Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 8 iunie 2013

De ce s-a depreciat leul?



Si de ce sta Isarescu agatat intr-o craca de salcam? Uitand-se probabil prin basca gaurita la chinurile prin care trece fiara sa cea draga. Pentru ca Isarescu va fi intotdeauna doar un spectator la orice miscare serioasa a pietei valutare. Daca intra acum in vijelie, asa cum crede Guran ca obisnuieste sa faca, se facea praf. Asa cum s-ar fi facut si in cazul in care ar fi intrat in uraganul invers, inceput dupa alegeri. Atunci cand leul s-a apreciat. Din aceleasi cauze pentru care se depreciaza acum.  Cerere si oferta. In toamna a existat cerere de la cei care au cumparat obligatiuni de stat romanesti, ca sa speculeze, desigur. 

Nicidecum din cauza faptului ca au ajuns Ponta si Antonescu la putere. Vezi bine ca sunt la putere si azi. Cu o majoritate de 70%, aceiasi pe care guranii au dat-o drept cauza aprecierii leului. Cauza a fost de fapt cu totul alta, cea pe care o spuneam eu urechilor surde: Randamentul considerat favorabil, la obligatiunile romanesti, atunci. Pentru ca Pontacii si Isarestii au platit aproape de 4% dobanda pentru bonadri. In timp ce tarile dezvoltate plateau pentru aceleasi bonduri dobanda in jur de zero. De atunci lucrurile s-au schimbat insa radical. Nu pentru ca actualul guvern nu a facut nimic, exact asa cum n-au facut nici celelelalte guverne. Nici un om cu capul intreg nu se astepta sa faca. 

Ceea ce ii mana pe investitorii de bonduri din Romania este cu totul altceva: inceputul unei schimbari a perceptie fata de politic si fata de bancile centrale. Un fenomen care a saltat dobanzile pretutindeni. Asta din cauza faptului ca nici copiilor de la gradinita nu le-a iesit matematic planul economic magistral prezentat de doi titani japonezi, Kuroda si Abe. Daca obligatiunile de stat din cele mai dezvoltate tari se fac praf, cum sa se faca obligatiunile de stat de la periferia Europei? Mai ales cele din cea mai corupta tara de pe continent. 

Si asta a fost doar o "gustarica" ! Pentru ca dupa o pauza cancanul este foarte probabil sa continue Dar nu pentru romanul marlan, xenofob, primitiv, care este preucupat in mentul de fata de proiecte mult mai importante: "free Gigi".  Percum nici pentru presa care ii spala creierii. In ultimul timp mai salbatic decat niciodata. Romanul asculta intotdeauna ceea ce ii spune Ponta, Basescu, Antonescu si Isarescu, asa cum asculta si hotii statului. Care continua sa-si traga fortarete chiar si in ziua de azi. Posibilitatea de-a fura nestingheriti i-a ametit pe toti. Nimeni nu a mai avut timp pentru altceva decat sa goneasca dupa bani, cat mai multi cu putinta. Ca sa intelegi corelatiile din aceasta postare trebuie totusi sa-ti folosesti creierul. Dormind, acest lucru devine desigur imposibil. Singura corelatie la care romanul este as, este corelatia sa cu cacatii pe care ii schimba necontenit de 22 de ani incoace. 

Deci iata de ce cade leul, tovarasi! Si de ce Isarescu s-a uitat la el ca curca in lemne, asa cum a facut de fapt intotdeauna. Ca doar nu o fi prost sa intervina numai de dragul de-a fi facut praf, demostrand astfel si lui Guran rolul pe care il are de fapt si el si banca pe care o conduce. Un rol egal cu zero, pe care l-am subliniat degeaba de foarte multe ori. Stand pe tusa Strugur are numai de castigat. Guran il va face oricum erou in emisiunile viitoare. 

