Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 4 aprilie 2013

Bitcoin intareste teoria romaneasca a cacatului

Acum cateva zile mi-a aterizat in mail un articol care a aparut in capital. Vorbea despre bitcoin. Mi-a adus imediat aminte de teoria romaneasca a cacatului care stipuleaza: Orice cacat se poate transforma in ciocolata prin simpla lui mutare dintr-un loc in altul. Nebunia umana pare asadar fara limite chiar si in aceste vremuri grele, exact asa cum am vazut-o si cu ocazia alegerilor din Romania.

Iti mai aduci aminte de senzatia pe care o aveai in momentul in care aflai ca un om pe care il considerai apropiat te turna la securitate? Dar de sentimentele pe care ti le provoca acelasi om, dupa ce ai reusit sa-i cunosti adevarata fata? Sentimente sau nu, iata ca am ajuns totusi sa fim condusi de tocmai astfel de oameni. Pentru ca, romanul a invatat sa aplice cu multa maiestrie teoria enuntata in titlul acestei postari. 

Ba mai mult! Spre marea mea mirare a reusit sa o chiar exporte, cu mult succes. Conform aceleiasi teori a inceput si cumpararea bitcoin, facandu-l probabil pe gogu sa-si dea cu argintul nepotilor in cap. Din moment ce metalul considerat pretios cade, in timp ce valoarea bitcoin zboara spre stele, fiind actualmente in jurul nivelului de140 de dolari, dupa o miscare facuta in forma de parabola.

Daca o hartie de wc, care este totusi sprijinita de guvernele care o emit, nu-i buna de nimic, oamenii destepti de pretutindeni au gasit alta, una care va fi probabil interzisa. Interzisa este poate mult spus, pentru ca bitcoin se va face praf in opinia mea. Chair  inainte ca oficialii sa o poata considera o amenintare.

Iata psihologia si perceptiile umane care se deruleaza in fata ochilor tuturor. Ma refer la cei care nu isi tin ochii in ceafa. 

Vezi paralela cu securistii? Ma refer la perceptiile oamenilor fata de ei. Asa cum bitcoin nu se va transforma nicodata in ceva de valoare, asa nu se va transforma nici un turnator. Indiferent de numele pe care il poarta. Asa cum te-a tradat pe tine si pe altii, turnand chiar lucruri mincinoase, inventate de el pentru acapararea unor puncte in plus, va turna intotdeauna si va trada pe oricine. Atata timp cat va considera ca ceea ce face ii aduce un folos. Lui si numai lui.

Morala: Fereste-te de bitcoin! Si de oamenii de tip bitcoin, lipsiti de orice valoare. Adica, de tocmai tipul de oameni care te conduc in momentul de fata. Exact aceiasi care te-au condus inainte si dupa 89.


10 comentarii:

Nastratin spunea...

Horea...ai scris mai devreme ca politicienii fura banii bancilor, iar bancile pe ai populatiei...

http://www.ziare.com/impozit/evaziune/sute-de-mii-de-politicieni-din-toata-lumea-inclusiv-romania-implicati-in-evaziune-fiscala-1228283

Horea spunea...

Pai cum altfel crezi ca am ajuns unde suntem?

dragon spunea...

@Horea: E o diferență mare între bitcoin și alte mărfuri/monede. 1. Bitcoin este o moneda deflaționistă. Numărul maxim de bitcoin este limitat la 2.1*10^7. Această valoare va fi atinsă prin 2140. 2. Bitcoin este decentralizat - nu-l controlează nici-o bancă centrală. 3. Bitcoin este anonim. 4. Bitcoin poate fi generat de utilizatori (ce-i drept din ce în ce mai greu). Luând toate cap la cap, bitcoin n-o să dispară. Valoarea de acuma de 140 de dolari este o bulă clară, dar moneda a văzut multe perioade de genul acesta, doar că nu s-a atras atenția prea mult asupra lor. Nu recomand nimănui să cumpere bitcoin (cel puțin nu la valorile actuale) dar cred că poate să devină o valută viabilă pe Internet.

Horea spunea...

Bitcoin este decentralizat - nu-l controlează nici-o bancă centrală.

Acum nu! Dar maine? Sau atunci cand va fi perceput ca o amenintare? Pentru ca amenintare va putea fi la orice valoare.

