Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 31 martie 2013

Minciuni care te dau cu capul de perete

Mario Draghi, President of the European Central Bank, has pledged to do "whatever it takes" to protect the eurozone from collapse - including fighting unreasonably high government borrowing costs.

Rezultatul afirmatiei "what ever it takes":

Trebuie să începem de la zero, la fel ca în 1974, când economia noastră a fost dărâmată de invazia turcă. Refuz să vorbesc de solidaritate. Europa pretinde că ne ajută, dar preţul pe care trebuie să îl plătim este prea mare. Distrugerea brutală a modelului nostru economic va cauza dificultăţi enorme şi pe termen lung pentru populaţia Ciprului” (Kasoulides ministru cipriot)

Corect! numai ca erxista si niste intrebari pentru domnul ministru. Ce au facut guvernele cipriote de pana acum ca sa evite aceasta situatie? Si, nu in ultimul rand, cine a cerut de fapt ajutor din partea UE?

În schimb, situaţia din România este total diferită, sistemul bancar fiind unul solid. România este total diferită. Avem un sistem bancar cu solvabilitate cu mult peste plafonul necesar. Băncile sunt bine capitalizate. Nu avem nici un fel de expunere care să creeze pericole", a arătat Adrian Vasilescu

Daca spune Vasilescovici ca "e da bine", "e da bine", din moment ce afirma ca bancile romanesti au bani mai multi decat le trebuie. Poate asa incet ele vor putea sa inceapa sa exporte bani spre bancile nevoiase din strainatate. Din moment ce nu au facut in Romania nici un credit neperformant.

Isărescu a apreciat că programul de salvare a Ciprului este aproape de soluţia pe care ar fi impus-o economia de piaţă, considerând că deponenţii cu sume mari într-o bancă cunosc riscurile şi negociază dobânzi mult peste ratele acordate clientelei de retail. 

Iata-l pe guvernator graind mai dulce decat pot fi strugurii pe care ii cultiva. Pentru ca exact asta spun si eu de cand am pornit acest blogulet. Cand o banca a dat cu palaria in rahat actionarii trebuie sa piarda primii. Apoi detinatorii de bonduri, si in ultimul rand cei cu depozite. Pentru ca nici un depozit, oricat de mic sau cat de mare ar fi el, nu este o investitie. 

Cu toate acestea trebuie sa existe si o responsabilitate a deponentului din moment ce garantiile bancare nu pot fi altceva decat o fictiune. Pentru ca nici o firma nu este teoretic ferita de faliment intr-o economie de piata reala. Tocmai de aceea! In cazurile in care statul isi baga coada, economia de piata este sistata imediat prin definitie, exact asa cum spune Isarescu.

European Central Bank Governing Council member Klaas Knot said on Friday there was "little wrong" with Eurogroup chair Jeroen Dijsselbloem's recipe for dealing with future euro zone banking crises, a newspaper reported.

Litle wrong, thats actualy not wrong at all. Asa ca asigurarile lui Draghi au o valoare echivalenta cu cea a bancherului. BCE este falimentara si eu nu-l vad pe Draghi rascandu-si postul si banca pentru a-i plati pe toti baietii de la cazinou, chiar daca el a dat asigurarile pe care le vezi. Si de fapt, am vazut cu totii ce rol au avut bancilor centrale pana acum, pretutindeni. 

Multi o sa caste ochii atunci cand vor vedea urmatoarea afirmatie. Pana acum Strugurescu, criticat de mine pentru prognozele sale catastrofale privind economia, a fost totusi un miel comparat cu altii. Pentru ca si-a luat salariul facand aproape nimic, exact asa cum trebuia sa faca. Demonstrand astfel ca am putea trai la fel de bine si fara banca centrala.

Cyprus may imposes losses of as much as 60 percent on Bank of Cyprus Plc accounts exceeding 100,000 euros ($128,000) as part of an aid deal to stop the country from going bankrupt.

It may impose 60% but it will impose probably much more. And the country is already bankrupt any way. Indiferent daca falimentul se va numi renastere asa cum a fost numit in Grecia.

WASHINGTON (MarketWatch) - A handful of Wall Street firms bumped up their forecasts for first-quarter U.S. growth on Friday after a sharp increase in consumer spending, setting up perhaps the biggest gain in gross domestic product since the end of 2011. Macroeconomic Advisers raised its GDP estimate to 3.5% from 3.2%.

Sell in may and go away? "Filmul" de care a auzit si bursier. Nu vezi ce explozie ne astepta? De la 0,4% GDP la 3,5%. Eu zic ca panta lui costel este de fapt o scara spre ferestre situate la etaje si mai inalte, asezate chiar in varful zgarie norilor. Poate cineva va incerca sa ridice panta si pana acolo. Pacat doar ca ea este facuta din aer. Ca si scara de fapt.

Nu îmi voi da demisia dacă va fi numită Kovesi la DNA, îmi voi da demisia atunci când o majoritate mare a cetăţenilor şi a parlamentarilor vor considera că e cazul", a declarat Ponta, vineri, la Antena 3.

Ponta nu-si va da demisia nici daca Basescu se va inscrie in PSD cu toata miscarea sa populara cu tot.  Nu m-ar mira daca voi auzi la antene ca cetatenii cer ca Ponta sa devina presedinte si Basescu premier. Va fi oricum doar o "reevaluare" a posturilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti investighează o reţea de 42 de medici şi laboranţi care ar fi fraudat bugetul de stat cu jumătate de milion de euro. Reţeaua funcţiona în felul următor: medicii prescriau reţete fictive, laboratoarele de analiză le prelua şi le decontau de la Casa Naţională de Asigurări pentru Sănătate. 

