Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 13 iunie 2013

De ce?

A cazut Nikkei si azi noapte vreo 5%. Si bondurile japoneze conform graficlului. De ce s-a apreciat yenul? Aproape 10% fata de minimul avut, exact atunci cand Kuroda si Abe au vrut sa-l deprecieze. 

Si sa aprecieze in acelasi timp bursa si pretul bondurilor. Poate asadar o banca centrala sa bata piata? Ai raspunsul in graficelele expuse. 1) Dolar-yen 2) Bondurile de 10 ani 3) Nikkei. Nu stiu daca te-ai gandit la faptul ca Abe a fost mai salbatic la monetizari decat Bernanke. Vanand inflatia si deprecierea yenului cu patru maini si cinci picioare. 

In timp ce Bernanke a facut ceea ce stim ca a facut si pana acum. Rezultat? Lui Bernanke pare sa-i fi reusit, cel putin in ultimele saptamani, lui Abe nu. Vrei sa stii de ce? Scrie-i o scrisoare lui Guran ca sa-ti explice. Unde se va duce oare bursa batucita de aici? Eu cred ca va merge in sus. Manata de Kuroda si Abe asa cum vei auzi la stiri?


Nu! manate de aceiasi piata care a apreciat yenul si a depreciat Nikkei si bondurile japoneze. Ultimele cumparate de Kuroda cu tot ce a putut tipari. Cum de nu-i i-au ajuns totusi banii? Pentru ca ei ajung doar atunci cand piata are incredere in efectul unei masuri. Cand nu are, ea bate bancile centrale pana in momentul in care doreste sa aiba un moment de reculegere. Unul ca cel ce va urma foarte probabil incepand cu ziua de maine. 

De unde a inceput sa cada Nikkei? Manat de una dintre cele mai puternice banci centrale ale lumii. De la saramana mea linie trasa anapoda de care gogu nu mai contenea sa-si bata joc acum cativa ani. Exista asadar risc in pietele in care bancile centrale fac cum vor ele? Invartindu-le in jurul degetelor asa cum ne explica Guran. Daca te uiti la banii evaporati in cateva saptamani, un fenomen pe care graficele "care nu tin" ti-l confirma, exista fara nici un dubiu. Si nici nu unul mic. Unul care te poate jupui in orice clipa. Dar hai sa traiasca Strugurel. Care a apreciat leul din nou doar cu o ragaiutura. Care i-a venit si lui asa spontan dupa un pahar de vin. Vin de casa Isareasca. I-am simtit pana si eu mirosul! Din moment ce spuneam ca leul se va stabiliza o perioada.

22 de comentarii:

Nastratin spunea...

Horea...de data asta sunt fericit....am cumparat yeni cind erau f slabi fata de dolarul SUA...acum sper sa se intareasca yenul cit de mult si ii voi vinde la primul semn de slabiciune....

Anonim spunea...

spre deosebire de Abe se pare ca lui Bernake i-a iesit pasenta ...
"More encouraging reports on the U.S. economy are sending U.S. stocks higher even as the Japanese market slides again"
sorinel

Horea spunea...

Aaaaaaaaaa sorinel, deci asta e cauza?
Na amu ma pot culca linyistyit. Ca ma tat ganjeam io ca shieva tra sa shie.

Ca o paranteza. Ma zgarie memoria aia care spre bucuria mea mai functioneaza. Parca tot tu imi citai o stire care ne povestea cat de bine a reusit Abe. Uitat-te mai atent. Poate e tot acelasi jurnalist.

Nastratin ma bucur ca ai cumparat si tu niste valuta, pentru ca imi aduc aminte ca la incepu erai destul de suparat pe speculatori. Uitat-te totusi la ce ai vandut ca sa cumperi yeni. Ca sa nu ai surprize pana la urma.

Anonim spunea...

horea , fara misto acum , nu putem ignora rezultatele "oficiale" care vin din economia americana si care ies de obicei "better than expected" ... sa fie mereu doar o intamplare ??? n-as prea crede !
S&P +1.03%
sorinel

Horea spunea...

Care? sorinel. Pentru ca eu ti-am aratat si de alea foarte rele, multe de tot, despre care nu se scrie nimic. Din moment ce e greu sa motivezi aprecierile bursiere facand referire la date proaste. In orice articol.

Anonim spunea...

aproape de inchidere la NYSE : S&P +1.66% , Abe cred ca e complexat cum de lui nu i-a iesit pasenta ca doar a aplicat aceeleasi metode ba chiar cu mai mult avant !?!?!

AristotelCostel spunea...

Aduce Moș Crăciun argintul lui gogu la 8$?

Anonim spunea...

@costel,
mai degraba il readuce la racoare pe fostul parnaias a.nastase in dosarul zambaccian ! doamne ajuta , ca sa-i tina companie lui jiji la table !!!

Horea spunea...

Costel, asta n-o cred nici macar eu. A cazut deja 65% de cand il cumpara gogu chiar prin anunturi pe aceasta pagina. Mai poate sa cada mai ales daca intram in cacat cu bursele, dar nu cred ca va cade pana la 8 dolari.

AristotelCostel spunea...

Pai, 3-4 $ a fost pana in 2003. Deja cred ca sunt generos cu 8.

20=>15=>8 ___ => gogu's nephew buys a new TV

@pupi'nbăs
După 9 ani de dictatură băsistă, oamenii normali își doresc ca șeful securist al statului să primească lecția umilinței. Și o va primi.

Anonim spunea...

@costel,
nimic nu se compara cu satisfactia de a-l vedea la racoare pe bombonel si pe altii ca el
sorinel

Nastratin spunea...

