Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 11 noiembrie 2012

Rapoarte, banci centrale, Bernaci, si Isaresti

Apple Reports Fourth Quarter Results

26.9 Million iPhones Sold; Record Fourth Quarter Revenue and Profit

Board Declares Quarterly Dividend of $2.65 per Common Share

CUPERTINO, California—October 25, 2012—Apple® today announced financial results for its fiscal 2012 fourth quarter ended September 29, 2012. The Company posted quarterly revenue of $36.0 billion and quarterly net profit of $8.2 billion, or $8.67 per diluted share. These results compare to revenue of $28.3 billion and net profit of $6.6 billion, or $7.05 per diluted share, in the year-ago quarter. Gross margin was 40.0 percent compared to 40.3 percent in the year-ago quarter. International sales accounted for 60 percent of the quarter’s revenue.

Facebook shows solid growth in first earnings report

The social networker said Thursday that it booked a net loss of $157 million, or 8 cents per share in the April-June period, mainly due to stock compensation expenses following its IPO. That compares with earnings of $240 million, or 11 cents per share, in the second quarter a year ago. Revenue grew 32 percent to $1.18 billion from $895 million a year ago. Adjusted earnings of $295 million, or 12 cents per share, matched Wall Street's expectations. Analysts, on average had expected slightly lower revenue of $1.16 billion, according to FactSet.

Uitat-te la graficul afisat care prezinta procentul companiilor care au raportat pana acum in SUA, si ale caror rapoarte au batut estimarile economistilor. Sunt intr-un numar de cca. 61%. Un numar care depaseste dupa cate vezi prestatiile din ultimele trei trimestre: q4 2011, q1 2012 si q2 2012. 

O perioada in care bursa a urcat totusi fara sa gafaie. Adauga la aceste rapoarte minunate si doua bucati de QE infinit, venite de la doua banci centrale mastodonte, BCE si FED, la un interval de doar cateva zile. De ce cade atunci bursa? Si de ce si-a pierdut Apple mai bine de 20% din valoarea totala? 

Ca sa nu mai vorbim de FB al lui bravo Mark, care si-a pierdut mai bine de jumatate din valoarea pe care a avut-o in ziua debutului bursier. Fiind in momentul de fata sub nivelul de la care a saltat ca o capra, imediat dupa raport. In aceiasi zi in care eu ma chinuiam sa temperez un cititor anonim al paginii, unul pe care raportul l-a pus in extaz. Cel cu bravo Mark, care poate a cumparat si el actiuni FB ca sa devina milionar. Asteptand cu nerabdare ziua in care actiunile vor vor ajunge la 100$ bucata. Precum astepta si gogu, ziua in care argintul o sa ajunga la 200$. Realitatea este insa cu totul alta! Deocamdata si dupa cum se vede. Sau, cum nu se vede pentru cei care isi folosesc ochii pentru frecat.

Companii cu rapoarte record cad ca piatra pe o bursa inundata de Qe-uri. Astea fiind fapte si nu povesti sau vise umede ale unora sau ale altora. Apple costa acum 547, 06 fix, fiind cam departe de 1650, fix, FB costa 19,21, tot fix. Fiind astfel si mai departe de tinta isarestilor analisti, care vedeau actiunea la 100$. FB depreciindu-se imediat dupa raport, exact asa cum ii spuneam anonimului. O zi a durat festivitatea creata de stirea raportului, atat. Vezi grafcul afisat. Pornind doar de la cele doua companii mentionate, care se comporta exact ca si celelalte companii inregistrate la bursa, orice om cu capul pe umeri ar putea raspunde doar intr-un singur fel la intrebarile care urmeaza.

1)Conteaza Obama sau Romney sau Pumney pentru pretul actiunilor mentionate, implicit pentru bursa?

2) Conteaza Bernanke, sau Qernanke, sau Mario, sau mama mia? Sau, tonele de lichiditati oferite de FED, BCE., BCJ etc. unei piete saturate de credite? 

3) Conteaza existenta bancilor centrale? Mai mult decat pentru distorsionarea pietelor pana la o limita de  la care o reactie in directia opusa este inevitbila?

4) Conteaza rapoartele?

