Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 26 iunie 2013

Din engleza in engleza

Bernanke pare a fi intr-o situatie destul de inconfortabila. Intr-una pe care eu am incercat sa o descriu intr-o postare precedenta, si pe care am numit-o "cu barba intre ciocan si nicovala". Iata ca pe langa stiri a aparut si un articol. Scris de acelasi lacheu al lui Bernanke care a scris despre "tapering". Nici Bernanke si nici lacheul sau nu s-au uitat la grafice fiind convinsi si in aceste momente ca dobanzile au saltat din cauza spuselor sefului FED. Care, asa cum spuneam, tot in postarea mentionata, vor fi traduse mai mult ca sigur din engleza in engleza. Iata ca si aceasta predictie s-a adeverit. Pentru ca Hilsenrath a iesit cu un nou articol. Unul in care traduce din engleza in engleza ceea ce a spus Bernanke:

(MarketWatch) - The financial markets may be overlooking several dovish signals from the Federal Reserve, according to a new report by Wall Street Journal reporter Jon Hilsenrath on Friday. The report notes that Fed Chief Ben Bernanke took several steps to avoid appearing hawkish. For instance, Bernanke told reporters at his press conference Wednesday that rate hikes, when they come, will be gradual. And Bernanke said the Fed could keep rates near zero even longer than previously planned, according to the report. 

Eu am pus deja pe pagina citate din Bernanke, constatand ca nu a spus chiar nimic. Asa cum nu spune de obicei. Dar iata ca pana si nimicul este supus unor interpretari de catre lachei. Mai ales atunci cand sefii sai nu inteleg felul in care se misca piata. Ca sa nu mai vorbim de cauzele miscarilor! Tocmai din aceste considerente a iesit Hilsenrath cu acest articol nou. Care va servi pana la urma la ce? La nimic, ca si afirmatiile lui Dudlley, si al altor membrii FED speriati ca de dracu. Care anunta asa cum se facea la radio Erevan: monetizarea este de fapt prea putina, nu prea multa. Povestea lui Nitu devine tot mai asemanatoare cu povestile FED. Tot din cauza unei reguli de aur. 

Poti sa prostesti mai multi oameni de cateva ori. Pe toti, in continuu, niciodata. Un lucru pe care il spune de fap pretul bondurilor si metalelor, "comoditatile" in general. Semnaland foarte clar ca apa din bazinul prostitilor este tot mai putina pe zi ce trece.

Cei vigilenti si-au dat seama ca FED nu este capabila sa produca inflatia pe care a dorit-o. Vorbind de banci, de cele care au beneficiat de banii FED, nici unui speculator nu i-a pasat vreodata de locuri de munca sau de economie. Ca si in Romania, regula de baza a fost: eu, eu, eu... Norocul este totusi ca egoistii sunt mai putini. De aici si cei doar 10% care au inflorit, restul au ramas uscati si suflati de vanturi. Ceea ce vedem este tocmai revolta bondarilor, al acelora care nu tiparesc bani, ci ii au deja. Bani pe care pot sa-si permita sa-i imprumute. Numai ca, nu la dobanzile pe care le doreste Bernanke. Pe langa asta multi si-au dat seama de cel mai important lucru. 

Faptul ca FED si Bernanke habar nu au de ceea ce fac. Si un lucru ca acesta nu este tocmai unul care sa-ti poata spori increderea. Dimpotriva! Va trebui sa vedem asadar procentajul gruparilor in care s-a impartit lumea economica. Cei care nu mai cred in banci centrale si cei care mai cred. Intre ei se da in aceste momente o batalie asa cum ii spuneam lui Cristi D. In jurul nivelului la care a ajuns Dow. Cine va fi castigatorul de moment al bataliei este greu de spus. Este mult mai usor de desemnat perdantul in perspectiva mai lunga. Populatiile din tarile care vor musca praful. Inclusiv SUA.

