Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 9 mai 2013

Niste grafice

Iata un schimb de mailuri pornit de la o intrebare pe care mi-a pus-o unul din abonati: "Pana unde va merge bursa? In raspunsul pe care i l-am dat am inclus si urmatorul pasaj:

“It's almost biblical. There is a time to reap and there's a time to sow," Leon Black, chairman and chief executive of Apollo Global Management declared to the Milken Institute's global conference in Los Angeles, alluding to that same Scriptural passage. "We are harvesting," he added pointedly. That is, the private-equity giant is a net seller because things simply can't get much better. "We think it's a fabulous environment to be selling," he says, noting Apollo has sold about $13 billion in assets in the past 15 months. "We're selling everything that's not nailed down. And if we're not selling, we're refinancing. "That's because there has never been such a good time to borrow — which is raising warning flags for Black. "The financing market is as good as we have ever seen it. It's back to 2007 levels. There is no institutional memory," he observed, referring to the peak of the last credit bubble. That was when then-Citigroup CEO Chuck Prince famously said that as long as the music was playing, bankers had to keep dancing — which they did, with disastrous consequences when the band stopped.” pe care la-m si comentat imediat: Si vand cui?. Idiotilor care cred ca cineva poate tine o piata de trilioane in cer o vesnicie. Vand de 15 luni. Ca sa ia cat mai mult. Incet si cu socoteala. 

Raspunsul la intrebarea pusa a fost unul sincer in pofida pasajului de mai sus. Nu stiu! Pentru ca nu stie nimeni, din moment ce suntem in teritorii necunoscute. Tot ce ne ramane sunt nivelele matematice, din moment ce bursa a trecut de maximele sale istorice. Asta inseamna ca daca nu vom incepe o cadere, vineri, scenariul meu notat cu 2 devine valabil. Sentimenmtele de siguranta fata de ceea ce face FED sunt atat de solide, incat bursa nu a cazut mai mult de 2-3 puncte nici macar intraday. O dovada a isteriei "divine" este si dobanda bondurilor junk. Care se misca ca de obicei invers fata de pretul lor. 

Ce sunt bondurile junk? Sunt derivate, optiuni, emise de companii cu probleme economice, care au nevoie de capital. In conditii normale, pe pamant, dobanda lor este de aceea foarte mare, raportata la alte instrumente. Din moment ce emitatorul poate intra in faliment in orice moment. In RAI lucrurile stau insa cu totul altfel. Pretul bondurilor junk pufaie spre nord ca si bursa, impingand astfel dobanda acestora spre sud. 

Garficul expus vorbeste de la sine. Cel mare arata pretul murdariilor, care, cu toata aprecierea de pana acum, nu au reusit sa se apropie de maximele din 2007. Cel mic incadrat in partea inferioara arata pentru prima data valori negative. 

Fata de randamentul profitului pe care il au actiunile care constituie indicele Sp500. Ce inseamna acest lucru? Insemneaza ca investitorii vad Raiul in care au fost pusi de bancile centrale orbitor de luminos. Incat isi imprumuta banii celor cu probleme economice la o dobanda ma joasa decat randamentul despre care am vorbit. 

Dobanda junkurilor in sine a coborat sub 5%, al treilea grafic incadrat. Un nivel neinregistrat pana acum niciodata. Asta pentru ca in RAI pana si murdaria devine aur. In ceea ce priveste spreadul (diferenta) fata de obligatiunile de stat am mai avea de mers inca doua puncte spre sud, dupa cate vezi. Poate ca tocmai acest spread continua sa-l tina in stare de ebrietate pe investitor. Nu si pe Leon Black, si pe altii ca el, dupa cum ai putut observa. Appollo Global fiind unii dintre aceeia care vand raiului de trazneste. Ajung oare argumentele prezentate in aceasta postare pentru o cadere bursiera? Cu siguranta ca nu. Din moment ce pe omul care a luat-o razna nu-l mai poate intoarce nimeni. Decat un zid in care va da la un moment dat cu capul. Peste doua zile, sau exact in momentul in care va ajunge la perete. La o data pe care nimeni nu o cunoaste exact. Sa urmarim totusi, si deocamdata, efectul peretului la care va ajunge maine.

14 comentarii:

Nastratin spunea...

Horea...desi nu ma pricep la fel de bine ca tine la burse si fonduri mutuale, bonduri, etc din ceea ce ne prezinti rezulta clar ca de fapt americanii incearca sa-si vinda mizeria la pret mare ocazie cu care datoriile lor de trilioane se micsoreaza...Mi se pare a fi mai degraba o manipulare grosolana bursiera prin care economia americana incearca sa se salveze postind cifre incredibile in situatia prezenta...De aceea incepe sa mi se faca si mie pielea gaina cind ma gindesc la banii de pensie investiti de bancheri in ....fonduri mutuale...