Cei spalati la creier vor raspunde probabil cu nu la intrebarile puse. Ceilalti, cu ba conteaza. Permitand astfel repetarea aceluiasi ciclu, data viitoare, dupa poate inca o suta de ani. Daca cele mentionate nu conteaza, vorbesc acum acelora cu creierii spalati. Atunci ce conteaza? Conteaza un singur lucru! Perceptia despre pretul unei actiuni al celor spalati la creier, care stiu sa numere, si care s-au obisnuit de aceea sa cumpere ieftin si sa vanda scump. Spre deosebire de cei cu creirele nespalate care fac invers. Cumpara scump si vand ieftin, ruinandu-se. Pentru ca tin cont de ceea ce a spus sau de ceea ce au facut niste imbecili care incearca tot timpul sa distorsioneze piata.

Pana unde va putea sa cada oare FB si Apple? Exact pana la un nivel la care actiunile lor vor fi percepute ca fiind ieftine si numai bune de cumparat de catre cei cu creierele spalate. Si vandute tot atunci in panica de ceilalti. 

Pentru ca ambele companii vor supravietui pana la urma orice soc. Apple nu a fost si nu este o companie dependenta de Steve Jobs, care a parasit-o asa cum am mai spus "la momentul potrivit", putand sa ramana astfel o legenda. Este o companie tehnologica deosebit de solida si inovativa, al carei existenta este influentata de foarte multe creiere nespalate. 

Care vor continua sa dea oxigen gigantului pana "la infinit". Asta neinsemnand nicidecum ca ei vor putea scuti pretul actiunii de oscilatiile ciclice care apar intotdeauna intr-o piata influentata de doar cerere si oferta. Si nu de Isaresti, Bernanci, Obami, sau alte zburatoare. Pentru cei cu creierii spalati bursa a demonstrat deja ca face ceea ce spuneam eu ca obisnuieste sa faca, prin tocmai miscarile ciclice pe care le are. Spaland dupa cum se vede sute de miliarde de dolari din valoarea celor doua companii mentionate in acest caz. In pofida prognozelor facute de analistii lui peste. 

Pentru ceilalti bursa nu a demonstrat probabil nimic. Pentru ca, acestor oameni nimeni nu le va putea demonstra niciodata nimic. Ei stiu intotdeauna mai bine. Ajungand din nefericire, tot intotdeauna, mai rau. Celor cu cu creierul spalat nu mai trebuie sa le spun ca Apple si FB au fost doua exmple luate din puzderia de actiuni care se comporta toate la fel. Celorlalti le-as putea spune orice, tot degeaba.

PS. Tot pentru cei cu creierele spalate! Un articol in limba romana, pe intelesul tuturor. Care ne arata ca efectul monetizarilor descreirate are aceleasi consecinte in toata lumea, inclusiv in Japonia. Si inclusiv atunci cand este vorba de colosi cu nume rasunatoare, producatoare de electronice ca si Apple. Cand nu ai cerere poti produce si aur. Cand o ai poti produce si cacat.


17 comentarii:

Anonim spunea...

imi pare rau sa recunosc ca fac parte dintre cei cu creierele nespalate dar sincer nu stiu unde am fi ajuns daca in sept. 2008 la implozia fulgeratoare a Lehman bancile centrale in frunte cu FED-ul n-ar fi intervenit !!!

Horea spunea...

O sa vezi in curand! Pentru ca bozgorul din mine mai stie o zicala: ami kesik, nem mulik! In valaha, aproximativ: Daca ceva intarzie nu insemneaza ca a trecut inca.

In rest, am fi avut o criza mult mai adanca decat cea pe care am vazut-o, una care ne va lovi oricum, numai si mai dur. Aceasta criza ar fi desfintat tot ce nu este viabil prin falimente. Lasand ceea ce este viabil in viata. Pavand astfel drumul unei reveniri economice sanatoase.

Apreciez sincer ca esti onest si ca te-ai declarat fara ezitari adeptul teoriilor falimentare, fapt pentru care m-am si decis sa-ti raspund. Nu pentru ca as vrea sa te conving, ci doar pentru ca discutam.

