Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 11 ianuarie 2013

Starea natiunii, continuare

A trecut si ziua de ieri, in care, la ora 18 trecute fix premierul Romaniei s-a adresat natiunii. Voi cei care il mai au pe Basescu in suflet va veti mira probabil de ceea ce voi spune, dar, cred ca v-ati obisnuit deja cu felul meu de-a trata lucrurile. Aparitia lui Ponta, dar mai ales atitudinea acestuia, mi-au facut cea mai buna impresie din toate timpurile. Au existat si cateva replici smechersti, care puteau fi omise dupa parerea mea, dar, in general, prezentarea bugetului a fost facuta intr-un stil nevazut in Romania pana acum.

N-are rost sa intru in detalii pentru ca sunt convins de faptul ca cei care citesc aceasta pagina au vazut si prezentarea de ieri. Cei care nu au vazut-o pot intra pe gandul ca sa vada cifrele acolo. De fapt, pe mine, cifrele ma intereseaza mai putin in momentul de fata. Ceea ce m-a interesat mai mult a fost atitudinea prezentatorilor. Una care s-a dovedit normala, iesita total din feudalismul romanesc. Ce se va alege din ceea ce a spus premierul nu stie nimeni, pentru ca pana la urma conteaza faptele si nu vorbele. 

Vorbind totusi despre discurs pe mine m-a impresionat lipsa atacurilor atat de frecvente in politica romaneasca. Pentru prima data am vazut si eu la un post tv, din tata noastra, o atitudine responsabila avuta de un politician. Ca o consecinta, desi Victor Ponta nu face parte dintre preferatii mei, nu pot sa nu remarc surprizele pozitive, intr-o tara in care gunoiul curge in suroaie. 

Premierul nu a promis nimic, probabil si din cauza faptului ca alegerile s-au terminat. A recunoscut totusi ca asa numita datorie istorica este a tuturor guvernelor si nu a incercat sa puna nimic din lucrurile negative in gatul predecesorilor. Economic un lucru este insa clar. Producem mai putin decat consumam.

Dar, cu toate acestea, datoria tarii noastre nu este inca una alarmanta, in jur de 30% din PIB. Dupa expunere au aparut si criticii, ca intotdeauna. Planuri de investitii, pornirea economica, au fost doar cateva din lucrurile pe care acestia le cautau in mesajul premierului. In opinia mea, daca Ponta incerca sa vorbeasca despre porniri economice si alte baliverne, ar fi ruinat tot ceea ce a construit prin aceasta expunere. Pentru ca, ar fi trebuit sa recurga la vise si la minciuni. Din moment ce economia nu va putea fi repornita niciodata de un guvern, fara acceptul pietelor de pretutindeni. 

Ponta a mai recunoscut si faptul ca un guvern nu poate influenta nici cursul de schimb. Un lucru pozitiv dupa parerea mea. Eu unul sunt asadar de acord cu tot ceea ce s-a prezentat, si, dupa cum spuneam, si cu felul in care s-a facut prezentarea. Pentru ca vorbitorii s-au straduit sa informeze, pentru prima data de cand ii urmaresc, prin intermediului unui limbaj simplu accesibil aproape oricui. 

Totul a fost asadar minunat, asa ca, de maine vom da in flori. Hooo baietz sha fetye ale lu mosu! Pana amu mosu o vorobit de pachet nu dje contanut. Pe care vom arunca un ochi in cele ce urmeaza. Un continut greu de influentat de orice premier, din moment ce pachetul este mare cat lumea. De la vorbe la fapte drumul este foarte lung! Chiar si pentru un om cu intentii bune si izvorate din suflet.

Ba mai mult! Roamnia se afla in continuare in Europa, si, Europa se afla din nefericire exact in mijlocul pachetului. Daca e sa-l credem pe marele Barosso, batranul continent a depasit tot ceea ce a fost legat de criza, anuntul portughezului fiind facut din nou intr-un moment in care bursele se zbat cu maximele absolute pe care le-au atins vreodata. Vocea a doua la cantecul florilor europene a fost Mario Draghi, care, tot ieri, a inceput sa vorbeasca despre crestere economica. La un moment dat am ajuns asa de ametit incat am inceput sa cred ca lumea si-a platit peste noapte toate datoriile. Cand l-am auzit insa si pe Emil Hurezeanu, explicand ca am lasat criza in urma noastra, m-am dezmeticit. Pentru ca se pare ca nu mai exista tipenie de om care sa nu vada numai verde in fata ochilor.

