Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 3 decembrie 2012

Verzi si uscate despre mentalitate

Costel mi-a propus, indirect, ieri, un tutore. Din moment ce nu ma crede in stare de o gandire pe cont proriu. Am inceput sa-l caut, dar, pana il voi gasi, voi mai servi niste verzi si uscate despre mentalitatea feudala a romanului. Foarte malefica in opinia mea, mai ales atunci cand o vezi aplicata in 2012.

"O sa-l scoatem" raspuns dat unei admiratoare de-a lui Nastase, de catre un premier care se pretinde a fi seful de guvern al unei tari democratice din Europa, in anul amintit mai sus. Eu stiam ca Nastase este la parnaie. Cine stie? Astia poate l-au bagat la cuptor. De acolo poti scoate si baga lucrurile cum vrei tu. In Romania feudala se pare totusi ca poti baga si scoate orice, de oriunde.

In zilelel trecute am auzit ca l-au asterat pe Nelu! Nu pe cel vesnic cu sula in coaste, pe cel cu lansatorul la care presa ii spune aeroport. Eu ii spun lansator pentru ca dupa ce va zdrangani 29 de zile cu catuse, Nelutu devine numai bun de politica. De aici probabil si dorinta de a-si construi o baza de lansare. Il auzeam intr-o zi pe avocatul hotiei sale explicand. Banii la care s-a bagat nu erau europeni! Erau al statului roman! Si atunci, ce mama voastra mai aveti voi cu omul care a trait exact in conformitate cu legile nescrise a Romaniei feudale. Tara in care banii statului exista pentru a fi furati.

Fostul interimar vrea o noua suspendare pentru Basescu. Spune totusi ca de aceasta data "cancelariile europene vor fi mult mai bine informate". Cum? Pai nu spunea Crinul Popular ca aceste cancelarii au fost cu Basescu. Deci s-ar putea totusi sa nu fi fost? Din moment ce somnorosenia sa considera ca poate avea "succesuri" daca ii va informa mai bine pe ocidentali. Cele mai mari "succesuri" le va avea totusi daca respecta legea si daca nu o modifica in timpul jocului. Intr-o asemenea situatie nu va mai trebui sa informeze pe nimeni de nimic. In feudalism se pare ca acest lucru este greu de inteles.

Marele critic cinematografic, CTP, a vazut filmul Atlasul Norilor. Un film pe care il recomand cu caldura tuturor papagalilor spalati la creier care citesc aceasta pagina. Unul pe care marele critic l-a facut cu apa si cu otet. Probabil pentru ca inginer fiind, a inteles destul de putin din mesajul acestui film fantastic. In opinia mea. Acest mesaj a fost menit sa-i atinga pe toti spectatorii, indiferent de nationalitate, dar romanului ar trebui cineva sa il toarne in cap. Filmul prezinta foarte bine importanta legaturilor umane. 

Aratand ca fiecare fapta buna sau rea al unui singur individ, are repercursiuni indiscutabile asupra intregului, si prin aceasta asupra vietii fiecaruia in parte. Ignoratnta pe care o manifesta majoritatea, ne plaseaza la un moment dat intr-o societate in care cei mai multi au ajuns roboti. Prin faptul ca executa fara sa gandeasca ceea ce li se spune. O paralela fenomenala, dupa parerea mea, cu exact ceea ce se intampla in societatea de azi.

O discutie care imi suna in urechi mereu, pentru ca am expus si eu ideea chiar pe aceasta pagina este urmatoarea: "Ce te zbati, tot nu vei reusi sa faci nimic pentru ca esti doar o picatura intr-un ocean". Replica: Adevarat! Dar sa nu uitam ca oceanul este format din foarte multe picaturi. Poate daca filmul aborda un subiect prin care se arata ca presedintele Romaniei este ales la Washinton, CTP ar fi reactionat mai pozitiv. Oricum, eu l-am mai vazut murdarind filme care au fost mai pe urma umplute de premii. Unul dintre ele a fost chiar unul romanesc.

