Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 9 noiembrie 2012

M-am linistit

L-am auzit cu urechile mele si l-am vazut cu proprii mei ochi pe plagiator la televizor. Raportand jurnalistilor foarte degajat: ”am stabilizat economia”.

Aveam un mar in mana si era sa-l inghit intreg. Nu de ala care trebuie sa ajunga la 1650$, fix, dar care este mai aproape acum de 500, ci, unul de ala verde de de la noi, cu 2,50 ron kilogramul. Nu l-am inghitit pentru ca nu mi-a incaput tot in gura, dar, mai ales pentru ca ma asteptam ca jurnalistii de la antene si alte dughene sa-i puna plagiatorului macar doua intrebari. Cine a stabilizat economia? Si cum? Intrebarea nu a venit, si mi-am data seama imediat ca as putea astepta chiar pana in ziua cand celalalt mar va ajunge la 20 000$. Pentru ca nici atunci ”hurnalistii” nu vor pune asemenea intrebari.

Asta pentru ca in Romania nu se pun intrebari, in orice caz nu despre economie, sau chiar altceva legat de societatea in care traim. Cate zgarieturi i-a tras Nicoleta Luciu iubitului sau, fostului iubit, sau viitorului iubit, sunt subiecte mult mai importante. Precum si numarul de basini pe care le-a tras Catalin Botezatu in data de 1 octombrie. Bahmuteanca este o comoara si ea, omorata chiar de aceea cu intrebari ale caror raspuns ne-ar putea schimba viata radical. Asa ca, este normal pe undeva sa punem si noi intrebarile oamenilor care conteaza, si doar despre lucruri vitale, si nicidecum despre prostii. Cum ar fi prestatiile unui guvern al carui sef a afirmat ca a stabilizat economia. Care economie? Ar fi fost o alta intrebare la locul ei. 

Din fericire la ultima intrebare am primit totusi un raspuns. Nu de la plagiator ci de la viticultor. Economia aia care a intrat in inflatie, Strugurel precizand totusi ca este vorba de doar o inflatie temporara. O apreciere la care subscriu si eu fara sa ezit, Tot de la Strugurel am aflat ca BNR si-a modificat si tinta aceleiasi inflatii. Demonstrand inca o data ca, nici banca, dar nici seful ei nu nimeresc aceasta tinta penibila niciodata.

Eu unul nu-i mai inteleg rostul de loc. Mai ales cand vad ca in loc sa se antreneze cu trasul la tinta, desteptii din BNR o muta mereu. Pai, daca nu sti sa tragi cu arcul, poti sa tot muti tinta pana se transforma strugurii in vin, si pana cand marul fermecat va ajunge la 30 000$, fix. Ca sa fiu sincer! Despre un lucru mai patetic si mai penibil decat tinta de inflatie al BNR eu nu am mai auzit niciodata. Mai ales dupa ce am inteles ca barosanii bancii definesc inflatia ca pe un fenomen legat strict de preturi, si nicidecum ca ceva legat de masa monetara sau velocitatea acestei. Ca o consecinta ma intreb ca de obicei si ca prostul! 

Ce a facut Isaresu in privinta pretului benzinei, de exemplu, cu toata banca sa centrala cu tot, atunci  cand carburantul se vindea la 3,20 ron/litru? Pentru ca pretul titeiului se invartea atunci, intamplator, in jurul a caa. 45 de dolari barilul. Exact ce a facut pentru acelasi pret si atunci cand el ajuns a ajuns la peste 6 lei, pentru acelasi litru. Si-a tras o scarpinatura in cur, de-a lungul anusului. Si l-a scarpinat bine de tot in latimea lui, atunci cand Petru din Sighilighidoaia si-a modificat pretul la opincile pe care le vinde in targul local, sau la acelea pe care le trimite la export in Teleorman. 

Cum mama dracului poti sa ai o tinta pentru ceva, orice, din moment ce acel ceva nu depinde de tine sub nicio forma. Ia "inflatia" produsa de cartofi, de exemplu! Rezultata din cauza secetei sau a gandacilor care ii distrug.  Il vezi tu pe Isaila stand cu furtunul in mana ca sa-i ude? Sau fugind cu craca ca sa le dea in cap gandacilor Colorado? BNR are de-a face cu preturile produselor cam cat am de-a face si eu, numai ca, pe mine nu ma plateste nimeni cand dau o prognoza corecta. In timp ce BNR-istii duc acasa salarii de zeci de mii de euroi, pe luna, fiecare, pentru ca muta o tinta imaginara din dreapta in stanga, si invers. Oricum, pe mine astia doi giganti, plagiatorul si viticultorul m-au linistit de tot. Ascultnadu-i stiu exact tot ce trebuie despre economie. 

