Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 28 martie 2013

Iar am ceva de spus!

 Uite ce spunea Trisorul Jean Claud, unul din marii salvatori ai Europei, in ianuarie 2008.

 “The entry of Cyprus into the euro area implies that the benefits of the Single Market will be further enhanced by the single currency. The euro offers a credible framework for price stability in an environment characterized by the absence of exchange rate uncertainty within the euro area. 

Cyprus will benefit from the stability-oriented policy of the ECB, which will help anchor inflation expectations.Furthermore, for a small open economy such as Cyprus, the euro adoption provides protection against international financial turmoil, which often has a disproportionate effect on smaller economies.”

Rezultatul l-ai vazut incepand cu o saptamana in urma. Lui Cristi Dogaru ii spuneam ca eu vad tocmai un asemenea eveniment, unul bancar, ca fiind declansatotul bobarnacului care va porni jocul de domino. El s-a produs in Cipru, "un ciot". Care se va transforma in opinia mea intr-un zid pentru UE. Unul in care eurocratii au inceput deja sa dea cu capul in ultimele zile. Un lucru care i-a determinat sa de-a si ei in capul cuiva, al populatiei.

It might be possible for large uninsured depositors to be "bailed-in" as part of the future resolution of a bank under a new draft EU law, the European Commission said on Tuesday, but savers with less than 100,000 euros at a bank would not be hit.

"At no point is it possible to bail in depositors under 100,000 euros, either now nor in the future," said a spokeswoman for Michel Barnier, the European Commissioner in charge of financial regulation. Bullshit(nota subsemnatului)

"In the Commission's proposal, which is under discussion, it is not excluded (it is absolutly shure included, nota subsemnatului) that deposits over 100,000 euros could be instruments eligible for bail-in," spokeswoman Chantal Hughes told a regular briefing. "It is a possibility." (Reporting By John O'Donnell; editing by Rex Merrifield)

Scotocitul prin depozite va deveni in curand lege, dupa cate vezi. Si eu sunt convins ca pana la urma el se va extinde si spre depozitele care sunt sub 100 000 de euro. Precum si spre buzunarele detinatorilor de metale pretioase, ca si nepotii lui gogu sa se poata simtii hartuiti.


Ponta si Antonescu sunt cu poporul, asta o stim! Bugetul Romaniei nu pare a fi. Daca este sa-l credem pe traseistul frunzulita, luat in brate nu de mult de catre marele somnoros.  

"În acest moment situaţia bugetară natională este dramatică, nu ştim de unde vom plăti a doua tranşă pentru FMI în iunie, să fim fericiţi dacă plătim salariile şi pensiile”, a declarat Sorin Frunzăverde la şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean.

Nu l-as fi crezut niciodata pe Frunza, orice ar fi spus, dar uite ca acum il cred. Aceasta declaratie pe care a facut-o este la fel de adevarata in opinia mea ca si declaratia ministrului economiei din Franta. Cu toate ca plagiatorul care "nu a plagiat", a incercat imediat sa-i dea peste nas plantei din USL. Hai sa urmarim batuta romaneasca impreuna!

Banks have been closed and accounts frozen in Cyprus recently. Nevertheless, large amounts were moved out of the country's crippled financial institutions on the eve of the bailout package. Lawmakers are suspicious and are investigating both the government and the Cypriot central bank.

Vezi rorlul bancilor centrale si al guvernelor?(nota subsemnatului)
  
M-am hotarat sa continui blogul sub aceasta forma noua pana ne vom scufunda sau pana o sa ajungem in stele cu bernancii, tocmai pentru ca simt ca voi avea ceva de spus aproape in fiecare zi de acum incolo. Despre "cancanul" care pare sa fi inceput. Daca se va opri, ma voi opri si eu.

Menirea paginii a fost de la inceput prezentarea informatiilor strecurate prin prisma mea, cu avertizari care ar putea ajuta pe multi oameni cu urechile ciulite. Articole de genul celora din trecut nu vor mai fi, pentru ca totul se va limita doar la stiri, analize, si comentarii scurte. Mult mai scurte decat ceea ce vezi in aceasta postare. Tu care mai bantui pe aici esti invitat sa participi la discutii si sa inviti si pe altii, pentru ca sa putem da pginii aspectul unui forum.  
In materie de politica si economie tot ce am avut de spus se afla deja pe pagina. Ceea ce a ramas necomentat este viitorul care ne asteapta pe toti. Hai sa-l comentam si sa-l dezbatem impreuna ca sa ne putem ajuta reciproc. 

De ajutor vom avea cu siguranta nevoie, din moment ce exista oameni care au demontat si demonteaza si mai vartos chiar azi tot ceea ce a fost construit pana acum. Popoarele au desigur marea lor vina in tot ceea ce se intampla, un lucru pentru care vor plati foarte scump in opinia mea. Pentru ca au acceptat in numele fuduliei si a avaritiei sa traisca in castelele facute din aer, oferite de politicienii alesi. Castele construite de fapt la cerintele acelorasi popoare.