Problema grava tovarasi nu este totusi cursul de schimb al leului, asa cum cred cei infundati in credite in valuta, tip Boureanu. Problema este ca aceste miscari de capital anunta in opinia mea furtuna economica. Si unde ar putea fi furtuna mai mare daca nu la periferie? Acolo unde oamenii n-au fost in stare sa construiasca mai mult de 50 de km de autostrada in 22 de ani, dar unde au fost in stare sa fure mi de miliarde. intr-o biata tara in care toti mafiotii cu cefele de taur au ajuns prorietari de castele si tancuri. Investitorii de bonduri stiu asta foarte bine si iata ca renunta la randament pentru siguranta. Asta din cauza ca in tari ca Romania numai in siguranta nu mai poti fi. In pofida prognozelor luminoase facute de un mincinos notoriu numit Traian Basescu. Exodul asta al "bondarilor" mie imi mai spune un lucru. Imi spune ca guvernul marilor proiecte de partid si de stat, care constau in furturi colosale, va incepe sa aiba probleme cu "imprumuturili". 

Cu centurile alea de siguranta care s-au rupt intotdeauna. Pana si banii nerambursabili noi trebuie sa-i dam inapoi, din cauza felului corupt in care am incercat sa-i folosim. Deci inca o data tovarasi! Legati-va centurile de siguranta in ceea ce priveste capacitatea de-a mai primi imprumuturi. Si mai ales in privinta posibilitatii de a le mai primi la dobanzile de azi, destul de mari deja asa cum sunt.

Ce crezi ca va face in asemenea conditii USL-ul? Pe care l-ai votat ca s-al de-a jos pe Basescu si pentru ca sa-ti maresca pensiile si salriile. O sa te manince de viu, din moment ce haitele din care este alcatuit vor deveni tot mai flamande, stand langa o visterie a statului goala, de unde obisnuiau sa se hraneasca pana acum. Ti se va trage pielea roman adormit ce esti! In timp ce tu te rogi la Dumnezeu. Asteptand mana salvatoare de care vorbea si Valentin Ceasescu. De unde? Din cer! Dar, culmea, mai ales de la devastatorii pe care i-ai votat. De la cei care au muncit din greu la tocmai crearea acestei situatii in care ne aflam.

Ca sa poti vedea ce n-a facut Isarescu ti-am pus si un film. Alaturi de el iata "tot o gustarica", oferita gratuit, intr-o perioada de inflorire economica, de catre plagiatorul cu cea mai mare incredere la populatie, Victor Viorel Ponta."Nu vom putea creşte acum pensiile şi salariile. În 2013, nu avem prevăzute creşteri din nou, că nu prea avem de unde. Corect, numai ca in campanie minteai altceva. "Noi plătim 16% (cota unică - n.r.), germanii plătesc 45%. E greu să ai aceleaşi şosele, şcoli şi spitale. Aici e veşnicul paradox al gândirii româneşti: vrem să avem de toate, dar să plătim cele mai mici taxe la stat".  O gandire foarte bolnava a romanului si in opinia mea, despre care am vorbit nu odata. Dar, una pe care tovarasul Ponta o observa doar acum, dupa alegeri, dupa ce clanul pe care il conduce si-a atins telul. In rest, afirmatia este la fel de corecta ca si cea cu pensiile! Neputand sa fie lasata totusi fara o mica complectare. In Germania taxele platite nu se fura! Indiferent daca sunt de 16 sau de 45%.

21 de comentarii:

Gabriel Szabo spunea...

http://www.presseurop.eu/ro/content/article/3857161-am-sacrificat-grecia-pentru-salva-euro
Horea,vad ca baietii de la gazete incep sa inteleaga ceea ce tu spuneai de 3 ani aici pe blog.Poate ar fi bine sa le faci un sumar si sa le trimiti un mail, dar ar trebui sa-ti deschizi casierie si cei de la sectiunea economic sa vina catinel, catinel sa-si depuna salariile cu scuzele de rigoare in schimbul unui sul de hartie igienica.

