Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 2 iunie 2013

Banca Centrala Elvetiana

Este si ea printre cele care au folosit gloante de tip Bernanke numite QE in jocul numit razboiul valutelor. Din boscheti a rasarit mai apoi Banca Centrala din Anglia, si, acum cca. o luna, ABCDEFG si Kuroda-san.

Mai lipseste Draghi-san pentru ca jocul sa se transforme intr-un razboi valutar adevarat pe scara mondiala. Observa cum predectii pe care le-am facut atunci cand o majoritate le luau in deras devin relaitate, rand pe rand, din pacate, atat pe plan politic cat si pe plan economic.

Pentru ca ai nevoie intotdeauna de timp pentru a putea culege recolta a tot ceea ce ai semanat. Laureatul premiului Nobel, cine altul decat Krogman Dildo, nu are insa rabdare. Pentru ca a pus deja Japonia pe podiumul castigatorilor.

Eu nefiind nci macar economist as prefera sa astept mai mult decat o luna inainte de a trage niste concluzii. Si nu m-as incumenta sa fac pronosticuri asa rapide, stiind ca Japonia s-a scaldat in deflatie si depresiune timp de mai bine 20 de ani. 

Mi se pare bizar daca cea mai mare monetizare de pana acum, mai mare decat cea al lui Bernanke daca o raportam la timpul in care s-a facut, ar putea rezolva o problema mai veche de 20 de ani in cateva luni. Mai ales atunci cand matematica monetizarii nu ieise nici pentru un copil de clasa a cincea. 

Fapt care i-a speriat pe investitorii care au crezut ca bancile centrale si politicienii vor rezova totul tiparind bani. Din aceasta sperietura a rezultat plonjonul Nikkei, precum si saltul dobanzilor. Din neincrederea fata de matematica lui Abe si Kuroda. O neincredere care pare sa fi intrat intr-un trend ascendent. Amenintand serios dupa parerea mea si increderea fata de alti monetizatori.  Vezi si datele macro din SUA raportate la explozia bursiera ca sa intelegi mai usor depsre ce este vorba. Pentru ca dupa cate stiu eu a taia piciorul unui japonez este o operatie identica cu cea prin care ai taia piciorul unui american.Ca si rezultatul operatiei de fapt: un om fara picior.

Ca o consecinta, chiar si cel mai mare bou din Japonia ar trebui sa inceapa sa aiba dubii fata de faptul ca poti avea si inflatie, si dobanzi mici, si ca atare bonduri cu pretul in crestere. Asta chiar daca Banca Centrala ar incerca sa cumpere toate bondurile de pe piata. Un lucru nu chiar usor tinand cont de sumele la care au fost emise, milioane de trilioane. Voi reveni la Japonia pentru ca in opinia mea cuplul Abe-Kuroda vor intra in istorie ca fiind cei care au tras prima ghiulea mai serioasa in fundatia economica a lumii. Pana atunci vreau sa spun doar atat. La o dobanda de 2,5% Japonia va fi obligata sa cheltuiasca 80% din venitul statului pe datorii, in timp ce o dobanda de 2,8% va obliga statul sa-si cheltuiasca intregul venit pe plata datoriilor. Eu cred de aceea ca panica va putea incepe chiar si la o dobanda de 2%, pentru ca nimeni nu va vrea sa astepte sa ajunga la sapa de lemn. Dobanda de 1,35% am avut deja saptamanile trecute, un fenomen care l-a determinat pe Kuroda sa salte valoarea QE. Reusind astfel sa manipuleze dobanda inapoi spre 0,85%. Doar momentan cred eu.

Aceste lucruri foarte reale mie mi-ar da de gandit, dar nu si lui Krugman Dildo, care vede cu siguranta scenariul meu ca fiind o imposibilitate. Ceea ce a fost totusi posibil este ceea ce stim deja. Cu toate ca in Romania pana si lucrurile intamplate pot fi facute imposibile la televizor. Graficele graiesc de la sine pentru cel ce nu le inverseaza. Uita-te asadar si vezi ce a obtinut Elvetia din monetizari. Ca si SUA de fapt. Nu am gasit un grafic al velocitatii monetare din Elvetia , fiind totusi absolut sigur ca el arata identic cu cel din SUA. Vezi graficul expus. Cum sa poata arata altfel din moment ce pretul consumatorului a ajuns sub zero=deflatie si in Elvetia, invartindu-se acum tocmai in jurul nivelului amintit. Interesant este faptul ca declinul CPI incepe imediat dupa inceperea exploziei monetare care ar fi trebuit sa rezulte in hiperinflatie. Asta daca ii asculti pe expertii care l-au cotonogit si pe bietul Gogu. Mancandu-i pana acum cca. 60% din investitia pe care a bagat-o in argint. De ce ar merge oare lucrurile altfel in Japonia?

