Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 11 decembrie 2012

Cea mai slaba veriga a democratiei

Care este ea in opinia voastra? Va intreb pe toti! Spalati si nespalati la creier. Eu a trebuit sa ma reintorc in Romania, la varsta  ”frageda” la care sunt, ca sa-mi dau seama. Voi poate stiti de mult, sau poate veti fi surprinsi de ceea ce va voi spune dupa acest sondaj.
 
Cei care nu vor sa apara cu nume pot sa apara cu un numar. In nici un caz numai cu anonim, din cauze pe care le intelegeti, sper. Este de la sine inteles, probabil, ca fiecare va trebui sa fie atent si sa nu se foloseasca inca o data un numar folosit deja. Anonim+un numar, nefolosit pana atunci, merge bine.
 
Am lucrat mult la aceasta pagina. Va rog lucrati si voi un minut! Pentru ca acest rezultat ma intereseaza in mod deosebit, tocmai din cauza faptului ca raspunsurile vor veni numai de la cititorii acestui blog.
 
Nu va sfiiti asa cum face romanul de obicei, pentru ca nu se dau note si nu am intentia sa condamn, nici macar verbal pe cineva, indiferent de raspunsul dat. As vrea sa aflu, pur si simplu, modul de gandire al acelora care si-au pierdut vremea rasfoind pagina mea.
 
Si, cred ca veti putea fi de acord si cu urmatoarea afirmatie, indiferent din ce tabara ati face parte. Definitia democratiei si efectele pe care le poate avea ea asupra societatii sunt, sau ar trebui sa fie, subiecte deosebit fierbinti in zilele pe care le traim chiar acum. Mai ales intr-o tara ca Romania, care nu a avut niciodata o democratie reala, dar, care a avut si mai are si azi libertatea de exprimare.
 
O fraza, poate si un cuvant ajunge pentru ca sa-ti poti exprima parerea. Intr-un moment destul de delicat pentru tara noastra, cred eu. Deci inca o data intrebarea: CARE ESTE IN OPINIA TA CEA MAI SLABA VERIGA A DEMOCRATIEI?  

78 de comentarii:

Anonim spunea...

Presa

AristotelCostel spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=lyc6xNVXbxY

N-am inteles de ce ai sustinut mizeria lui basescu privind marea adunare nationala unicamerala... 300.

Anonim spunea...

@costel, boule , raspunde la intrebare lasa aburelile ca s-a terminat campania ...
@horea , veriga slaba a democratiei in tara noastra e lipsa de civilizatie a marii majoritati a populatiei ( tarani iobagi adusi fortat de ceausescu la oras si apoi trecuti in "democratie" odata cu caderea comunismului ) !
cu stima, sorinelp

AristotelCostel spunea...

@bouluiprost sorinelp

Problema cu prostii e ca se prind greu.
Lipsa de civilizatie a retardatilor a facut posibila mentinerea unui cacat prost in postul de presedinte.

Mob-ul s-a prins. Tu n-ai ajuns inca la nivelul... lor. :D

puco spunea...

Veriga cea mai slaba a democratiei: populatia tarii.

Radu Ionescu spunea...

Aici discutia e cam lunga si greu de sintetizat, dar incercand, pe scurt, cea mai slaba veriga a democratiei este insa esenta sistemului.

Alegerea conducatorilor de catre oameni majoritar ignoranti si naivi (majoritatea populatiei in orice tara inclusiv Norvegia si Suedia) in urma unui concurs de popularitate (bazat mai mult pe carisma personala a politicianului, populism si capacitatea de a lansa promisiuni deserte decat pe capacitatile respectivului) ceea ce duce inevitabil la o spirala in crestere a populismului si promisiunilor, la conducatori prost pregatiti si din ce in ce mai dependenti de cei ce ii ajuta cu campania (de exemplu cum s-a umplut politica de avocati care in afara de a vorbi frumos nu stiu mare lucru), la o populatie din ce in ce mai dezbinata (dialog politic civil e din ce in ce mai rar si sustinatorii "stangii" si "dreptei" devin din ce in ce mai putini dornici sa asculte argumente si mai degraba sa aplice celor cu pareri diferite eticheta de spalat pe creier).

Asta e cuplat cu intelegerea gresita, din punctul meu de vedere, a rolului statului, duce la, din cate am observat eu, grupuri de oameni care incearca sa utilizeze statul sa isi forteze opiniile asupra celor cu pareri diferite si care sunt socati cand ceilalti ajung la putere si folosesc statul sa aduca propriile opinii in fata. Sia sta creste dezbinarea.

Anonim spunea...

A democratiei in general sau a celei romanesti?
La noi faptul ca o majoritate usor de manipulat, preocupata doar de ziua de azi, care nu poate sa vada mai departe in viitor, poate decide ca o clasa de "aristocrati" politici plini de dispret la adresa prostimii sa continue furtul pe seama tuturor, cu speranta primirii catorva firfirici la pensie sau salariu.
Ei nu-si dau seama ca asa ne distrugem viitorul.

dROp

Radu Ionescu spunea...

Si ce am spus mai sus este exacerbat de completa lipsa de responsabilitate a politicienilor fata de efectele legilor care le proveaza si a deciziilor care le iau, inevitabilitatea unei birocratii rigide dincolo de controlul direct al alesilor, necesitatea unui discurs interventionist (oameni vor ca "liderul" sa zica vin eu si rezolv prin minune toate problemele facand asta si asta) ... Vulnerabilitatile democratiei sunt multe

Vali spunea...

MENTALITÁTE, mentalități, s. f. Fel particular de a gândi al unui individ sau al unei colectivități. – Din fr. mentalité.


MENTALITÁTE s. f. fel propriu de a gândi al unui individ, al unei colectivități, al unei epoci; stare de spirit, conduită.

B spunea...