Horea...am auzit ca platformele romanesti de foraj Orizont si Atlas sunt acum in Mexic pe contract, iar la terminaarea contractului intra definitive in posesia mexicanilor...mi-a spus o fosta colega al carei frate e sef al uneia din platform pe contract...Ce zici de asta?

http://www.eximbank.ro/gsp-am-reusit-sa-pornim-un-proiect-important-si-datorita-garantiei-eximbank-art305.aspx

Nastratin spunea...

Horea...daca nu ma insel, Comanescu e fiu de fost securest. Desi nu ma indoiesc ca au fost bani murdari cu care si-a inceput criera de afacerist in Romania, totusi sunt placut uimit de imperiul GSP pe care l-a ridicat acesta la 42 de ani din firme furate statului roman dupa modelul Patriciu. Totusi laudabil e ca nu a vindut totul strainilor cum a facut Patriciu...poate gresesc?

http://www.zf.ro/zf-english/gabriel-comanescu-from-the-naval-institute-to-hundreds-of-million-euros-from-oil-5176458/

Horea spunea...

Nastratin, nu comentez zvornuri, sau mai bine zis lucruri pe care nu le cunosc. Privind ceea ce se intampla in Romania nu ma mira nimic.

Costel, asa cum nu cred eu ca argintul va ajunge la 8 dolari, nu cred nici ca Basescu va fi umilit. Noi am putea fi umiliti de o alta dictatura, cea antonista. Noroc ca omul nu poate face noua constitutie singur, asa cum si-ar dori el.

Raman mereu preplex cat de usor accepti murdariile oricui. Din moment ce nu-l cheama Basescu.

Fara nici un pic de ranchiuna sau ura, pe care nu o port nimanui pentru ideile pe care le are, as vrea sa intelg cum gandesti.

Cum ajungi la concluzia ca a-ti taia vinele cu o lama Gilette iti poate da o senzatie mai placuta decat daca le tai cu o lama Wilkinsson.

Nastratin spunea...

Horea...ai avut dreptate cu artificiile lui Abe....au rams "artificii" triste...

http://www.testosteronepit.com/home/2013/6/13/bank-of-japan-machinations-crash-into-reality.html

AristotelCostel spunea...

Am trecut peste posibilele rally-uri care l-ar putea intoarce aici pana si pe gogu. In juma' de an vad argintul stralucind pe fundul marii.

"Dictatura antonista" nu poate veni decat de la un salariat al serviciilor sau de la un manipulat al presei serviciilor... basiste.

Cretinul statului face referiri la posibila "paiata prezidentiala" in formatul viitoarei constitutii, cu actuala constitutie Romania e republica parlamentara.
Despre ce dictatura vorbesti?

Fara aparatul securist, deci fara propagandistii basisti, basescu, cu toate veleitatile lui de dictator sud american, e un mare căcat în drum.

Horea spunea...

Am inteles! Deci Basescu este singurul cacat in drum, restul sunt in opinia ta OK. Si constitutia lui Antonescu este una beton, al unui stat de drept democratic. Daca asa vezi tu democratia costele eu nu mai am de adaugat nimic.

Sa fure parlamentarii si sa jefuiasaca, daca asa vrea poporul. Interesant ca o constitutie ca cea in devenire la noi, nu mai vezi nicaieri in lume. Si ea este facuta in alte parti, de obicei, de juristi in drept constitutional. Ca sa nu mai vorbim de propunerile venite de la popor. Tu ce propuneri ai avut?

Pentru ca pe mine nu m-a intrebat nimeni. Daca ma intrebau spuneam si eu ca Lelia basista: "la ce e bună revizuirea unei constituţii, dacă nu schimbă cu nimic destinul poporului căruia i se aplică?"Si ma apucam s-o scriu de la inceput.

Horea spunea...

Nastratin, faptul ca am avut eu dreptate are mai putina importanta. Mult mai importanta fiind pozitia BCJ. Care se pare ca a pus o frana deocamdata nebuniei. Poate s-au asezat sa mai numre odata, asa ca sa-i iese calculul si unuia de la gradinita.

Si poate si-au adus aminte de Einstein. Pe care il citez din nou cu adaosuri romanesti. Trebuie sa fi vita ca sa crezi ca repetand aceleasi proceduri vei obtine alte rezultate.

Aprorpo Comanescu un om despre care nici macar nu am auzit. Daca a furat de la mine sau de la tine, sau de oriunde, este un hot. Indiferent daca isi tine furtul in tara, sau daca il duce pe luna.

Sau ai inventat si tu un termen nou? Hotul patriot? Chiar daca-i patriot isi baga mana in buzunarul tau, sau, si-a bagat-o deja. Pentru ca, hotii fura prin definitie de la cine apuca.

Anonim spunea...

@horea ,
cacatul pe care-l face nastase are gust de ciocolata pentru costel atata timp cat bursa de studiu intra in cont si delegatiile in strainatate ii sunt decontate din bugetul universitatii din iasi ...
sorinel

Nastratin spunea...

Horea...aici iar ai dreptate...Hotul (Comanescu si firma Upetrom GSP)care-si tine averea in tara si o inmulteste, tot hot ramine...Pe mine m-a uimit placut miile de locuri de munca pe care pare ca le-a creat in tara, ceea ce demonstreaza ca e un hot cu calitati manageriale. Multi din bastanii escroci numiti politic in fruntea firmelor de stat, sunt si hoti, dar n-au nici calitati manageriale care sa justifice salariile enorme pe care le fura statului, deci nu-I de mirare ca tara asta e falimentara...Comanescu face azi afaceri de sute de milioane annual, pornind de la firmele create de Ceausescu si cumparate pe nimic contra spaga cu bani negri...

Cristi spunea...

Dupa stabilizare, incotro o ia leul?

Anonim spunea...

@cristi,
in jos bineinteles ... ca sa aiba strugurel vanzare de vinuri la export