De la Tokyo sarim direct la Bucurestiul fitos impinzit de limuzine mai al dracului decat cele din Monte Carlo. Ca sa vedem cum se coc impozitele in Ro. Se pare ca se pregateste si o delegatie care va pleca in Suedia, o tara pe care o cunosc ca pe palma mea. De ce pleaca romanii in Scandinavia? Ca sa invete cum sa impoziteze, asa cum au invatat de la polonezi cum sa reduca salarille "nesimtite" la intreprinderile de stat, ridicandu-le. Cand vrea sa plece delagatia in Suedia? In curand, probabil, intr-o perioada in care tarii scandinave i s-a dat foc. Iti mai amintesti ce spuneam acum cativa ani despre protestele de strada? Care au izbucnit din cauza inechitatilor sociale aparute mai nou pana si in tara care a avut cea mai echitabila societate de pe glob. In Turcia la fel! Si vor urma si alte tari. Tot globul poate, exceptand Romania. Sunt absolut convins si de faptul ca expeditia va invata de la suedezi sa impoziteze. 

Ponta este pus pe treaba chiar inaintea excursiei. Un lucru pe care nu il vor putea invata in Suedia, nici in ruptul capului, este felul in care trebuie folositi eventualii bani incasati. Pentru ca nu le va permite mentalitatea. Suedezii nu au bagat nici un hot in parlament si nu au politicieni care fura tot ce pot, impreuna cu toti limbistii care-i inconjoara. Asa numitii oameni de afaceri, pe care eu i-am numit intotdeauna oameni de desfaceri. Nici din piscine nu va incasa Ponta prea multe taxe, asta pentru ca Ion din Sighilighidoaia nu are piscina. Si pana la urma numai Ion mai plateste taxe in Romania.

Legi au fost si pana acum. Dar care om cu piscina le-a respectat vreodata? Omul cu piscina te calca pe trotuar cu masina, isi parcheaza tancul unde doreste, si iti da cu parul in cap daca il atentionezi ca ti s-a cacat in cap. Ba mai mult! Excursia in Suedia este alaeasa si ea romaneste. Intr-un moment in care societatea de la care vrea sa invete Ponta se clatina, fiind in opinia mea in pargul unui colaps imobiliar ca si cel care este pe incepute in Norvegia. Cu cat mai mult va dura agonia imobiliarelor din tarile scandinave cu atat mai mare va fi bubuitura.  Un lucru despre care am mai vorbit pe acest blog. Nu pot incheia postarea fara o referire la Bankia din Spania. Asta pentru ca aveam un anonim care a laudat felul in care guvernul spaniol a tratat problema celor 7 banci falimentare din care s-a nascut banca amintita. Ii spuneam atunci omului fara nume un lucru pe care il repet. 

Eu nu cred ca ar fi fost la fel de entuziast daca ar fi inteles si consecintele fenomenului amintit. Un fenomen pe care si spaniolii care si-au investit banutii castigati cu mai multa sau mai putina sudoare l-au inteles din pacate prea tarziu. Dupa ce au donat bani unei afaceri falimentare din primul moment. Asta doar pentru simplul fapt ca au primit garantii si asigurari de la politic. In privinta calitatii de beton al investitiei. Uite cat de beton este! Despre Bankia am avut si eu postari imediat dupa infintare, incercand sa prezint atunci lucrurile asa cum le vedeam eu. Problema este ca eu incerc sa prezint fenomene inainte ca ele sa se intample, ceea ce ii lasa pe multi cititori contrariati. Mai ales pe cei care cred in stirile pe care le citesc in presa oficiala, in vorbele bancherilor, si in vorbele politicienilor. Fara nici cea mai mica tendinta de-a le strecura. Apropo! Iti amintesti cat de entuziastic era pana si CTP atunci cand Obama a fost reales presedinte? Si cat de lipsit de entuziasm eram eu? Iata ca Obama se prabuseste in sondaje ca un bolovan. Pentru ca nici macar americanul nu mai crede in discursurile pompoase ale actualului presedinte. Exact ca Obama vad eu ca se va prabusi totul, din pacate. Un fenomen pe care il meritam totusi cu desavarsire. Pentru ca am ajuns sa ne scuipam si sa ne calcam in picioare doar pentru a putea face si mai multi bani. De ce? Ca sa cumparam cat mai multe lucruri de care nu avem nevoie.