Baga de seama! Garantiile care ti se dau, de catre oricine, in orice domeniu, nu pot fi niciodata mai bune decat cel sau cei care le garanteaza. Time to panic? "Jobb felni mind megijedni", spune o zicala tot ungureasca. Ca si cea cu slujnica. Este mai bine sa-ti fie frica decat sa te sperii. Pentru ca uniunea monetara este pe duca, bancile europene sunt falimentare, ca si multe tari de pe batranul continent. Si, cei care au construit haosul al carui inceput l-ai vazut in Cipru, vor ravni cu siguranta la orice bun pe care il detii si pe care vor putea pune mana. Asta chiar daca ei se numesc Ponta si Antonescu, oamenii poporului. 

Uitat-te in graficul afisat ca sa vezi raportul intre depozite si banii accesibili pentru onorarea lor in SUA. Sa sti ca Europa sta mult mai prost!! Fapt pentru care Jeroen Dijsselbloem a rostit o fraza care a zguduit pietele: " If there is a risk in a bank, our first question should be: “Ok, what are you the bank going to do about that? What can you do to recapitalise yourself?”  

Dar care a fost dezmintita imediat in stil clasic romanesc de pontacii, basestii, si somnorosii europeni. Pentru ca atunci cand lucrurile devin serioase trebui sa minti, asa cum spunea marele Juncker. Si lucrurile au devenit foarte serioase dupa parerea mea. Ceea ce te va pune pe tine, cetatean, in mijlocul unui oacean infinit de minciuni, mai ales aici in Romania.


 

21 de comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia, bine ai revenit...referitor la Cipru, confiscarea era ultima solutie, nu se putea extinde serviciul datoriei cat pentru un imprumut cat tot PPIB-ul, ei avand deja 85% diin PIPB datorie publica...si probabil ca modelul cipriot se va extinde la un moment dat pentru anumite state cu datorii excsive sau dobanzi prea mari la datoriile deja existente....vezi de pilda romania care are deja un serviciu al datoriei peste cresterea potentiala a PIB (cam 1,7% fata de 1,3%)....ma rog, o sa mais cada ceva costul cu dobanzile dupa ce platim banii FMI inapoi, dar ideea e clara....

Akhenaton spunea...

In materie de politica si economie tot ce am avut de spus se afla deja pe pagina.

Tu care mai bantui pe aici esti invitat sa participi la discutii si sa inviti si pe altii

Stiu ca ai avertizat de multa vreme. Citesc blogul de mult timp. Pentru cei care intra pentru prima data aici ar fi buna o sintetizare, ceva idei principale cu trimitere la articolele vechi.

Tu decizi ce faci cu timpul tau.


B spunea...

bine ai revenit Horia..

Horea spunea...

Salut Cristi! Este foarte corect ceea ce spui. Numai ca, inca o datorie, nu va insanatosi niciodata un sistem bolnav al carui boala s-a nascut tocmai din datorii, asa cum am spus de atatea ori.

Esenta este ca acest sistem va intra sooner or later in colaps. Chiar daca factorii decizionali vor continua sa minteasca ca porcii.

Akkenaton, blogul va arata altfel, vei vedea. Cu comentarii scurte si la subiect despre ceea ce se intampla in fiecare zi, atunci cand se intampla. Desi ideea ta este una foarte buna, eu nu mai am energia necesara ca sa caut prin articole pentru a face legaturi.

Si pana la urma, eu nu am intentia de-a demonstra ca am avut sau nu dreptate. Ma voi limita de aceea doar la comentarii legate de evenimente in desfasurare.

Anonim spunea...

Sa inteleg ca gata cu banii la bani la banci?Ati trecut la varianta saltea ?

Anonim spunea...

Bravo, Horea! Sa ne zici tot ce ai de zis! :)) Multumim! Geo

Horea spunea...

Anonim, inca nu dar sunt cu ochii cat cepele. Pentru ca nici macar Norvegia nu mai pare sigura. La cel mai mic semn de bankrun ma dau la "saltea".

Nastratin spunea...

Horea...uite un plagiat:
Balada mincinosului ( si a hotului) !

"Verde-am zis la lemn uscat si la padure.De oftat.
Vino D.race si m-alinta
Sa nu fac din tine flinta,din racoare un zavoi
Si din oase un Oboi"

Anonim spunea...

ma bucur ca ai revenit Horea, comentariile tale sint intotdeauna extrem de pertinente si ''cu picioarele pe pamant''.
Avin in vedere dobanzile nu vad de ce salteaua nu ar fi o buna alternativa.
Bine inteles are riscurile sale.

Anonim spunea...

bine ai revenit, Horea, aveam nevoie de parerile tale, noi, cei cativa, relativ putini, marea masa a populatiei este vrajita( ptr cat timp, oare?!), de bravii nostri politicieni, probl. este in ce moneda sa ne punem la adapost?

Stefan spunea...

bine ai revenit. pina la urma cu bugetul cetateanului s-a vazut cum e. exercitiu de imagine.

Mircea spunea...