Mai lipseste doar o prognoza FMI si intru in orgasm. Afundat in placeri iti soptesc totusi la urechi. Ai de grija cu bancile! Pentru ca vor cadea ca mustele. Mai ales ca multe din ele au directori generali de talia lui Ponta si Isarescu. Care au inceput sa-si trimita personalul, inclusiv directorul de filiala, prin maluri la agatat clienti. Am vazut asta cu ochii mei. Unii dintre ei, sefi de banci falimentare, au achizitionat chiar alte banci, tot falimentare, pentru ca sa-si"intareasca pozitia". Intr-o piata din al carei mod de functionare n-au inteles nimic. Au inteles doar pozitia pe care o au ei in banca, si pe care nu vor sa o piarda sub nici o forma. Invetand in panica cele mai fatale idei pentru tocmai institutiile pe care le conduc. Si de ce nu? Pana la urma. Pentru ca in Romania a fost si este bine intotdeauna si asa rau. Vrei sa stii de la mine politica monetara a BNR? Fecundarea clientilor si alimentarea cu banii acestora a analfabetilor care au produs acest haos. Asta face Isarescu si BNR atunci cand nu muta tinte.

In privinta Americii m-a linistit CTP. Mi-a explicat ca americanii n-au votat cu punga. Perfect de acord cu domnia sa! Au votat cu una din mitralierele manuite de banci. Cam totuna! Nu ti se pare? Important este ca noi traim intr-o economie stabilizata de Ponta. Sa vezi atunci cand se va destabiliza de tot, in 2013! Atunci, plagiatorul se va dezice de orice influenta pe care nu a avut-o de fapt niciodata asupra economiei, decat in visele poporului votac. Nu m-ar mira ca in asemenea conditii sa dea vina pe Boc! Sau pe tatal mort al acestuia.

10 comentarii:

Anonim spunea...

desi l-am hulit pe obaba care i-a dat mana libera lu' barbache , economistu' lu peste , sluga cartelurilor bancare ... parca totusi nici n-as fi votat un nou bush ! sluga a evreilor ! asa ca, la ei ca si la noi , s-a votat raul cel mai mic ...
cu stima, sorinelp

Horea spunea...

Cu afirmatia asta sunt perfect de acord sorinel!

Anonim spunea...

horea bancile clar ca au probleme si acuma vor fi si mai mari cind ajung la scadenta creditele neperformante. se fac putine executari silite pt, ca banca isi activeaza [si recunoaste] creditul neperformant asa rostogoleste creditul .pina o crapa. a trebuit criza asta ca lumea sa fie mai precauta, acum mult mai subtire cu creditul, bani putini cine sa mai cumpere [la fel productie ioc].la americani economie slaba , nu bani [mai usor cu cardul] nu mai sint asa imbecili. obama tine si el bancile in brate cu cele 40 mil. pe luna. cu stima sorinelp

Horea spunea...

Corect din nou! Pana crapa.

AristotelCostel spunea...

Daca as fi obligat sa fiu obiectiv, as spune ca pocitania proasta de la cluj, boc, ar fi mancat orice tip de cacat.

Acum, m-am linistit si eu:

Investiţiile străine directe vor continua să scadă. Ponta: Situaţia e rea, foarte rea

Mi-e cu mult mai usor sa compar un plagiator cu un cretin comunist, imbecil si complexat, iar aici vorbesc deja de pachetul Boc&MRU.

Horea spunea...

Din articolul la care faci referire:

Premierul a amintit că reprezentanţii mediului de afaceri solicită stabilitate politică şi legislativă şi a precizat că este mai >optimist pentru anul viitor<, în condiţiile în care OMV şi Exxon vor investi sigur un miliard euro în sectorul energetic, la care se vor adăuga investiţii din partea companiilor Samsung, Pirelli, Ford.

Rau, sau foarte rau, este asadar acum, din cauza lui Boc, si din cauza mea, nicidecum din cauza plagiatorului si a guvernului pe care il conduce. Din care lipsesc nevinovatii lui Antonescu: Voicu si Nastase.

