Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 31 ianuarie 2013

Tiparit de soare

Ieri a venit GDP-ul american! Negativ si ca de obicei perceput ca o surpriza de toti imbecilii care vad tiparirea de bani ca o rezolvare a problemelor economice. Aparute in urma a ce? A tipariri de bani! Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca esecul economic a fost explicat imediat in stil clasic dambovitean. 

De vina a fost vremea! Si bursele au continuat sa zburde de parca nu s-ar fi intamplat nimic. Din moment ce Bernanke va tipari si un soare la nevoie

Si de fapt nici nu s-a intamplat, nimic, pentru ca o stire poate influenta piata doar pentru moment atunci cand ea incearca sa spuna ceva importiva trendului in vigoare. Eu as vrea sa va puneti totusi urmatoarea intrebare inainte de a citi un articol tradus in limba romana care vorbeste acum despre lucruri pe care eu le-am repetat nu o data pe acest blog in decursul anilor. 

Este vorba de fapt de doua intrebari. 1) Daca tiparirea de bani ar rezolva problemele economiei, am mai avea oare vreodata caderi bursiere si economice mai consistente de cateva procente? 2) Daca pretul actiunilor nu este legat de altceva decat strict de tiparitul de bani, de ce s-a facut Apple praf si pulbere intr-o era in care Quernanke querneaza 85 de miliarde de dolari in fiecare luna?

Eu am raspunsul meu la aceste intrebari si sunt de aceea convins in continuare ca ceea ce veti citi si in acest articol bate la usa. Nimeni nu stie exact cand, dar eu cred ca mult mai curand decat se asteapta unii. Iti pun un grafic ca sa vezi si cum influenteaza inundatia de bani o bursa in cadere. Cine are ochi sa vada, vede.

 "Stimulul" FED urca continuu si ia amploare in timp ce bursa cade ca un bolovan. El ajunge la un maxim, exact atunci cand bursa a dat de un minim absolut. Dupa ce bursa s-a intors stimulul continua prin intermediul interventiilor pe care le cunoastem, actualmente prin Qe infinit. In momentul de fata stimulul si bursa merg precum vezi mana in mana. Pana cand? Nimeni nu poate sti exact, eu am spus ce cred. Pana cel tarziu in martie. Insa, optimistii ar putrea avea suprize socante chiar inainte. 

Sa nu uitam niciodata ca in momentul de fata piata nu mai vede absolut nici un risc. Ea fiind absolut convinsa ca si prietenul nostru Sorinel de faptul ca bancile centrale care au provocat dezastrul prin care trece lumea, prin monetizari, vor putea remedia de acum incolo orice problema aparuta, prin intensificarea acelorasi monetizari, la infinit. 

Inchipueste-ti acum pentru o clipa reactia pe care ar putea s-o aiba un om care sta in apa pana la gat, intr-un ocean linistit si cu suprafata ca o oglinda, intr-o zi insorita, atunci cand ar vedea deodata la cativa metri de picioare sale silueta unui rechin urias. Crezi ca s-ar bucura daca cineva i-ar tipari un vapor pe hartie? Explicandu-i ca vremea frumoasa si apa linistita au adus de fapt animalul la mal.

15 comentarii:

Anonim spunea...

de ce martie 2013? de ce nu iunie 13 ? sau ianuarie 2019?

care e argumentatia din spatele acestei opinii?

Vali

Anonim spunea...

horea , iti inteleg frustrarea , toate argumentele si implicit povara creditelor se prabusesc in fata tiparnitei lui bernake si acum incepe si abe sa-l urmeze , in viitorul apropiat si draghi va urma aceeasi cale , totusi atata timp cat exista somaj , cat exista miliarde de chinezi disperati sa munceasca pentru cativa dolari , valutele vor avea cautare si bursele vor creste chiar si in conditiile de tiparire actuale !!!
cu stima , sorinelp

Anonim spunea...

seamana mai degraba cu imaginea nefericitului ala care se plimba linistit pe plaja si valul de tsunamii venea spre el.

Anonim spunea...

il citez pe domnul Singer:"Când obligaţiunile pe termen lung ale statelor şi banii de hârtie vor începe să fie refuzate"
Presupunem ca bancile centrale nu-si schimba comportamentul. Ce vine mai intai: deflatia sau hiperinflatia?
Adica vine o hiperinflatie si fericiti vor fi cei cu putini bani cash?
Dar deflatia mai vine? aceea in care fericiti trebuiau sa fie cei care detineau multi bani cash (cash deci nu in banci)?
Geo

Horea spunea...

Vali, din cauza convergentelor timp si pret.

Sorinel, daca teoria ta este corecta, inseamna ca Bernanke a gasit solutia prin care bursele vor fi intr-o apreciere vesnica.

Si atunci, eu nu pot face altceva decat sa incurajez tot globul sa intre la bursa, din moment ce barbosul a reusit s-o transforme intr-o sursa sigura de venit.

