Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 8 februarie 2013

Despre monede noi si despre marile rotatii

Ai auzit probabil de bitcoin? Dar de amazon ai auzit? Si cine stie cate monede o sa mai apara, produse toate de psihologia celora pe care ii apuca voma atunci cand aud de banci centrale. Numai ca, toate aceste monede le poti cumpara doar cu cele pe care le cunosti deja, din moment ce nimeni nu plateste salarii in bitcoin, amazon, sau cine mai stie in ce inventie noua. Ba mai mult! Eu prevad in curand si niste legi facute de guverne, care sa interzica aceste ”jucarii”, chiar daca ele nu sunt deocamdata o amenintare pentru banditii care si-au luat singuri dreptul de a tipari.
 
Aparitia noilor monede nu ma surprinde insa de loc, din moment ce am prevazut de foarte mult timp o viitoare lupta intre autoritati si ”pulatie”. Asta pentru ca economia si tot ce o inconjoara este” beton”, facuta in acest fel de catre Bernancii care conform unora nu trebuie subestimati. Cei care i-au presat pe Bernaci sa faca ceea ce au facut au fost desigur politicienii, in primul rand, impreuna cu ”fii lui Cristos”, care fac acum si analize bursiere pentru cei care nu si-au varat inca banii la tombola.
 
Eu cred totusi ca cei din urma trebuie sa fi ramas foarte putini, din moment ce avem dovada unei inundatii fara precedent catre bazinele burselor de valori. Vestea inceperii unei o cresteri economice si bursiere fara precedent, exact acum cand bursele se bat cu maximele absolute, a fost trambitata de toti analistii care stiu ce vorbesc. Si ei par a fi foarte multi la numar, aceiasi oameni care ne avertizeaza si despre marea rotatie.
 
Adica despre faptul ca tone de bani luati din vanzare de bonduri vor fi investiti la bursa. Eu cred ca tocmai aceasta stire a trezit si apetitul ”pulatiei” pentru investitii, asta pentru ca sa poata participa si ea la marele ospat! Unul la care este invitata intotdeauna tarziu, ”intamplator”, desigur. Hai sa incercam sa intelegem si noi ceea ce rotesc altii cu atata dibacie, fara a ne lasa insa ametiti, daca se poate. Ca invarteala sa fie cat mai lesne de inteles pentru toti vom lua ca de obicei un exemplu de clasa a cincea. Sa incepem asadar cu un investitor de bonduri.
 
Care a cumparat sa presupunem, tocmai bonduri in valoare de 1000 de dolari. De la cine? De la un emitator de bonduri, trezoreria, de exemplu, care ii va plati investitorului nostru o dobanda pentru banii imprumutati, deci pentru cei 1000 de dolari. Aceste bonduri, obligatiuni in limba valaha, l-au costat pe investitorul nostru exact 1000 de dolari, din moment ce a platit exact 1 dolar pe o obligatiune, suma inventata de mine pentru acest exemplu.
 
In momentul de fata investitorului nostru au inceput sa i se invarta ochii in cap, vrand sa fuga chiar de acea la bursa ca sa nu scape trenul cristosilor. Sa presupunem ca isi vinde obligatiunile la 2 dolari bucata, deci cu un castig de 100%, obtinand astfel o suma totala de 2000 de dolari. Oare cui a vandut omul nostru obligatiunile, din moment ce nu au expirat inca? Cu siguranta unui alt investitor.
 
Ce s-a intamplat asadar in urma acestei tranzacti? Un om a scos 2000 de dolari din piata obligatiunilor, si altul, noul lor proprietar, a bagat o suma echivalenta in aceiasi piata. Atentie! Acum incep sa te rotesc de o sa-ti sara mucii pe pereti! Omul nostru cu 2000 de dolari in buzunar fuge repede la bursa care este la un pas de explozie. Ce face oare acolo?
 
Cumpara actiuni, desigur. Si din moment ce suntem in rotatie, va cumpara actiuni de toti banii obtinuti din obligatiuni, adica pentru o suma de 2000 de dolari. Tine-te acum de scaun ca sa nu ametesti. Pentru ca trebuie sa afli de la cine va cumpara omul nostru actiunile. Nu de la chioscul de tigari, nu de la abator, ci neaparat de la cineva care are actiunile respective de vanzare, un proprietar, deci un alt investitor. In momentul urmator are loc tranzactia ametitoare. 
 