In strainate avem din nou un subiect cunoscut. "The fiscal cliff". Pentru a catea ora? Iti garantez ca se va "rezolva" in acelasi fel ca si pana acum, asa cum s-a "rezolvat" si problema Greciei. Dar un pic de suspans, sau mai bine zis jospans nu strica. De ce sa nu se cace putin prostimea in pantaloni, pentru ca sa poata aplauda mai apoi "reusita" politicienilor. Care au creat de fapt problemele pe care incearca sa le rezolve prin intermediul a sute de intalniri. Si prin metode identice cu cele care au dat de fapt nastere acestor probleme. Cea mai mare problema dintre toate este in momentul de fata cea a"stirarilor".

Pentru ca oricum ai invarti-o, nu poti lega aprecierea furibunda a burselor de "stanca fiscala". Fapt pentru care eu ii vad intorcandu-se in curand la proslavirea barbosului de care au uitat de tot in timpul deprecierilor. Acel moment va deveni foarte probabil semnalul unor noi caderi in cap. Stirile trebuie sa functioneze totusi pentru ca altfel jurnalistii nu o sa aiba ce manca. Cei de Bloomberg ne spun ca investitorii ocolesc Romania din cauza instabilitatii politice. Ce instabilitate? Cu niste partide, eu le zic clanuri, care au sanse sa fie alese cu o majoritate zdruncinatoare. A uitat cumva agentia de stiri ca cel tarziu in luna februarie va iesi cu capul sus din cuptor si eroul national care s-a impuscat in gat? Vindecat si fara nic o zgarietura. Sper ca s-a vindecat si de diabet si bolile coronare. Pentru ca la furt si la politica trebuie sa fi sanatos nu gluma.

Frankfurter Algemeine Zeitung a fost din nou platit de Basescu. Asa-i in feudalism. Platesti ai parte. Dar doamna Andronescu se pare ca are mai putina carte, daca e sa-i credem pe basistii din Germania. Daca vei cauta bine poate vei gasi ca intregul guvern Ponta este un plagiat imens, numai ca demnitari fiind, plagiatorii nu pot fi atinsi, tot conform mentalitatii feudale de care am mai vorbit de atatea ori. Capital ne spune totusi ca aceasta bunastare feudala in care ne scaldam in momentul de fata ar putea sa ne faca surprize neplacute la anul. Cel putin soferilor, din cauza cresterii accizelor si a taxelor. Magarilor! Astea nu-s salarii si pensii. Alea cresc! Pana o sa scada. 

Ba eu cred ca soferii o sa iasa pana la urma cel mai bine. Mai ales cu ocazia zilelor negre ale benzinei. Cand o sa li se spuna ca pretul acesteia a scazut de la 8 lei la 7. Sa vezi atunci navala spre pompele cu carburanti. Mai greu, cred eu ca o vor duce cei fara masini si cu bani putini. Asta daca nu cumva il vor vota pe Nelu Jordache presedinte. Tot mai usor o va duce si poporul frate teleormanez, mai ales soferii de acolo, pentru ca ei au fost personajele principale si pana acum. Uite ce spune stapanul tuturor conacelor feudale din regiune, omul care este urmarit penal "pentru ca a fost la vot": "Aici, pe această scenă, primul-ministru, un om de cuvânt, prietenul meu, camaradul meu, a răspuns la o întrebare de-a mea, că da, autostrada Sudului va începe.

La fel precum a a inceput si MRU sa-l sacaie pe Geoana, pe Boc si pe Tariceanu in privinta atitudinii pe care ar trebui sa o ia acestia fata de plagiatorul declarat fara nicio o jena om de cuvant. De catre un alt om, tot de cuvant, de hot la drumul mare, Dragnea. Observa cata lipsa de jena la feudali! Te scuipa in fata de fiecare data atunci cand isi fac o ocazie. Numai ca, in Romania, in Teleorman cu precadere, omul scuipat crede ca a inceput sa ploua. Apropo de atitudinea fata de plagiat? Sa nu confundam planurile de viitor a celor trei muschetari cu trecutul lui Ponta. Pentru ca, cine stie ce ar putea iesi la iveala privindu-i si pe acesti baieti isteti.