Horea spunea...

Gabi! Eu m-as bucura daca catinel, catinel, oamenii care citesc acest blog si-ar deschide ochii. Pentru mine asta ar fi un salariu suficient.

Noroc ca blogurile mai exista. Aici omul isi mai poate asterne gandurile nestingherit, deocamdata. Fara ele oamenii ca mine sunt lasati muti intr-o tara ca Romania. Pentru ca ceea ce spun este in interesul si folosul tuturor.

Numai ca, cuvantul tuturor nu mai exista la noi in tara. A fost inlocuit de mult cu EU. Fapt pentru care romanul sa uita mai degraba la antene.

Posturile care feliaza societatea in bucatele foarte mici. Asta pentru ca ea sa poata fi inghitita cu mai multa usurinta de rechini.

Nastratin spunea...

Horea...amuzant ca inca te "revolta" situatia din Romania...desigur asta e pt ca traiesti in Romania acum. Noi cei care traim in partea "civilizata" a lumii, ne-am obisnuit cu jaful si hotia din Romania unde oricum nu mai exista speranta atunci cind hotul striga hotii si e bine-mersi in politica sau ca europarlamentar roman...Pe mine m-ar interesa mai degraba sa invat chestii economice de la tine si de aceea te citesc cu interes pt partea financiara...Cu Strugurel si Guran nu-I nimic nou, ca ei sunt echivalenti cu Eba-Ponta-Crin-Mazare si alte gunoaie care se scalda in banii platitorilor de taxe...Ma mira ca sekuritatea din Romania nu te-a "filat" ca potential "pericol" pt USL-Basescu, desi putini romani isi permit sa-si cumpere un calculator si sa se informeze pe internet nu din minciunile antenelor lui Felix...De altfel preocuparea politicianului communist bandit roman e azi grija pt stema pe drapelul tarii sau ca homosexualii trebuie interzisi prin Constitutia tarii. Restul toate merg perfect in Romania...Mi-a placut tare filmuletul pe care l-ai facut cred in Norvegia despre tiganii "romani" care si-au asezat bine-mersi corturile...Populatia "roma" dupa numele dat acestei etnii la propunerea evreului Petre Roman a carui politica a fost echivalarea romanilor cu tiganii Europei...I-a reusit atit de bine, incit daca un strain vrea sa te injure, te numeste "rom", adica tigan daca stie ca esti roman...Pe mine totusi m-ar interesa din postari sa aflu cum iti poti salva economiile de rechinii de azi, din banci mai ales unde lumea credula crede ca salveaza pt pensie...

Nastratin spunea...

Horea...Preiau despre revoltele din Turcia un comentariu al unei cititoare bine informate fata de coana Lelia...se pare ca era vorba de SASE SUTE de copaci de sycamore (Acer pseudoplatanus) de mare importantã culturalã si religioasã. Tema acestor arbori este recurentã în arta si cultura lor. Este "arborele vietii" pentru ei !!!!! Mai este numit si the World Tree, Arborele Lumii !!! deci protestele au pornit de aici dar in esenta sunt contra islamizarii radicale a Turciei contra deschiderii initiate de Ataturk...Ei nu reactioneazã pentru prima datã împotriva tendintelor dictatoriale ale lui Erdoğan ! Vor laicitate, nu mai doresc promovarea diferentelor religioase si a rasismului încã de la primele semne de fascism ale lui Erdoğan ! Doresc un guvern laic, care sã nu fie sluga Americii si sã-i atragã într-un rãzboi împotriva Siriei ! Modernitate ? Pãi ei sunt orientati spre Europa de vest si sunt de 1000 de ori mai moderni decât Românica !!!Ati scris careva anul trecut despre protestele din Turcia legate de condamnarea avortului de cãtre guvern ? 'N I C A' ! Si madam Alina Matis spunea cã nu intrã, de regulã, în preocupãrile turcilor, protestele... Presiunea si umilirea practicatã împotriva femeilor care vor sã avorteze este r e s p i n g ã t o a r e ! Numai un guvern fascist vrea sã dispunã de corpul 'supusilor' sãi !!!

