Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 26 aprilie 2013

Reperul moral romanesc pe "drumul cel bun"

Ion Iliescu  nu-l vede nici el pe Adrian Năstase în politica militantă. Va juca rolul de ”reper moral”, a opinat, în urmă cu o zi, Ion Iliescu, întrebat fiind ce loc i-ar atribui lui Năstase în partid. În urmă, Liviu Dragnea, preia rolul de măgulitor al absentului însuşi. "Perioada cât lipsit pentru noi a fost un gol uriaş. 

Sper să aibă puterea să îl umple la loc. Adrian Năstase este un simbol. Adrian Năstase ne-a dat mereu lecţii de viaţă şi ne dă şi acum. Îl aştept cu drag şi îi zic "Bine s-a întors acasă" "Umăr la umăr cu Andrei Năstase, îşi savurează aplauzele, strânge mâini, îmbrăţişează cunoscuţii. Poporul PSD-ist se încaieră să ajungă să îi strângă mâna sau îl contemplă, cald, de la distanţă.

Lecţia pe care au primit-o astăzi PSD-iştii care vor să fie "vocile" partidului în presă şi la televiziun:"Trebuie să fii un bun manipulator. Dacă eşti sincer nu faci nimic. Un bun comunicator este un bun manipulator. Nu numai al individului, ci al subconştientului, al maselor", le-a predat Rozemarie Olănescu, fosta consilieră a primarului Sorin Oprescu şi o mai veche colaboratoare a lui Adrian Năstase cursul scurt de manipulare. Sinceritatea a fost şi motivată: "Vă spun acum, că suntem între noi", s-a justificat Olănescu, crezând că în sală sunt numai oameni de partid. "Cursanţii" de ocazie au aflat, de la un senator al PSD, şi care este relaţia în USL: "vrem să mimăm o prietenie senzaţională", dar liberalii "vorbesc pe prea multe voci".

Comentarii la ceea ce vezi scris mai sus nu vreau sa fac, pentru ca ar fi in zadar, ar fi in plus. Cateva intrebari imi permit sa pun totusi. Exista oare vreo diferenta intre reprezentantii "reperelor morale" romanesti si criminalii lui Nigel din UE? Una ca de la cer la pamant, cred eu. Care? Trebuie sa urmarim drumul crimelor pentru a o vedea.  Un drum care ne arata paradoxal faptul ca criminalii din UE au fost destul de patrioti pana nu demult. Un lucru pe care il poate vedea oricine, daca se uita la nivelul de trai si la nivelul de civilizatie pe care l-au obtinut tarile lor de bastina. Criminali patrioti? Esti nebun? Vor spune unii. Nu, nu cred ca sunt! Iata si argumentul. In 1936 in timpul marii depresiuni apare Keyenes, expunand teorii noi despre felul in care trebuie menajata o criza economica. Sa nu uitam nici faptul ca sistemul fractional de imprumut isi are radacinile undeva in anii 1600. Lumea lovita in aripa se decide sa incerece noua teorie. De ce ar fi incercat-o pe cea care a dus la criza? Lumea nu a fost populata nici atunci doar de romani.

Aceasta teorie se dovedeste totusi ineficienta in conditiile actuale, mai ales atunci cand este combinata si cu sistemul de imprumut fractional. Ineficienta ei fiind de fapt o cauza a starii de fapte in care ne aflam in momentul de fata. Este aplicarea unei teorii care a parut sa functioneze mai multe decenii o crima? Nu, spun eu! Pentru ca nimeni nu poate contesta faptul ca a functionat minunat atata timp cat nivelul creditelor si a datoririilor nu a atins culmile de azi. Cine a mai fost oare alaturi de politicienii si economistii care au imbratisat teoria sus numita? Popoarele! Cele care au acceptat-o fara sa scrasneasca, in decursul anilor. Pentru ca le promitea o bunastare vesnica rezultata din credite. Care popoare o duc cel mai prost in momentul de fata? Popoarele care si-au jefuit singure tara, mana in mana cu reperele morale pe care le-au ales. Pentru ca au vrut sa traiasca in societati cu reguli bine definite, pe care le-au calcat pe urma in picioare. De ce trebuie oare respectate niste reguli? Din simplul motiv ca nimic nu functioneaza fara ele. Baga-ti tabletele de antibiotice in anus in loc sa le inghiti, atunci cand vrei sa-ti tratezi pneumonia si vezi ce se intampla. Toarna-ti benzina in portbagaj in loc de rezervor si vezi efectul. Exemplele putand fi continuate la infinit.

