Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 28 iunie 2013

Dureri scandinave

Despre care Bloomberg incepe sa vorbeasca acum, in timp ce eu am inceput sa vorbesc despre ele anul trecut, in acelasi timp in care vorbeam si de durerile romanesti. Despre cele pe care le vedeam venind dupa alegeri. Ele bat deja la usa, fi sigur! Dar, in aceasta postare ma voi ocupa totusi strict de Scandinavia. Situatia din Finlanda nu o cunosc, asa ca o voi lasa la oparte, fiind totusi convins ca trebuie sa fie cel putin asemanatoare cu cea din tarile vecine si prietene.

Ceea ce stiu insa este ca pretul imobiliarelor din Danemarca, tara la care se refera Bloomberg, din Suedia, si nu in ultimul rand din Norvegia, ultimele doua tari nefiind mentionate in articol, au ajuns in stratosfera. Foarte aproape de raiul Domnului. De unde iadul a parut intotdeauna ceva urat dar de neinchipuit. Chiar si anul trecut se dadea o batalie pentru casele din Norvegia, exact in perioada in care am fost eu acolo, impreuna cu tiganii din Ro. Eu am lucrat, ei au furat, bagand spaima in cei care obisnuiesc sa-si lase tocmai casele despre care vorbim deschise.

Totul se licita, pentru ca cererea era mult prea mare, facand ca nici un obiect sa nu fie vandut la pretul expus, ci mai degraba cu adaosuri de pana la 20%. Adaugate unor preturi care erau deja oricum in Nirvana. Scandinavii sunt indatorati pana in gat. Si prin acest articol nu le pot spune decat un singur lucru. Kalaset aer slut mina vaenner (petrecerea s-a terminat dragi prietni). Si nu din cauzele enuntate de Bloomberg, care l-au facut pe Bernanke danez. Ci din cauza faptului ca peste tot in lume dobanzile au inceput sa creasca. Bloomberg pare sa creada ca Ben a devenit printul de Terra-nanke domnitorul absolut al planetei. Facand legatura, ca toti ceilalti dobitoci, intre saltul dobanzilor de pe intraga planeta si barbos.

Mai bine zis intre miscarea bondurilor si ceea ce The Bird nu a spus niciodata . Ba mai mult! Au iesit oameni fara barba chiar zilele trecute. Imediat dupa evenimentul considerat buclucas de toti nebunii. Cei din urma au spus nu o data ca monetizarile vor fi intetite la nevoie, numai ca, intr-o lume tot mai romanizata incepi sa vorbesti cu peretii pretutindeni. Mai ales atunci cand mai exista oameni care s-au trezit speriati rau de tot. Daca se uitau la grafice nu se speriau. Pentru ca vedeau clar ce se pregatea sa faca dobanda. Deja din august anul trecut. Cand un ciclu enorm de 60 de ani, si-a terminat partea descendenta de 30 de ani.

Singurul care pare sa fi inteles totusi, macar o jumatate de adevar din tot circul bondurilor, a fost tocmai Birdy Boy.

Care am vazut cu totii ca dat o sansa cauzala de 50% neincrederii, pe langa cele 50%, pe care le-a donat cu inima larga cresterii economice. Fara sa intind rahatul vreau sa mai repet o data ceea ce am spus acum un an. Scandinavia va da cu capul in pereti incepand cu 2013. Pentru ca multi oameni de acolo si-au cumparat pana si pijamalele pe imprumut.

Deci mina goda skandinaver! Titta noga pa era fastigheter. Foer det som kommer inebaer reat mycket smaerta foer era privata ekonomier. Och det har absolut inget att goer med Ben Bernanke. Daerimot allt att goera mer er huvudloesa instaelning till prisen ni har betalt foer era bostaeder. Sa va traduc si voua ceea ce le-am spus fratilor. Dragi scandinavi priviti cu bagare de seama la imobiliarele pe care le-ati admirat, pentru ca ceea ce urmeaza va fi o durere care va va afecta buzunarul si economiile private. Si nu are de-a face absolut nimic cu Ben Bernanke, ci mai degraba cu cu faptul ca v-ati pierdut capul in fata preturilor pe care le-ati acceptat si platit pentru casele in care locuiti. Ca intotdeauna m-am uitat la indicele bursier din Oslo. Pe care il vezi in graficul expus.