Veriga slaba a unui sistem democratic e ca acesta se poate transforma intr-o dictatura a majoritatii. Spre exemplu in Rromania avem din 18 milioane de alegatori pe liste (conform referndului din vara) si 2 milioane la privat platesc taxe din care sunt platiti intr-un fel sau altul restul de 16 (ajutoare sociale, pensii, ajutoare de somaj etc). Nici un politician nu va ajunge la putere daca promite ceva ce ar avantaja minoritatea care sustine prin munca lor majoritatea. Singura varianta e votul cu picioarele pe alte plaiuri unde nu esti zecamanit la sange...

Horea spunea...

drop, a democratiei in general, n-am specificat ca as vorbi de democratia din Romania, care in opinia mea nici nu exista.

Mihai spunea...

Un raspuns simplu si in acelasi timp complex:
Veriga slaba a democratiei este ca individul cu IQ 200 este egal la vot cu individul cu IQ 50. Si cum este dovedit ca ca sunt mai multi prosti decat destepti in lumea asta, rezultatul democratiei este ca desteptii se supun dorintei prostimii.

Horea spunea...

Costel, poti macar o data sa raspunzi la intrebare? Asta daca tot te-ai decis sa comentezi, pentru ca obligatoriu nu este, nici nu poate fi.

Mad io spunea...

Raspunsul este simplu, scurt si evident:

Creatura bipeda monstruoasa care refuza sa se ridice la stadiul de OM.

Andrei Pinte spunea...

Veriga slaba este poporul insusi. Un popor slab educat si usor de manipulat va alege lideri pe masura.

dorians spunea...

Petre Tutea:
"Democraţia e sistemul social în care face fiecare ce vrea şi-n care numărul înlocuieşte calitatea... Triumful cantităţii împotriva calităţii."

"Prosti dar multi"
(“Alexandru Lăpușneanul” de Constantin Negruzzi)

Majoritatea oamenilor mereu a fost controlata de cineva.

Anonim spunea...

Cred ca veriga slaba de la care pornesc toate relele apoi este lacomia. Pana la urma diferenta de utilitate intre 1 milion de euro si 1 miliard de euro este foarte mica. satisfactia marginala este infima. si totusi in democratie lacomia este buna, este legala, este incurajata zi de zi etc.

Apoi ar fi sistemul de vot. Nu ai scoala nu votezi, nu generezi taxe si impozite nu votezi etc. Desi aici e cu dus si intors...riscant...

RaduB spunea...

Horea
Pe primul plan :EDUCATIA, educatia pe toate planurile, economie, psihologie, istorie...
Pe planul doi, ATITUDINEA,
Dar, cum zicea Ciutacu odata: la noi in tara toata lumea cauta vinovatii oriunde altundeva decat in fata oglinzii...

Cu stima
RaduB

Anonim spunea...

Cred ca veriga slaba este suveranitatea natiunii, vazuta ca un drept al unui grup (care poate sa nu apartina natiunii, vezi implicarea "europei") de a exercita autoritatea politica suprema asupra unei regiuni , grup sau lor insasi.

George.

Horea spunea...

Tot costel, uite ca eu iti raspund la intrebare. Am sustinut ideea cu 300 de parlamentari pentru ca am considerat-o o idee buna, asa cum a considerat-o 70% din populatia Romaniei.

Numai ca tu, ca si Fenechiu, nu ati invatat in 22 de ani ce este o dezbatere, si nici sa respectati vointa majoritatii, doar in cazurile in care majoritatea gandeste ca voi.

Fapt pentru care va bagati picioarele si in votul popular atunci cand acest vot nu va convine.

Cand voi spuneti ca zapada este neagra, ati dori ca si poporul votac sa spuna la fel. Daca nu ar spune, ati dori sa repetati votul pana o vor spune. O conceptie care face din vot o procedura facuta degeaba.

Esti un despot costel, si sti si tu foarte bine acest lucru. Sa fereasca soarta Romania de oameni ca tine! Ziceam eu odata, dar azi nu mai zic nimic, pentru ca am vazut ca nici nu o poate feri. Din moment ce poporul este asa cum este.

Nu inteleg de ce mai vrei sa participi la dezbateri verbale. Din moment ce "limbajul" cel mai eficient prin care poti convinge pe cineva despre faptul ca scroafa naste jirafe, este parul. Il bati pana spune ce vrei tu.

Asa cum ar face si Fenchiu,impreuna cu toti penalii si viitorii penali din parlament, asta daca nu ar fi vorba si de bani. De cei de care are nevoie din strainatate ca sa-si platesca lingaii si sa-l plateasca pe votac. Pentru ca el, si altii ca el, nu vor fi in stare nicodata sa produca acei bani,doar sa-i fure.

Eu as zice sa va fie rusine la toti cei care batjocoriti aceasta tara! Daca nu ati fi demostrat de atatea ori ca de asa ceva nici macar nu ati auzit.

Dan spunea...

Cred ca cea mai mare slabiciune a democratiei este chiar beneficiarul acesteia, OMUL.
Aceaste slabiciuni sunt date de diferentele dintre noi care din pacate stau in firea lucrurilor.
Dupa parerea mea de aici pornesc toate relele.

1 spunea...

Veriga slaba este diluarea responsabilitatii pentru alegerile facute. Fapt ce duce la rezultate pozitive doar pentru populatiile de la un anumit nivel in sus.

Spuky24 spunea...

Natura umana, Omul.

Cristi spunea...

Oamenii

Dragosturcu spunea...

Veriga slaba este natura umana; dupa 2 milioane de ani in care am supravietuit ca specie prin selectia naturala de vreo 250 de ani avem impresia ca se poate si altfel.
Din pacate istoria se repeta, doar actorii se schimba.
Libertatea trebuie insotita de responsabilitate ca altfel ajungem la ce zicea Bastit"Statul este acea mare fictiune in care fiecare incearca sa traiasca pe chetuiala celuilalt"

Dragosturcu spunea...

