Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Un exercitiu de memorie



Un lucru pe care oamenii il fac destul de rar, din pacate. Si, unul pe care romanul il detesta cu adevarat. Mie aceste exercitii imi plac la nebunie. Pentru ca ma ajuta foarte mult in eforturile pe care le fac in ceea ce priveste legarea unor evenimente de altele. Daca iti vei muta neuronii inapoi in timp, spre luna octombrie, 2012, iti vei aminti cu siguranta afirmatiile pe care le-am facut  in acest articol.

Sa vedem ce s-a intamplat de atunci cu dobanzile? Despre care am vorbit in articolul din link, dupa data la care s-a lansat QE infinit. Care s-a facut intre timp ”si mai infinit” decat infinitul. 

Asta pentru ca in zilele noastre pana si infinitul poate fi quantificat. Din ziua in care barbosul meu preferat s-a hotarat sa mai aduge 45 de miliarde pe luna la petrecere. Ridicand astfel suma monetizarilor la 85 de miliarde pe luna. Daca ai ochi sa vezi graficele iti arata exact cele intamplate. 

Adica faptul ca suportul de care vorbeam eu in articol pare sa fie mai barbos decat cel mai barbos om din lume. 85 de miliarde pe luna par a nu fi impresionante de loc. Ba mai mult! Se pare ca suportul a inceput sa impinga dobanzile catre nord, exact asa cum ma asteptam eu sa se intample, si nu asa cum s-a asteptat Bernanke. Asta pentru ca piata iese intotdeauna invingatoare din orice batalie. Si pentru ca ea este cea care pune pana la urma toate preturile, inclusiv pe cele ale dobanzilor. Nu Ben sau Mugur strugurarul.

Am demonstrat pentru cei care au ochi sa vada faptul ca Bancile Centrale nu pot influenta nici bursele nici dobanzile, decat pentru moment. Exact asa cum am repetat de atatea ori pe acest blog. Dobanziile din Grecia nu ar fi ajuns la 300% daca vreo banca centrala putea sa le influenteze. Si nici bursele nu ar fi cazut ca un bolovan, imediat dupa anuntarea QE infinit. In pofida acestor dovezi irefutabile oamenii continua sa creada ca cei care au provocat dezastrul vor deveni peste noapte marii salvatori ai lumii. Si, cei care cred asa ceva nu sunt toti romani.

Tu cu creierul spalat! Compara graficul meu din articolul din link cu cel de astazi. Compara si cele spuse atunci cu ceea ce s-a intamplat. Nu uita ca am mai repetat de multe ori un lucru la fel de important legat de acelasi subiect. Faptul ca aprecierea  dobanzilor va fi interpretata gresit de catre foarte multi ”experti”, ca fiind semnalul unei reveniri economice. Si nu un semnal de trezire al investitorului creditor, asa cum il vedeam eu.

Oricum, vorba multa saracia omului. Cei care vor avea rabdare, in acest caz toata planeta, vor vedea in curand si niste rezultate. Care, sper ca ii vor convinge pana la urma, macar pe cei cu creierele spalate, de futilitatea existentei bancilor centrale, si de rorlul deosebit de distructiv pe care il au in societate. Nu vorbesc de majoritatea romanilor, pe care nimic in lumea asta nu-i va convinge in vecii vecilor.Vorbesc despre cei care vor intelege pana la urma modul de functionare al societatilor in care traisec. Putandu-se angaja astfel in lupta pentru desfintarea acestor monstrii. Care bine nu pot sa faca pentru ca nu au cum. Daca nu s-ar fi amestecat in piata, rolul lor egal cu zero ar fi iesit la lumina de foarte mult timp. Si cu un rol zero, demonstrat, ar fi fost foarte greu sa motivezi salarii si bonusuri lunare de milioane de dolari. 