Medici hoti, judecatori hoti, popi hoti, si alte caste hoate. Provenite toate dintr-un popor preacinstit. Ce prostii vorbea un coleg cand imi spunea ca 80% din angajatii spitatalului la care lucreaza fura.

11 comentarii:

Nastratin spunea...

Horea...ce zici daca Cipru nu e o catastrofa intimplatoare? Daca Cipru e o tactica a UE de a stoarce bani de la magnatii rusi ai bancilor? De ce crezi ca JFK a fost asasinat? pt ca a vrut sa desfiinteze Federal Reserve!...mai jos ceva interesant:

http://www.youtube.com/watch?v=XMU6WZzOkck

sau:

http://www.youtube.com/watch?v=IUP76HL4ySk

Horea spunea...

Nastratin, ti-am mai spus ca eu nu sunt un adept al conspiratiilor.

Nimic nu este intamplator, asa ca nici situatia din Cipru.

Si nici politica pe care au dus-o cei alesi, pusi in posturi de catre insasi alegatorii care au semanat prin intermediul lor semintele dezastrului.

O eventuala iesire a Ciprului din UE nu va fi nici ea intamplatoare, asa cum nu a fost intamplator nici refuzul Islandei de-a plati datoriile acumulate de banci.

Asta pentru ca nu poti culege niciodata altceva decat ceea ce ai semenat. Vezi Si cazul tarii in care te-ai nascut!

Restul este cancan ieftin facut pentru a sustrage atentia de la ceea ce este de fapt esential.

Horea spunea...

Nastratin, uite ce am gasit chiar in acest moment! Sper sa nu-ti lipseasca comentariile, care, dupa parerea mea ar fi absolut de prisos.

SCANDAL imens în Cipru: Autorităţile investighează băncile pentru ştergerea unor credite de milioane de euro către politicieni.

Anonim spunea...

horea, seful cipriot care a negociat cu TROICA nu a fost prost ... daca s-ar fi taxat depozitele micilor deponenti ar fi iesit scandal mare ( ca sunt multi ) dar asa sa taxeze doar pe cei cu multi bani care sunt putin si daca ies in strada nu fac cine stie ce demonstratie ... totul a fost gandit!

lucia spunea...

Horia, ma tem ca ai luat decizia de a nu mai scrie articole (FOARTE BUNE de altfel) pe blog, intr-un moment rau ales, caci dupa cum vedem, in fiecare zi se intampla ceva - astazi socialistii din Franta vor sa taie pensiile.

Pe zi ce trece ne apropiem de punctul zero, criza care abia de-acum incepe si care se anunta a fi devastatoare, asa cum bine ai punctat si tu in ultimii ani.

Ma bucur totusi sa vad din nou articole pe blogul pe care il citesc zilnic!

AristotelCostel spunea...

@lucia
"criza care abia de-acum incepe"

Ieconomistii "profesionali" te vor şoca in perioada urmatoare.
Tocmai cei care au trancanit despre reveniri vor sustine cat de curand ca nici nu iesisem.

P.S. In primavara asta se poarta... Dorin Ghidiu. :)

Anonim spunea...

Băncile româneşti vor exporta capital atunci când mărfurile româneşti vor fi la mare căutare pe pieţele din exteriorul ţării.

Nastratin spunea...

Horea...un comentariu de prisos: politicienii romani iau intr-o veselie imprumuturi imense de la banci si nu-i ancheteaza nimeni...tot ei cumpara de la stat pe nimic fie companii de stat profitabile pe care le aduc la faliment, fie vilele RAAPPS, fie hoteluri, terenuri in buricul capitalei, etc...tot la pret de nimic pt ca statul sunt ei, politicienii, necontrolati de nimeni pt ca tot ei invirt justitia romana pe degete...ce ceva spaga evident!

Nastratin spunea...

Horea...ce ne poti spune de noul virus aviar, SARS? a fost fabricat pt profitul companiilor farmaceutice? cum ne aparam de el? exista un colegiu sau asociatie profesionala a medicilor in Romania (ca in UK) care sa-i penalizeze pe cei cu diplome fabricate?

Anonim spunea...

Ziceai de bani la saltea.Si totusi actini internationale solide in special cele din SUA la companii cu expunere globala ,nu ar fi o solutie pt cineva din Romania ?Ma gandesc ca o scadere masiva a acestora pe bursa e mai putin probabila si e acompaniata de o crestere a USD ceea ce exprimat in RON sau Euro face ca pierderile sa fie mai mici sau chiar zero.Sa zicem un maxim de 30% din cash tinut in astfel de actiuni nu cred sa fie o problema.
Numai bine,Edy

Horea spunea...

Edy, vo exista intr-adevar companii care vor supravietui si ceea ce vad eu ca vine. Si vor fi foarte probabil companiile ale caror actiuni nu vor fi la fel de batucite ca celelalte.

Daca stii care sunt, ideaa ta este buna, desi cu cash le vei putea cumpara actiunile la un pret inferior fata de cel de azi. Dupa parerea mea. Investitia in actiuni viabile te poate salva totusi de pericolul bancar. Asa ca, parerea ta poate fi luata in considerare de catre oricine.