Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 25 februarie 2013

Istoria unei banci infintate de ”geniile salvatoare”

Bankia a fost formata in decembrie 2010 prin fuziunea a sapte ”Cajas” spaniole total falimentare  (banci regionale nereglementate). Banca a fost introdusa pietei ca o poveste de succes si ca o dovada a faptului ca guvernele europene pot gestiona riscurile din sistemele lor bancare. Prin masuri magistrale precum si aceasta fuziune, ale unor banci facute praf, intr-una ”sanatoasa ca tunul”.
 
Conform teoriei cacatului, bagi 7 cacati intr-o galeata, pe care o pui imediat sub nasul de vrajitor al a lui Draghi. Putand in moemntul imediat urmator sa scoti din ea aur pur. Un lucru care s-a si intamplat de fapt! Pentru ca, in 2011, Bankia a raportat chiar un profit de € 41 milioane de euro. Si in aprilie 2012 a fost propusa pana si plata unui divident actionarilor.
 
Apoi, in decursul a două săptămâni, banca a revizuit castigul anuntat la o pierdere de € 3.3 miliarde de euro, solicitatand imediat oficial un plan de salvare din partea guvernului spaniol. Povestea s-a sfarsit dupa cum bine se cunoaste cu nationalizarea integrala a istitutiei plina de ”succesuri”,  ca intotdeauna cu bani luati din buzunarul contribuabilului. Frapant in ceea ce priveste aceasta secventa de evenimente, este faptul ca in timpul derularii ei, premierul spaniol Mariano Rajoy, a sustinut tot timpul ideea ca băncile spaniole au fost si vor ramane solide ca betonul.
 
Beton romanesc probabil pentru ca in data de 28 mai 2012, (dupa ce Bankia a solicitat deja un plan de salvare de € 19 miliarde de euro, cea mai mare ”salvare” din istoria Spaniei), Rajoy a declarat: "nu vom mai avea nici o salvare in sectorul bancar spaniol." Foarte dragut! Din moemnt ce declaratia a fost facuta cu doar cateva zile inainte de ziua in care tocmai tara, Spania, solicita ajutor extern, din partea UE. Hai a facem acum si cronologia ”betonului”:
 
• 09 mai: Bankia cea herculiana cere un împrumut de 4,5 miliarde €, in timp ce guvernul spaniol afirma cu hotarare faptul ca este ”facuta din beton”.
• 21 mai: Spania satisface cererea de iprumut a bancii, nationalizand partial institutia printr-o participare a statului cu un procent de 45% .
• 23 mai: nevoile de salvare ale Bankia cresc asa deodata la € 11 miliarde de euro, in timp ce Rajoy i se adreaseaza lui Hollande, prietenul lui Ponta din Franta ", un om care a recunoscut atunci ca nu avea habar de starea bancilor spaniole.
• 24 mai: nevoile de capital ale Bankia cresc la 15 miliarde €
• 25 mai: deci numai dupa o zi, ele ajung la € 19 miliarde, in timp ce profitul anuntat pentru 2011 a trebuit sa fie revizuit la 3,3 miliarde de € pierdere! O nimica toata! 41 milioane castig, o cifra scoasa din cur, in 2011, versus 3,3 miliarde pierdere, intr-un moment in care intregul fond de salvari spaniol era evaluat la 5 miliarde de euro.
• 28 mai: Salvatorii nu se dezmint! Apare din nou Rajoy, de parca ar fi fost Raponta, repetand: "nu va fi nici o salvare a sectorului bancar spaniol."
• Weekendul din 8 spre 10:  Rajoy ii scrie ministrului sau de finanțe:. "Aguanta, noi, Spania, suntem a patra putere europeana, nu suntem Uganda ... Daca ei doresc sa forteze salvarea tarii noastre, pot pregati numaidecat 500 € miliarde de euro, și alte 750 miliarde pentru Italia, tara care va trebui sa fie salvata si ea după aceea.
 
In acelasi timp, Spania solicita informal 100 miliarde de euro de la europeni pentru ”salvare” un lucru pe care miniștrii de finanțe din UE il aproba fara sa sughita.
 
• Duminica 10 iunie: Raponta declara salvarea ca fiind o "victorie”, continuand cu urmatoarea declaratie: " Acest an va fi unul greu. Economia va scade cu 1,7%, in timp ce si somajul va continua sa creasca."
 
Eu zic ca suna bine!Tu ce zici?

In doar o luna, marele conducator spaniol Speedy Mariano reuseste sa nationalizeze cea mai mare banca din istoria Spaniei, construita din 7 banci falimentare. O idee fenomenala nu ti se pare?. Nici macar fostul nostru papucar nu putea veni cu ceva  mai genial. Genialitatea si competenta nu se opresc insa aici. Pentru ca Speedy a obtinut dupa cum spuneameam si niste maruntis din partea creierelor salvatoare europene, 100 de miliarde de euro. Pentru recapitalizarea intregului sistem bancar spaniol. Acel sistem care a fost declarat in tot timpul derularii evenimentelor descrise ca fiind solid si solvent. 
 
