihiatru."

De la 4 lei la 4.6 lei este o depreciere 15%

Anonim spunea...

horea , din graficul pe care l-ai postat pe site se vede clar ca in ultima perioada ( cea indicata cu ultimele doua sageti ) isarel a manipulat piata ! nu stiu de ce tu ai inteles altfel ! cand eur scade fata de usd , eur trebuie sa creasca fata de ron ( iar in grafic e invers ) !
cu alte cuvinte , eur se depreciaza fata de usd iar leul se apreciaza fata de euro !???! e cumva asa ceva posibil in mod real fara manipularea bnr-ului ???
cu stima , sorinelp

Anonim spunea...

costele esti un bou si mananci cacat ca de obicei ca comunist ordinar crescut de felix !
urban are dreptate , legea sanatatii a fost refuzata nu de popor ci de prostii manipulati din piata universitatii si de prin alte orase care habar n-aveau pentru ce scandeaza !!! ne meritam soarta de pomanagii si prosti ...
pacat de oamenii integrii si cu bun simt care nu pot face nimic din cauza leprelor si varanilor comunisti in frunte cu ponta si felix voiculescu !
fara stima , sorinelp

Horea spunea...

Alibaba, mersi pentru observatie! Am si corectat prostia pe care nu o pot explica.

Sorinel ne aflam intr-o perioada identica cu celelalte periode scurte marcate cu sageti galbene. Am dubii mari fata de faptul ca ele ar fi fost provocate de fiecare data de BNR.

Oricum, concluzia ar ramane aceiasi, chiar daca s-ar dovedi ca toate perioadele marcate sunt rezultatul interventiei BNR, un lucru putin probabil cred eu: BNR poate influenta piata doar pentru moment, fara a putea influenta cu nimic evolutia ei in asamblu.

Acest lucru l-am repetat de multe ori in decursul anilor.

In legatura cu viermii! Sunt de acord ca cei mai multi n-au avut habar de implicatiile legii sanatatii, din moment ce protestatrii din Romania nu citesc nici legile gata facute, cu atat mai putin un proiect de lege.

Condamn insa foarte hotarat limbajul folosit de acel om care a fost pus intr-un post de politician. Asta cu toate ca fiecare doarme cam cum isi asterne.

Votezi porci, asculti grohait. Tot legat de legea sanatatii am ascultat si dezbaterile pe care le-au avut cei implicati. Fiind de meserie trebuie sa spun ca a fost facuta cu curu.

Pentru ca in asamblu a fost un prioect de lege netransparent conceput parca pentru continuarea jupuirii populatie, dar in alt stil.

In Romania unde spaga la medic este ca oxigenul pentru plamani si unde sistemul in sine este corupt pana in maduva oaselor nu poti reforma nimic fara sa-i reformezi mai intai pe cei implicati mai intai. Prin legi clare ale caror aplicare ar trebui sa fie monitorizata. In caz contrar este ca si cum ai lega caruta inaintea boului.

In rest vad ca ai limbajul lui Urban. Unul pe care eu nu-l agreiez chiar daca nu sunt de acord cu ideile politice expuse de costel.

Vali spunea...

Isarescu plictisit fiind sa tot joace Solitaire a vrut sa se reprofileze pe jocul la cazinou. Insa prietenul sau de taina , tovarasul Vasilescu i-a sugerat sa inceapa sa se joace pe cursul eur'ron. Zis si facut, de cativa ani se observa clar, spun cunoscatorii(Sornel, Costel,Guranel sau Cabatel) cum Isarescu pariaza sume consistente pentru aprecierea sau dupa caz aprecierea cursului. Clar, clar ,clar. Nu-i scapa nici o zi in care sa nu fie la butoane.
Ce face patima asta din om domleeee.

Horea spunea...

Patima cu un rezultat net de minus 15%. Minunat zic eu.

Anonim spunea...

horea , imi pare rau pentru limbajul folosit , dar ma enerveaza lingaii comunisti gen costel pe care imi vine sa-i scuip si nu ma pot abtine ! eu nu am limbajul lui elevat cu "injuraturi ascunse" indreptate impotriva pdl-ului si a lui basescu in special
in rest , doar bazandu-ma pe bun simt , inca nu reusesc sa inteleg cum se poate aprecia uneori ronul la brat cu usd-ul impotriva euro fara interventie de sus !
cu stima, sorinelp

Horea spunea...

sorinel, frustrari avem cu totii. Nu trebuie sa uitam insa faptul ca dezbatem idei.

