Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 3 mai 2013

De acord cu Isarescu pana la un punct

Aprecierea cursului de schimb este remarcabilă, în condiţiile crizei din Cipru şi a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că nu exclude aprecierea monedei în acelaşi timp cu creşterea exporturilor, aşa cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000. "Noi suntem într-un interval să îl numesc aşa de toleranţă, ca să nu îl speculaţi altfel. Cursul este liber, determinat de piaţă, sigur influenţat de intrări de capitaluri. Este remarcabil, şi o spun cu toată convingerea, este remarcabil ca în condiţii de criză, şi nu cu o criză prin Islanda, Irlanda, ci o criză în coasta României, în Cipru, cu o situaţie tensionată care a durat mai mult de o lună de zile, şi, cu într-adevăr, Bank of Cyprus avea 0,6% din total piaţă bancară, dacă piaţa bancară este 40% din PIB, 0,6 înseamnă 0,25% din PIB. Sumă mică, dar aţi văzut cum se inflamează lucrurile de la lucruri mici (...) este remarcabil că în condiţii de criză, cu o criză în coasta României, cu tensiuni inerente, cursul s-a apreciat, nu s-a depreciat. A fost un test care se poate citi în termeni pozitivi, fără să fim optimişti", a spus Isărescu. 

Corect! Fara sa fim optimisti. Tocmai din cauza faptului ca piata poate fi remarcabila fara nici o explicatie logica. Daca vrei sa gasesti totusi una, ea va ramane ca intotdeauna cererea si oferta. Pentru ca numai o cerere excesiva pentru leu il poate aprecia. 

El nu exclude ieşirea dintr-un cerc vicios şi intrarea într-un cerc virutos, care să presupună apreciere şi creşterea exporturilor.  Aici incep dezacordurile intre mine si strugurosenia sa Mugur cel din Livada. Faptul ca se uita la aprecierea leului cu mainile in buzunar, este foarte bine, pentru ca daca ar intervenii si-ar arunca banii pe geam. Pun totusi pariu ca Guran a gasit o explicatie smecheresca chiar si pentru acest fenomen. Spunand probabil ca "gobernatorul" isi misca degetul mic in "jeb", camuflat. Semn la care leul sare ca un purice amenintat cu moartea. Si iata ca avem si putina conspiratie romaneasca amestecata in zacusca. Privind exporturile eu vad ca fiecare incearca sa-si devalorizeze valuta, tocmai pentru a le ieftinii. Ca o consecinta as avea si eu o intrebare pentru guvernatorul in care 90% dintre romani au atata incredere. Cum ar putea creste exporturile unei tari aflate intr-o zona lovita de depresie cu o valuta mai tare? Mai ales in timpuri in care fiecare incearca sa-si calce propria valuta in picioare.

"S-a mai întâmplat în România, de exemplu în 2000 - 2001. Nu văd de ce nu s-ar mai întâmpla şi în prezent. Însă nu cu o apreciere masivă a cursului", a adăugat guvernatorul BNR. 

Dupa cum vezi nici nu mi-am pus bine intrebarea, si raspunsul a venit ca un fulger. Din gura omului care este unul dintre cei mai buni guvernatori din lume. O fi, ca asa zic romanii, si romanii se pricep pana la urma ca nimeni altcineva la economie, din moment ce se pricep la toate.  Numai ca, eu sunt cam nemultumit cu raspunsul. Legandu-ma ca intotdeauna de reguli. O palarie de paie sta foarte bine pe capul fratilor Petreus, atata timp cat nu bate vantul. La o tornada, ar zbura si palariile si fratii Petreus care incotro. Deci tovarase guvernator! Alo! Suntem in 2013! Nu in 2001. In 2000-2001 lumea crestea de bubuia, deci avea o cu totul alta "clima". Una care a fost probabil foarte buna si pentru struguri, din moment ce te-ai apucat de ei. 2013 o fi bun si el pentru viticultura, un lucru despre care eu habar nu am. Privind economia, nu vad totusi ca el ar putea fi la fel de bun ca pentru vita de vie. Asta cu toate ca tovarasul presedinte ne-a facut sa crestem din vorbe cu 2%. Poate se uita si el la emisiunile lui Guran. Observa totusi si ultima fraza! Care arata clar ca unul dintre cei mai buni bancheri ai lumii este si unul dintre cei mai buni "scaldatori". "Insa nu cu o apreciere masiva a cursului". Nu! Intr-adevar. Cu o depreciere masiva a cursului si cu o hiperinflatie de cca. 300%. Nicidecum cu o inflatie in scadere, asa cum este ea azi. De ce crezi tu Mugure ca a scazut Draghi dobanda? Cea pe care a ridicat-o "trisorul" exact intr-o perioada in care eu prevedeam dobanzi in scadere. Pentru ca au inceput sa bata alte vanturi, printre aceleasi palarii de paie.
 

15 comentarii:

Ciprian spunea...

Credeam ca sunt singurul care vede astfel "mersurile" ... Respect!

Horea spunea...

Si eu! Bine ai venit! Acum suntem cel putin doi.

Anonim spunea...

as fi vrut sa spun trei dar ma abtin ... deocamdata ...
"Stock Futures Jump After Jobs Report"

Horea spunea...

