Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 3 ianuarie 2013

"Un hedge fond" al poporului care pierde bani cu sacul

Cine poate oare avea onoarea sa devina asa ceva? O banca nationala, desigur. Oricare din ele, dar in acest caz este vorba de Banca Nationala a Elvetiei. Am promis sa o las mai moale cu argumentarile ca sa nu obosesc degeaba si eu obisnuiesc sa ma tin de cuvant. Citeste asadar articolul din acest link si trage singur concluziile. Vreau sa fac totusi o precizare pentru cei ce ma vedeau influentat de mas-media. Eu am vorbit si despre ceea ce vorbeste acest articol acum un an. Imediat dupa ce banca in cauza si-a anuntat asa numitul peg. 

Articolul din link nu este asadar altceva decat o confirmare in cifre a celor spuse de mult de mine. Si anume! Faptul ca banca va fi arsa pana la urma, dar, si mai arsa, va fi spinarea cetateanului pe care a decis sa se urce. Pana acum bancherii ale caror banci centrale ar trebui sa fie sterse de pe suprafata pamantului nu au facut altceva decat paguba, prin insasi amestecul lor direct in piete. Care ar fi trebuit sa fie lasate in pace si libere. Mai repet o idee pe care am avut-o tot in legatura de acest subiect. Banca Centrala Elvetiana va pirede meciul in cele din urma.

In SUA si pe burse euforia a atins noi culmi. Trebui sa constat ca in urma "marii intelegeri", egala cu zero, ambele prezumtii pe care le-am avut sunt pe drumul care duce spre validarea lor. Prima fiind deja valabila de 3 zile.

In opinia mea sfarsitul lumii ii va ajuta totusi sa-si rezolve problemele macar pentru moment. Atat romanii cat si americanii. La yankei Goldmanii au mai trebuit sa faca niste bani, facand din stirile cu "stanca" meniul zilei. Orbii n-au observat ca bursa urca fara sa sufle, pe exact aceiasi stanca.

SUA si-a rezolvat pentru moment problema. Cu efecte minunate asupra bursei, mai putin asupra economiei, dupa parerea mea. Mai marii care s-au inteles au exprimat si niste pareri privind acordul:

 "My recommendation would be not to take a package put together by a bunch of sleep-deprived octogenarians on New Year's Eve," said Representative Steve LaTourette, a moderate Republican from Ohio who is a close ally of House Speaker John Boehner.
"My district cannot afford to wait a few days and have the stock market go down 300 points tomorrow if we don't get together and do something," Representative Steve Cohen, a Democrat from Tennessee, said on the House floor.

Sunt absolut de acord cu ceea ce spune Steve LaTourete, si parlamentul nostru ar trebui sa-i invite in Romania pe cei deprivati de somn. Aici in parlament se doarme ca la hotel, in timpul zilei. Steve Cohen recunoaste si el fara sa ezite miza intelegerii. Bursa. Tocmai de aceea eu mai facut o predictie! Una care nu s-a implinit inca. 

Eu nu am de facut altceva decat sa astept rabdator o copita de cal in gura. Una care va scoate multi dinti si multe proteze din tocmai gura votacilor. Vazand graficul expus m-a lovit un gand. Total diferit de cel pe care l-am expus intr-o postare precedenta. Asta pentru ca eu nu pot da cu piciorul in dovezi, pastrand aceiasi convingere pana in sicriu. Dovezi care graiesc clar despre faptul ca stanca fiscala le-ar putea cade foarte usor in cap celora care o vedeau rezolvata.

Deci, sa asteptam! Pentru ca vom vedea cu siguranta ori copite de cal ori "avioane". Telul meu maxim pentru Sp 500 ramane acelasi. 1520-1528. Nimeni nu poarte garanta ca va fi atins. Dar, conform calculelor mele este un tel maxim. Variatiile pot fi totusi destul de largi, cuprinse intre 1475, maxima atinsa pana acum, si tinta mea. Cca. 50 de puncte nu sunt totusi foarte multe, tinand cont de faptul ca vorbim de grafice de durata foarte lunga.

6 comentarii:

Free Drive Ro spunea...