Analizand aceste fapte. Poti oare subestima vreun protagonist din aceasta poveste? Sau din orice alta poveste legata de aventurile economice din ultimul timp. Eu unul astept cu anusul incordat si ziua de maine. Care ne va pune pe masa o poveste noua, una pe care o cunoastem deja. Relatata de catre cel mai talentat povestitor al tuturor timpurilor, Bernanke. Am inceput sa fac deja insomnii asteptandu-le. Din fericire mai trebuie sa astept doar inca o zi, ca sa pot dormii linistit dupa ce l-am ascultat pe barbos. Care isi va face relatarile exact in prima zi al unui interval de reactie, cuprins intre 26 si 27 februarie. Asa intamplator.
 
Buy the dipsii au sarit deja vineri in tren, asa cum m-am asteptat. Asta pentru ca sa poata fi la locul lor in vagoane atunci cand barboslul meu preferat isi va slobozi gazele de culoarea cur-cubeului. Indiferent de culoarea lor, pe mine au inceput deja sa ma usture ochii. Din moment ce mirosul pe care il emana aceste gaze seamana leit cu mirosul gazelor lacrimogene. Chiar si in cazul in care dipsii ar mai prinde destula putere ca sa salte indicii printr-un spike.


Dicţionar

 

6 comentarii:

Anonim spunea...

horea ,in cazul in care te deranjeaza iti recomand o masca de gaze ... cat despre "pierderile" spaniole , atata timp cat politica mondiala e dominata de imprimanta acestea nu reprezinta nimic ... reactia populatiei pana acum , cu toate nedreptatile pe care le arati si sunt evidente , e modesta , nimeni nu zice nimic atata timp cat banii intra in cont si pensiile&salariile vin la timp ...
barbache si obaba vegheaza !

Horea spunea...

sorinel, o sa vedem in curand cat reprezinta si cat nu reprezinta cele insirate de tine, precum o sa vedem si cat timp o sa mai intre banii in cont?

Un lucru iti pot garanta totusi! Cand nu o sa mai intre, si va veni cu siguranta si vremea aceea, hibernarea populatiilor se va transforma in explozie.

Nastratin spunea...

Horea...nici nu trebuie sa-ti faci iluzii ca intre latrina America Latina si grupul Spania-Italia-Portugalia-Romania ar fi cumva vreo diferenta...coruptie-coruptie-coruptie si lipitori politice si acolitii lor care sifoneaza banii UE si banii publici...Daca te astepti ca Romania sa schimbe ceva, cind Spania-Italia-Portugalia demonstreaza de ani buni de cind sunt in UE ca se traieste comfortabil din coruptie, atunci asteptarile sunt zadarnice...Mai ales cind vezi ce pedepse simbolice de puscarie iau cei citiva trepadusi politici prinsi cu ocaua mica (adica cu mina pina la umar in banii bugetului de stat facind gauri de milioane de euroi furati la lumina zilei si umbra legii)...pedepse inca cu suspendare pt unii, cit despre pestii mari de tot, ei sunt liberi ca pasarea...Ilici de exemplu, dupa crimele din 89, apoi mineriade, apoi jaful casei de protocol din Primaverii, jaful Rafo cu Bombonel si altii ca ei, deci tatuca ilici-KGB pretenul Rusiei si al lui SOV si Felix, o duce bine-mersi...Felix la fel, toarce pe miliardele capusate statului roman...si la o adica sunt capabili sa plateasca crime la comanda, dupa modelul KGB-Litvinenko...in cazul Romaniei crima la comanda a procurorului Panait, zice-se "sinucis"!

Horea spunea...

Nastratin, eu nu astept de la nimeni nimic, doar un cataclism economic.

Nastratin spunea...

Horea....un cataclism economic nu se va produce pina cind masoneria nu va trage foloase...altminteri se va continua tiparirea de bani la infinit...Mai degraba apare un cataclism prin ciocnirea cu un meteorit decit sa se distruga marile conspiratii financiare oculte...

Horea spunea...

Nastratin,asta e parerea ta. A mea o stii, si ai observat probabil ca este diametral opusa.

Masonii sau nemasonii trag foloase pana nu mai trag, pentru ca distrugerea averilor nu se va face la cei care n-au nimic.

Nici in 1929 n-au sarit de la etaj cei care s-au obisnuit deja sa umble cu buzunarele gaurite. Pentru ca pur si simplu nu aveau de ce sa sara.

In opinia mea povestile marilor conspiratiil masoniere sunt foarte exagerate. Si sunt destul de tipice pentru Romania. Unde oamenii sunt prea needucati si prea puturosi pentru a face ceva constructiv, si atunci, incearca sa explice totul prin conspiratii.

Era cizmareasca a apus in tara noastra doar pe hartie. In mentalitatea oamenilor este mai vie ca oricand.

Situatia economica de azi este rezultatul unor gafe grave, facute de catre oameni care au fost mai interesati de voturi decat de consecintele politicilor duse.

Jimy Carter a atras foarte serios atentia asupra pericolului care se naste din exuberanta. Afost scos imediat de la casa alba, nu de catre masoni, ci tocmai de catre poporul american.

Acel popor care l-a votat imediat pe Reagan, un om care a promis marea cu sarea. In Romania eu nu am fost la vot, dar sunt totusi convins ca in teleorman sunt foarte putini masoni.

Si uite ca populismul USL a reusit totusi sa invinga zguduitor. Precum a invins intotdeauna indiferent de la ce clan a venit.

Nu masonii distrug lumea Nastratin. Ci toti oamenii la un loc, prin firea nesatula si ignoranta pe care o au. Cei care trag foloase mai multe decat altii se nasc tot pe spinarea aceleiasi ignorante.