Concluzia! Hai sa pornim de la premiza ca Ponta a fost serios si ca se va stradui sa duca la bun sfarsit ceea ce si-a propus, desi eu voi crede tot ceea ce am auzit doar atunci cand voi vedea si fapte. Are oare premierul nostru sanse de reusita? Eu zic ca are sanse foarte putine! Pentru ca bugetul Romaniei a fost construit si pe o fundatie facuta din florile despre care vorbeau Draghi si Barosso. Lumea pare asa minunata, precum pare, pentru ca bursele au pufait necontenit catre telul meu final din 2013. In cazul in care analiza mea a fost corecta uraganul pe care nimeni nu-l vede in momentul de fata este in formare. Unul care ar putea sa nimiceasca multe vise si aspiratii. Ca intotdeauna nu avem altceva de facut decat sa asteptam.

Ps. Sunt convins ca vor fi oameni care vor considera ca am inebunit. Si ca m-am facut din basist pontist, asa cum s-a facut Antonescu popular european peste noapte. Vrand acum sa isi treca tot clanul la basistii europeni. Eu pot garanta ca am ramas pe loc! Si voi continua sa semnalez, de aici, tot ceea ce voi considera ca este pozitiv, dar si negativ pentru tara. Indiferent despre cine este vorba. 

Nu pot sa nu observ ca lui Ponta vizitele dese in occident par sa-i fi priit. Raman totusi constient de faptul ca alegerile s-au terminat si ca aparentele pot insela de multe ori. Atitudinea actuala a premierului mai demonstreaza totusi inca un lucru. Cel despre care am vorbit nu o data. Jos Basescu a fost doar un slogan, inventat de o minte cu adevarat luminata, care a atras mai multi votaci spre USL decat putea sa atraga orice program politic adevarat sau mincinos.

18 comentarii:

bursierul spunea...

de ce nu lasi loc macar pentru doua scenarii,daca nu pentru mai multe.pentru ca vanzand "apocalipsa" pe timp de criza(chiar daca e la moda) te poti compromite si ,in plus,tradeaza si o anumita inertie a creierului.graficele tale nu spun nimic despre viitor.sunt doar o poza a ceea s-a intamplat pana in prezent.

Horea spunea...

bursierul, timp de care criza? Intr-o criza bursele cad. Eu am vazut ca urca. Pana acum economiile au schiopatat, bursele care ar trebui sa o reflecte mai putin. Au chiar sarit.

In ceea ce priveste scenariile am lasat loc pentru cate vrei, dar l-am inclus si pe al meu. Cred ca nimeni nu poate avea o problema cu asta. In rest, graficele arata prezentul, dar tu ai omis sa spui ca arata si trecutul. Care pe mine m-a ajutat sa trag concluziile pe care le-ai putut citi de-a lungul anilor pe acest blog.

Fa si tu un calcul al rezultatelor. Ca pana la urma ele conteaza si nu ce gandeste unul sau altul.

AristotelCostel spunea...

Îl mai văd şi eu pe Emil Hurezeanu când traversez pachetul de ştiri. Apare pe un canal cu nume fain, dar băsit şi compromis total de când Realitatea "i-a fost cumpărată" de imobiliarul Şfarţănpârţ... de dragul unei libertăţi... garantate de o justiţie necontrolată politic "dăcât" de servicii.

De văzut... îl văd, dar pe Hurezeanu nu-l mai ascult de prin 2008, iar dacă s-a propoziţit în privinţa creşterii economice e semn că viitorul va fi scris pe banii lui "bursierul".

Vali spunea...

Si uite-asa a intrat tovarasul Ponta in panoplia marilor cronicari ai Romaniei, alaturi de Grigore Ureche sau Miron Costin. Un cronicar modern ce-i drept.
Si Romania a ramas ca si acum 150 de ani o tara a formelor fara fond. Forme a tot avut ea saraca de-a lungul timpului dar a ramas pana la urma rupta in....fond.
Cred ca e si greu sa mai vii cu petarde gen "greaua mostenire" dupa ce guvernezi deja de 9 luni.

Zici ca "daca Ponta incerca sa vorbeasca despre porniri economice si alte baliverne, ar fi ruinat tot ceea ce a construit prin aceasta expunere". Dar daca ar fi vorbit, la modul concret despre reducerea bataii de joc in cheltuirea banilor publici crezi ca ar fi ruinat-o?!. Depre acomodarea cheltuielilor statului cu veniturile, reducerea cheltuielilor cu achizitiile publice si cu o reducere de macar 300000 a bugetarilor? Pentru ca mai apoi sa-ti permita sa scazi povara fiscala pentru cei care muncesc in tara asta.