Daca suntem de acord cu libertatea lor si cu democratia, trebuie sa fim de acord si cu dreptul fiecaruia la idei prorii. Chair daca sunt contrare crezului pe care il avem.

La valute perioadele despre care vorbesti pot fi reasezari de portofolii. Pentru ca vezi si tu ca fiecare perioada de acest gen este urmata de miscari de durata care respecta perfect un trend anume.

Ar putea oare sa fie vorba si de interventii BNR? Nu stiu! Poate.
Dar, ce importanta ar putea avea ele, pana la urma, din moment ce graficul ne demonstreaza clar deznodamantul.

Adica faptul ca trendul continua nestingherit in directia ciclului negativ, sau pozitiv, chiar si dupa perioadele despre care vorbim.

Este ca si cum i-ai da unui muribund un litru de oxigen. Isi va schimba probabil culoarea pentru moment, dar de murit va muri oricum.

In cazul BNR nu ar fi vorba de oxigen ci de bani. Banii tai si ai mei aruncati pe fereastra.

Anonim spunea...

horea , esti optimist , ca sa nu spun naiv ...
asa cum pe tzigani nu-i poti educa oriunde i-ai trimite si orice le-ai face la fel si cu propagandistii , spalatii pe creer si lingusitorii nu poti dezbate idei ...
cazul lui costel e clasic , pana acum cred ca i-ai explicat de n-ori cum sta treaba si el tot cu jos basescu ii da inainte ...

paul spunea...

horea,avem o inflatie de 60%,dar a leului fata de dolar.daca imi amintesc bine,dolarul acum 2-3 ani era 22 ron si acum este 35 ron.este efectul rezultant al celor doua grafice:eur/ron la deal si eur/usd la vale.ceea ce este foarte ciudat:leul are o inflatie foarte mare fata de o valuta care a fost tiparita in cantitati enorme in ultimii ani.2000 mld usd au fost tipariti prin cele trei QE-uri.

Horea spunea...

costel, ai poate un grafic care ne poate demonstra afirmatiile tale privind actiunile atat de vizibile ale BNR.

Politic! Care este diferenta, in opinia ta, dintre afirmatiile prin care oamenii sunt facuti prostovani jigodiosi, viermi, imbecili, golani, si cu sula in coate? etc.

Cred ca esti de acord cu mine atunci cand afirm ca, cancerul este o boala ucigatoare in cele mai multe cazuri. Afirmatia este recunoscuta atat de medici cat si de pacienti.

Nu stiu pe ce teorii absolute te bazezi atunci cand declari basismul o boala mortala, pentru ca din manifesrile pe care le ai impotriva lui nimeni nu poate trage alta concluzie.

Te-ai gandit vreodata ca simpatizantii lui Basescu vad USL tot ca o boala? La fel de grava cum vezi tu Basismul. Pe cine ai desemna tu arbitru in aceasta disputa? Pentru ca pana aici este o disputa de idei.

Sau, poate tu ai dori sa nu mai fie? Fiind in stare sa-i desfintezi prin orice mijloace pe cei care fac de fapt acelasi lucru ca si tine, numai invers. Tie nu-ti place Basescu lor le place.

In acest caz intram din pacate pe alte teritorii. Pe cele ale dictaturii. Una care pe care ai dori sa o instaurezi punandu-ti pe fata o masca a democratiei. Un lucru care nu mi se pare corect.

Raman perplex de fiecare data cand vad oceanul de toleranta pe care il ai fata de proria ta vehementa, condamnand insa foarte dur, si intotdeauna, vehementa altora.

Vehementa si fanatismul, raman lucruri foarte periculoase pentru orice societate, indiferent din ce directie ar veni. Ai cumva vreun certificat divin care atesta ca vehementata lui costel este buna, in timp ce al celorlati este de porc? Nu vezi ca nu este de fapt nici o diferenta intre vehementa basista si cea antibasista?

Nu vezi ca limbajul politicianului este leit ca cel al votacului, indiferent de clan? Vezi cu siguranta, dar nu te intereseaza. Din pacate!

