Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 24 iunie 2013

Bernanke cel voinic si dobanzile de aur

Puzzled? Probably terrified, poor birdy boy. Care nu m-ar mira sa iese in curand, undeva la varful acestui ciclu de pret al dobanzilor, explicand ca de fapt taper e luat din germana tapfer=curajos, un curaj foarte necesarcar pentru continuarea monetizarilor. 

Pentru ca, de fapt, nu bursa zgaltie barba lui Bernanke ci mai degraba pretul dobanzilor. Care au urcat mai repede decat a apucat el sa-si schimbe chilotii.  FED va fi obligata asadar s-o ridice si ea dobanzile in cazul in care piata va cere consistent acest lucru. 

Fed are in opinia mea o problema si mai mare, legata tot de dobanzi, cea a activelor pe care le detine.

Care isi pierd din valoare odata cu cresterea dobanzilor. Pentru ca FED a cumparat si cumpara tocmai bonduri, ale caror pret a cazut in prapastie, odata ce dobanzile au pornit-o la deal. Tu crezi ca o banca centrala nu poate da faliment? Eu cred ca poate. Pentru ca ea a plecat de la premiza posibilitatii de-a manipula sentimentele umane la infinit. In cazul in care aceste sentimente vor intra in colaps, Bernanke va putea tipari si un trilion pe zi, din moment ce derivatele scoase in circuit sunt evaluate la 1,2-1,4 guadrilioane, o suma pe care mintea umana nici nu si-o poate inchipui. 

Deci spuneam ca FED se joaca cu focul, desi deocamdata nu am ajuns la incendiu. Roman fiind trebuie sa cunosti povestea lui Nitu. Cel care striga vine lupu, vine lupu. Cel care s-a jucat cu sentimentele oamenilor cerandu-le ajutor asa din gluma si din joaca. Cand gluma n-a mai fost gluma, si n-a mai fost nici joaca Nitu a ajuns mancat de lup. Asa cum va fi mancat si Fed la un moment dat. 

Pentru ca in momentul de fata Bernanke pare sa se fii uitat la emisiunile lui Guran. Care explica filozofic cum piata este condusa din vorbe de catre guvernatori. Este condusa pana nu mai vrea sa fie condusa. Si eu cred ca B a ajuns foarte aproape de acel punct. Aproape, pentru ca eu mai cred si acum intr-o revenire, cata o fi ea de mare sau de mica. Cred totusi ca topul final este deja la locul sau. Vom vedea daca afirmatia este corecta, mult mai bine la sfarsitul acestei luni. Deocamdata bursele au ajuns la un suport important, in timp ce dobanzile au luat-o razna prea repede. Ajungand la nivele de unde ar trebui sa intre intr-o corectie.

Spre deliciul stirarilor care vor iesi din nou cu explicatii halucinante. Observa! Nu ti-am pus preturile dobanzilor pe al doilea grafic. Ci tocmai precentul de apreciere al fiecareia. Mult mai relevant si mult mai usor de inteles dupa parerea mea.

Orice stiri vei auzi in zilele care urmeaza vei putea sta linistit. Politica bernankiana a luat un cutit in coaste. O sula in coaste daca am vrea sa-l citam pe seful minierilor, Ion. Savureaza graficele expuse si incearca sa-ti pui niste intrebari. Pentru ca punandu-le ai putea gasi si niste raspunsuri in care crezi cu adevarat. Nu raspunsuri pe care ti le-am dat eu, pornite intotdeauna din perceptii proprii. Intrebarile pe care le pune orice om, siesi, sunt foarte sanatoase de obicei. Pentru ca raspunsurile l-ar putea scuti de multe dureri. Care sunt mult mai greu de tratat atunci cand apar acut si doar asa din neant, dupa ce te-a lovit o masina, de exemplu.

Imi plac zicalele si bancurile unguresti pentru ca sunt uneori foarte relevante, ca cel cu slujnica. Iti pun acum unul cu Pistike, povestit in ambele limbi, romana si bozgoreasca, de subsemnat. Pentru ca imi aminteste de modul de gandire al multor oameni. Din Romania mai ales.