Legat de aceasta postare as vrea sa ne reimprospatam memoria cu cateva citate extrase din To taper or not to taper... De la cei cu casti pe ochi sunt sigur ca vei auzi chiar traduceri, din engleza in engleza, a ceea ce va spune Birdy Boy in aceasta seara. Uite ca era sa uit! O dilema cu barba. Grea de tot in opinia mea. Pentru ca, pana acum, Bernanke definea fara rezerve cacatul ca fiind ciocolata. Dorind ca toti gibonii sa poata sari din copac ca s-o inghita. Mai nou, lucrurile s-au schimbat putin, din moment ce mai exista oameni cu cap si pe la atotputernicul FED. Cei care se uita cu ochi holbati la bula lui B. Nuca pe care va trebui s-o sparga barbosul asta seara este asadar una cu coaja foarte tare. Dupa ce si-a bagat singur si nesilit de nimeni barba intre ciocan si nicovala.

De nimerit nu le nimeresc, poate, dar nici prea departe nu sunt. Destul de aprope de cercul din centru. Din moment ce par sa pot citi gandurile acestor oameni. De fapt nu pot! Pentru ca nu poate nimeni. Pot insa interpreta destul de bine psihologia care ii ghideaza. Asa cum cred ca pot interpreta la fel de bine si psihologia care il ghideaza pe politicianul roman. Numai ca pe Bernanke in Romania nu prea are cine sa-l urasca. Din moment ce majoritatea nu are habar ca el exista. Unul dintre cei care il stiu, citititor al acestui blog, mi-a multumit de aceea pentru analizele economice pe care le fac. Nu si pentru cele politice, pentru ca acolo intervin deja sentimentele de ura ale romanului fata de x sau y. De parca as face analizele politice din Romania cu alt cap. Asa cum  bine a observat si Vali.

Nu toavarasi! Este acelasi cap. Care incearca sa interpretze mai bine sau mai rau psihologia care ii ghideaza pe oameni. Indiferent de unde s-ar afla sau in ce domeniu ar fi implicati. Capul acesta buclucas este ajutat desigur si de o experienta medicala. Pentru ca hartiile si diplomele acumulate intr-un dosar devin irelevante in fata experientei. Care nu poate rezulta decat din studiu combinat cu practica. Nu neaparat facut la o scoala. Vreti un argument de niclintit pentru aceasta afirmatie? Pe care poate vreun roman va incerca sa-l clinteasca. Ati auzit de Hamilton Naki? Omul fara scoala care l-a ajutat pe Barnard. Si care pentru ca era de culoare nici nu a putut participa la poza de grup al acelora care au facut primul transplant cardiac. A fost reabilitat si decorat in cele din urma dupa abolirea apartheidului din Africa de Sud. Demonstrand ca facultatea mintala si munca asidua face mult mai mult decat 10 facutati justificate cu hartii. In wikpedia gasesti si niste date despre cel amintit. Vrei sa vezi o afirmatia prospata ca painea calda facuta de unul cu multe hartii, dar cu minte putina? Iat-o!
Pentru mine scolit pe cont proriu nu a fost o surpriza. Ba mai mult! Am anticipat un asemenea deznodamant pe acest blog cu luni in urma. Pornind ca intotdeauna de la aceiasi psihologie umana si ciclicitatea ei. Nu de la o puzderie de cifre irelevante in care s-au inecat asa numitii experti de la FED. Cifre care le astupa ochii in loc sa-i deschida. Pentru ca numai un om cu ochii inchisi poate sa fie surprins de un bolovan care vine spre el si il loveste in cap. Am vorbit atunci de sfarsitul cilclului de 30 de ani al bondurilor. "Inexistent" conform unor experti precum gogu si altii. Atentie! Acesti oameni s-au bagat la investitii fara sa inteleaga "o iota" din ceea ce fac. Surprinsi astazi cu siguranta de consecinte. Ca si Kocherlakota, cel cu ochelarii facuti din cifre. Argintul este azi la 18,83, aurul la 1239. Continuand sa semnaleze deflatia pe care eu am vazut-o venind cu ani in urma. O deflatie care a afectat serios si buzunarele pline de metale. Arzand in cazul celora care au cumparat argint, de exemplu, cca. 63% din banii investiti. Asta daca au cumparat aproape de maxime, asa cum au facut foarte multi. Asteptand ca argintul sa ajunga la 200 de dolari in saptamanile care urmau. Pentru ca asta scriau metalurgistii pe bloguri. Si asta spuneau stirile si "expertii".

Niciun comentariu: