Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 4 decembrie 2012

Pentru omul de pe strada

Spunea Bernanke ca lucreaza cu toate motoarele. Intr-o conferinta de presa asemanatoare cu cele date de Liviu Dragnea, boierul nostru de Teleorman. Benanke nu s-a mutat totusi in sudul salbatic romanesc, care va fi in curand impanzit de austostrazi.
 
Pentru ca omul in care poporul are cea mai mare incredere, care isi tine intotdeauna cuvantul, scaldat in minciuna, a spus ca startul constructiilor de sosele a fost dat. Seful FED a ramas asadar un boier american, dar mai ales unul bancar.

Cateodata o imagine poate sa spuna mai mult decat o mie de cuvinte. O asemenea imagine este si cea expusa in acest articol. Care arata ca tonele de bani pe care Bernanke le-a aruncat ca sa stimuleze consumul, au stimulat de fapt doar bursele, prin intermediul bancilor care au ajuns ca intotdeauna primele la robinet. Consumatorului inecat in peste 11 trilioane de dolari credite nu-i mai arde de nimc. Fapt pentru care a inceput incet dar sigur sa-si reduca datoriile, prin intermediul unui fenomen care se numeste deflatie.

Nimic din ceea ce spunea barbosul ca a facut si ca va face pentru main street nu a reusit. Pentru ca in grafic se vede clar un trend negativ inceput exact in momentul in care monetizarile au ajuns la culmea salbaticiei. Cu toate acestea suntem inca foarte aproape de o maxima absoluta a imprumuturilor in care s-a bagat consumatorul, fapt pe ntru care acest trend va trebui sa continue, in opinia mea. Putand fi intensificat de un trend asemanator care pare sa fi lovit si Europa.
 
In anii crizei din 29 SUA a importat cel mai frumos pachet de deflatie exact din Europa. Oricum, conform unor rapoarte recente reducerea datoriilor consumatorului american continua:
 
Aggregate consumer debt fell again in the third quarter, by $74 billion, continuing the nearly four-year downward trend in household debt. As of September 30, 2012, total consumer indebtedness was $11.31 trillion, 0.7% lower than its level in the second quarter of 2012 and down $1.37 trillion from the 2008 Q3 peak.
 
Si cred ca va continua pe tot frontul, inclusiv in ceea ce priveste imprumuturile imobiliare, desi speculatorii au reusit sa miste pretul acestora, in sus, de la nivele foarte deprimate. Daca situatia este asa de dezastruoasa de ce urca bursele? Urca pentru ca au cazut pana la nivele la care unele actiuni au fost considerate ieftine, cel putin pentru o perioada de timp. Toata lumea vede ca in ultimele 12 zile s-au scumpit din nou, intr-una si fara respiro. Indicele german reusind sa-si depasesca chiar maxima precedenta, ieri. O fi oare asa de bine in Germania? Raportele economice spun ca nu! Dar bursa isi traieste ca de obicei proria ei viata.
 
Ce conteaza rapoartele economice in momente in care investitorul cu bani considera ca actiunile germane, indicele, merita sa fie cumparate. Si euro a pufait fara sa sufle in conditii in care o salvare o inlocuia pe cealalta, in pofida faptului ca toate salvarile s-au dovedit pana acum dezastruoase.
 
Ba mai mult! Euro a sarit ieri ca o capra atunci cand Spania a apelat si ea la salvarea de care de fapt nu are nevoie. Suntem plini de salvari si de centuri de siguranta ca cainele de paduchi, dar asta nu-i impiedica pe investitori sa se bage acolo unde vad ca pot face profit. Semnalul lunar despre care vorbeam intr-o postare precedenta a fost destul de ambigu. El putand sa lase astfel loc unei noi deprecieri. Dupa care preturile ar putea fi percepute ieftine din nou. Ar putea fi vorba de o depreciere de luat in seama, si numai dupa ce se va sfarsi vom putea vorbi felul in care va putea sa arate valul urmator.
 
Stim cu totii ca banii pentru burse exista. Preturile actiunilor trebuie sa devina atratictive pentru a-i atrage pe cei cu buzunarele pline in piata. Economia sta mai prost, din cauza lipsei de volocitate a banului. Un lucru pe care graficul afisat il poate explica fara cuvinte. Pentru ca vorbim despre economii in care productia a ocupat ultimul loc in PIB. Primul loc fiind ocupat pretutindeni de consum. Cat vom putea cheltui fara sa producem aproape nimic stiu doar sfantii? Eu pretind ca stiu un singur lucru, destul de logic, unul pe care l-am mai spus. La un moment dat acest palat construit din carton se va narui. Foarte probabil undeva in decursul anului viitor.

13 comentarii:

Vali spunea...


Din ce in ce mai multi sunt de acord ca, asa cum sustii si tu de multa vreme, singura reactie valabila fata de o clasa politica imputita e asta:

http://capitalismpepaine.wordpress.com/2012/12/04/greva-electorala/

Mai putin teleormanezii si postacii de partid gen costel, desigur...

bursierul spunea...

horea,am inteles ca velocitatea financiara redusa provoaca deflatie.dar asta poate face un consumator ca mine si ca tine.daca o banca nu misca banii nu se sinucide?
apoi de ce salta doar bursele altora si a noastra nu?indicii europeni sunt in jurul valorilor de dinainte de criza,ai nostri la sfert.

Anonim spunea...

indicii americani vor trece peste topul din 2007, apoi....directia este in jos pt. multi ani ....

AristotelCostel spunea...

@vali_basist

Pentru giurgea exista Basescu... pe care-l lingeti in cur oridecateori vi se face foame.

Nu-i putin lucru sa te autodeclari libertarian si sa admiri armata, jandarmeria si alte... securitati care te finanteaza.

El castiga un ban... tu doar esti prost...ul lui.

Horea spunea...

bursier, ai inteles dupa parerea mea corect treaba cu velocitatea monetara si consecintele ei. Totusi, sinucidere nu este cel mai bun termen intr-o asemenea situatie,din moment ce velocitatea monetara nu depinde doar de banci.

Este vorba asadar de un fel de sinucidre cu cutitul debitorului. Pentru ca nici bancile nu mai dau imprumuturi oricui. Ele nu prea dau, debitorii nu prea iau, si, ce sa faci cu banii pe care ii ofera Bernanke?

Ii bagi in valute si burse la preturi la care conideri ca vei putea face un profit, nu la orice pret asa cum credeau toti desteptii.

In ceea ce priveste Romania. Tinand cont de mediul in care traim, de felul in care gandim, de productia pe care o avem, si ca atare de valoarea companiilor inregistrate la bura. Exista in opinia mea doi factori care ar putea contribui la situatia pe care ai descris-o. 1) Se pare ca cei cu capital nu considera in momentul de fata ca ceea ce exista pe piata romanesca este ieftin.

2)Potentialul investitor nu poate fi altceva decat basist.

Care, cand aude minciunile si vede intreaga atitudine a actualului guvern, si ai celora din jurul lui, isi poate pune niste intrebari, cu privire la siguranta investitie pe care ar vrea s-o faca.

Iti dau imediat si un exemplu. Ce va face investitorul, in cazul in care un plagiator mincinos va pune un impozit grasut pe profitul obtinut din tranzactii? Din cauza lipsei de bani, nu din rautate?

Este adevarat ca nu a spus ca va pune, poate o fi spus ca nu pune. Dar, cel care a trait in tari functionale nu va avea nicodata incredere in mincinosi, asta cu toate ca poprul roman are.

Aceasta logica nu prinde astazi la roman. Si fara a fi prea pesimist eu nu vad cum o sa poata sa prinda in viitorul apropiat, sau chiar in unul mai indepartat. Din moment ce majoritatea romanilor vad smecheria si minciuna ca fiind ceva pozitiv.

Banul nu are miros, se spune. Pana in momentul in care cineva nu se caca pe el(nota subs). Aprecierile expuse nu au nici o dovada si sunt strict ale mele. Cand le-am facut am pornit tot de la mine, ca orice om.

Nascut basist infocat nu am apucat totusi niciodata sa am incredere in Traian.

Vazandu-i insa pe Ponta Antonescu&comp, ma refer la ceea ce fac si la ceea ce spun, am inceput sa-mi pierd increderea pana si in mine insumi.

Nemaistiind catodata exact daca sunt fata sau baiat, considerat retardat de cei numiti. Un gand care il poate lovi si pe unul care nu are nimic in comun cu Romania. In afara de o eventuala intentie de investitie.

CG spunea...

“Datorită condițiilor din piață ... am decis să aplicăm dobânzi negative la depozitele ce depășesc o anumită valoare. Valutele implicate, pragurile și dobânzile vor fi anunțate clienților în 5 zile lucrătoare. Recomandăm clienților să mențină soldurile în numerar la un nivel cât mai redus, pentru a evita randamente negative”, explică oficialii Credit Suisse decizia, care foarte probabil va fi adoptată și de alte bănci locale în scurt timp.
Depozitele la Credit Suisse depăsesc creditele acordate cu 23% la finalul trimestrului 3.
Pai nu creste euroi-ul de bine ce-i merge! insa dupa reactia bancii vedem ca lumea accepta pierderi mici in CHF decat ... maretul euroi.

Anonim spunea...

El putand sa lase astfel loc unei noi deprecieri. Dupa care preturile ar putea fi percepute ieftine din nou. Ar putea fi vorba de o depreciere de luat in seama, si numai dupa ce se va sfarsi vom putea vorbi felul in care va putea sa arate valul urmator.

Acum foarte putin timp spuneai ca urmeaza o aprecere, care e probabil ultima. Ea a venit.
Mai stiu ca dupa parerea ta urmeaza "valul devastator", ca un recul la toate actiunile politicienilor si bancherilor (mai mult sau mai putin centrali).
Cam pe cand sa ne asteptam la un asemenea val devastator?

Horea spunea...

Anonim, un ultim val de apreciere sau de depreciere este format de obicei din mai multe miscari.