Nastratin spunea...

Horea...interviul asta despre initiativa de urmarire pe internet de catre SUA, e f interesant..

http://www.gandul.info/international/scandalul-prism-el-e-edward-snowden-sursa-care-a-dezvaluit-programul-big-brother-desfasurat-de-statele-unite-in-intreaga-lume-10946266

Securistii din Romania nu-s departe de etapa asta, pt ca deja asculta convorbiri telefonice pe care le folosesc functie de cine e la putere, preferential...altfel, ar fi de asteptat ca majoritatea politicienilor romani (infractori de fapt) sa fie dupa gratii

Vali spunea...

Da Horea...pana la urma nimic nou sub soare. M-am uitat si eu vineri la disperatul asta de Guran special ca sa vad ce macane in legatura cu leul. E distractiv nevoie mare...

In memoriam....

http://www.youtube.com/watch?v=ZXfOZpp63tw

Horea spunea...

Nastratin, si primul razboi mondial se spune ca ao pornit din cauza impuscarii lui Franz Ferdinand. Fiecare miscare ampla are o scanteie asadar. In cazul Turciei au fost copacii. Si eu si Leleia stim acest lucru, precum stim si ce face si ce politica duce guvernul actual. Ceea ce am vrut sa scot in evidenta este momentul izbucnirii protestelor. Punand chiar de aceea graficul bursei din Istanbul pe blog. Si traba cu bondurile s-a intamplat tot in aceasta perioada. Intentia mea a fost asadar legarea unor fapte aparent fara nici o tangenta pentru muulti.

Situataia din Romnaia ma revolta si m-ar revolta oriunde as fi. Pentru ca Roamnia este tara mea. Chiar daca nu prea simt ca am multe tangente cu populatia care o locuieste. Una care prin primitivismul ei spurca numele taraii. Si este adevarat ceea ce spui. Acest lucru iti sare mult mai bine in ochi de la fata locului.

Nastratin spunea...

Horea...iata un scenariu de cadere apocaliptica a dolarului...

http://www.youtube.com/watch?v=2N8gJSMoOJc

Nastratin spunea...

Horea...iata un filmulet horror:

http://www.youtube.com/watch?v=2N8gJSMoOJc

ioan spunea...

Pentru ca Pontacii si Isarestii au platit aproape de 4% dobanda pentru bonadri. In timp ce tarile dezvoltate plateau pentru aceleasi bonduri dobanda in jur de zero.

...zero la bondurile UE, adica intre 2,5-6%. La 10 ani. Titlurile in lei la 7-10 ani sunt pe la 5,5%.
Spreadul nu e mare, insa exista.
In realitate investitorii au fost atrasi atat de stabilitatea politica, venita dupa turbulentele din 2012 care au prabusit cursul juma' de an, in 2 reprize, cat si de randament.

Horea spunea...

ioane dragu lu mosu. Eu nu m-am referit nici la bondurile spaniole nici la cel grecesti. Vorbeam de bondurile tarilor considerate sigure.

Si nu de pretul lor de acum, ci de pretul pe care il aveau imediat dupa alegerile din Roamnia. Pentru ca despre asta este vorba in articol. Degeaba ai randament de 200% in Grecia, din moment ce riscul de a-ti pierde banii este de 500%

Dupa parerea ta s-a schimbat ceva privind stabilitatea politica dela noi? Acum cand pana si presedintele canta in cor cu alesii?

Mai stabili ca astazi nu vom fi niciodata. Din moment ce pana si Ponta se pregateste de-o partida de lins cur in Germania. Linsul unui cur scuipat nu de mult de catre viorel, al lui Angela Mekel.

Ti se pare cumva Spania o tara dezvoltata in momentul de fata, sau Grecia, de exemplu?