In ultimul grafic am luat un exemplu deosebit de simplu. Cresterea de dobanda despre care vorbesc fiind una foarte mica. Cine poate insa garanta ca la un moment dat piata nu va intra in panica din nou? Facand atunci o crestere de dobanda de 1% sa para ca un fir de praf. Am vazut asta in cazul Greciei, al Potugaliei, al Spaniei, al Italiei. Si, in nicio tara din cele amintite, dobanzile nu au crescut din cauza unei economii cazute in extaz. Ci, mai degraba din cauza ca riscul pierderii banilor imprumutati a sarit pana in cer. Numai ca, asemenea riscuri sunt inexistente azi. Am vazut asta clar in graficul care ne arata perceptia de risc a investitorului. Era dupa cate iti mai amintesti, probabil, cu o bucata buna sub zero. Ca si riscul Romaniei, cu noul guvern. 

Care a si inceput sa imbrace tara in vesminte de sarbatoare impodobite cu aur. A inceput si crearea noilor locuri de munca promise de Ponta, in parlament, si in jurul acestuia. Pana si Frunda nealesul si-a gasit in cele din urma o slujba!  De mare sfetnic al premierului. Daca nu gasea una se impusca in gat. Pentru ca in afara sferelor de influenta cu care s-a obisnuit, marele roman maghiar, sau chiar hotentot la nevoie, s-ar fi simtit oricum un om mort. Porc la porc nu scoate ochii. Daca nu intri unde trebuie, prin vot, si daca nu mai poti nici manipula, va exista intotdeauna cineva care sa te ia sub aripa lui grohaitoare. Pentru ca in Romania politicianul este politician deja in uterul mamei care il va naste.

Din gandul:

”Gyorgy Frunda a fost parlamentar permanent începând din anul 1990. Si va fi pana in sicriu (nota subsemnatului). Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, afirma că pierderea mandatului de senator de către Frunda în urma redistribuirii este cauzată de legea electorală "strâmbă", dar şi de PPMT, el arătând că Uniunea va găsi o formulă pentru ca Frunda "să aibă în continuare un cuvânt". Ce sa si faci fara cuvant in Valahia? Toate locurile de munca noi, create pana acum de noul guvern, sunt locuri pentru cei care isi doresc un cuvant. Sa traiti asa cum v-ati dorit! Si asa cum meritati.

PS.Am inclus in acest articol doua grafice! Unul trimestrial, identic cu cel din link, si altul in perspectiava zilnica. Asta pentru ca in perspectiva zilnica miscarea pe care au facut-o dobanzile iese mult mai clar si mai bine in evidenta. Graficul trimestrial l-am expus din nou pentru comparatie.

2 comentarii:

RaduB spunea...

Sal Horea
uite aici, nu stiu cat de veridica este informatia, dar...

http://radu-tudor.ro/udmr-santajeaza-usl-ponta-numeste-3-udmr-isti/

si cum "baietasii" astia e prieteni cu nenea ala de-a trantit-o pe regina,...

Nasoale timpuri...

Horea spunea...

RaduB. Numai oamenii murdari sunt santajabili.
Eu nu cred insa ca este vorba de santaj! Cu toate ca toti cunosc murdariile celuilalt si nu s-ar da inapoi de la santaj, la nevoie.

Aici este insa vorba dupa parerea mea de porc la porc nu scoate ochii. Doar grohaie de 22 de ani toti impreuna. 98% au cariera vesnica a lui Frunda.

Santaj suna mult mai bine la stiri pentru ca altfel gestul ar fi mult mai greu de explicat. Consilier juridic al unui jurist. Si din intamplare, the winner is: Exact Frunda maturatul la alegeri.

Care va fi platit in continuare din banii tai ca sa faca ce? Sa aiba un cuvant de spus, pentru sine, desigur. Pentru ca pentru altcineva, in 22 de ani, nu a spus nimic.

Mi-a placut si prezentarea plagiatorului. I-am propus domnului Frunda......, si el a acceptat. Nu ti se pare nostim?

Pe mine ma apuca aceeiasi greata. Intensificata la maximum in momentul de fata.