Cand spuneam ca se va face praf ma refeream la pret. Un pret praf face insa o moneda mult mai putin atractiva.

Si pana in 2140 se vor intampla foarte multe. Bolovanul ar putea deveni mediu de schimb.

Bitcoin nu se deosebeste cu nimic asadar de valutele pe care le avem azi, fiind ancorata doar in incredere. Singurul atu pe care il are este ca nu iese din tiparnita bernancilor.

dragon spunea...

Dacă va fi perceput ca o amenințare, va fi interzis :D. Pe termen scurt, poate mediu probabil o să scadă prețul, dar pe termen lung o să crească. N-am investit în ei, nici n-o să investesc, dar anonimitatea pe care o oferă și faptul că masa monetară este limitată și creșterea ei (masei) este discretă, mă face să cred că maximele istorice de 140 de dolari vor fi bătute cu vârf și îndesat. Îmi amintesc acum 2 ani păreau fantezii când zicea lumea că bitcoin va trece de 20 de dolari, uite că a trecut cu mult peste. Acum regret că nu m-am apucat să minez când se puteau obține relativ ușor cu un hardware nu foarte performant. Marele dezavantaj este că majoritatea banilor BTC sunt împărțiți printre cei care au fost primii care au început să le genereze. Asta îl face asemănător cu o schemă piramidală. Tipul care a "inventat" moneda, avea vro 150000 de btc. Dacă ar arunca pe piață cantitatea aceea, probabil ca BTC s-ar duce jos de tot :D. Oricum pe mine mă fascinează ideea de valută virtuală, necontrolată de nimeni, și urmăresc evoluția din curiozitate.

Horea spunea...

Pe termen lung vom avea reglementari ale valutelor existente, care vor face din bitcoin ceva mult mai putin atractiv.

Asta pentru ca daca lumea va continua sa existe si dupa marea explozie a creditelor, ea nu va mai putea exista in forma pe care o vedem.

Nici politic nici economic. Sunt insa de acord ca cel care ze trezeste de vreme, la inceputul unui proiect precum bitcoin are numai de castigat. Dar asta numai daca stie si cand sa inchida poarta.

George spunea...

Eu zic sa trecem la moneda cur_coin. Asa macar avem ceva palpabil, un cur. Cu cat ai curul mai mare cu atat ai dreptul la mai multe marfuri. Asa nu poate aparea nici lacomia, din simplul motiv ca daca vrei sa-ti creasca curu mare, pentru a avea maximul de marfuri, curul tau nu te va mai lasa sa te misti si o sa te ridice astia cu macaraua dupa care daca tot nu te saturi o sa-ti crape curu si s-a zis cu o bula speculativa deci interesul tau este sa te mentii in forma pentru a duce o viata echilibrata.

Nastratin spunea...

George...daca ai curu mare cum au majoritatea politicienilor romani nesimtiti si escroci, ai si suficienti bani sa platesti pe altii sa ti-l ridice, chiar si cu macaraua...:))...cind justitie nu e, se judeca cu curu in Romania...

Anonim spunea...

Acum cred ca va taiati toti pe vena ca a ajuns bitcoin-ul la 630 de dolari.

Horea spunea...

Nu-si taie nimeni venele anonim. Bitcoin a ajuns de la 1160 la 140 asa cum m-am asteptat. Bursa merge in valuri, bit coin si-a revenit. Dar valoarea intrinseca a monedei a ramas tot zero, ca si la celelalte valute. Care se misca si ele in jos si in sus, pana cand oamenii au incredere i ele.

De fapt, valoarea lor, inclusiv a bitcoin, este agala cu increderea pe care le-o ofera cetatenii, petru ca nu sunt legate de nimic. Bitcoin este o valuta electronica care are acum valoarea de 630 de dolari, pentru ca atata cred ca valoareaza ea cei care o cumpara si o vand.

In viitorul mai apropiat sau mai indepartat, cu o criza economica sau fara, nu stie nimeni la ce valoare va putea ajunge aceasta valuta. Un kg de zahar va avea garantat o valoare, pentru ca oamenii vor consuma zahar intotdeauna. Bitcoin va avea sau nu o valoare, depinzand doar de perceptia oamenilor. Asta nu inseamna ca nu s-au facut averi din cumpararea si din vanzarea acestei monede. Asa cum s-au facut si din vanzarea si cumpararea lalelelor, pretul lor culminand in 1637.