Horea spunea...

Nastratin, este exact scenariul conform caruia gogu cumpara aur. A fost incarcat in 2010 dupa cate vezi. Eu vad pe calendar ca suntem in 2013. Cu aurul si argintul la preturi pe care le stim. Si cu dolarul tot acolo.

Nu inteleg relevanta pe care ai incercat s-o dai acestui scenariu expirat de mult.

Gabriel Szabo spunea...

Cu Lelia Munteanu nu va chinuiti prea mult deoarece o cunosc din 1990 (prin articolele pe care le-a scris).La prima intrare a Regelui in tara,cu pasaport elvetian a fost expulzat de catre statul roman cam in ...2 ore!In conditiile in care cu pasaportul elvetian put-ei intra fara nici o problema in Romania primind o viza de intrare(stampila turistica) la ghiseul Politiei de frontiera.Regele a primit-o ca orice cetatean elvetian dar in ochi criptocomunistilor era "persoana non grata".
Am povestit pentru cei mai tineri acest lucru si, revenind la doamna Munteanu,aliniindu-se PSD-ului a scris un articol de "fortarea granitei de stat"-te doare mintea-pe care la intitulat:Fire-ai al dracului Maiestate".Nu si-a cerut scuze nici in ziua de astazi ,doar "Imi pare rau ca am scris articolul respectiv".Acum e senior editor.

Horea spunea...

Gabi, eu despre acest articol stiu scris de Sergiu Andon.http://www.gandul.info/politica/ce-spune-astazi-omul-care-acum-20-de-ani-scria-editorialul-cu-titlul-fir-ai-al-naibii-majestate-8902035.

Eu nu o cunosc pe Lelia de loc. Si am urmarit-o doar in ultimii doi ani, pentru ca mi s-a parut cu scaun la cap. Daca o sa-mi areti articolul despre care vorbesti semnat Munteanu, va trebui s-o declar cameleon si fara caracter.

Anonim spunea...

dom-le pe ce canal si la ce ora e acest guran sa ma distrez si eu !?!

Vali spunea...

anonim...

Daca vrei o portie buna de can-can economic, atunci e musai sa fii in fata tembelizorului la 19 trecute fix, de luni pana vineri !

Pe TVR1.

ps. sa ne trimiti si noua impresii...

Gabriel Szabo spunea...

Da ai dreptate Horea am confundat eu.In contextul unor reportaje de acum 1 an in Adevarul cand erau vre-o 3 ziaristicare-si exprimau pareri de rau asupra unor articole din presa anilor 90.Lelia Munteanu scria atunci de Piata Universitatii.Imi cer scuze pentru greseala,incerc sa gasesc articolul Leliei.

Gabriel Szabo spunea...

http://alexaionescu.wordpress.com/2012/01/15/13-15-iunie-1990-13-15-ianuarie-2012-mineriada-lui-iliescu-si-revolutia-usl/
Aici e articolul.Student fiind in Bucuresti in anul 1990(am terminat in 1991)am fost printre primii care au mobilizat studentimea in 28 ianuarie 1990 dupa anuntul CFSN-ului de transformare in partid,FSN(daca cineva mai are ziarul Libertatea din 29 ianuarie pe prima pagina am o poza in fruntea studentilor din Regie).Au urmat a doua mineriada si in 28 februarie culminand cu 14 iunie a treia si ultima.Nu pot sa-i iert lui Ion Iliescu si ajutorelor sale din media(lelia Munteanu printre ei) cursul pe care-l-au imprimat Revolutiei romane.Dovada ca dupa un moment de sinceritate,15-22 decembrie a venit un ocean de minciuni ceea ce a generat mocirla in care traim astazi.Chiar daca am gresit in postarile de mai sus mi-am adus aminte ca Lelia Munteanu a contribuit la ceea ce suntem astazi.Chiar daca poate avea si pozitii corecte nu pot sa am incredere in cineva care a manipulat opinia publica asa cum a facut la timpul respectiv.
Am mai facut o greseala in postarile de deasupra spunand ca nu regreta.Ba da regreta amarnic
aici:
http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/secretele-mineriadelor-confesiunile-unei-drogate-regretele-leliei-m
Dar nu pot sa uit si nu pot sa iert oamenii care aveau la momentul necesar decizia de a transforma tara aceasta intr-o tara respectabila si au ales(cu lñarga sustinere a maselor) sa o transforme in ceea ce avem astazi.
Mai aveti in cele 2 articole si pe alti "corifei" ai presei pe care personal nu dau 2 bani.Imi cer scuze inca odata pentru greseala de mai sus inclusiv fata de Lelia Munteanu dar ramane cum am stabilit.