Cauza pentru care am precizat, in acest caz, ca trebuie sa vad mai inatai deprecierea preconizata, inainte de a putea gandi mai departe.

Valul devastator il voi anunta atunci cand voi vedea un semnal in acest sens. Cu un oarecare decalaj, desigur, din cauza abonatilor.

Anonim spunea...

Horia explica te rog cum se manifesta deflatia despre care vorbesti. Cum ai masurat-o sau pe ce date sau realitati te bazezi cand o vezi? Sau o vezi doar ca o simpla ilustrare a faptului ca datoriile scad?

Personal nu inteleg cum ai ajuns la concluzia ca exista deflatie. Si nu inteleg cum poti sa spui ca avem deflatie doar pentru ca nu au crescut datoriile ca efect al monetizarilor. Nu mi se pare suficient si nici riguros, in lipsa masuratorilor indicilor preturilor.

Privind si altfel, eu vad ca in SUA aproape toate bunurile uzuale cresc in pret. O exceptie ar putea fi imobilele/ipotecile, dar nu stiu daca asta compenseaza.

E posibil sa vad eu stramb si tocmai de-asta poate niste date statistice ar ajuta.

Cu stima,

Radu N

Anonim spunea...

@costel_cacatul
mars la imprastiat fluturasi cu idolul tau nastase la universitate si mai scuteste-ne cu prezenta pe forumuri ...

Horea spunea...

Radu!Problema inflatiei si a deflatiei apare in primul rand de la definitii. Asta pentru ca exista oameni care definesc inflatia ca fiind o simpla crestere a unor preturi.

Cand apar mai multe definitii al aceluiasi fenomen apar confuziile cele mai mari, pentru ca nici un fenomen nu ar trebui sa aiba decat o singura definitie care sa-l poata caracteriza cat mai exact si cat aproape de realitate.

Un exemplu magistral al definitiilor eronate, dupa parerea mea, este asa numita revolutie din Romania.

Pentru mine lovitura de stat este un termen si o definitie mult mai potrivita pentru ceea ce sa- intamplat.

Pentru ca sunt convins ca definitia pe care am ales-o descrie mult mai bine realitatea romaneasca de dupa 89.

La fel cu inflatia si cu deflatia.

Din definitiile existente mie cea pe care am repetat-o si pe care o gasesti si in webster descrie cel mai bine realitatea. Un articol despre acest subiect vei gasi pe acesta pagina aici: http://horea-m-analizatehnica.blogspot.ro/search?q=deflatie

In rest nu mai prea am alte lucruri de adugat.

Anonim spunea...

Horia, inteleg definitia inflatiei. Sau nu? :)

Insa nu vad unde vezi scaderile de preturi. Nu vad nici ca prezinti date exhaustive apropos de scaderea masei monetare - asta ca sa ii linistesc si pe cei care vad deflatia ca fiind strict scaderea masei monetare.

Tu practic imi spui ca a scazut creditul deci este deflatie. Nu e nici necesar nici suficient, conform definitiei pe care tu insuti ai dat-o.

Eu vad preturi in crestere care pot sau nu fi cauzate de cresterea masei monetare - adica ceea ce vad eu poate fi SAU NU inflatie.

Insa nici ceea ce spui ca vezi tu nu e neaparat deflatie. Asta pentru ca nu imi prezinti argumente nici necesare si nici suficiente.

Cu stima,

Radu

Horea spunea...

Radu! Ai fi gasit aceste grafice pe pagina mea daca ai fi rasfoit putin.

http://horea-m-analizatehnica.blogspot.ro/2012/09/omul-venit-din-luna.html

Mai gasesti un grafic si aici pe care poti sa-ti misti cursorul ca sa vezi transformarile real money base in timp real.
http://www.crystalbull.com/stock-market-timing/Money-Supply-chart/

Poti cauta tot pe pagina mea grafice alte grafice despre velocitatea monetara.

A repeta ce am mai scris nu are nici un rost. Schimbarea preturilor este o cosencinta a deflatiei sau a inflatiei. Cauzata exclusiv de raportul dintre cantitatea de bani tangibili+credite, si cantitatea de marfuri. Exista intotdeauna marfuri ale caror pret poate sa creasca in orice conditii pentru o perioada mai scurta de timp.

In infaltie toate preturile cresc insa fara nici o exceptie, constant, si pe o durata lunga de timp. Asa cum spune definitia. Ai vazut asta cu ochii tai in Romania.

Daca cineva vrea sa spuna ca mediul de azi este identic cu cel pe care la-ti avut dupa lovitura de stat, perioda in care pretul tuturor marfurilor era in galop. Este ca si cum ai spune ca Ponta nu a plagiat.

Sunt convins ca sunt oameni care spun si asta. Probabil aia care mai numara si azi in milioane si miliarde. O majoritate. Scrie 10 lei pe "tzadula" de pret si eu il aud spunand. Uitye ba o suta dje mi. Acest fel de a numara continua si la televizor. Demonstrand inca o data problemele imense pe care le are romanul atunci cand trebuie sa se desparta de orice fel de trecut.