Nu stiu asadar daca vei fi de acord, macar cu afirmatia urmatoare. O economie nu va putea renaste niciodata prin tinerea in viata a firmelor muribunde, ci doar prin intermediul firmelor sanatoase. Care au fost obligate de "salvatori" sa platesca medicatia muribunzilor. Un fenomen care le-a imbolnavit si pe ele.

Daca ai lua numai o picatura de apa si ai incerca sa-ti speli cu ea creierul, ai ajunge destul de departe. Uitand-te la ceva ce se afla destul de aproape, la cazul Greciei.

Care a fost "salvata" si ea, de mai multe ori de catre "salvatori." In aceiasi maniera ca si bancile in timpul falimentului Lehman.

Rezultatul? Salvatorii au inceput sa intre si ei in boala, in timp ce Grecia contiua sa fie mai falimentara si mai bolnava decat oricand. Trebuind pana la urma sa parasesca UE, fara doar sau poate. Conform aceluiasi proverb bozgoresc. Si pentru ca numai asa se va putea insanatosi.

Anonim spunea...

Horea,ce banca sau banci din romania au sanse sa reziste valului care vine ? Daca nu poti da un nume de banca,spune-mi te rog mult doar tara din care provine.
Cu stima.
Emil

Horea spunea...

Emil,ti-as da un nume de banca cu draga inima, doar de aceea am pornit situl, ca sa ajut. Asta cu toate ca multi m-au luat de dusman, asa cum se face pe la noi, atunci cand am inceput sa propag idei care nu coincideau cu crezul lor.

Bancile din Romania nu au fost expuse produselor toxice, adevarat. Dar din pacate au fost expuse toate imobiliarelor.

Ba mai mult! Unele banici au imprumutat statul la dobanzi de 22%, atunci cand acesta nu putea face rost de bani altfel. Eu intr-un stat condus de mafioti nu pot avea incredere, si ca o consecinta nici in bancile care au facut afaceri cu acesta.

Imobiliarele din Romania nu au cazut destul in opinia mea, si bancile conduse de directori care gandesc cu capul sudic n-au vandut nimic din bunurile pe care le au, in asteptarea vremurilor mai bune care au refuzat sa vina.

Ca o consecinta, nu stiu daca exista banca sigura intr-o tara ca Romania? Ai vazut in ultimele zile ca s-a furat si acolo.

Cele mai multe banci sunt dependente de bancile mama, care atunci cand vor avea probleme isi vor baga picioarele in ”copii”. Iata de ce nu-ti pot recomanda nici o banca sigura decat un seif.

S-ar putea sa gresec. Si s-ar putea sa existe banci in Romania care vor supravietui. Din pacate nu stiu care, pentru ca transparenta romaneasca, ca ceata, este renumita. Din aceasta cauza eu imi tin contul gata de atac in Norvegia. Tara care va fi lovita si ea din pacate anul viitor.

Seiful este asadr cea mai sigura banca. Dupa el banci germane, eventual cateva austriece, nu cele arhicunoscute. BTV ar putea fi o astfel de banca.

Bank fur Tirol, BTV, pare a fi o banca aparte. Exista doar in Austria si Elvetia, nu este un mastodont, si nu a avut de-a face cu cazinourile. M-am interesat. Tocmai de aceea costa si niste bani sa ai cont la ei.

Dobanda pe banii depusi dau si eu desigur ca orice banca. Ca sa ne intoarcem in Romania. Cei ce cred ca un stat mafiot, condus de un plagiator mincinos garanteaza cuiva ceva se vor arde amarnic.

Anonim spunea...

Horea,daca pun banii intr-o caseta de valori la o banca din romania, mi-i recuperez cu siguranta in cazul
falimentului bancii respective ?
Emil.

Anonim spunea...

intr-o lume in care banii au devenit si mai usor de produs..adica sunt niste biti in calculatoare (platim cu cardul, se dau credite care nu se vad fizic caci stau in cont la banca), nici macar hartie nu mai sunt, de ce crezi Horea ca bancile vor da faliment? ma refer la bancile importante si nu din Romania.. crezi ca BCE-ul nu le va face cadou (deci cadou, donatie si nu sub forma de imprumut) niste biti ca sa le echilibreze bilantul? este imposibil sa le faca cadou oricati biti au nevoie? ca e usor sa prostesti prostimea invocand tot felul de motive sfinte ca sa o faci sa i se para corecta acea donatie

Gigi cap tare

Horea spunea...