Corectie: Frederic Bastiat
Sper sa nu sara iar Costel la comentat inainte sa dea si el un google

Csaba spunea...

As mai adauga nivelul de educatie al populatiei ( in mod aparte nivelul interesului in sensul binelui comun ), cu cit dorinta de a (ne ) fura caciula unii de la altii este mai mare cu atit mai repede se va rupe veriga . Uite ca la albine functioneaza struna chiar daca au creierul cit gamalia acului .

Unknown spunea...

Veriga slaba a sistemului politic numit democratie este tirania sistemului economic care de regula o insoteste numit capitalism ... bazat pe moneda purtatoare de dobanda, consum manipulat sa fie excesiv si monopolizarea resurselor fizice. Nu ai democratie economica ... nu ai democratie politica.

George spunea...

Democratia e de fapt veriga slaba a democratiei. Facem ce vrem ca asa vrea hormonii nostri si ca noi poate si pentru ca traim intr-o lume democratica. Democratia este cea mai perversa forma de societate creata. Ni se spune ca putem sa facem ce vrem dar cand vine vorba de legi nu trebuie sa le respecte decat pulimea, ceilalti fiind deasupra legii. Daca traiesti in jungla trebuie sa te supui unor reguli daca vrei sa supravietuiesti pe cand in democratie daca te supui regulilor vei fi luat de fraier si se va profita de tine la maxim.

Stefan spunea...

Veriga slaba este gasca nesimtita care modifica regulile atunci cand observa ca interesele le sunt afectate. Ei n-ar fi daca nu ar reusi sa se inconjoare de o masa de idioti utili, tupeisti si nesimtiti ca ei.
Asta e slabiciunea sistemului democratic ca apar astfel de derapaje. Dupa ce isi dau in stamba echilibrul se reface si lucrurile intra in fagasul normal. Depinde numai de acea minoritate care e de cele ami multe ori tacuta sa devina activa sa-si apere drepturile care ajung sa fie incalcate de gloata dezlantuita.
O sa trecem si noi prin aceasta stare si asta cat de curand.
Pina atunci nu avem decat sa-l urmarim pe Costel acest Dorel al democratiei romanesti. El este cel mai bun indicator al stari societatii.

Anonim spunea...

Veriga slaba e lipsa de educatie, lipsa de valori morale si lipsa de informare corecta a oamenilor. Dar daca esti educat, mai citesti si printre randuri. O alta problema este pasivitatea oamenilor si asteptatul de minuni de la clasa politica. Pe masura oamenilor reprezentati (needucatii lipsiti de valori morale) avem si o clasa politica pe masura : ultra parsivi, mincinosi hoti, fara nici un Dumnezeu, fara nici un respect si fara nici o dragoste si fara nici o dorinta de mai bine pentru grupul pe care-l reprezinta.. Semneaza: Fat Frumos din Lacrima

Anonim spunea...

eu cred ca veriga slaba a democratiei este lipsa unitatii indivizilor si lipsa atidunii corecte . indivizi devin piese separate usor de manipulat.lipsa unitatii a atitudinii permite celor rauvoitori sa manipuleze in sensul dorit de ei. cu stima psorinel

Anonim spunea...

Veriga cea mai slaba a democratiei : Majoritatea decide.
Asta nu inseamna ca si decizia este cea mai buna sau cea corecta.
Cineva spunea: Un dictator patriot face mult mai multe pentru tara decat zece presedinti democrati.
Mai mult decat atat exista democratii si democratii.Vreau sa spun ca democratia este aplicata diferit pe glob.

CG spunea...

Horea, era bine sa prezinti 'pilonii' pe care se bazeaza o democratie poate asa ajungeai mai aproape de ce te interesa cu acest sondaj.

PS. Si daca ar avea 300 de indivizi tot maret ar fi parlamentul! Acolo este necesara doar politica nu sotronismele, canpelismele, scarpinareala pe canapele etc. Uitati-va ce a iesit dupa aceste alegeri, monstruos de-a dreptul!
Reducand numarul lor masiv vor disparea in timp si finantatorii partidelor, vanzarile de functii, curvo-traseismul politic!


PSS. Anonimiilor, cand sunteti rugati sa scrieti macar o cifra ca si nume
faceti-o din respect pentru voi daca nu de altceva!

Dorin spunea...

Natura umana, cultura poporului "democratic"- dorinta de putere, de marire, de avutie, eul propriu care se ridica mult peste interesul tuturor, lenea, incapacitatea de a intelege ca binele multimii este binele celui ce ia decizii in favoarea poporului dar pe temen mai lung asadar si incapacitatea de a te abtine de a te infrupta acum pentru a avea mai mult in viitor.

Natura umana (modul de a gandi al unui individ) se schimba atunci cand este inconjurat de multime. Pentru cei mai multi este aproape imposibil de a se desprinde de val (de gandirea formata a celor din mediul in care traieste), luand decizii pe care individual (in lipsa influentelor) nu le-ar fi luat niciodata.

Slabiciunea de a fi influentati de promisiuni fara fond. Este constatat ca marii oratori isi castiga publicul prin promisiuni fara fond. Cu cat intervine ratiunea cu atat isi pierde din pacate din public. Oamenii vor vise, vor sperante, vor sa creada ca CINEVA poate avea grija de ei in locul lor. Credinta ca zeitati / Dumnezeu are grija de noi (cat de absurd si iata cat de normal este pentru oameni sa creada ca Dumnezeu si-a trimis fiul sa fie crucificat pentru a ne salva) demonstreaza afirmatia anterioara.

Asadar ADN-ul (care ne face atat de limitati si care lasa loc culturii de a ne modela eul intr-un mod in care nu ne mai putem schimba) + cultura la nivelul grupului de indivizi reprezinta punctul slab al democratiei.