Oare asa s-ar fi obtinut si "acceptul pietelor de pretutindeni"?

Daca astia nu-s in stare sa faca o minima reforma( cum nu au facut nici criminalii Boc- Basescu) nici macar in primul an de guvernare atunci e clar. Peste 4 ani mai adaugam cateva zeci de miliarde datorie("Dar, cu toate acestea, datoria tarii noastre nu este inca una alarmanta, in jur de 30% din PIB"). Si vor veni alti si alti croicari moderni cu prezentari in power-point eventual, sa ne explice cum si ce.

Cat despre cifre....

http://www.riscograma.ro/7300/starea-natiunii-economia-in-prapastie-statul-prospera/


ps. Horea ,in opinia ta datoria privata a unei tari nu prezinta pericolul de a deveni publica, cel putin partial, la un moment dat?!


Horea spunea...

Vali, eu am vorbit despre aspectul pachetului,mai apoi, si despre problemele pe care le poate ridica continutul. A fost timpul dupa parerea mea ca promisiunile mincinoase sa se termine.

Eu nu am memoria scurta precum o au multi. Imi aduc aminte de Ponta si spusele lui si inainte de alegeri, precum si de criticile pe care actualul premier le-a indreptat importiva altora care au avut inclinatii asemanatoare cu ale lui.

Asta nu ma poate impiedeca insa sa ma bucur atunci cand vad ca cineva, oricine, incepe sa circule pe pamant.

Sigur ca, de la spuse la fapte drumul este lung. Si in cele din urma faptele conteaza. Le vom vedea cu totii in curand.

Ceea ce spui despre datoria privata este o observatie absolut corecta!

La acele datorii care au eventual garantii de stat. Ele ar trebui adaugate asadar la datoria statului cel putin formal. Pentru ca, se vor transforma in datorii publice in momentul in care firma pentru care a garantat statul se clatina.

Eu cifre in acest n-am. Prima casa este o astfel de problema, si sunt convins ca mai sunt si altele.

Chiar si asa, eu cred ca deocamdata stam mai bine decat multi altii. Vorbesc strict de datorii Asta daca ne vom putea mentine la nivelul actual. Pentru ca in ciuda verdelui pe care il vede lumea, el s-ar putea transforma destul de rapid in cacaniu.

Tocmai pentru ca acest risc exista am apreciat abordarea lui Ponta. Care, fara dovezi materializate prin fapte nu va merita nici macar 2 bani. Majoritate absoluta are! Si alta cale eu nu vad!

Nastratin spunea...

Horea....si mie mi-a placut "camembertul" lui Ponta...Din pacate cei peste 20 ani de dupa lovitura de stat din 89 a lui ilici au demonstrat ca indiferent cine a fost la "roata de cascaval" au jefuit tara cum au putut de mult si in dispretul legii. E greu de crezut ca fiind mereu aceiasi infractori la putere si in politica, adica la friptura, nu vor fura la fel ca inainte...asta e valabil pt toti din clanurile mafiote "politice" pdl-pnl-pc-psd-udmr etc...Tot ziarul Gindul spunea ca am trecut pe ultimul loc in UE ca salariu minim, fiind acum depasiti si de Bulgaria unde s-au si ieftenit gazele si curentul, dar s-au marit salariile...!!!

Nastratin spunea...

Horea...era sa uit...sa-mi explice si mie cineva cum e sa ai taxa unica in Romania vs. taxa progresiva in Germania-Franta-Olanda-etc...Cum se poate ca taxele unor escorci imbogatiti prin furt de la stat (Dragnea, Videanu, Felix, Patriciu, etc) sa fie identice cu ale omului de rind??? de ce nu se introduce impozitul progresiv pe salarii? de ce nu se impoziteaza la singe averile nesimtite (majoritatea 99% obtinute prin fraudarea statului roman)???...asta e de fapt buboiul plin de puroi care genereaza datorii uriase si deficit al statutului si incurajeaza furtul si evaziunea fiscala!!!

spuky24 spunea...

bine ma Nastratine tu crezi ca astia s-au pricopsit din salarii?

Nastratin spunea...

@spuky24...
indiferent din ce porcarii si escrocherii s-au pricopsit, taxele si impozitele trebuie sa fie pe masura....Nu poti avea taxe identice pe un salariu de nimic si pe unul de parlamentar...La fel nici impozitele pe avere nu pot fi aceleasi la un prapadit si la marii nemernici care au prapadit tara la adapostul imunitatii parlamentare desi au zeci de dosare penale (Dragnea, fenechiu, Berceanu, Videanu, Felix, patriciu, hrebe. mitrea, nastase, oprisan, mazare,etc)

Stefan spunea...