Vali spunea...

Sorinel, in perioada asta cred ca se ntampla urmatorul lucru. BNR vinde euro si cumpara euro pentru a avea bani de salarii si pensii. Min. De Finanate s-a imprumutat cu vreo 1,5 mld saptamana trecuta. Banii aia trebuie schimbati in piata cumva(candva) de catre BNR. Iar BNR nu poate sa arunce orbeste cu ei in piata ci ii va schimba treptet creand asfel minitrenduri care pot fi defazate de eurusd sa spunem. Dar asta numai pe perioade scurte, caci chiar daca piata nosastra nu are adncimea altora tot ceea ce fac bancile si speculatorii va conta pe termen lung.Adica sentimentul vis a vis de economia locala si sentimentul vis a vis de regiune samd.

eu unul in cheia asta as vedea lucrurile si nu cum le vede unul ca Guran sa zicem care vede interventii si apararari sau nu ale ronului aproape in fiecare zi. E chiar stupid zau asa...

Anonim spunea...

Draga Horia,
Cu tot respectul iti recomand blogul lui Florin Catu.Acolo sunt si graficele si explicatiile despre cum manipuleaza piata BNR.Daca stam sa ne gandim ca din 2009 pana acum leul s-a depreciat cam 5% fata de euro si tot cam atat fata de dolar iar dupa asta punem in balanta cat a fost dobanda compusa pe leu fata de celelalte 2 monede vom vedea ca grija pricipala a lui Isarel este ca sa nu faca paguba bancilor expuse pe titluri in lei .Ce mai conteaza 5% depreciere cand tu banca ai luat titluri la 3 ani cu 11% in 2009?Asa va fi si de acum incolo ,leul probabil se va mai deprecia dar incet pt a face titlurile in lei atractive pe perioade medii de timp(ex titlurile la 3 ani cu 6,8% dobanda).Pe de alta parte Isarescu nu poate lasa motorina in cer asa ca de cate ori petrolul creste mai mult decat scade dolarul fata de leu trece la vandut de euro (si polonezii face la fel).Nu poti creste economic daca explodeaza pretul la motorina.

Horea spunea...

anonim, nu cred ca sunt nici optimist nici naiv, pentru ca eu nu incerc sa-mi impun ideile nimanui.

Argumentez si atat. Cel care accepta argumentele mele nu-mi va deveni mai simpatic sau mai atipatic decat cel acre nu le accepta.

Pentru ca telul blogului nu este acapararea de simpatizanti.

Am mai spus-o so repet. Nu voi putea dezbate niciodata cu oamenii care sunt de acord cu mine, pentru ca nu as avea ce.

Ma bucur desigur intotdeauna cand am reisit sa am idei destul de convingatoare. Sau chiar si cand realitatea demonstreaza ca ideile mele au fost bine gandite. Atat.

Horea spunea...

Vali, ipoteza ta poate fi corecta. Dar pana la urma nici o ipoteza nu poate contrazice realitatea demonstrata in grafic. BNR nu creaza trenduri pentru ca nu poate.

A spus-o de fapt si Isarescu, dar romanul aude ce vrea el sa auda.

Anonim, iti mai aduci aminte de timpurile si mai feudale decat cele azi in care euro era 3,20 fata de ron. Cum explica Florin Catu aceasta stare de fapte.

Si, daca mi-ai citit blogul cu atentie, ar fi trebuit sa vezi ca eu ma uit la fapte si nu la explicatii.

Precum spuneam! Chiar daca BNR incerca marea cu sarea graficele arata clar rezultatul final. Dar, pana la urma, fiecare crede ce doreste. Cu consecintele de rigoare.

Horea spunea...

Paul, ai facut o observatie corecta. Care nu face altceva decat sa demonstreze ca piata isi vede de ale ei. In momentul de fata isi vede de un trend negativ de durata scurta dupa qe infinit initiat de doua banci centrale.

Isi vede de deprecierea facebook in pofida unui raport exceptional. Demonstrand pentru a nu stiu cata ora ca nici rapoarte nici banci centrale nu-i pot schimba trendul.

Face demonstratia de care vorbeam pentru cei care au ochi sa vada, nu si pentru cei care se bat in convingeri cu realitatea. Asa cum au facut argintarii. Care au ramas in continuare arsi bine de tot.