In fapt fiecare popor se va guverna in functie de cultura proprie. Acele popoare (asa cum este poporul Roman) a carei cultura nu inghite democratia nu va imbraca decat o haina a asa zisei democratii. In esenta modul de guvernare va fi acelasi. Citind cartile de istorie vom observa cat de izbitor se aseamana oamenii din trecut cu cei din prezent. In Romania nu va exista niciodata democratie asa cum nu a existat dupa 20 de ani de la revolutie nu va exista nici peste 200 cel putin atata timp cat cultura noastra nationala nu se va schimba, greu daca nu imposibil de schimbat daca altcineva nu o sa ne-o impuna.

Dorin spunea...

Natura umana, cultura poporului "democratic"- dorinta de putere, de marire, de avutie, eul propriu care se ridica mult peste interesul tuturor, lenea, incapacitatea de a intelege ca binele multimii este binele celui ce ia decizii in favoarea poporului dar pe temen mai lung asadar si incapacitatea de a te abtine de a te infrupta acum pentru a avea mai mult in viitor.

Natura umana (modul de a gandi al unui individ) se schimba atunci cand este inconjurat de multime. Pentru cei mai multi este aproape imposibil de a se desprinde de val (de gandirea formata a celor din mediul in care traieste), luand decizii pe care individual (in lipsa influentelor) nu le-ar fi luat niciodata.

Slabiciunea de a fi influentati de promisiuni fara fond. Este constatat ca marii oratori isi castiga publicul prin promisiuni fara fond. Cu cat intervine ratiunea cu atat isi pierde din pacate din public. Oamenii vor vise, vor sperante, vor sa creada ca CINEVA poate avea grija de ei in locul lor. Credinta ca zeitati / Dumnezeu are grija de noi (cat de absurd si iata cat de normal este pentru oameni sa creada ca Dumnezeu si-a trimis fiul sa fie crucificat pentru a ne salva) demonstreaza afirmatia anterioara.

Asadar ADN-ul (care ne face atat de limitati si care lasa loc culturii de a ne modela eul intr-un mod in care nu ne mai putem schimba) + cultura la nivelul grupului de indivizi reprezinta punctul slab al democratiei.

In fapt fiecare popor se va guverna in functie de cultura proprie. Acele popoare (asa cum este poporul Roman) a carei cultura nu inghite democratia nu va imbraca decat o haina a asa zisei democratii. In esenta modul de guvernare va fi acelasi. Citind cartile de istorie vom observa cat de izbitor se aseamana oamenii din trecut cu cei din prezent. In Romania nu va exista niciodata democratie asa cum nu a existat dupa 20 de ani de la revolutie nu va exista nici peste 200 cel putin atata timp cat cultura noastra nationala nu se va schimba, greu daca nu imposibil de schimbat daca altcineva nu o sa ne-o impuna.

Anonim spunea...

Elitele (olimpicii) acestei tari cu varsta intre 20 si aproape 50 ani lucreaza in alta parte. Cati dintre acestia au gasit loc de munca onorabil aici in tara?. Ce democratie poate fi facuta fara elite? Unde se poate ajunge cu "vulgul" scolit foarte slab?

adishaq spunea...

JUSTITIA. intr-o tara in care justitia lucreaza si o face in mod impartial, toate celelate vor functiona.

Anonim spunea...

Veriga slaba a democratiei - un vot egal un vot egal un vot.

Prin urmare in democratie de obicei nu se face ce trebuie ci ceea ce este cel mai usor.

Pe de alta parte aceasta veriga slaba este si veriga cea mai tare - cea care previne (de cele mai multe ori) dictatura si arbitrarul.

Prefer sa traiesc in democratie, chiar daca lipsa de educatie a poporului slabeste performanta. Nu cred in despotul luminat. Si nu il vreau decat daca voi fi eu acela.

E ca la circ. In democratie nu trebuie sau nu poti sa faci acrobatii la inaltime deci nu te poti astepta sa primesti decat un colt de paine in schimbul muncii tale. Daca vrei dictatura te expui - poti sa faci acrobatii la mare inaltime pe o groaza de bani dar nu stii niciodata cand vine cineva si iti fura plasa de siguranta sau iti taie cablul de la trapez.

Radu

Anonim spunea...

calitatea cetatenilor (principii, valori etc. etc.)

ionh

Anonim spunea...

Veriga slaba in Romania: Aristotel Costel, care desi e scolit e prost. Ii pute gura a cacat, imediat ce o deschide.

Acum pt Horea:
When the people find that they can vote themselves money, that will herald the end of the republic.

Anonim spunea...

anonim xxx:veriga slaba a democratiei in romania este cred existenta unei structuri de tip mafiot (masoneria),suprapartinica,imposibil de controlat,care a penetrat intrega societate;este atotputernica.incontrolabila,dictatoriala si criminala,creeaza politicieni,milionari,vedete dupa bunul plac si propriile interese obscure, P.S. din pacate nu este teoria conspiratiei,ci relitatea mizera de zi cu zi

Nastratin spunea...

Horea...
Ver4iga slaba a democratiei e dupa mine natura umana, nivelul de educatie al unui popor...In cazul romanilor al caror creier a fost spalat de comunistii stalinisti care i-au invatat sa-si fure caciula si sa minta, sa scuipe pe obrazul celor cu educatie (vezi cazul regelui Mihai) nu ai la ce te astepta...Daca venea Basescu si le promitea salarii si pensii fara munca sau taxe, totul garantat prin lege, fii sigur ca turma l-ar fi urmat pe Basescu....Cum Basescu le-a taiat salaiile si pensiile, au votat razbunarea stalinista si pt promisiunile unui plagiator numit Ponta...Personal sunt monarhist si as fi dorit dupa 90 intoarcerea regelui Mihai, macar ca o garantie ca justitia isi face treaba si legile sunt respectate...Dar ai vazut diferenta enorma intre limbajul regelui Mihai si cel al sekuristilor gen Basescu-Felix-Ilici sau avortonilor Ponta-Crin-Mazare...

