Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 22 februarie 2013

Rolul bancilor centrale, sentimente si perceptii (continuare)

Pana in data de 5 mai, anul curent, republicanii ii cer omului cu barba, care nu trebuie sa fie subestimat, conform unora, prezentarea unei strategii de iesire din cacatul in care s-a bagat. Gestul republican fiind in opinia mea un joc de teatru demn de Broadway. Pai cine s-a uitat la Bernanke si Greenspan creand bula dupa bula?

Politicienii! Toti la un loc. Pentru ca nu doreau sa-si piarda scaunele. Acum cateva zile au venit si minutele FED pe care le anuntam. Inainte cu o zi ii spuneam unei abonate: Indiferent de ce va face bursa, comportamnetul ei va fi legat de catre stirari de ceea ce a aspus FED. Ce a spus de fapt FED? Nimic, ca de obicei, Bernanke a tacut chiar chitic.

Presa a scos totusi in evidenta divergente "noi", care in realitate sunt la fel de vechi ca si guvernatorii institutiei. Gruparea Bernanke a fost si va ramane in continuare cea mai puternica, avand chiar sustinatori care si-au grohait nemultumirea fata de faptul ca monetizarile ar fi fost prea putine. Ca o consecinta minutele FED au adus ceva cu care eu m-am obisnuit deja. Un lucru care matematic poate fi simbolizat cu o cifra, zero.

Bursele, in schimb, au facut intr-adevar ceva cu totul neobisnuit. Au cazut! Atunci cand ele nu pot sa faca altceva decat sa creasca. De unde s-au gandit ele sa cada? Exact de la nivelul de 1528 enuntat de mine, in cazul Sp. Si in cazul Dow vezi graficul afisat, plin de linii trase anapoda. Cea orizontala representand niveleul pe care l-am numit bastionul meu final. Mai citeste o data si un citat pe care l-am luat din postarea de luni,18 februarie, scrisa exact cu doua zile inainte de faimoasele minute FED:

Este posibila o cadere in cap a burselor, de la nivelele actuale, incepand cu aceasta saptamana? Concomitent cu o apreciere a metalelor? Nuuuuuuuuuuu! Pentru ca bursele pot merge numai in sus! Cu acest barbos Bernanke sofer de meserie la volan. Asta desi graficele care nu conteaza spun ca da.

Ce se intampla de fapt pe Broadway? Nimic neobisnuit! Politicianul in rol de porc a inceput sa grohaie, si atat. De parca ar fi un Blaga american. De ce? Pentru ca este presat foarte probabil de votacul care incepe sa-si schimbe perceptia. Ca si votacul bulgar de fapt, care a reusit sa-si doboare guvernul. Numai votacul roman doarme, visand dulce despre programul de guvernare jos Basescu al USL. Un program care l-a dus de fapt pe actualul presendinte in sus, cobarand insa pana in vine tocmai pantalonii acelora care au votat pentru implementarea lui

In timp ce in Valahia lucrurile sunt exact asa de simple precum le-am prezentat, in SUA ele se complica o leaca. Asta pentru ca barbosul a umplut visteria FED de muradrii in valoare de 3 trilioane, reusind prin aceasta manevra sa duca economia la culmi everestiene, adica la nivelul sub zero pe care ni l-a aratat ultimul GDP. Problema FED este asadar in momentul de fata numai una! Este deosebit de usor sa te bagi in cacat, din moment ce ai dreptul absolut si exclusiv la singura tiparnita de bani permisa oficial. Mai greu este sa iesi.  

Aceste lucruri fiind spuse astepta-te la noi showuri aranjate pe Broadway. Cu piese in care actorii vor explica mai mult decat vor juca, cei mai multi trebuind sa se angajeze chiar in monologuri infinite. Asta pentru ca orice ar face personajul principal, omul cu barba, branza facuta in Danemarca pute de rupe nasul. O parasire a monetizarilor si o incercare a FED de a-si vinde muradariile ar zdruncina piata in doua secunde. Continuarea politicii monetare de pana acum trebuind sa aiba pana la urma efecte indentice. Fed este in acest moment, in opinia mea, la punctul in care poate canta piesa hotel California. 

"You may check in any time you like but you can never leave" Parerea mea este asadar ca valul devastator a inceput, un val care il va duce pe Bernanke sa danseze cancan, nu numai pe Broadway, dar si la Moulain Rouge. Unde va trebui sa-si ridice rochita conform obiceiului. Expunandu-si astfel chilotiei rosii plin de cacat si cu miros de branza imputita. In ropetele de aplauze ale politicienilor care l-au acceptat in postura de dansator. Aceiasi care vor fi zgaltaiti tocmai de aceea, tot mai des de catre votacii care incep sa ramana in chiloti.  