Plagiatorul este asadar foarte departe de-a fi comunist dar a fost cel mai aproape de Ceausescu. Mult mai aproape decat a fost cretinul comunist Boc vreodata.

In postura de pionier, adevarat, si ajutat probabil de un tatic curat capitalist. Nu pot sa spun ca Boc nu si-ar fi dorit un privilegiu asemanator, numai ca, cu un tatic taran simplu, nu te poti apropia de crema clasei muncitoare.

Boc a fost o flasneta Costel. Ponta este un om uns cu toate alifiile. Mult, mult mai periculos decat primul. Poate despre asta nu puteti discuta la sedinte, pentru ca nu e voie.

Imi aduc aminte cum i-am ingalbenit la fata pe toti. Cand le-am spus ca Iliescu nu ar avea ce cauta intr-un partid care se pretinde modern si democratic. Noroc ca tu nu ai aceeiasi perceptie ca mine. Pentru ca daca ai avea-o ai da de dracu.

De fapt este si pacat sa vorbim de doctrine, intr-o tara in care membrii de clan nici macar nu o pot defini. Se pare ca exista chiar studii romanesti in acest sens. Am vazut eu unul prezentat la televizor.

Doctrina clanurilor din Roamnia este sa se injure in public si sa fure atunci cand cred ca nu-i vede nimeni. Mai exista o doctrina. Cea prin care te muti din stanga in drapta ca o frunza suflata de vant.

Diferenta este ca acolo unde sunt tovarasii nu sufla vantul. Sufla doar interesele prorii. Ma refer la absolut toti. Cu niste exceptii care nici macar nu merita sa fie mentionate. Din simplul motiv ca acei oameni nu sunt nici macar bagati in seama.

Anonim spunea...

costele , comunisti ca tine sunt destui ... cacat de mancat nu e suficient !
horea , nu trebuie sa te simti obligat sa-i aduci contra argumente lui costel , o flegma in fata ar fi suficienta !

Horea spunea...

Anonim, eu am trait 30 de ani in doua tari care s-au ridicat de mult de la nivelul flegmei. Si ma bucur mult ca soarta mi-a dat posibilitatea sa traiesc acolo o parte buna din viata.

Daca nu plecam poate as fi ramas si eu cu mentalitatea primitiva din Romania. Aruncand flegme in loc sa discut, si caracterizand aspectul oamenilor. In loc sa caracterizez strict doar ceea ce fac.

Eu cred ca toti am dori sa fim cei mai frumosi si cei mai despteti din lume, daca s-ar putea. Dar uite ca nu se poate.

Pentru ca se pare ca natura nu doreste acest lucru, din pacate. Un adevar pe care mentalitaea primitiva n-a reusit sa-l descopere inca.

Anonim spunea...

horea , gresesti , indivizi gen iliescu , nastase , voiculescu merita flegme in fata fara comentarii !!! dupa ce au distrus o tara cu diverse interese , nepasandu-le de restul oamenilor , multi din ei amarati ...
in al doilea rand nu stiu cat de buna e si democratia asta , din tarile nordice , pe care o lauzi atata ... iar exemplul cel mai concludent e Breivik ! individul trebuia executat de mult pentru ceea ce a facut !!! parerea mea...
cu stima sorinelp

Horea spunea...

Sorinel, fiecare lauda ceea ce crede ca merita laudat. Eu nordul unde m-am simtit foarte bine, tu flegmele. In rest, cu flegme aruncate pe un site sau altul rezolvi destul de putine lucruri.

Chiar si in cazul in care ai putea sa le arunci vivo in fata cuiva. Mai ales atunci cand este vorba de oameni total nesimtiti, ca cei mentionati de tine. Mult mai mult s-ar rezolva daca toti cei numiti ar fi fost pusi la racoare vreo 20 de ani de o justitie functionala. Iliescu si pentru genocit. Asa s-ar fi intamplat in democratia pe care am laudat-o.

In tara flegmelor nu se intampla nimic. Scuipaturile zboara suierand prin aer, caravana merge mai departe. Si justitia da cinci ani celui care a scos 5 cartofi din pamant pentru ca ii era foame. In timp ce cei care au jefuit tara tin prelegeri despre coruptie. Lasati pe urma in bratele votacului ca sa fie realesi.

Cele mentionate de mine se intampla in opinia mea tocmai pentru ca nu suntem deocamdata altceva decat o tara de scuipatori.