Nastratin spunea...

Horea...
daca iti faceai un partid politic, te-as fi urmat...Pe forumul ziare.com, un roman educat si care vede la fel de bine drumul corect de urmat este T.Basilic (poate pseudonim?!)...Personal n-am incredere in nici un "politician" din Romania, cu exceptia poate a Monicai Macovei, desi si ea are ceva "tinichele" agatate de "coada" care provin din trecutul ei comunist...

Unknown spunea...

V ati umplut de anonimi. Frate sunteti toti acoperiti? Descoperiti va frate ... iesiti la lumina cu nume si prenume .... cu dosarul de cadre si dosarul informativ. Spune ti ce parere aveti de sistem. Va invartiti in jurul cozii. Nu vedeti padurea din cauza copacilor sau ati inceput sa scrieti cand Horea incepe sa isi puna intrebari existentiale.

Unknown spunea...

Horea eu te as intreba sincer. Care e nemultumirea ta? Da ti vina pe popor ori poporul nu are educatie de vreo 15 ani. Am copil de 17 ani in clasa a 11 si a trebuit sa cumpar toate manualele. E in clasa a 11 si inca au ore de religie. De catva timp fac si educatie antreprenoriala ... ghidul micului investitor pe bursa ... ghidul micului cumparator de actiuni la facebook si google. Mie nu imi convine sistemul de invatamant. Societatea imi creste copilul ... eu nu mai am timp sa il cresc ca trebuie sa muncesc ca boul ca sa pot plati facturi. Cu cine vrei sa voteze daca nu cu cei care apar la televizor. Se repeta o marota eterna ... nu munciti suficient. Repet ... nu pricep ... ce nu intelegeti... ce nu va este clar? Pune o intrebare Horia. Spune de fapt ce te nemultumeste. Dusmanul e poporul spui tu care nu stie sa voteze. Nu stie sa votez ca nu e educat. Nu e educat pentru ca se pun piedici in calea educatiei si pentru ca este educat in sensul cresterii dorintei de consum. Cand era prin clasa a 4 a veneau pe la scoli cu cornuri Chipicao cu surprize si cu reclame la chipsuri. Toata ziua imi ciugulea numai chipsuri si McDonalds. Era asa gras ca la 12 ani ii veneau blugii mei la fund ... eu am 36 la blugi. Ii cumparam blugi de la adulti si ii taiam cracii de lajumatate aproape. Eu va spun ... puneti intrebari si incerc si eu sa raspund. Eu vorbesc din experienta mea de viata.

Unknown spunea...

Horea eu vreau sa iti spun tie o intrebare. Esti mai satisfacut de munca de medic sau de munca de ghicitor in grafice valutare? Unde ai primit recunostinta mai mare (nu recompensa materiala mai mare ci feeback pozitiv din partea oamenilor) in munca de medic sau de la diversi indivizi interesati de pana unde va creste sau va scade valuta X in raport cu valuta Y.

Unknown spunea...

Imbecili umplu forumurile despre bolsevizarea tarii. Socialism comunism ... ce dracului era ... era un sistem slab pentr ca nu te manipula decat 2 3 ore pe zi cu televizorul. Aveam 17 ani la Revolutie. Imi dadeam coate cu prietenii si radeam cand incepeau discutiile despre partid cand la scola se citea Scanteia la orele de dirigentie si de educatie patriotica. Manipularea era evidenta pentru ca vedeai ca magazinele sunt goale, caldura putina si nu aveai decat 3 ore de televizor. De aia a si cazut sistemul. Un sistem care nu rezolva problemele individului ...cade. De aia e democratia slaba in Romania ... pentru ca nu rezolva problemele indivizilor. Deschide topic uri Horea cu tot felul de intrebari si hai sa dezbat. Spune tot ce te nemultumeste si hai sa incercam sa dezbatem problemele.

Unknown spunea...

L ai citat pe Gigi oierul si grobianul nenorocit. Latifundiarul din Pipera. Omul Luminii cu sabia lui. Un marlan nenorocit dupa cutumele sociale de azi ... dar un tip sincer si direct pe care il citesti rapid. A fost oier... taran... e o mare virtute. A avut turme de oi. Omul stie ce e munca ... munca concreta nu speculatia. Bun organizator Oaia mananca zilnic ... trebuie furajata suplimentar sa faca lapte . Stie sa conduca turme de oi. Eu cred ca poate aplica asta si la turme de oameni. E antisistem. Sta pe cash ... umbla cu valize de bani. E destept ... s a prins de multe treburi. Numai in filme vezi sa vina aia cu sacoslee de bani. Nu stiu cate sucursale de baci trebuie sa spargi ca sa vezi atata cash cat avea ala in valiza aia... :)))). Are fabrica de armamanet ... profitabila afacere. Steaua e in primavara europeana si e prima in liga lu Mitica si chiar joaca fotbal. Omul a realizat ceva. Le a facut la aia din Vultureni sau de unde dracu erau aia cu inundatiile case. Ca sunt a lor ca sunt a lui Gigi ... nu conteaza ... au unde pune capul peperna. A rezolvat problemele unora. Nu e modelul meu in viata si nu ii suport grobianismul si vanitatea ... dar imi e simpatic pentru ca e sincer in dorintele lui vanitoase... e evident... nu isi manipuleaza comportamentul decat in mica masura. Ce i in gusa si n capusa mai pe scurt. Vedeti partea plina a paharului.

Andreea spunea...

Cred ca problema democratiei actuale este ca in loc sa facem noi, oamenii, alegerile pe care ni le dorim, ii alegem pe altii sa ia deciziile in locul nostru.

M spunea...

Educatia, bunul simt, respectul fata de / in societate, perspectivele, deschiderea catre nou, vointa, mentalitatea, inteligenta etc.

dantintoiu spunea...