Unde este atunci marea conspiratie despre care am vazut si eu multe articole? Eu nu o vad nicaieri, din moment ce in tarile cu probleme ii vei gasi pe cei mai mari evazionisti fiscali, precum si pe cei mai mari hoti, atat printre politicieni cat si in sanul populatiilor. Tocmai aceasta stare de fapte a dus la incapaciatea de plata a unor tari, ale acelora care si-au bagat antibioticul in cur. O stare care se refracta acum direct si asupara altor tari. Facandu-i pe politicienii ramasi fara bani in visterie salbatici. UE a fost de la inceput o intentie buna, dar este la un pas de descompunere datorita unor greseli fatale, gasite tocmai in fundatia pe care o are. Uniunea politica fara o uniune fiscala. Tocmai aici este buba cea mare. Nemtii, scandinavii, etc. si-au platit taxele si nu au furat chiar ca in codru, asa cum au facut cei care si-au ales drept politicieni, intotdeauna "repere morale". Cu o uniune fiscala bagata in fundatia UE, "reperele morale" ar fi trebuit sa dispara, prin definitie, sau, sa fie mult mai putine la numar. Sunt oare popoarele criminale? Depinde cum vezi lucrurile, pentru ca politicianul nu vine de pe luna, vine din popor. Si este votat de popor. Sa-i comparam un moment pe criminalii europeni cu cei care reprezinta reperele morale din Romania, ca sa vedem ce fel de teorii au aplicat acestia din urma in decursul anilor. Dupa lovitura de stat si chiar inaintea ei. 

Uita-te mai sus si o sa vezi imediat. Se numeste teoria manipularii maselor. Observa! Nu eu sunt acela care face aceasta afirmatie, ci tocmai omul care preda lectii de conducere celora aflati la putere, toarasa Olanescu, mentorul de necontestat al PSD. Crezi cumva ca mentorul lui Basescu si Boc le-a predat acestora teoria bunastarii populare? Dar mentorii lui Ungureanu si a lui Antonescu? Dar cei ai geniului din Carpati? Pentru ca teoria manipularii are de fapt radacini foarte tovarasesti. Ca si 95% din oamenii care se asfla si s-au aflat la carma tarii romanesti. Stai atunci si te minuneaza de rezultatele obtinute! Mai ales daca le compari cu rezultatele criminalilor europeni. Hai sa continuam cel putin mental firul investigatiei pornite impotriva europenilor. Prin a le compara promisiunile, cu promisiunile pe care le-au facut ai nostri. Sa incepem cu Holande un presedinte din epoca Ponta si adept al stangii si a politicii socialiste, ca si premierul roman. A manipulat oare Holande populatia Frantei? Nici pomenire! Presedintele francez este pe drumul de a-si baga tara in  rahatul cel mai mare tocmai pentru ca vrea sa-si respecte promisiunile electorale. Cate promisiuni electorale a respectat Ponta, Basescu, sau oricare conducator de pana acum din Romania? In afara de faptul ca a adaugat ceva la salarii si pensii, luand mai apoi dublu cu ambele maini. 

Ca sa vezi si mai bine diferenta dintre statuile morale din Romania si criminalii europeni, poti compara avutiile pe care le-a acaparat fiecare. Vei vedea imediat ca statuile noastre inoata toate intr-o bunastare la care criminalii pot doar sa viseseze. Asta pentru ca manipularea o faci pentru un singur scop, bunastarea ta si mai apoi al acelora din gasca. Drumul spre criminalitate a conducatorilor europeni a pornit asadar de la promisiuni nesustenabile, bazate pe o teorie eronata. Facute unor popoare care au refuzat sa voteze altfel de politicieni. Promisiuni pe care alesii le-au respectat in mare masura atunci cand au putut.  Comparativ, sa vedem cum au ajuns conducatorii romani reprezentanti ai reperelor morale? Manipuland, mintind, si furand ca in codru. Vezi vreo diferenta intre cele doua grupuri. Poate ca nu! Si atunci avem imediat si cauza pentru care care tara ta de bastina a ajuns in halul in care este. Complicitatea popoarelor la ceea ce s-a intamplat si se intampla in tarile dezvoltate se vede clar si din aparitia recenta a unor noi partide, cu program politic total diferit de cel al partidelor bine cunoscute de catre toti. Noile partide au aparut tocmai din cauza ca popoarele au dorit acest lucru. O dovada ca la ei democratia mai functioneaza cat de cat. Chiar si asa stirbita cum a fost ea in ultimul timp. Italia nu poate forma un guvern, de exemplu, pentru ca partidul unui clown, genuin, nu vrea sa faca compromisuri cu nimeni, din moment ce a promis acest lucru alegatorilor. 