Sunt insa de acord cu afirmatia pe care o faci despre euro. Care este inca valuta unor tari in care somajul a luat-o razna.

Geo eu am spus de multe ori ce cred ca vine. Si am motivat si de ce. La ce am spus as mai adauga: daca 4 trilione de dolari au avut efectul pe care il vezi asupra inflatiei, din cauza inexistentei velocitatii monetare, ce efect crezi ca va avea ce amai mica frana asupa tiparitului?

O frana care se vapune la un moment dat, din cauza ca oamenii nu sunt masini putand de acea gandi total diferit.

Nu crezi ca vor exista oameni care vor incepe sa-si puna niste intrebari, in urma succesului pe care l-a obtinut Bernanke la GDP in timpul celei mai salbatice monetizari?

Dar daca bursa va incepe sa cada chiar in mijlocul monetizarilor asa cum a facut Apple? Rupand astefel si ultimul fir de par de sub curul lui Bernanke?

Anonim, nu chiar, pentru ca multi au fugit din fata valului tsunami. Acum nu fuge insa nimeni! Toti fiind convinsi ca profiturile bursiere au devenit un salariu foarte sigur. Pentru ca bursa poate merge doar intr-o singura directie in sus.

Anonim spunea...

draga Horea, deci iar vine timpul pentru un soc? cand se vor termina aceste socuri ? din 1990-1992 tot in socuri o tinem ...de la criza statelor din su-estul asiei , apoi criza rusa, apoi dor com, apoi criza caselor , acuma asta.... din 1989 de cand s-a schimbat fata lumii si a venit globalizarea peste toti in lume zici ca au luat-o toti razna.

Vali

Anonim spunea...

horea , am zambit cand bernake a fost parodiat pe acest blog si prin ale parti , totusi ma repet , individul nu trebuie subestimat ! tiparnita si bursele o sa mearga turate la maxim pentru a scade somajul ( una din tintele fed ) si a produce inflatie ! pana nu apare inflatie tiparnita nu se va opri ... ramane de vazut reactia fed-ului in fata infatiei !
In aceste momente bernake face istorie !

Horea spunea...

vali, am reprodus o zicala maghiara atunci cand antibasistii vedeau suspendari dupa suspendari. Cea cu ulciorul si slujnica, care va merge la izvor pana i-o trage cineva. Este valabila si aici.

Anonim, atunci e de intrat la bursa, pentru ca somajul va fi de 6,5% atunci cand FED va vrea sa scrie aceasta cifra in datele pe care le publica, adica niciodata.

Pentru ca somajul real se zbate deocamdata cu nivele peste 10%, conform cifrelor U6, si ar fi si mai baban daca cei care nu mai cauta de lucru de loc, pentru ca oricum nu gasesc, nu ar fi fost scosi, de catre tocmai FED, de pe lista somerilor.

Toate acestea le-a obtinut Bernanke care nu trebuie subestimat, prin monetizari fara precedent. Incepe sa fie si pe la FED ca in Romania. Votam aceiasi oameni asteptandu-ne la alte rezultate, un lucru care nu se va intampla niciodata.

Deci nu-ti fie frica! Baga tot ce ai in burse pentru ca subestimatul meu cu barba te va imbogati garantat. Pana la somaj de 6,5% si pana la punctul "periculos" de inflatie a FED, drumul pare infinit. Asta pentru ca asa vrea Bernanke.

Stii ce face struzul cand se sperie. Isi baga capul in nisip. Poate i-ar trage-o si el cu dearga inima slujnicei, numai ca in desert nu prea gasesti izvoare.

Anonim spunea...

Horea,te urmaresc de ceva timp si ma tem sa nu ajungi si tu cu "valul devastator",ca Flavian cu metalele.
Nu-i rau ca cineva proroceste apocalipsa(financiara)pentru ca incerci sa fii mai prevazator(cine are urechi de auzit sa auda),dar deocamdata se pare ca...."valul"ala se lasa asteptat.
Te intreb daca....nu mai vine iti pui cenusa-n cap?
Glumeam desigur.

Anonim spunea...

horea , populatia creste rapid , iar america incearca prin devalorizare sa readuca job-urile pierdute din china inapoi ... iar atunci somajul va scadea , este o lupta a nervilor , iar americanii cu bernake in frunte consecvent in monetizari infinite lupta de fapt cu china !!!

Horea spunea...

Anonim, spre deosebire de Flavian eu am dat niste repere destul de exacte pe care analiza mea le poate tolera.

Reperul extrem fiind ca maximul facut de sp 500 in 2007 sa nu fie depasit.

In momentul de fata ne aflam exact in intervalul meu de pret si timp, 1498-1528, in prima parte a anului 2013. Aici credeam eu ca se va sfarsi aceasta miscare. Analiza mea ramane totusi valabila si in cazul in care aprecierea ar continua, dar fara sa aiba voie sa treaca peste topul din 2007.