Democraatia are acekeasi calitati ca cei de la care emana,natia respectiva.In principal natia se sprijina pe doua picioare educatia[incepand de acasa,scoala,cultul adevarului si al cinstei si practicarea acestora simtul masurii,cu recunoasterea valorii superioare etc.]si sanatatea inclusiv mintala.La noi modelele promovate public nu includ vreuna din valorile mentionate.Asta nu inseamna ca a pierit specia dar proportia este descurajatoare si sa nu uitam ca proportia da numele substaantei.Trist,cu toate acestea putem sa ne bucuram de sarbatori si va urez la toti sarbatori cu liniste si pace.

mobutu spunea...

veriga slabă este majoritatea.
este ușurința cu care se poate transforma în fascism.

AristotelCostel spunea...

Pai, am avut dreptate. Tot timpul am avut dreptate.

Horea, "democratia" recitata de politruci ca argument la nerespectarea unor principii e veriga slaba a... democratiei.

Basescu este un porc nesimtit, dar a depasit orice limita cand a cerut poporului sa raspunda cu Da sau Nu la o intrebare care continea cuvintele "Parlament", "unicameral" si numarul "300". La fel de bine putea sa-i intrebe daca vor dublarea veniturilor in termeni reali.

Pe de alta parte, 8,4 milioane de romani, mult peste jumatate din cifra REALA a populatiei cu drept de vot, nu cea din statisticile scoase din cur de sistemul securisto-comunist, a validat... o alta intrebare.

De ce nu s-a tinut cont de votul a 7,4 milioane de romani? Ce fel de "democratie" e asta in care vointa populatiei trece in plan secund, iar nebunia unui cretin devine litera de lege?

Acum nu-ti place Romania rosie? Pai ce optiuni aveau romanii ca sa scape de cretin? Sa voteze ARD-ul? Sau pe Iulian Nimeni din colegiul 3 Targoviste? USE YOUR BRAIN!!!

Vad ca sunt o multime de comentatori care fac referire la... educatie.
Desi exista legi care stipuleaza "obligativitatea"... educarii, de zeci de ani profesorii din rural au fost inlocuiti mai intai cu liceeni ratati, iar mai nou s-au pus lacate pe... scoli. Mai bine de 50% din populatie balteste intr-un mediu rural fara acces la... educatie. OK, scoala nu produce... antrepanati, avem nevoie de tinichigii si ospatari, DAR sunt o multime de copii crescuti cu musca la arat, al caror creier se altereaza dupa 10-15 ani de existenta... rudimentara.

Intr-o astfel de situatie apare CRETINUL DE DREAPTA sa invoce principiul "de azi... fiecare pentru el".

Si in ce hal arata "elita romaneasca"? Pai, daca parasim segmentul rudimentarilor alterati, ajungem la "intelectualii basisti" care nu detin un dram de bun-simt. Sunt de o nesimtire tratabila doar cu gheata in dinti.

Preiei gogoritele lor, mi-l bagi in sacosa pe voiculescu, mai adaugi niste afirmatii din palarie si traiesti cu impresia ca ai aflat pe ce lume traiesti.

... drumul e lung, iar tu, Horea, mai ai foarte mult de parcurs pana sa ajungi la... realitate.

P.S. Stiu foarte bine cum sunt eu. In ciuda faptului ca nu dau doi lei pe... nimeni, saracia si prostia celor din jur miroase urat. Fie si pentru atat trebuie sa-ti pui intrebari de ce semenii tai sunt atat de prosti, de ce sunt atat de aglomerate ghenele de gunoi si de ce este complet anormal sa votezi niste perversi parfumati si unsi cu toate alifiile in cur sa aiba grija de... prosti si gunoieri. Iar daca tie nu-ti place "despotismul" meu, te eliberez de orice stres... nu sunt si nu voi fi niciodata politruc, nu voi ajunge niciodata sa cer voturile celor pe care-i desconsider, dar cred sincer ca criticile mele, fie si neconstructive, sunt cu mult mai utile decat toate odele si limbile in cur inchinate/date de niste "patrioti" simbriasi cu juma' de creier.
50 de ani de ode si limbi in cur pe linie de partid au demonstrat cat poate evolua o societate intr-un astfel de mediu.

dragon spunea...

Lipsa de educație, clanuri care se formează și care sunt realese de fiecare dată, și ceea mai mare e - nu poți să fii ales dacă nu ai destui bani pentru a fi ales (respectiv bani pentru "partid" sau "campanie" etc.).
O altă problemă este că oamenii sunt reticienți de a vota cu "the small guy", crezându-l fără șansă, și nevrând să-și irosească votul, vor vota partidele deja mari (a se vedea și în SUA).

Marius spunea...

Prima data am vrut sa zic ca Educatia ar fi problema, apoi m-am gandit si la Lacomie , deci pana la urma Natura Umana ar fi cred problema mare. Eu in schimb o sa incerc sa zic ce ar trebui aplicat - o singura lege/religie/crez etc : Ce tie nu-ti place altuia nu face.
Daca toata lumea ar face acest lucru (binenteles ca e o utopie) ar fi lumea inzecit mai buna, fara alte mari legi si sisteme.

Radu Ionescu spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Radu Ionescu spunea...

@Marius ca sa parafrazez problema cu regula aia e ca nu e mereu indicata, gusturile difera.

@Costel - asa esti tu, destept, atotstiitor si modest pe deasupre, altii mai gresesc pe ici pe colo. Oricum acum ca le-ai aratat tu cretinilor de dreapta, traiasca socialismul multinational dezvoltat

Horea spunea...

Horea eu te as intreba sincer. Care e nemultumirea ta?

Nemultumirea mea este ca te vad pe tine si pe altii zbatandu-se intr-o tara in care ar trebui sa traiesti ca in rai. Asta, daca nu ar fi fost jefuita.