Emil, habar nu am. Teoretic ar trebui sa-ti poti recupera banii, practic, suntem in Romania.

Gigi, ai auzit de fenomenul lipsa de lichididati? Care a aparut de mai multe ori in timpul acestei crize. In opinia ta! Cum poate sa apara asa ceva tinand cont de toti bitii despre care vorbesti?

Anonim spunea...

@gigi,
ce te faci insa cand lumea o sa faca , coada la banca sa-si recupereze banii ... oare pot fi platiti si cu biti ???

Anonim spunea...

probabil ca la bitii BCE-ului au intrare numai cativa, prea putini, din clubul smecherilor...
tot Gigi cap tare

Anonim spunea...

emil , plagiatorul mincinos in caz ca e strans cu usa poate veni cu niste decizii de genul sigilarii casetelor de valori si eventual confiscarea aurului ... politicienii corupti din romania sunt in stare de orice pentru a-si pastra statulul !

Anonim spunea...

Scopul acestor smecheri nu este sa detina biti, ca n-au valoare in sine, scopul este ca prin intermediul lor sa fure oamenilor de pe planeta energia fizica si intelectuala precum si resursele naturale. Atata timp cat va functiona metoda cu bitii si banii de hartie, adica obtin ce vor contra biti si hartie, o sa fie pace..cand nu va mai functiona or sa treaca la arme adevarate , cu gloante

Horea spunea...

Gigi, se pare ca tocmai cei din club au probleme cu lichiditatile. Deci, bitii nu prea au nici un rol. Decat pe calculator, Din cauza acestor biti am ajuns sa dam credite facute din aer, un lucru despre care am vorbit nu o data. Credite care trebui sa fie platite pana la urma cu bani lichizi care uite ca nu exista.

Ceea ce vezi nu este altceva decat rezultatul fractionla reserve banking. O procedura pe care am descris-o amanuntit intr-un articol.

Si prin care o suma de bani lichizi este multiplicata de 10 ori, in timpul lui Greenspan la infinit. Citeste pentru ca este foarte interesant. Vei intelege astfel si rolul BNR in economie. Institutia in fata careia se iclina fiecare roman. Cu un guvernator care pentru ca nu face nimic, a fost cotat cu cea mai mare incredere de catre populatia valaha.

Vali spunea...

Horea, apropos banci. Citesc si ma crucesc de cat tupeu de nesimtiti pot sa aiba bancherii astia. De parca nu ei ar fi provocat criza si de parca nu ei ar fi fost principalii beneficiari ai QE-urilor.

Tot ei emit pretentii si dau sfaturi. Eu in locul lui Obama as tranti cu ei de pamant, dar isi permite el asa ceva?!

Asti ar trebui mitraliati cu totii pentru o lume mai sanatoasa dpdv economic. Cu Bern si Mario impreuna...


http://www.curierulnational.ro/Piata%20bursiera/2012-11-12/Cum+va+arata+impacarea+dintre+Obama+si+Wall+Street&hl=Adrian%20Panaite&tip=toate

Horea spunea...

Vali, Obama face din pacate ce ii spun bancile pentru ca nu prea are incotro. Tim "baiatul" de la Goldman se ocupa de economia pe care se spune ca o face presedintele. O face asa cum o fac eu in Romania condusa de mafioti, actualmente si de un plagiator.

Anonim spunea...

horea . bancile tin statul'' statul tine bancile cu stima sorinelp

B spunea...

Horia, de ce spui ca Norvegia va fi si ea lovita anul viitor. Ce vrei sa spui prin asta, in ce sens va fi lovita?
Mi se pare ca este independenta energetic, are bani in fonduri de investitii, nu cred ca ei au o economie pe baza de consum gen US.

Horea spunea...

Norvegia are o bula imobiliara fara precedent. Cand aceste bule se sparg tara in cauza este lovita. Chiar atunci cand este vorba de otara foarte bogata. Un crash imobiliar nu poate sa nu lase urme grave indiferent de unde apare.