As vrea sa inchei aceste randuri cu un anunt, al meu desigur: Tanar pe care nu-l duce capul din cauza varstei inaintate, caut tutore, "tutoare". Putoare nu! Ca de aia am destula in jurul meu.

6 comentarii:

Nastratin spunea...

Horea...Ma mir ca nu te-au inchis astia...de fapt ma mir ca nu m-au inchis si pe mine dupa gustul acru pe care-l am cind ajung in tara sa-mi vad familia cita a mai ramas...asta dupa ce tata a fost pur si simplu ucis de un diagnostic complet aiurea pus de doctori romani...Tata a murit de cancer la plamini, dar i s-a spus mereu ca are cancer la prostata!!!...asta e Romania doctorilor care se pling ca au salarii mici dar care primesc spaga cit un presedinte de tara...

Anonim spunea...

Costel este un bugetar frustrat si imbecil care n-a fost in stare sa-si cumpere un apartament. Ignora-l.

Horea spunea...

Natratin! Sa nu exageram. Basescu nu inchide basisti. Nici macar pe medicii care te omoara.

De ce sa-i inchida de fapt? Din moment ce poporul este cu ei. Dandu-le spagi imense pentru malpraxis. Vezi cum totul pleaca de la mentalitate?

Ai una feudala, esti tratat ca in feudalism. Simplu ca buna ziua.

Anonim, pornind de la feleul meu de-a gandi si de a percepe lucrurile pot sa afirm fara sa ezit. Costel a inteles corect treaba cu apartamentele. In ceea ce priveste politica, perceptiile noastre sunt plasate pe doua planete diferite.

AristotelCostel spunea...

@andrei vacaru... acum mai chel si mai retardat :P

Cat sa fie?... 8%? Cate un procent pentru fiecare centimetru frecat 20 de ani la popota?

... dreptaciule. :D

Suntem la 1 an de 10k si venim de la 120k, jigodie proasta.

@horea
Am nimerit-o pe asta cu apartamentele. Politic ma adaptez mai greu. Daca nu stiai, un fost labagiu in armata romana, filiala jambolia, pensionat de gras, prost si total inutil, si-a deschis agentie imobiliara in vara lui 2008, adica la fix. Acum e candidat ARD intr-un colegiu din timisoara. Cam atat de bine nu ma pricep eu la politica.

... si inca ceva. Am vandut dolari pe 1 iunie 2012, dupa tine... si n-am mai cumparat deloc. Dar am nimerit-o in mod exceptional pe asta cu... apartamentele.

Horea spunea...

Costel! Ne intelegem ca turcii. Eu nu am pornit un concurs de "nimereala" aici la comentarii. Am vrut doar sa subliniez faptul ca aceiasi oameni pot avea preceptii asemanatoare in anumite domenii si total diferite in altele.

Nu ai mai cumparat dolari? Minunat! Se pare ca pana acum perceptia ta a fost mai buna decat a mea. Desi cei care a cumparat la 3,41 vanzand la 3,58 au mai facut un profit frumos.

Eu ma numar din pacate printre acestia, pentru ca am cumparat mai scump si pentru ca nu am vrut sa-mi rup contul legat pe o luna, atunci cand dolarul a dat de nivelele amintite. Dar, sper totusi ca zilele nu au intrat in sac.

Daca consideri ca preceptiile tale sunt asa de perfecte, chiar si in afara domeniului politic, ar trebui sa mai lasi putin din agresiunea verbala si sa mai imparti si cu altii bunatatile pe care le posezi.

Eu cred ca ai deveni mult mai agreabil in acest fel.

Nu vad nici o relevanta in ceea ce priveste imobiliaristul si ARD. Oameni rataciti au fost pretutindeni, in toate partidele, si in afara lor. Mai ales in afara lor. Dar tu pui lupa de obicei pe betigas, ca sa nu vezi barna.

dorians spunea...

Salut Horia,

Felicitari pentru blog. Il citesc zilnic de vreo 2-3 ani. Keep up the good work.

Uite un articol foarte bun despre politica:

http://hymerion.ro/2012/12/04/niste-prosti.html

Eu nu o sa ma duc la vot. Nu ai pe cine sa votezi.