Problema mea, in Romania, pare sa fie empatia pe care o am fata de altii. Pentru ca eu o duc bine mersi. Si o voi duce foarte probabil la fel de bine si cu Ponta si Becali.

Costel, eu sunt in continuare convins ca omul invata cat traieste.
Nu ma refer desigur la omul care le stie deja pe toate, ca tine.

Mai am multe de invatat precum spui. Dar pot sa afirm totusi cu fermitate ca am invatat deja ceva. Faptul ca nu exista mincinosi buni si rai, hoti buni si rai, tradatori buni si rai, lasi buni si rai, sau prosti destepti.

Se pare ca, pana si acest popor a inteles pana la urma nuantele. Pentru ca cei care stiu sa numere observa imdediat faptul ca 60% nu s-au dus la vot.

Un lucru imbucurator dupa parerea mea. Asta inseamnand totusi ca majoritatea este capapila sa gandesca mai bine decat credeam eu.

Si tocmai de aceea nu s-au sinchisit sa voteze nici ARD. Pentru ca au vazut unde au dus minciunile lui Basescu&COMP, putand fii astfel absolut siguri si de unde vor duce minciunile lui Ponta&COMP.

Au mai inteles dupa parerea mea si faptul ca nu prea conteaza daca sunt furati de Dragnea sau de Videanu. Poate sti si tu, ca, daca ai o suta de lei in buzunar, care ti se fura, vei ramane fara ei indiferent de numele hotului.

Se pare ca o majoritate aromanilor si-au dat seama de tocmai putinul pe care am reusit sa-l invat eu in aceasta viata:

Exista numai hoti, tradatori, mincinosi si lasi. Atributii care nu pot fi quantificate, cu toate ca tu te straduiesti din rasputeri.

Florin spunea...

>Se pare ca, pana si acest popor a inteles pana la urma nuantele. Pentru ca cei care stiu sa numere observa imdediat faptul ca 60% nu s-au dus la vot.

Horea, in 2012 au votat mai multi oamnei decat in 2008(42 vs 39). Deci despre ce "intelegere de nuante" vorbesti?

Florin spunea...

Profit de aceasta ocazie sa te intreb daca mai esti adeptul votului uninominal pur in Romania, in conditiile in care daca am fi avut asa ceva, in parlament ar fi intrat 1 ARD-dist, 3% UDMR si restul USL?

claudiu spunea...

@horea poti zice si ca aia 60% au votat dfapt cu partidul inexistent

Anonim spunea...

"...CEA MAI SLABA VERIGA A DEMOCRATIEI" - este caracterul fiecarui individ , pe care poti sa il ai sau nu .Cu jumatati de masura , democratia e compromisa.
Niko

Nastratin spunea...

Horea....
"E ca in bancul ala in care Sf. Petru il intreaba pe Dumnezeu unde i-a fost mintea cand a facut tarile, si argumenta: la unii le-a dat numai nisip, altora numai munti, altora numai mare, si Romania are de toate. Atotputernicul: lasa, sfinte, ca le trag un popor..."

Cosmin spunea...

Transformarea notiunii de democratie din "a face" liber ceea ce vrei (in limitele convietuirii pasnice) in "a avea" dreptul sa ... (fiecare poate pune ce vrea acolo).
Democratia, adica dreptul natural de a-ti exprima opinia a fost pervertit din momentul in care drepturile s-au transformat in beneficii pe care altcineva trebuia sa le plateasca.
Altfel spus, egalizare cu forta nu acces la sanse egale.

Unknown spunea...

@claudiu spunea...

"horea poti zice si ca aia 60% au votat dfapt cu partidul inexistent" . Buna idee frate. Sa trecem partidul asta pe buletinul de vot. Sau sa trecem pe buletinele de vot o casuta in plus fata de casutele partidelor politice ... si anume PARTIDUL NU AM CU CINE SA VOTEZ. Atunci pot sa vina toti la vot si sa voteze cu acest partid. Multi nu vin la vot ca nu au ce alege. Astfel ar veni mai multi la vot. Eu unul as fi votat PARTIDUL NU AM CU CINE SA VOTEZ decat sa imi anulez votul. Cine baga in seama un vot anulat? Ce televiziune face caz de el? Voturile anulate se anunta o singura data la final cand da BEC ul situatia generala la sfarsitul unui proces de votare. Practic revolta votantului in alb sau a celuia care anuleaza votul ... nu iese deloc in evidenta. Ce ar fi de exmplu daca la votul uninominal ...PRTIDUL NU AM CU CINE SA VOTEZ ... ar castiga peste 50% din sufragii? Ar intra in Parlament cu 100 % "mandate". Partidul asta nu are parlamentari propusi ... el nu propune nimic... nu vrea nimic. E cineva de acord sa dezvoltam ideea asta? E suficienta aceasta idee de reforma electorala ca sa demonstreze scarba pe care o simtim cu totii in fata politicului? E mai democratica o astfel de schimbare a legii electorale. Permite "o mai buna reprezentare in Parlament"?

Horea spunea...

Florin, o fi cum spui cu cifrele. Si atunci se pare ca "prestatia" a fost asemanatoare cu cea din trecut.

Cu votul uninominal se pare ca ai dreptate, pentru ca nu se potriveste intr-o tara plina de tradatori, unde parlamentarii schimba clanurile cum schimb eu chilotii, in fiecare zi.

In orice caz nu inaintea unei legi stricte care sa interzica traseismul, condamnandu-i pe cei care ar dori sa-l incerece. Am vazut ca bunul Hrebe vrea sa schimbe tocmai acest vot uninominal.

Pentru ca hot la hot nu scoate ochii. Ii este si lui dor de cei cu care au furat impreuna.

Anonim spunea...