Nastratin spunea...

Horea...economia Romaniei are rating de Junk!!!

http://www.ziare.com/economie/rating/ratingul-romaniei-mentinut-la-junk-de-s-p-1234408

Horea spunea...

Nastratin, eu am sperat sa nu rezulte ceea ce spui. Inseamna ca am esuat cu explicatia. Nimeni nu incerca sa vanda nimanui nimic. Piata junkurilor fiind astfel ca orice piata.

Faptul ca exista ceva de vanzare nu obliga pe nimeni sa cumpere.

Junkurile au totusi o dobanda inca superioara oricarui alt bond. Ca o consecinta investitorul care doreste randament le cumpara.

Ceea ce vroiam sa subliniez prin acest exemplu este disparitia totala a riscului. Pentru ca oamenii continua sa cumpere junk la un randament tot mai scazut. Manati de o avaritie fara precedent.

Deci inca o data! Lupa trebuie pusa pe comportamentul cumparatorului ncidecum pe vanzator. Care emite obligatiuni pentru ca are nevoie de capital, si atat.

Daca sunt cumparatori, deci oameni care vor sa-si ofere capitalul imprumt, in schimbul dobanzilor promise bine. Daca nu sunt bondurile nu se vand si emitatorul ramane fara capitalul scontat. Sau cu mai putin decat a considerat el necesar. Depinzand de cat a putut sa vanda.

Ma bucur totusi ca ai comentat, pentru ca este esential ca oamenii sa inteleaga rostul celor spuse. De multe ori neintelegerea porneste chiar de la neclaritatea autorului.

Ii incurajez astfel pe toti care nu inteleg ceva sa intrebe. Nu e rusine sa intrebi, e rusine sa raspunzi prostii.

Horea spunea...

Acum poate intelegi mai bine ce vroiam sa spun. Si Romania cu rating de junk a emis n u de mult obligatiuni de stat care au fost cumparate ca painea calda. Pe spinarea cumpararilor a fost pusa aprecierea leului, un lucru probabil.

Vezi deci si in acest caz. Roamnia a emis obligatiuni. Tara avand ratingul de junk prezinta un risc. Un risc pentru cei care au decis sa cumpere obligatiunile. Acestora nu le-a pasat insa. Nimeni nu i-a obligat sa cumpere.

Faptul ca o tara cu rating junk isis poate vinde obligatiunile cu atata usurinta arata inca o data perceptia fata de risc pe care o are investitorul. Zero, sau foarte aproape de zero. In cazul unei tari lipsa fricii este totusi mai usor de inteles. Din moment ce pana acum cei care si-au imprumutat banii porcilor au pierdut destl de putin, din moment ce politicul a aluat bani de cetatean ca sa le dea lor.

In cazul companiilor, statul nu intervine, a facut interventii doar pentru banci. Celelate companii pot sa crape ca Bernanke nu va misca un muschi. De aici si riscul mult mai mare cu obligatiunile companiilor.

Sper ca am reusit sa clarific niste lucruri importante de stiut prin aceste comentarii adaugate.

Anonim spunea...

horea , atatia indivizi de care vorbesti cumpara junk fara nici o problema , oare crezi ca o fac din inconstieinta ??? cat de tampit sa fi sa-ti risti banii pe asa ceva? asta numai in cazul in care acesti indivizi stiu ceva sau mizeaza pe ceva? probabil sunt absolut siguri ca bernake va tine dobanda la zero pana somajul va cadea la 6% asa cum a promis ! in cazul asta cred eu ca-si fac planurile si hotarasc sa investeasca in junk , bazandu-se 100% pe dobanda zero a lui bernake indiferent de consecinte !!!
cu stima , sorinelp

Vali spunea...

Salut Horea!

Oare mai este vreo clasa de active care a carei pret sa nu fi fost distorsionat?!
Sorinel se intraba daca "investitorii" astia care baga banii in gunoaie sunt tampiti. Eu cred ca nu, sunt doar criminali cu gulere albe.Ca cine oare pompeaza banii ieftini luati de la FED cu dobanda zero si ii baga un junk-uri, daca nu bancile. E un joc facil de castigat bani din spread-uri pe toate clasele de bonduri. Practic o sifonare a banilor publici. Si crede cineva ca-i va durea capul daca sistemul va face implozie? Vor avea doar un mic regret ca vor trebui sa mai taie din bonusurile imense pe care le au acum. In speranta ca vremurile bune se vor reintoarce in scurt timp. Niste criminali dupa cum spuneam....