Horea spunea...

Gabi,iti inteleg frustrarile. Dar o parere iti voi spune totusi.

Fara cea mai mica intentia de-a lectii vad ca si tu ti-ai cerut scuze pentru eroarea facuta. Tonul pe care il folosesti mie mi se pare sincer, ca si tonul Leliei.

Sa te declari prost, asa cum a facut Lelia, intr-o tara in care toti se cred destepti mi se pare o dovada de modestie. Mai ales atunci cand toti se straduiesc sa te prosteasca cat pot.

De atunci nu cred ca a mai scris un alt articol care sa dea impresia ca e spalata la cap. Ceea ce imi dovedeste cel putin mie ca s-a trezit.

Vorbesc din nou despre cum vad eu lucrurile. Neincercand sa-mi impun parerea nimanui.

Un trezit intr-o tara adormita este intotdeauna un plus. Eu i-as inbratisa pe toti, indiferent de atitudinea lor anterioara, in cazul in care faptele mi-ar demostra ca s-au trezit cu adevarat.

Pentru ca treziti de alta natura exista destui. Cei care se trezesc pe oricare parte a corpului atata timp cat isi pot atinge scopurile personale.

Apropo de mineriada. Este doar inca o dovada a primitivismului romanesc.

Gabriel Szabo spunea...

Horia ,nu doresc sa polemizez dar in conditiile in care in ani 1990 un ziarist era mult mai informat decat un om de rand(aveam la dispozitie Romania Libera zilnic si 2-3 saptamanale) nu pot sa nu remarc pozitia de activista a doamnei cu pricina.Problema nu e ca avem rahati care put mai putin sau mai mult,problema e ca avem rahati.Un om care intoarce spatele adevarului o data il va intoarce si altadata.
Tu le numesti frustari eu numesc radicalism politic.
Nu le cer condamnarea la moarte ci doar retragerea din locurile unde s-au aciuiat.Niste ticalosi si ticaloase.Iar in privinta reevaluarilor cel mai bun exemplu e: Căpitane, Nu fi trist! Garda merge înainte. Prin partidul comunist!
Pentru conformitate:http://www.curentul.net/2009/11/22/duminica-electorala-cu-pastorel-teodoreanu/
Pot sa fac greseli din prostie sau graba,din frenezie sau neimplicare,dar ti le recunosti in momentul in care realizezi ca ai gresit ,anuntand pe toata lumea ca ai gresit,nu dupa ani de zile la o cafeluta,din pozitia unuia realizat care atrage atentia ca nu e zeu doar un semizeu.Cam asa a procedat la 22 de ani de la evenimentele din iunie doamna Lelia Munteanu.

Horea spunea...

Si inca un lucru Gabi! Facand abstractie de la Lelia M. Eu, cel putin, sunt convins ca nu gandesc azi ca la 20 de ani.

Oamenii isi schimba asadar perceptiile pe parcursul vietii. Uni evolueaza, altii stagneaza. Catastrofa fiind ca uni chiar regreseaza.

De acord ca cei care isi intorc spatele adevarului o data pot sa-l mai intoarca inca o data, sau de mai multe ori. Probabilitatile ii favorizeaza.