Educatia si frica.Frica de a pierde slujba, privilegiile, rutina, carnetul,persoana draga si o multime de alte frici ce pot fi exploatate fara scrupule, pana a reduce individul la o jucarie in mainile mele lacome.
Eu mi-am cumparat lucrarea de licenta cu 500 DEM pe atunci si daca eram beizadea ajungeam cel putin director pe undeva dar acuma conduc camionul, nici aia ca sint in somaj ceea ce conduce la concluzia ca EU sant veriga slaba si poate justitia.

Florin spunea...

>Cu votul uninominal se pare ca ai dreptate, pentru ca nu se potriveste intr-o tara plina de tradatori, unde parlamentarii schimba clanurile cum schimb eu chilotii, in fiecare zi.

Horea, nu inteleg argumentul tau raportat la situatia discutata. Ce legatura are traseismul politic cu posibilitatea ca un partid/alianta care are putin peste 50% vot politic sa primeasca aproape TOATE mandatele in urma votului popular, nu a racolarii de parlamentari?

Sau tu crezi ca USL a adunat _atatea_ voturi deoarece a avut candidatii care in legislatura trecuta au fost ai altor partide si ar fi obtinut un scor mai mic daca veneau cu oameni _proprii_ ?

Munteanu Gabriel spunea...

Buna Horea
Ce vina are palaria daca am eu capul patrat?
Sistemele sunt iluzii, povesti.
Functioneaza atat timp cat le respectam.
Ceea ce conteaza cu adevarat este cum se vede omul pe sine si pe cei din jur in sufletul lui.
Daca nu simte decat dispret si pofta... Ce vina are democratia?
Oricum noi am facut un pas mare la alegerile astea: nu mai avem pe cine da vina. Dupa 23 de ani s-a inchis cercul imposturii: "fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me"

Andrei Stroiescu spunea...

Veriga slaba a democratiei este faptul ca uneori cei ce o traiesc nu inteleg sau nu vor sa inteleaga sau nu le pasa sa inteleaga sau se fac ca nu inteleg un lucru simplu:
Libertatea.

Veriga tare a democratiei este faptul ca FIECARE ESTE LIBER sa faca ce crede de cuviinta.

Veriga slaba a democratiei este faptul ca, din motivele enumerate mai sus, se omite faptul ca LIBERTATEA ARE LIMITARI. Impuse de legile scrise sau nescrise.

O democratie functionala este cea in care cei ce o traiesc stiu ca libertatea fiecaruia se termina acolo unde o incalca pe a altuia.

Cand cei ce isi "permit" libertatea fara limite sunt majoritari, democratia este de fapt anarhie. Este ceea ce se intampla acum in Romania. Cand vor deveni minoritari, vom avea si democratia visata. Visata, nu dorita, caci desi declarativ o visam toti, (inca) prea putini o dorim cu adevarat.

O seara buna,
Andrei Stroiescu

loazif@gmail.com spunea...

Buna seara, dupa mine putem aduce in discutie libertatea fara discernamant/responsabilitate - de ex de a vota fara a te gandi la consecinte - cauzata de foame, lehamite (toti sunt la fel, nu am de unde alege), lipsa de educatie sau prostie din fondul genetic. Nu stiu exact unde se rupe lantul, de dezbatut.

Horea spunea...

Florin, eu am plecat de la premiza ca fiecare traseist a fost primit in USL pentru ca aduce voturi. Deci voturile la noi par a fi duse da la punctul a la punctul b cu roaba. Pleaca Frunza Verde, pleaca toti votacii cu el deci cei pe care i-a racolat in trecut si in prezent. O suta? o mie? un milion? Habar nu am dar trebuie sa fi fost destul de multi de la toti dezertorii luati la un loc, primarii inclusi.

Eu nu pretind ca ma pricep la sistemul de vot romanesc pentru ca nu m-am documentat destul. Cred insa ca Antonescu sa pricepe foarte bine. Din spusele lui am tras concluzia expusa, intelegand ca portile clanului sau au fost deschise pentru oricine care aduce voturi. Si se pare ca au adus.

Daca am carente in ceea ce priveste sistemul de vot, vad in schimb foarte clar mentalitatea votacului. Nic politicianul nici votacul nu se duc dupa doctrina. Si atunci te duci dupa ce ti se spune, cu miile cu milioanele. Eu mai cred ca acest vot a fost din nou mai mult anti Basescu decat pro USL.

Florin spunea...

Horea, premisa de la care ai plecat tu este falsa. Becali a luat in 2008 cu partidul lui(PNG) cu putin sub pragul electororal. Cu USL a luat >60%.

>Cred insa ca Antonescu sa pricepe foarte bine. Din spusele lui am tras concluzia expusa, intelegand ca portile clanului sau au fost deschise pentru oricine care aduce voturi.
Nu stiu daca incerci sa faci misto, esti ironic sau chiar crezi acest lucru(eu refuz sa cred ca esti asa _naiv_). Oricum ar fi, eu nu vreau sa intru in acest joc.

Simon spunea...

De la aparitia televizorului carisma conteaza mai mult decat abilitatile si cunostintele candidatului.
Democratia pentru a functiona are nevoie ca cel ales sa puna interesele oamenilor in fata intereselor personale.
Government of the people, by the people, for the people.
"The blind lead the blind.It's the democratic way."Henry Miller

Horea spunea...

Florin, fara nici o bascalie. Exista vot uninominal altundeva in lume? S-a ajuns vreodata acolo la situatia din Romania. In caz ca nu, dupa parerea ta de ce?

Florin spunea...

Horea, este o mare greseala importarea pe nemestecate a unor modele care functioneaza in alta parte.
Nu e important ce se intampla in alte parti, important e ce se intampla la noi. iar la noi ar fi fost un dezastru.

De ce? Din acelasi motive pentru care lucrurile merg asa cum merg in Romania.

PS. Se pare ca si prin alte parti uninominalul mai da ceva rateuri

Horea spunea...

Florin, trebuie sa fiu de acord cu tine, din moment ce realitatea a demnstrat clar ca ai dreptate.