Datoria privata care poate sa devina publica nu este numai in contul celei garantate. In Spania spre exemplu datoria publica era de 56% inainte sa apara nebunia, dar datoria privata era de peste 300%.Acelasi lucru este in Italia sau mandretea de Franta.
E vorba de sectorul financiar. In fiecare dintre aceste tari obligatiile depasesc cu mult valoarea unui buget anual.
Deci ca o concluzie datoria privata poate sa devina publica intr-un procent destul de mare.
Cat despre primul ministru si al lui exercitiu de imagine nu e nimic de spus. Un simplu exercitiu de imagine care vad ca a dat bine.
Prefer politicienii care sunt injurati de majoritate pentru masurile economice decat cei care sunt adulati.
Cat despre datoria noastra numai de bine. Ca dobanzile reprezinta 2% din pib adica bugetul unui minister e singurul aspect care ne ofera un spatiu de manevra destul de limitat, in sensul ca alte datorii sunt greu de gestionat.
Poate asta e avantajul generatiilor viitoare ca altfel era 90%.

Horea spunea...

Nastratin, vorbesti de impozit pe furt, la un moment dat. Statul si-ar putea mari bugetul considerabil prin confiscarea legala a averilor ilegale.

Impozitul progresiv ar putea fi introdus mai apoi incepand cu un nivel de salarii, sau de venituri. Impozitele cele mai mari trebuind sa fie aplicate celora care au veniturile cele mai mari.

Stefan! Este precum spui, numai ca acele datorii au fost transformate in datorii publice de catre politicienii hoti, aliati ai bancilor.

Pana cand statul nu se baga si acolo unde nu a garantat, si unde nu trebuie tocmai de aceea sa se bage, datoriile oricui din sectorul privat raman ale lui. Cand nu le poate plati da faliment si la revedere.

Asta nu ar trebui sa afecteze cu nimic datoriile publice. Cand, insa, statul isi ia in carca datoriile ”tutulor” falimentarilor, nu pentru ca a semnat vreun document in acest sens ci pentru ca asa vor banditii de la putere, lucrurile se schimba radical.

In aceste conditii orice datorie poate deveni pana la urma o datorie publica. Si tocmai asta este problema in momentul de fata.

stefan spunea...

Horea, preluarea la datoria publica este o consecinta a anilor de dezmat unde politicienii au gadilat simturile votantului cu promisiuni de mai bine. Atunci bancile nu erau hulite, ci erau chiar incurajate sa crediteze cat mai mult.
Avem si noi niste specimene unele sunt chiar ministrii in actualul cabinet.
Este mult de discutat pe tema asta si sunt o gramada de nuante, oricum cat timp cresterea economica este sub costul imprumuturilor datoria nu are cum sa scada.
Revenind la prezentarea la care ai facut referire in postarea de pe blog as fi crut 2 cuvinte din partea administratorului sef, care sunt proiectele pe care doreste sa le sustina de la buget. Atat. Bugetul nu e numai impartirea placintei sau este ca dupa ce declara ala de eministrul sanatatii nu mai trebuie sa comentam la impozitele platite obligatoriu.

Horea spunea...

Stefan, sigur ca sunt multe de discutat. Si se va putea discuta dupa ce incep sa se vada faptele. Dupa cate vezi nimeni nu vrea sa dea din turta lui nimic. De parca sanatatea privata ar fi a statului.

Si, precum spuneam, eu cred ca Ponta va avea probleme mari in viitor. Si totuisi! Raportat la cum dadea el cu banii in populatie ianite de alegeri am apreciat ca s-a intors cu picioarele pe pamant.

Pe pamant este insa o plapuma. Care este atat cat este si din cauza masurilor luate de guvernul Boc, asa hulit cum a fost. Sigur ca fara orestere economica pe care eu nu o pot vedea venind, pentru ca nu are de unde, plapuma va incepe sa se micsoreze. Din fericire bani de luat ar fi de la hoti. Dar, din pacate, eu am dubii foarte mari fata de faptul ca se vor lua tocmai de acolo.

Fara productie si export raman doar imprumuturile. Sau, micsorarea considerabila a plapumei. Cei care vor primi o bucata vor trebui sa fie prioritati. Din discurs a reiesit ca prioritatile se vor face echitabil si tinand cont de ceea ce este mai important.

Pana aici totul e bine. Atat de bine cat poate fi. Dupa vorbe vor urma faptele. Care urla intotdeauna mai tare decat cuvintele. Pentru ca ele sunt cele care conteaza nu povestile sau intentiile unui individ sau altul.