Latvia’s Economic Disaster as a Neoliberal Success Story: A Model for Europe and the US?
January 3, 2013

Today’s most highly celebrated anti-labor success story is Latvia. Latvia is portrayed as the country where labor did not fight back, but simply emigrated politely and quietly. No general strikes, nor destruction of private property or violence, Latvia is presented as a country where labor had the good sense to not make a fuss when faced with austerity. Latvians gave up protest and simply began voting with their backsides (emigration) as the economy shrank, wage levels were scaled down, and where tax burdens remained decidedly on the backs of labor, even though recent token efforts have been made to increase taxes on real estate. The World Bank applauds Latvia and its Baltic neighbors by placing them high on its list of “business friendly” economies, even though at times scolding their social regimes as even too harsh for the Victorian tastes of the international financial institutions.

http://michael-hudson.com/2013/01/latvias-economic-disaster-as-a-neoliberal-success-story-a-model-for-europe-and-the-us/

AristotelCostel spunea...

@free drive ro

Asta i-am spus exact cand comenta despre maretii "latvieni".
Oamenii si-au facut bagajele pur si simplu. La fel au facut si romanii atat doar ca niste milioane sunt absorbite mai greu decat cateva sute de mii.

6 decembrie 2012

Horea spunea...

Tovarasi! Nu prea inteleg ce are revenirea economica de-a face cu bagajele.

In opinia domniilor voastre, daca o pupulatie s-ar reduce la jumatate si ar avea dupa aceea o crestere economica de 30%. 30% nu ar mai fi crestere economica?

Free Drive Ro spunea...

" Latvia has one of the highest GDP growth rates in Europe, mostly driven by expansion in consumption and credit."

http://www.tradingeconomics.com/latvia/gdp-growth

se vantura mult conceptul asta de "crestere economica" - dar daca e doar consum si credit atunci e doar pe hartie.
pe vreme Tariceanului nu crestea Romania ca Fat Frumos, intr-un an ca altii-n zece?

Horea spunea...

free drive, mai citeste si aceste cifre oficiale si revino dupa, pentru ca internetul este plin de informatii, coapte, dar mai ales necoapte. http://www.macroeconomics.lv/gross-domestic-product-grows-rapidly-because-external-developments-rate-will-slow-down

Celor comozi le dau eu doua cifre din GDP. Sper ca 3,9 sa fie mai mult si in Romania decat 3,5. Desi sigur nu pot fi niciodata.

The greatest contributor to GDP growth was exports (3.9 percentage points - pp).

A great contributor to GDP growth was also private consumption (3.5 pp).

Aste sunt cifre oficiale nu cifre ghicite de scribi.

Si ca o paranteza. Intr-un sistem economic mondial bazat total pe teorille lui Keynes, prestatia este remarcabila in opinia mea.

Numai ca, noi suntem romani! Si ne bagam usor picioarele in realitate. Lasand loc larg convingerilor scoase din cur pe care le avem.

Tocmai din aceasta cauza avansam cu viteza melcului.

Iti fac si o schema simpla a rezultatelor.

Scaderea pretului de cost, prin salarii mai mici=marfa mai ieftina.

Mentalitate profesionala sanatoasa fata de calitate=produse de calitate.

Morala sanatoasa fata de munca, fata de societate, fara furtuturi din tot ceea ce misca, si nu misca. Un tel comun si responsabilitate civica.

Din cele enuntate rezulta pana la urma plusvaloare. Care poate fi cheltuita de consumator. Numai ca retetele functionale nu plac romanului de loc. El le are pe ale lui, aceleasi retete scoase din acelasi cur, cu aceleasi rezultate.

Cate o data nici nu mai stiu de ce imi pierd vremea? Mai ales cand vad romani din strainate cu atitudinea ta.

Uite cum stau si imprumuturile bancare din Latvia!

http://www.baltic-course.com/eng/finances/?doc=55801

Numai ca, cu idei preconcepute nu mai cauti nimic altceva. Il faci in schimb de cacat pe cel ce incearca sa te informeze cat mai corect posibil.

Nu stiu daca citeai situl pe vremea lui gogu?

Si nu stiu daca observi si stilul lui Costel, clasic romanesc. Bine este doar asa cum vede el, cum crede el. Argumente acceptate devenind doar acelea care coincid cu gandirea lui mareata.Asta independent de faptul ca realitatea ii scoate ochii.

Te intreb!Cu asemenea oameni, pentru ca Romania este plina de ei, mai poti schimba vreodata ceva?

dorians spunea...

Horia, La multi ani! pe 2013

http://www.businessweek.com/news/2012-02-03/swiss-bank-wegelin-charged-in-u-dot-s-dot-with-aiding-tax-evasion

Ce parere ia despre franc? Va fi influentat de asfel de stiri?

Mie se pare ca nu...

Dorian