Bine ai revenit!
Dupa cum s-a putut observa din declaratiile "viticultorilor" & co, nimeni nu a spus ca TOATE depozitele din Romania sunt sigure.
Am mai auzit si despre un "binevoitor" de la RZB care ne recomanda astazi sa ne mutam depozitele la bancile mari - "too big to fail" - desi vorbim acum in Cipru despre primele doua banci ca marime (la fel si Bankia in Spania, RBS, BARCLAYS in UK, ING in Olanda, Dexia in Belgia, etc.). In aceasta logica, ultima cadere ar trebui sa fie Deutsche Bank - creditorul suprem in sistemul de compensari BCE - cu aprox 85% din PIB-ul Germaniei (probabil vreo 2.000 miliarde euro).

Anonim spunea...

Bine ai revenit Horea !
Emil.

Anonim spunea...

Bine-ai revenit

AristotelCostel spunea...

:)

Nu stiu daca-i efect secundar sau obiectiv de baza, dar tocmai au dat bice in cei cu bani sa-i trimita la plimbare... in "ieconomie".

Perspectiva prapastiei e indubitabila singura variabila fiind... panta. Una e sa cazi pe scari si altceva... pe geam.

Pe termen scurt ma astept la o... "febra a freneziei economice"... transferuri, shopping-uri, tranzactii "adanci", si abia mai spre toamna... pufff.

P.S. Criticarea decidentilor UE, CE, BCE pe teme financiar-bancare si pozitionarea inversa pe teme politice rămâne amețitoare. Neocolonialismul nu se instaurează prin apărarea "democrației" și a unor... vasali. "Sunt cu poporul" e doar o forțare a logicii, singura cunoscută fiind că vasalul nu e cu poporul. Și trecând peste nimicuri gen evitarea pușcăriei de către un securist penal, apărarea "independenței" justiției de către stăpâni are legătură cu... 3.000 de dosare in care clientii au dat in judecata bancile.. Numărul poate părea ridicol pentru o astfel de afirmație, dar dacă clauzele contractelor trebuie modificate pentru toți clienții, parcă merită să câștigi procese cu ajutorul securiștilor vasalului.

Cristi Sparlu spunea...

Bine ai revenit!
Situația din Cipru după părearea mea este doar un mic pas în direcția dorită de cei mari. Așa cum s-au făcut experimente pe noi sau greci așa s-a procedat acum pe ciprioți. Filmul pe care îl vizionăm acum începe să capete accente dramatice.

Dan spunea...

Bine ai revenit!
Continua, mergi mai departe si pentru noi cei putini.
Multumim, spor la treaba!

Anonim spunea...

horea , cred ca ai luat o decizie buna sa revii , mai ales acum cand apar evenimente noi care sa tulbure piata ... totusi , chiar asa de riscant sa fie in europa cu bancile ? pana si norvegia sa aiba probleme ??? si chiar salteaua sa ramana ultima solutie ??? sau poate ai glumit ... pana la saltea eu zic ca mai sunt si alte etape de "valorificat" ( casete de valori , taxe pe proprietati etc )
cu stima sorinelp

Horea spunea...

Mersi tuturor! Si bun gasit.

Sorinel, saltea este un fel de-a zice.

Important este sa ai banii pusi undeva unde sa fie cat mai bine protejati. Pentru ca daca bursele vor incepe sa cada asa cum cred eu, mediul deflationist va fi din nou o realitate.

Si, intr-un asemenea mediu, cashul va trebui sa devina din nou rege, cel putin pana in momentul in care totul legat de credite se va dezmembra.

Costel, apropo vasalitate, un termen cu care sunt de acord.

Devi vasal de obicei in urma unor conditii impuse dupa pierderea unui razboi, de exemplu. Sau, cand esti atat de corupt, furand atat de mult incat esti obligat sa-ti faci tara dependenta de altii.

Eu razboi in Europa nu am vazut, deocamdata, dar am vazut tari care au fost in stare sa spuna nu vasalitatii. Tari in care politicienii nu sunt corupti chiar pana in maduva oaselor, populate de popoare si nu de populatii.

Un lucru este insa clar! Democratia se clatina pretutindeni, exact asa cum ma asteptam.

Treaba cu biciul spre cumparaturi, precum si experimentul cipriot despre care vorbea un alt comentator, sunt idei foarte plauzibile. Care s-au invartit mai mult ca sigur si in capetele banditilor.

Eu unul nu cred insa ca vor reusi.

bursier spunea...

spune linistit ce ai de spus!nu es ti unul din aia care sterg postarile care nu-i convin si le raspunzi chiar si celor care te in jura.
in alta ordine de idei,ce a spu MRU despre ponta(ca se va prabusi curand) are legatura cu analizele tale?

Unknown spunea...

bine ai revenit.
daca se duce dracu sandramaua, cu banii aia la saltea nu prea faci mare lucru.
cand spui ca se duce de rapa un sistem bolnav eu ma gandesc la sistemul bancar (poate cel european inaintea celui din US).
deci ca ai euro la banca si nu-i poti retrage sau ca-i ai la saltea dar sunt hartie igienica...e cam la fel.
poate USDul sa fie o solutie ceva mai buna? (clar nu perfecta...)