Ps. Este ora 22 ora Romaniei in Ney York este ora 15. Iata si prima stire!
Market Wattch: Us stocks pare losses.“I think the intent of the message contained there is that accommodation is likely to remain in place for a considerable period of time,” said Christopher Sullivan, chief investment officer at the United Nations Federal Credit Union. New York Fed President William Dudley also said Monday the Fed isn’t accommodative enough, given that it hasn’t yet achieved its goals of raising inflation and lowering unemployment. Vezi cu cine te joci? Bondurile au luat-o in sus, ca si bursele, asa cum spuneam eu in acest articol azi dimineata, cat si in cel precedent. Daca ai citit stirea din cauza careia idiotii sar in piata, ai inteles si tu de ce creste bursa si pretul bondurilor. Numai ca graficele vorbesc o cu totul alta limba. Dobanda a explodat fara sa-l intrebe pe Dudley. Am o intelegere profunda totusi fata de ceea ce a spus. Pentru ca si el, si B, si restul companiei, au trebuit sa-si schimbe chilotii foarte des in ultimele saptamani. I-au umplut cam des de ciocolata.

Pss. Uite ca sunt baiat bun. Ti-am mai gasit o stire scrisa de cineva de la Blomberg cu cca. o oara si jumatate inainte de cea de sus U.S. stocks retreated, sending the Standard & Poor’s 500 Index to a nine-week low, as Chinese equities entered a bear market amid concern a cash crunch will hurt the world’s second-largest economy and speculation increased that the U.S. will begin curbing stimulus. Atunci inca bursa si bondurile nu au inceput sa se aprecieze si Dudly era inca la WC. Aprecierea a inceput imediat dupa publicarea acestei stiri arzatoare. In perioda in care acelasi Dudly a inceput operatiunea de sters al dosului. Pregatindu-se astfel de marele speach pe care il vezi in paragraful precedent.

Eu zic ca scribii astia ar merita o marire de salariu! Chiar in aceste clipe bondurile si bursa cad din nou. Vrei sa scrii si tu o stire? Sunt sigur ca o vei face la fel de bine ca cei de la Blomberg. Mai ales daca mai si vorbesti cu vre-un fond menager sau cu cineva de la Fed. Iti garantez ca vei fi mereu cu un pas in spatele intamplarilor.

Breaking news: 
  1. 03:51 Dow industrials falls more than 100 pts into close MarketWatch

7 comentarii:

Anonim spunea...

americanii in frunte cu obama&bernake merita o lectie pentru QE-urile astea nelimitate ... la fel cum chinezii merita una pentru politica de dumping pe care o practica !
sa vedem ce o sa mai ramana dupa ...
sorinel

Horea spunea...

Sorinel! Partea trista este ca vom participa si noi la lectie.

Axxa spunea...

Horea, cum vezi evolutia perechii EURUSD in aceasta vara? Ne putem astepta sa mai testeze pragul de 1.2 atins in vara trecuta sau tendinta de devalorizare a usd ne va face sa-l vedem mai curand la 1.4?
Axa

Horea spunea...

In perspectiva mai lunga eu vad preturi si sub prag. Deci imi este destul greu sa vad preturi de 1,40

bursier spunea...

Gica,daca vrei sa "auzi" si alta parere despre perechea eur/usd pentru vara aceasta iata:evolutie laterala.Fara sa ma dau mare expert,caci e plina lumea de ei.Argumentele sunt urmatoarele:perechea eur/usd este foarte "dependenta" de cotatiile petrolului si petrolul este destul de "calm" in sezonul cald...chiar cu tendinte de scadere.Tendinte compensate,insa,de vestile bune din economia americana.Rezultatul:miscare laterala.Evident acest scenariu nu include aparitia unui eveniment-soc la nivel international pe care numai bunul D-zeu il poate prevedea.

Axa spunea...

@Horea, @Bursier
Multumesc amandurora.
Bursier, pragul de 1.2 a fost atins cel mai recent tot in sezonul cald - iulie 2012. Atunci leul s-a devalorizat f. puternic atat fata de EUR cat si fata de USD, pe fondul scandalului de demitere a presedintelui, dar USD a punctat si fata de EUR cu aceasta ocazie.
Bineinteles, miscarile mai ample sunt legate de evenimente mai importante, dar acestea pot fi la nevoie si provocate daca se lasa prea mult timp asteptate; se plictiseste lumea.
Axa

Horea spunea...

Axa eu nu am legat scenariul meu de nici un eveniment. Nu fac asta niciodata. Asa vad eu evolutia euro-dolar. Vom vedea daca am vazut bine.

Ma bucur totusi ca cineva mai comenteaza cu idei prorii si la subiect. Pentru ca acet blog a fost menit sa fie unul de discutii.