Anonim, asta nu schimba nimic. Nebunia umana nu are nici o tangenta cu cel mai mare guvernator roman al tuturor timpurilor.

Pentru ca Isarel nu este nebun. Dimpotriva! Face parte din echipa baietilor destepti. Care, facand putin sau nimic, iau foarte mult. Pe vorbe cum spunea guran si pe impresii populare, asa cum nu spune nimeni.

Anonim spunea...

horea , treburile asta cu vorbele si impresiile populare sunt lucruri importante sa stii ... ele fac in aceste momnente diferenta intre panica si situatia normala ! daca guvernatorii ar fi genul panicarzi cred ca am trai intr-o stare de teroare si incertitudine perpetua !!!

Horea spunea...

Anonim, peste o luna, peste un an, peste doi? Nu stiu. Te vei panica de situatia normala in care te-au adus guvernatorii si politicienii. Si sunt absolut convins ca in acele momente normalitatea in care ai trait te va speria.

Asa cum i-a speriat rau de tot si pe americanii care au ajuns pe strada, evacuati din case, dupa ce Bernanke le-a spus ca totul merge struna, in timp ce bula creata era la un pas de explozie.

Oricum, am invatat si eu acum la batraneste, ca romanului ii place sa auda numai de bine. Chiar daca a ramas mutilat. Mai exista si rugaciunea pana la urma.

Noteaza-ti totusi un lucru. Panica apare intotdeauna cu ocazia unor fenomene subite, neasteptate de nimeni, tocmai pentru ca ii prinde pe cei afundati in normalitate nepregatiti.

Gelu spunea...

Cititi aici ceva f interesant http://www.pretzelcharts.com/ Va doresc Paste fericit stimati cititori al acestui minunat blog.

Horea spunea...

Mersi Gelu, iti urez si tie la fel! Si ma alatur si urarilor tale transmise "tutulor" citititorilor.

In ceea ce priveste linkul, sentimetele sunt la maxim. Si chiar intr-o divergenta fata de pret, un lucru destul de neobisnuit. Asta nu insemana totusi ca nu vor mai putea creste. Si ele si bursa, sau numai bursa, asa de capul ei.Din moment ce oamenii sa lafaie in normal.

Din pacate, regula spune ca numai din normal poti intra in panica.

Este ca si cum ai face plaja la malul marii, visand cu ingerasi si imbatat de muzica valurilor.Intr-un moment de liniste si normalitate deplina, in care cineva incepe sa traga cu mitrlaiera dintr-un tufis.

Te uiti in jur si iti dai seama ca esti in Siria. Desi tu ai crezut tot timpul, asigurat de cei avizati, ca erai in RAI.

Subit te loveste si o putoare infernala. Ca sa-ti dai seama ca te-ai cacat pe tine. Tu si toti celalti "plajari", care au luat-o la talpa care incotro. Loviti toti. Unii de gloante altii de panica.

Ce bine era daca iti spunea cineva ca ai confundat Siria cu Raiul. Din moment ce in rai nu scrie pe buda in limba araba. Poate nu te mai duceai atunci nici la plaja. Sau, poate luai chiar un avion sa iesi draculuide acolo cat mai repede. posibil.

Dan spunea...

Va doresc "Paste fericit tuturor" !
Sigur o sa vina si bine dupa ce trece raul.

Alibaba spunea...

Emisiune interesanta cu Radu Golban-despre Germania si datoriile istorice catre Romania.

La un moment dat se discuta si despre Mugur Isarescu si pozitia BNR-ului fata de aceasta datorie.

http://www.realitatea.net/jocurideputere.html#emisiune02Mai2013-2100

Nastratin spunea...

Horea....Paste Fericit! si multa sanatate familiei si celor dragi tie, si sa pastram speranta ca lucrurile se vor schimba in bine si pentru romani...
Hristos a Inviat!

Nastratin spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=OuhfmHhDe9o

Anonim spunea...

horea, gandeste pozitiv si ia exemplu:
http://news.yahoo.com/warren-buffett-offers-advice-investing-life-212636886.html
Paste Fericit !

Horea spunea...

Buffett said it's hard to predict what will happen when the Fed starts unloading bonds, but it's likely to be "very inflationary."

Unloading the bonds? Cand? Cum? Si cui? Celora care asteapta ca FED sa cumpere. Cea mai mica incercare de "unload" ar face praf increderea si visele tuturor acelora care se simt in momentul de fata adormiti in RAI. Inflatie? Poate! Dupa deflatia pe care o va produce un colps.

Oricum, observatia lui Buffet este corecta. Ne aflam in teritorii necunoscute. Teritorii in care teroristii misuna in tufisuri(nota subsemnatului cu gandire pozitiv realista)

Horea spunea...

Nastrattin, penibilul absolut al clipului la care faci referire iese in evidenta foarte bine aici:http://www.youtube.com/watch?v=EDvY55HLRxE

Unde Geona ii acuza pe oamenii la care s-a dus sa le ceara votul de faptul ca fac politica. Deci in Romania, cacanarul din orice clan se astepta ca populatia sa voteze fara sa faca politica. Ai auzit ceva mai stupid si mai penibil?

Si cu toate acestea votacul continua sa ia stampila in mana. Sa vina martienii lui costel!