Sau si mai grav...fascisti economici. Daca au ajuns excrocii astia de bancheri sa manipuleze si libor-ul... Si culmea nimeni nu vrea ia nici o masura impotriva lor pentru a nu "destabiliza pietele financiare".

Un link util despre melanjul mafioto-criminalo-fascist dintre politic si finante:

http://www.rollingstone.com/politics/news/everything-is-rigged-the-biggest-financial-scandal-yet-20130425

Pentru cei care mai cred in zane si mos craciun...

Dupa parerea mea Horea, lovitura mortala va veni, asa cum ai sugerat si tu la un moment dat,prin spargerea celei mai mari bule din istorie. Adica din partea pietei bondurilor. In consecinta eu
ma uit foarte atent la chartul bondurilor pe 10 ani care indica inceputul formarii unui tsunami in urmatoarele 2-3 luni. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce s-ar putea intampla daca(pe nepusa masa, evident)va iesi un anunt cum ca X% din oferta nu a fost subscrisa.

Traim periculos, ca omenire in general, dar pana la urma ne vom merita soarta. Scuzat fie-mi truismul.

Anonim spunea...

pana la urma , daca stam si ne gandim un pic mai profund , se pare ca totusi sursa tuturor "relelor" nu e neaparat bernake sau obama obsedati de joburi si de somaj ...
cine i-a adus in starea asta ? ... china bineinteles , in disperare de a da de lucru la un miliard de indivizi ( cu salarii derizorii ) si care , ca un bonus, mai face si dumping ...
acelasi sorinel

Anonim spunea...

Dap dar Romania a onorat mereu platile, asadar junk_ul nu e chiar junk. Mereu vezi valul nimicitor care a urcat actiunile in cer deja. Si sper ca nu incepi cu povesti de genul ce urca si coboara caci e un adevar universal valabil . Prevestesti-le si tu bine daca tot iti rupi degetele in tastatura sa scrii pe blog. Parerea mea e ca nu le prea nimeresti.

Horea spunea...

Anonim, citeste si tu altceva. Pe cei care crezi tu ca le nimeresc.

Anonim spunea...

Baieti si fetite,

Dupa inchiderea sesiunii americane bursiere ghiciti mariile voastre ce a aparut?
:D?
http://www.marketwatch.com/story/fed-maps-exit-from-stimulus-2013-05-10-191031815?link=MW_home_latest_news

sunt TARE curios cum va arata deschiderea asiatica de duminica noaptea spre luni :D ....

Vali

Horea spunea...

Sorinel, incearca sa-ti schimbi cat mai repede mentalitatea! Ca sa intelegi ca nu China a promis lumii bunastare si plus valoare rezultate din monetizari si imprumuturi, ci politicienii si bancile centrale din fiecare tara.

Promisiuni care pana la urma nu vor putea fi onorate. Si, care, ii vor lasa astfel pe cei ce au crezut in ele sa platesca foarte scump. Problema pe care o vad eu, este ca vom plati si noi ceilalti. Cei care nu ne-am lasat dusi de nas cu vorbe.

Nici globalizarea nu a pornit-o China, ci mai degraba nesatuii din tarile dezvoltate.

Salut Vali! Nu le pasa acum, cred eu. Le va pasa insa la un moment dat. Asa cum a trebuit sa le pese si la cei de la Lehman. Sa sti ca in anii 30 au sarit si gulere albe de la balcon. Chiar foerte multe.

Anonim spunea...

horea , ai dreptate , insa se pare ca in lumea asta cei care pacatuiesc nu vor fi neaparat si pedepsiti ...
consecventa sau mai degraba incapatanarea lui bernake/obama pe directia monetizarilor nelimitate si lipsa de reactie a populatiei ( din vest nu de la noi ) impotriva bancherilor incep sa ma ingrijoreze asta pentru ca , nu as vrea sa devin o victima colaterala ...
cu stima, sorinelp

Horea spunea...

Sorinel, sunt de acord cu tine atunci cand spui ca pacatosii par sa o duca bine mersi. Eu pios nu sunt! Poate as fi in cazul in care lumea ar fi mai dreapta.

Asa cum o vad, nu cred in pedepse divine. Cred doar in consecinte rezultate din fapte. Daca incepi sa te tai in palma cu o lama vei sangera. Indiferent daca esti credincios, pacatos, sau nu.

Anonim spunea...

lacomia e prea mare si finantarea prea ieftina ca sa scada ceva deocamdata ... asta daca nu da bernake vre-un semn ...