Daca sp500 va reusi totusi sa depaseasca acest top de la 1576,09, inseamna ca eu am inteles total gresit mecanismele pietei, chiar asa distorsionata de Bernanke cum o vezi.

Si atunci ce-i de facut? Un om care o da atat de dur in bara si care are o farama de bun simt isi depune mandatul. Acum! Chiar daca bursa se va face praf peste 5 ani.

Cenusa in cap nu o sa-mi pun, dar, voi termina imediat cu analizele precum si cu investitiile la bursa pentru totdeauna.

Pentru ca sa nu-mi periclitez proriul cont. Dar mai ales pentru ca as vrea sa evit sa periclitez conturile si chiar si perceptiile altora.

Afirmatia nu este a unui politician, deci o voi urma intocmai.

Din aceasta cauza voi porni incepand cu saptamana viitoare o serie de articole pe care vreau sa le numesc ultima suta de metri.

In care vom putea urmari impreuna cu toti cei care au citit acest site, prieteni, dusmani si de alte nationalitati, "moartea" mea, sau eventual moartea burselor.

Vor fi analize legate de un singur indice bursier, luat din SUA, dow sau sp. Va trebui sa discut asta cu abonatii si sa le cer parerea prin vot.

Aceste articole despre care vorbesc ar putea fi ultimele pe care le scriu, in cazul in care am gresit, sau, poate doar o continuare firesca a acestui site, pana voi mai avea chef si energie, in cazul in care Bernanke a gresit.

Sper ca acest raspuns o sa-i multumeasca pe cei mai multi.

Anonim spunea...

pt Horea:

cu s and p eu zic sa nu o iei atat de dur ... m-am uitat nitel pe grafice si e posibil sa intepam nitel nitelul de 1600 - 1615 si apoi sa urmeze ce zici tu.
Cum asa?
Hai sa vedem:
opinia mea (merg pe analiza valurilor- elliot) e ca inca ne aflam in sub-valul (3) al valului 3 - valul 1 a inceput la 15 nov 2012, s-a terminat la jumatatea lui dec 2012, valul 2 = jumatatea lui dec 2012 - 28/30.12.2012 si valul 3 a inceput la 31.12.2012 cu 5 subvaluri - in prezent ne aflam in corpul subvalului (3) care e de asteptat sa se termine ori la retracementul de 1521.30 puncte (fibo ret 123.6 %) sau pana la 1537 (fibo ret.138.2%). Urmeaza subvalul 4, in jos pana spre 1480-1475-1470 puncte si apoi ultima parte a diagonalei minunate (val 3) pana la 1565-1585.

De aici poate incepe cadere (conform scenariului tau). dar asta presupune ca daca e asa cele 3 valuri de mai sus ale mele ar fi un clasic A-B-C. Nu cred, avand in vedere puterea miscarii - nu o vad ca o miscare de corectie ci ca una impulsiva.

Deci e posibil dupa valul 3 din maxim 5 sa urmeze inca 2 valuri: 4 si 5. Valul 4 ar putea reverifica 0.618% din valul 3 (te las sa calculezi tu) si apoi sa vedem valul 5 intr-un nenorocit de exhaustion rally care sa ne duca spre 1595-1615.

De acolo poate incepe circul.

Parerea mea e sa nu iei decizii asa de taioase si de dure - ca , gata! daca nu iese FIX cum am zis eu ma las de meserie. Bursele sunt mai perverse decat un politician de Dambovita.

Mai vb,
Vali

Horea spunea...

Vali totul este posibil la bursa. Dar eu am luat o decezie in ceea ce ma priveste. Chiar daca ea va depsi nivelul maxim si va incepe sa cada imediat in bucati.

Eu am mers dupa teoria mea, nu dupa teoria lui Elliot, care permite doar ceea ce am spus. Am pus multa munca in aceasta teorie si pana cum nu m-a lasat in pana in perspective lungi de timp.

Nici o teorie nu este perfecta,dar in teoria mea exista cazuri in care trebuie sa fie perfecta. Pentru ca notarea valurilor nu se poate schimba ca la Elliot.

Eu consider ca la dow si la sp500 avem un asemnea caz. Vom trai si vom vedea. Pentru ca mai sunt si alte lucruri de facut decat sa dai din gura pe un blog.

Anonim spunea...

Pai Horea, nu scrie in manualele de AT (lucru pe care l-ai tot repetet si tu) ca AT se bazeaza pe calculul probabilistic?
Si atunci nu este un pic cam deplasat sa-ti iei un asa angajament extrem ("voi termina imediat cu analizele precum si cu
investitiile la bursa pentru totdeauna") legate de un singur eveniment ("fara sa aiba voie sa treaca peste topul din 2007
")? Mai ales intr-o perioada in care 'lebedele negre' apar tot mai des! Pana la urma, fiind vorba de probabilitati, nu este
mult mai important ce se intampla cu un numar mare de evenimente si nu doar cu un singur eveniment? Ion

Anonim spunea...

pt Horea:

Bine. Multumesc de raspunsuri.