Tot in Italia, se pare ca nici macar un clown nu se preteaza la inghitit de porci, in timp ce in Romania reperele morale inghit si cacat. Ce partide noi s-au format in Romania la cerinta poporului? Miscarea populara a lui Basescu? Populara miscare al lui Tariceanu? Formata ca si celelalte gasti din exact aceiasi oameni care au fost si pana acum in toate clanurile. Sau poate partidul domnului Dan? Cum arata Romania de azi condusa de reperele morale de tip Nastase, in curand vine si juniorul, comparata cu Cehia sau Polonia, tari care au avut o istorie similara cu cea a tarii noastrte. Du-te si vezi ca sa te convingi. Dupa ce te-ai convins citeste paragraful de mai jos Astfel, increderea in seful statului s-a dublat in decurs de cateva luni, ajungand de la 13% la 25%, se arata in sondajul CSCI, realizat la comanda Romania TV. Si vei intelege si mai bine diferenta dintre Romania si restul Europei. Cine crezi tu ca este mai destept in Romania? Basescu, Nastatse, Ponta sau poporul? Pentru ca Antonescu nici nu poate intra in cursa unui asemenea trofeu, executat fara drept de apel cum este de catre cei amintiti. A primit de fapt exact ceea ce merita un oportunist fara scrupule, de la alti oportunisti mai ascutiti la minte, un scuipat. Conform legilor tradarii si al oportunismului. Prin intermediul carora cel care se inhaiteaza cu tradatori nu poate fi decat tradat. Am ajuns deci la cexact ceea ce am spus in postarile pe care le-am facut din Norvegia. La mutarea cacatilor din dreapta in stanga. 

Toti cei implicati, cacatii, stiu foarte bine acest lucru. Nastase a avut doar de castigat din faptul ca fost inchis. Scriind carti si accesand netul interzis detinutilor direct de la racoare. Care popor european mai accepta asa ceva? Unde mai vezi tu ca politicianul isi poate baga toata familia intr-un partid fara sa fie sanctionat? Numai la noi! Unde nu numai ca nu este sactionat ci devine pur si simplu erou national. Europenii isi beau in opinia mea, fara nici o conspiratie, sucul ignorantei. O ignoranta nascuta din bunastarea pe care au avut-o pana acum. Una la care vor reveni cu siguranta dupa trecerea tavalugului. In timp ce romanul isi bea prostia, lipsa de educatie, primitivismul mental, si comportamental, care o sa i se opreasca in curand toate in gat. Lui Nigel ii dau totusi dreptate, unii conducatori europeni au sarit peste toti caii atunci cand au inceput sa cotrobaiasca prin depozitele bancare ale oamenilor. Peisajul in care ne invartim devine insa mult mai clar daca incerci sa ii vezi radacinile. Un fapt pe care o majoritate il omit, voit, sau pur si simplu pentru ca nu sunt in stare sa il vada. Este ca si cum nu ai tine cont de meseria unui minier atunci cand constati ca are silicoza. Incercand sa cauti cauze conspirative de indata ce i-ai descoperit diagnosticul. Iata de ce m-am hotarat sa scriu din nou. Pentru ca sa pot pune pe aceasta pagina marunta si o alta parere. 

Pentru cei putini care ar putea fi interesati de asa ceva. Fara nici un castig personal si fara "un dram" de egoism. Unul pe care il gasesti de altfel in Romania din abundenta. Am inclinat urechea si spre mailurile primite, hotarand sa revin chiar cu riscul de-a fi considerat de unii inconsecvent. Din moment ce am spus ca blogul ar putea fi continuat intr-o zi, si din moment ce chiar si cei care m-ar putea acuza de inconsecventa nu ma vor putea acuza niciodata de reavointa, sau de vreo intentie prin care as vrea sa lezez pe cineva. Am pornit acest blog tocmai pentru a putea prezenta o alta realitate, realitatea mea. Cu timpul am ajuns insa la disperare, pentru ca m-am lovit de ceea ce poate vedea oricine daca se straduieste. Disperat sunt de fapt si azi, atunci cand vad renasterea lui Basescu si al lui Nastase, si cand il aud pe un fost presedinte al Romaniei facand dintr-un hot un reper moral. Am hotarat totusi sa-mi astern disperarea pe acest blog, in speranta ca poate vor mai dispera si altii. Unu sau doi, cati or fi, care isi vor transmite poate frustrarea si perceptiile mai departe. Pentru ca pana ala urma fiecare ocean este alcatuit din foarte multe picaturi. Si eu prefer sa fiu mai degraba o picatura decat un nimic. Energia necesara scrisului si a revenirii pe blog am primit-o tocmai de la cei care mi-au spus ca le-am influentat gandirea si viata. Precum si de la evenimentele pe care le vad venind. Foarte neplacute in opinia mea.