6 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Cu toate ca in Romania pana si lucrurile intamplate pot fi facute imposibile la televizor.

P.S. Gogu acumuleaza pozitii de mai bine de 2 ani. Rememorarea urii lui gogu inca imi provoaca o stare de bine. :D

Horea spunea...

Vezi costel cum e cu ura? Orice fel de ura. Funeriu este patetic, dar, tara noastra se va schimba doar in momentul in care toate prestatiile politicienilor, si chiar a jurnalistilor, vor fi evaluate la fel.

Indiferent ca ar fi vorba de Funeriu, Gadea, Antonescu, Basescu etc.

Ne-am nascut in aceiasi tara cu totii! Si ar trebui chiar de aceea sa-i vrem binele. Pentru ca doar o societate sanatoasa poate avea oameni sanatosi si prosperi.

O societate plina de cancer va fi distrusa pana la urma toata. Din moment ce pana si o inima sanatoasa isi va opri bataile intr-un corp mancat de boli.

Anonim spunea...

propun , infintarea in romania a asociatiei de intr-ajutorare a puscariasilor ( spagi, declaratii, relatii , tot ce se poate , ca "este" si ei oameni )
http://www.gandul.info/politica/adrian-nastase-m-as-fi-bucurat-ca-becali-sa-nu-ajunga-in-penitenciar-steaua-va-pierde-din-forta-10911993
sorinel

Anonim spunea...

horia , te rog , fara suparare las-o mai usor cu comparatiile... le ametesti , le asociezi de nu se poate ... revoltele din turcia precum si cele din egipt n-au nimic cu sistemul bankar ! e doar revolta populatiei tinere impotriva islamizarii ( in ambele tari fratiile musulmane au ajuns la putere ) !

Horea spunea...

Pai asta este mentalitatea sorinel. Daca mi-a dat mie bilete la meci poate sa fure cat cuprinde. Daca Steaua este amenintata, la fel!

De parca echipele de talie mondiala ar avea toate un Becal hot, singurul soi uman care este in stare sa le administreze. Asemenea argumete, care pe mine ma fac sa vars, sunt inghitite de acest popor "ager" la minte. Fapt pentru care sunt folosite mereu de catre toti politrucii.

Anonim. Ametit cum sunt eu vad o corelatie stransa intre scaderea economica din Turcia, de la 8 la 2% si sistemul bancar. Chiar daca revolta a pornit aparent din cauza unui parc.

Tu asa dezmeticit cum iesti ai putea sau cauti in istoria intregii lumi. Ca sa-mi spui pe urma si mie ametitului. Cand obisnuiesc sa se rascoale oamenii?

Spre marea ta mirare vei afla ca ei se rascoala intotdeauna in perioade de cadere economica, chiar si in Egipt. Ma refer aici la miscari de masa care se extind, si nu la o adunare de 100 de oameni care urla ocazional una sau alta.

Incearca sa ametesti si tu putin si poate vei vedea mai usor conexiunile.

Horea spunea...

anonim, uite ca am uitat sa-ti pun o intrebare ametita.

De ce a curprins rascoala din Turcia 67 de orase? Au avut toate aceste localitati parcuri care urmau sa fie demolate? Sau poate economia este cea care va fi demolata, chiar sub zero, cu timpul?

Din moment ce psihologia maselor mie imi pare destul de negativa. Tot din cauza bancilor si a datoriilor enorme in care se scalda lumea. Un lucru care se refracta pana la urma asupra tuturor.