Nu am nici un dubiu ca vor scapa si de ei intr-o buna zi. Pentru ca daca ceea ce cred eu ca urmeaza are aspectul pe care l-am presupus, vom avea foarte multi oameni care vor trebui sa umble in curul gol. Exceptandu-i pe romani, desigur. Pentru ca ei sunt condusi de un USL care este cu poporul, de o opozitie care este cu praful, si de un presedinte in plina reevaluare. Apropo de reevaluari! Ii vom vedea in curand pe "buy the dipsi" in actiune, posibil chiar incepand cu ziua de azi. Din moment ce bursele au pierdut cateva procente in doar cateva zile, trebuind astfel sa fie reevaluate numaidecat.

Ps. Justitia e cu noi! Sau cu ei? M-am cam incurcat si eu un pic. Din moment ce tocmai acest sistem numit al drepatatii, da un verdict prin care o banca cazinou din Italia, poate, cu alte cuvinte trebuie, sa fie"salvata"de contribubabil. Faptul ca si Draghi ar putea fi implicat in matrapazlacurile bancii e floare la ureche, din moment ce vorbim de insasi salvatorul euro. Am ajuns bine de tot! Din moment ce incep sa ni se impuna, "legal", niste reguli prin care sa putem servi nevoile unor banci particulare gestionate cu curul.

11 comentarii:

Anonim spunea...

barbache face ce face pentru ca ... poate ! atata timp cat dolarul e valuta de rezerva , toata lumea in frunte cu china comunista o sa joace dupa cum o sa cante barbache , cu chilotii de cacat sau fara ...
obaba , obsedat de joburile negrilor votanti il sustine neconditionat !
singurul lucru care ii poate opri pe acesti "inconstienti" ar fi inflatia care se pare ca pana acum e in parametrii ,
cu stima, sorinelp

Horea spunea...

sorinel! Este bine sa te informezi inainte de-a face afirmatii.

Valuta de rezerva este fiecare valuta care este tinuta in cantitati foarte largi de catre tari diferite. Deci fara doar sau poate euro este deocamdata o asemnea valuta. Continua sa citesti mai jos, poate te luminezi.

LONDON (MarketWatch) — The Australian and Canadian dollars, the world’s leading commodity-rich currencies, are being formally classified as official reserve assets by the International Monetary Fund, marking the onset of a multi-currency reserve system and a new era in world money.

In a seemingly innocuous yet highly portentous move, the IMF is asking member countries from next year to include the Australian (US:AUDUSD) and Canadian dollars (US:USDCAD) in statistics supplied by reserve-holding nations on the make-up of their central banks’ foreign exchange reserves. The technical-sounding measure, reflecting growing diversification of the world’s $10.5 trillion of reserves, is likely over time to exert wide-ranging impact on world bond and equity markets.

Te-ai luminat? Daca da incearca sa-ti regandesti afirmatia.

Horea spunea...

si tot sorinel! Cele mai multe datorii din lume sunt denominate in dolari, de unde Bernanki are mai degraba o problema decat un ajutor.

Pentru ca cei care vor vrea sa le plateasca vor fi obligati sa cumpere dolari, valuta pe care barbosul ar vrea sa o devalorizeze din tot sufletul. Prin tocmai monetizarile pe care le-a facut si care incep sa se intoarca ca un bumerang impotriva lui.

Anonim spunea...

Salut Horea!

Citisem parca intr-o alta sursa ca ar fi vorba de 5 Martie ca si data limita. Oricum, mi-a placut mult interpretarea ta vizavi de acest eveniment, pe principiul "noi ne facem ca intrebam, voi prefaceti-va ca raspundeti".

Poti sa ma directionezi catre o sursa care sa explice cam ce s-ar intampla daca printarea asta de bani ar inceta?

Toate cele bune!
Bogdan

Horea spunea...

Nu cunosc asemenea surse bogdan. Pentru ca nu ma intereseaza. Poate gasesti ceea ce doresti cautand pe net. Sursa care provine din creierul meu ti-o pot da totusi. Are si un avantaj! Se poate exprima in doar cateva randuri:

Inchpuieste-ti un muribund caruia i s-a dat continuu oxigen. Cu o culoare acceptabila a fetei tocmai din aceasta cauza. Inchipuieste-ti acum ca apare cineva, cel care i-a pus tubul, si i-l scoate. Cam asta s-ar putea intampla cu economia.

