Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 6 martie 2013

Imagini care vorbesc de la sine!

Pe graficul afisat am comparat mai multi indici, punand accent pe o perioada cuprinsa intre 2000 si 2013. Perioda post 2007 a fost una caracterizata de cele mai salbatice monetizari pe care le-a vazut omenirea.
 
Rezultatul lor este exact ceea ce vezi. Obsrva! In toti acesti ani, nici un indice din cele prezentate nu a fost in stare sa-si depaseasca maximul din 2007. Exceptie face doar Dow, indicele in componenta caruia intra 30 de actiuni.
 
Ca sa putem avea o comparatie cat mai consecventa am inclus in indicii expusi si indicele german si cel francez, dar, cei interesati se pot uita si la indicele din Japonia, o alta putere economica mondiala bine cunoscuta. Sau, de ce nu, la indicele din China? Toate arata la fel, schiopatand cu mult sub nivelele maxime atinse in 2007. Ce bine ar fi sa am o posibilitate prin care sa pot compara grafic si nivelul de trai al celor multi, din fiecare tara amintita.
 
Ar fi cam greu pentru ca nimeni nu a facut un astfel de grafic. Eu indraznesc sa ghicesc unul, totusi. Unul care arata foarte probabil similar cu graficele bursiere. Atentie, ma refer la nivelul de trai al celor 90-99%, si nicidecum al aceloara care isi au locul in grupa celor 1-10%. Care, au reusit sa-si mareasca veniturile considerabil pe spinarea celorlalti. Deci ca sa nu vorbim nimic asa cum sa face la talk showurile din Romania, 25 de ore din 24, trebuie sa ne uitam doar la ceea ce vedem, la graficele expuse. Ele fiind oglinda fidela a ”reusitelor” dobandite de politicieni si banci centrale.
 
Dupa cate vezi, chiar si bursele pe care Bernanke si Draghi le joaca cu degetele, conform multor experti, n-au facut nimic din 2007 incoace. Ba mai mult! In majoritatea covarsitoare a cazurilor expuse, cei care au investit bani la bursa, aproape de maxim, sau exact la maximul din 2007, continua sa fie si astazi cu pierderi in buzunar. In pofida tuturor banilor aruncanti din helicopter de catre un barbos sau altul.
 
Ca o consecinta prestatia de ieri a indicelui Dow pe mine nu m-a convins de loc. Dar asta nu insemana ca el nu ar putea pufai mai departe. Asta in cazul in care tocmai azi, 6 martie, nu va incepe sa cada, asa dintr-o data. Pentru ca vorbeam despre o asemenea posibilitate intr-o postare precedenta. Timpul este asadar cel mai important factor in ceea ce priveste schimbarea unui trend. Fapt pentru care ziua de azi trebuie monitorizata cu atentie. In cazul in care indicele american va fi in stare si azi sa-si mentina nivelele, el va putea merge spre noi culmi pana in data de 21-22 martie, pana la un pret  la care va trebui sa revin intr-un ultim grafic, probabil maine. Asta pentru a nu incarca poza expusa in aceasta postare pana la un nivel la care nimeni nu ar mai putea deslusi nimic.

Ps. Ai observat probabil faptul ca in grafic sunt expusi urmatorii indici. Dow, SP500, NYSE=indicele tuturor actiunilor din SUA, Nasdaq=indicele tehnologic, Dax=indicele german, si CAC=indicele din Franta.

8 comentarii:

Anonim spunea...

Horea poate te razgandesti si mai scrii.
Cele bune! Nic

Vali spunea...

Macar pentru USA putem sa ne facem cat de cat o idee despre cum a evoluat nivelul de trai si cum se impart banii.

Ca tot ne plac noua chart-urile...

http://www.financialramblings.com/images/minimum-wage-inflation-large.png

http://www.aboutinflation.com/salary-and-inflation/average-earnings-us/us-earnings-inflation-adjusted-male-age-25-historical

http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Household-Income-Distribution.php

Ar fi interesant poate, un studiu aprofundat care sa ne spuna unde naibii s-a dus tot banetul rezultat din cresterea de productivitate din ultimii 20-40-60 de ani. Poate ca Marx ar fi avut un raspuns la asta.

Nastratin spunea...

Horea....unde se duce economia franceza? care e cauza unei astfel de caderi a CAC-ului francez? vin comunistii si produc dezastrul de la noi?....ma bucur ca ai ramas printre noi, pe blogul tau...articolele tale sunt f interesante si ne scot din somnolenta bolnava (un fel de coma profunda) din Romania indusa de politicianul mafiot roman!....poporul roman e un popor zombi!

Horea spunea...

Nastratin, economia franceza este pe tobaogan. Pradoxal din cauza faptului ca Hoalnde incearca sa-si tina promisiunile electorale. Aplicand tocmai ceea ce a promis intr-o perioada total nepotrivita.

Din ceea ce se intampla rezulta vedem inca o data doar ceea ce am repetat de atatea ori. Politicianul nu face altceva decat sa strice atunci cand se amestaca acolo unde nu-i fierbe oala.

In rest mai sunt printre voi doar maine cu graficul pe care l-am promis, terminand cu postarile asa cum m-am angajat. Iti multumesc totusi si tie separat pentru gandurile bune.

Anonim spunea...

Atunci, ce sa zic..iti multumim pentru tot efortul depus de tine, pentru ca a fost un efort! Geo

Anonim spunea...

Sunt indici care sunt peste topurile din 2007. Poate ca nu conteaza in analiza ta, dar populatiile si economiile lor sunt extraordinar de vibrante. Se gasesc in Asia, una se intinde pe 2 continente.

Horea spunea...

Anonim, sigur ca sunt. Dar eu nu vorbeam despre acele conomii emetgente ci de asa numitele "creme" ale econmiei mondiale.

Anonim spunea...

nu stiu cat vorbesc imaginile de la sine pentru ca realitatea e alta ... nimeni nu zice nimic , nimeni nu face nimic ( cu mici exceptii ) nu avem decat sa asteptam deznodamantul care o sa vina in urmatoarele luni sau poate ani ...