Nastratin spunea...

Horea...nu uita ca prioritatea USL nu e salvarea economiei ci a penalilor USL care au dosare penale grele si care acum s-au adapostit sub plapuma de parlamentar si ministri...Nu uita ca o ministra a justitiei dovedita de a fi pactizat cu Bombonel fiind luata de masina familiei acestuia, incearca prin orice mijloace nelegale sa aduca in fruntea CSM si altor organisme ale justitiei, slugi ale penalilor miliardari, escroci periculosi precum Felix, vintu, Patriciu, hrebe, fenechiu, videanu, mitrea, berceanu, etc...E multa avere de confiscat de la escrocii din "politica", dar crezi ca se mai poate atinge cineva de conturile lor bancare offshore???

spuky24 spunea...

@nastratin

Taxele nu sint identice, procentul e identic si asta face ca la un salariu mai mare sa platesti mai mult.

In mod normal si corect ar fi ca atita timp cit beneficiem de aceleasi lucruri de la stat ar trebui ca si plata sa fie identica.

O cota unica, desi incorecta conform logicii de mai sus, e de preferat uneia progresive ce ii dezavantajeaza clar pe cei ce muncesc, mai ales ca statul participa doar la profit.

Intr-un fel ar trebui,cum a spus si Horea, sa se verifice exact de unde si-au creat baieti destepti averile.



Horea spunea...

Nastratin, uite dupa parerea mea o greseala fatala pe care o face romanul, ca si tine acum.

Tu vorbesti de una, eu vorbeam de alta. De ce trebuie oare sa amestecam intotdeauna lucrurile in Romania. Ceea ce spui este absolut corect.

Numai ca nu stirebeste cu nimic prezentare lui Ponta. Si eu despre ea am vorbit. Ba mai mult o prezentare buna si facuta cu picioarele pe pamant nu garanteaza si finalizarea ei. Spuneam ca astept fapte.

De ce? Pentru ca eu nu cred imediat tot ce aud doar pentru ca pachetul este frumos, mai ales atunci cand lucrurile sunt servite de un om care a fost campion in minciuni.

Asta nu ma impiedica insa sa subliniez idei bune. Sti de ce? Pentru ca eu incerc sa analizez idea si ma intereseaza mai putin numele celui care o are,mai ales atunci cand este vorba de politica. Unde ideile bune sunt deosebit de rare.

In rest,fi pe pace! Memorie mai am, din fericire. Ea m-a ajutat si pana acum sa leg lucrurile intre ele.

Anonim spunea...

Horea, spune-mi te rog, cat mai cade euro? E leul asa puternic peste noapte, avem cumva o economie sanatoasa si nu o vad eu? Care este motivul acestei deprecieri a euro atat de puternica? de la 4,5 la 4,3???

Horea spunea...

Anonim, daca pretul unei valute ar fi determinat de starea economiei dolarul ar fi trebuit sa fie in cer, din moment ce bursa este in cer, in SUA, si din moment ce ea este de fapt oglinda economiei.

Numai ca, pretul oricarui obiect tranzactionat depinde de exclusiv doi factori: cerere si oferta. Vezi cazul actiunilor apple, care trebuiau sa ajunga la 1650, si a ajuns la 475.

De cand cu noul guvern, observi desigur ca si Iasarescu a fost "concediat". Pentru ca, ca printr-o minune, nimeni nu mai vorbeste de seful BNR ca fiind pastorul leului.

Pentru prima data am auzit in Romania explicatii plauzibile cu privire la oscilatiile pe care le-a avut valuta noastra. Adica cererea.

Strainii au cumparat obligatiuni de stat de parca ar fi fost paine calda, fiind astfel obligati sa-si schimbe valuta in lei, adica sa produca cerere.

Consicintele le vedem. Cat va tine acest val de investitii? Pana cand isteria obligatiunilor de stat se va termina. Pentru ca la un moment dat, toti cei care s-au decis sa le cumpere, le-au cumparat deja.

Oricum, toate aceste lucruri s-au produs intr-un trend descendent euro-leu si nici macar din intamplare nu in unul ascendent.

Din punct de vedere tehnic suntem la nivele cheie, care au fost sparte si ele, cel putin pentru moment, de o stire. De stirea ca JP Morgan a inclus in indicele sau obligatiunile de stat romanesti.

Sa vedem cum va reactiona piata la acest nivel cheie? Pentru ca stirea nu ar fi produs mai mult decat o adiere de vant intr-un trend ascendent. In trendul in care ne aflam, ea a fost insa suficienta pentru doboarea euro cu inca 400 de puncte, peste noapte.