Anonim spunea...

Of Doamne!
Pai in momentul eliminarii "life support"-ului o sa cam fie tragedie. Poate de aia nici n-au de gand sa renunte la el.
Multumesc pentru exemplu, este mai bun decat orice articol.
Bogdan

Anonim spunea...

Horea, te-am descoperit de putina vreme, de vreo 5-6 saptamani dar nu pot sa zic nimic...m-ai lasat fara cuvinte, sincer.
Eu mizam pe o "imunizare" a burselor la evenimente negative in baza existentei QE4"ad infinitum" dar dupa notele FOMC vad ca povestea se complica. Si probabil ca si membrii FOMC al FED vad ca povestea se complica dupa rezultatul negativ al PIB USA pe q4/2012 ...totul dupa atatia bani pompati in economie. Rezulta un raport cost/beneficiu pentru FED de te apuca plansul :).
O precizare : S and P nu s-a oprit la 1528 ci la 1531 (1530.92, mai exact) . Dar trecem peste acest amanunt bun doar pentru birocrati ticaiti la cap. :)

Totusi m-a surprins exactitatea ta. Uimitor! O zic sincer, nu ma asteptam.
Fara doar si poate , am o intrebare: si acum? ce urmeaza?
Aud o multime de voci destul de avizate care zic ca dupa o cadere de 20-40 puncte pe spx 500 o sa reluam miscarea in sus, intr-un mod parabolic de-a dreptul.

Ce parere ai?
Multumesc anticipat pentru raspuns,

Vali2

Horea spunea...

vali2, mersi si tie pentru aprecieri. Vocile despre care vorbesti tu sunt pretutindeni. Printre ele vocea mea este una pierduta, mai ales din cauza faptului ca opinia mea se deosebeste radical de opinia vocilor amintite.

Ce se va intampla? Nimeni nu poate sti. Pentru ca toti avem doar o parere.

Eu pana la proba contrarie o voi mentine pe a mea. Una prin care anuntam de ani de zile inceputul unui val devastator, incepand cu februarie, martie 2013, de la nivelele pe care le-am enuntat si care au fost atinse de sp, in timp ce dow a fost doar la zecimi de procente de nivelul pe care l=am numit ultimul bastion.

Aprorpo de vocile despre care vorbesti. Ar fi interesant sa auzim despre directia din care ar putea sa vina acea forta incredibila care sa impinga bursa in stele. Eu nu o vad. Dar poate ca sunt chior.

Anonim spunea...

m-am uitat pe spx pe un interval mai mare si am vazut acolo un rising wedge care se ingusteaza ingrozitor de tare si va trebui sa se sparga intr-o parte (probabil in jos, avand in vedere conditiile tehnice prezente).
Tinta ar fi baza wedge-ului 9adica undeva la 1017-1045 pe spx.
Stii ce senzatie ciudata am?
Stiu analiza tehnica cat de cat dar pur si simplu inca nu imi vine sa cred ce vad si eu pe grafice ... ar fi zeci de procente la mijloc ....

Vali2

Anonim spunea...

horea , comparatia economiei mondiale cu muribundul cu oxigen mi se pare un pic fortata ... este ok din perspectiva in care orice ai face va muri ... dar totusi exista sanse , zic eu ca moartea sa fie lina ( in somn ) si "renasterea" sa fie spectaculoasa !!!

Horea spunea...

anonim, eu nu am vorbit despre economia mondiala ci despre cea americana. Pentru ca la ea s-a referit intrebarea care mi-a fost pusa.

Asta cu toate ca Europa se afla si mai adanc in groapa decat yankeii, ca sa nu mai vorbim de Japonia, aflata in depresiune de mai bine de 20 de ani.

Exista totusi multe tari emergente, din Asia, de exemplu, care o duc mult mai bine. Problema pricipala fiind paradoxal una exclusiv al tarilor industrializate.

Al acelor tari care au sarit peste toti caii, in incercarea de-a cheltui si banii generatiilor care vor venii peste 20 de ani. Si nu oricum. Ci prin intermediul unor credite facute din aer.

Moarte lina la un muribund pompat la refuz cu oxigen? Mie aceasta idee mi se pare una fortata.

Nu insa si ideea renasterii spectaculoase. Ea va veni cu siguranta.

Problema este doar "timingul" si costurile pe care le va avea.

Ground zero din New York SUA este un exemplu ca in carte.