Care ar putea fi atunci concluzia finala al unui astfel de articol? Una pe care eu sper ca fiecare om cu capul pe umeri o poate trage destul de usor? Una foarte simpla! In cazul unei nereusite, omul educat cat de cat si cu capul pe umeri, incepe sa caute alternative la planul pe care l-a avut. Dar, el nu va cauta niciodata alternativele care au dezlantuit esecul. In cazul in care doreste sa aiba sanse de reusita. Este obligat de o logica elementara sa caute cai noi, cu totul diferite. Indiferent daca cauza nereusitei a tinut de o intamplare sau de factorul uman. Nu te mira asadar daca cei care nu repsecta nici macar o asemenea logica, care nu depaseste cu nimic nivelul clasei a cincea, dau in randuri repetate cu capetele de pereti. Am devenit oare un "scotocist" doar pentru ca incerc sa inteleg cauzele unor fenomene care ma inconjoara? Eu stiu ca nu! Pentru ca mie sila de ceea ce vad ca se intampla. Si sa nu crezi cumva ca cotrobaiutul prin conturi a luat sfarsit doar pentru ca lucrurile par din nou linistite. Am dorit doar sa astern pe blog perceptia mea personala despre cauza evenimentelor pe care le traim. Pentru ca oricat de romani am fi, ar fi trebuit sa invatam macar atat de la viata asta pe care am trait-o: nimic in lumea asta nu se intampla fara o cauza.

4 comentarii:

lucia spunea...

Horea, stiu ca nu crezi in conspiratii, dar cu atat mai mult, daca ai putin timp sa citesti articolul din linkul de mai jos si sa ne spui parerea ta obiectiva - multumesc.

http://www.rollingstone.com/politics/news/everything-is-rigged-the-biggest-financial-scandal-yet-20130425

Anonim spunea...

timingul ca timingul dar totusi exista si solutii pozitive ... si cine zicea ca depunatorii isi vor pierde banii ???
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/marfin-solutia-de-salvare-pentru-depunatorii-de-la-bank-of-cyprus-10800492
cu stima sorinelp

Horea spunea...

Sorinel, m-as bucura daca am gresit, pentru ca eu eram acela care am spus ca depunatorii isi vor pierde banii.

Totusi! Voi dansa doar atunci cand voi auzi muzica. Deocamdata aud numai vorbe. Si stim cu totii ca Romania n-a dus niciodata lipsa de asa ceva.

Lucia, parerea mea este urmatoarea: In fiecare societate au existat si vor exista intotdeauna oameni pe care nu-i vei putea satura niciodata, mai multi sau mai putini.

Si, din pacate, avaritia nu are nicio tangenta cu inteligenta.

Ca o consecinta acesti oameni vor inflorii intotdeauna doar atunci si doar acolo unde li se permite, punct.

Putand folosi pana ala urma chiar si metode mafiote pentru a-si atinge scopul. Indeferent de tara sau de continentul pe care isi duc traiul.

Nastratin spunea...

Horea....bine te-am regasit. Si eu iti doresc Sarbatori Fericite! si Paste Fericit! si multa sanatate mamei tale si familiei tale in general...Articolele tale de pe blog sunt f pretioase pt mine si recunosc ca ai o judecata de infinit mai mare valoare decit analizele facute de gurani la tv sau prin ziarele trusturilor care ne sufoca si ele. vad ca n-ai cazut in capcana intinsa de a ma sfatui ce sa fac cu banii mei din banca. De fapt adevarul e ca sunt in mare dubiu, pt ca daca ii scot nu stiu ce sa fac cu ei, ca doar nu-i pot pune la saltea. Iar la bursa inca nu sunt cit de cit invatat sa stiu ce merita sa cumperi si ce nu...dovada si ideea mea simplista ca amerlocii vor tipari verzisori pina cind graficele Dow va arata cum trebuie...Oricum iti dau dreptate ca cifrele financiare vor reflecta situatia economica mai degraba decit masa de verzisori de pe piata. Tocmai de aceea iti citesc cu nerabdare articolele de pe blog. Sarbatori Fericite!