Omul nostru baga 2000 de dolari la bursa prin intermediul actiunilor pe care le-a cumparat de la investitorul care a dorit sa i le vanda, in timp ce fostul proprietar scoate aceiasi suma, 2000 de dolari din aceiasi bursa, adica banii incasati pe niste actiuni care si-au schimbat de fapt doar prorietarul. Sa vedem acum rezultatul matematic al acestei tranzactii. 2000 de dolari bagati la bursa de catre cumparatorul actiunilor in plina rotare, minus 2000 de dolari scosi de la bursa de catre vanzator fac 4000 de dolari, sau 5000, sau de ce nu 10000, din moment ce ne rotim de ni se invart urechile. Oare cati dintre cei care au sarit in spinarea marii rotatii au facut acest calcul de clasa a cincea? Ca sa inteleaga si ei sursa inundatiei enuntate de marii analisti.

9 comentarii:

Vali spunea...

Ha,ha. M-am amuzat si eu citind tampeniile astea cu rotati debitate de mainsteamul financiar si nu numai.

Dar ce naiba se intampla cu dobanzile in cazul asta? Deci vo avea supraoferta de obligatiuni preturile lor vor scadea si dobanda in mod logic va fi in crestere. Rezulta costuri de imprumut mai mari, economie infloritoare si bursa la stele.
Si logica in ghips.

Sau poate toti bezbucii astia mizeaza ca FED va cumpara absolut tot ce misca inclusiv luna de pe cer. Si in acest fel vom trai fericiti pana la adanci batraneti. Amin!

UJohn spunea...

Banc pentru specialisti:

Cica doi contabili mergeau pe strada cand unul din ei vede un rahat de caine. Vrand sa faca o gluma ii spune celuilalt:
- Auzi mey, daca mananci rahatul asta iti dau 100 de euro.
Ala nu sta pe ganduri si haleste rahatul si incaseaza suta.

Mai merg ei ce mai merg cand dau de un alt rahat. Asta de-al doilea, suparat ca mancase rahatu', vrea sa se razbune si ii zice primului:
- Auzi mey, daca mananci rahatul asta iti dau 100 de euro.

Primul contabil, suparat ca ramasese lefter, haleste repede si isi recupereaza banii.

Mai merg ei ce mai merg si, suparati, incep sa discute:
- auzi mey, ca mare branza am facut, ca acum suntem cu acceasi bani ca la inceput, doar ca am mancat amandoi rahat.
La care celalalt raspunde:
- Da mey, da' ce rulaj (mare) am facut!!!!??!

Vali spunea...

Nu vreau sa fiu pedant dar versiunea originala era cu jidani. Asta ca sa respectam "adevarul istoric".

Sau tu ai ceva cu contabilii?! Hmmmm....

Horea spunea...

Vali, penibil dar realitate. Am citit asemnea afirmatii pretutindeni, facute de oameni de care asculta tot mapamondul.

Un lucru nu prea incurajator pentru inteligenta umana. Se pare ca Einstein stia ce vorbeste. Atunci cand a clasificat tocmai prostia din capul oamenilor infinita.

Sincer nici nu stiu care-i mai dobitioc? Cel care face afirmatia sau cel care o inghite. Ai auzit desigur si de expresia cash on the sideline, care astepta sa intre in piata. Exact aceiasi poveste ca si cu rotatia.

U john bancul mi-a placut indiferent de protagonisti. Este atat de reprezentativ pentru firea umana.

Anonim spunea...

Salut Horea,

Putem sau nu trasa o legatura intre linia ta "trasa anapoda" din DJIA la 14.143 (daca am retinut bine) si S&P500?
Incerc sa imi dau seama cam care ar fi un nivel sau o arie de corespondenta pentru pragul DJIA la care faci referinta.
Ma poti ajuta cu o valoare pe s&p500 echivalenta nivelului tau pe djia?

Multumesc,
Vali2

Horea spunea...

salut vali2 linia la dji este la 14086, nivelul exact sp trebuind din pacate sa ramana pentru abonati.

Daca vei citi totusi postari mai vechi vei gasi un interval si pentru sp 500 al carui maxim il pot repeta, din moment ce l-am mai spus:1528

Anonim spunea...

Wall Street extends gains, Nasdaq near 12-year high

... dar probabil nu mai e nici o noutate ...

Anonim spunea...

Multumesc Horea pentru ajutor.
Chiar imi doresc sa ai dreptate si sa nu inchizi blogul. :)
Vali2.

Horea spunea...

Anonim, este cum spui, nu este nici o noutate faptul ca bursa a crescut, si pentru mine este chiar un musai, din moment ce ma asteptam la o perforare falsa si la o lovire a liniei mele trasa anapoda.

Acest lucru ar trebui sa sa intample luni, moment dupa care bursa ar trebui sa inceapa caderea despre care vorbeam.

Sa vedem ce se intampla.