Ca o paranteza! Pentru ca tot vorbeam de Norvegia.

Nå kan du se hva skattepengene går til (Acum poti vedea unde ti se duc banii pe care i-ai platitit in taxe)

Samtidig med at du får skatteoppgjør og kanskje skattepenger, lanserer Finansdepartementet en ny portal som forteller om hva skatten blir brukt til. Prin intermediul unui portal care poate fi accesat de oricine.

Ønske fra Stortinget. Den nye portalen var et ønske fra Finanskomiteen i fjor vår.

Stiti cumva cui i-a venit o idee asa tampita anul trecut? Parlamentarilor tovarasi! "Stortinget". Al acelora din comitetul de finante. Stiti de ce tovarasi? Pentru ca, comitetul de finante al parlamentului, precum si intregul parlament norvegian, lucreaza pentru cetatean, tovarasi. Nefiind format din hoti, votati de un popor tinut in intuneric. Intr-o tara cu democratie reala, nimeni nu are nimic de ascuns fata de cei care i-au votat. Ba mai mult tovarasi! 

Alesii vor ca votacii sa vada exact ceea ce se intampla cu banii pe care i-au varsat in visteria statului. Asta ca sa poata protesta, daca vreun Zgonensen ar vrea sa cumpere masini de mai multe milioane, pentru ca cele vechi "sunt mai scumpe de intretinut". Sau, daca s-ar gandi sa plateasca vacante si hoteluri pentru cei care au fost alesi ca sa asigure bunastare celora care i-au ales. Nu bunastarea lor proprie. Vezi unde este diferenta dintre o tara democratica si una condusa de mai bine de 20 de ani de banditi. Care iti fac pana si constitutia ascunsi pe sub masa.

Ps. Ai auzit ca Bernanke a plecat in Slovenia? Ca sa demonstreze ca Slovenia nu e Grecia. Si ca sa le spuna personal bondurilor de 10 ani sa nu mai cada. Asta ca nu cumva dobanda lor sa sara peste 7%. Pentru ca atunci va incepe o noua era de "crestere" economica in Europa. 

Ai vazut ce bine stateam cu sentimentul economic in graficul din postarea de ieri. Dobanda slovena sta mai prost, pentru ca tot dobanda este, chiar daca Slovenia nu este Grecia. Si dupa cate vezi face din nou cu ochiul nivelului magic care separa bunastarea de catastrofa. Poate pleaca si Draghi in Slovenia, pentru ca data trecuta el a fost acela care a "aranjat" lucrurile. 

Impreuna cu Benbirdy dobanzile vor avea in fata lor doi titani, si vor cadea pe burta cand vor auzi ca amandoi sunt pusi pe fapte mari. Fapte identice cu cele care le-au facut sa urce de fapt spre nivelele la care se afla. Eu cred ca o sa scoata chiar un chicot de bucurie, atunci cand cei doi le vor explica ca taper inseamna de fapt monetizari si mai mari la nevoie. Nevoia fiind exact momentul in care va plesni totul. Cu monetizari cu tot.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Horea, in ultimul timp ne resfeti cu postari mai dese.
I-ti multumim mult !
Emil.

Horea spunea...

Va multumesc si eu tuturor ca le cititi.

Nastratin spunea...

Horea...acum citeva zile cind a cazut bursa la spusele lui Bernanke de teracota ca nu va mai printa dolari, pierdusem mult la fondurile de pensie...acum insa vad ca bursa si-a revenit si fondul meu de pensie a recuperate....Ce ma sfatuiesti: sa cumpar bonduri si sa le scot din fondul de pensie care are la baza dividente si alte prostii bancare? bondurile desi au dobinda mica, cel putin nu voi mai pierde decit din faptul ca nu acopera nici macar rata inflatiei...

Anonim spunea...

@nastratine , eu te sfatuiesc sa vinzi yenii ca se pare ca au inceput sa o ia din nou la vale si sa cumperi USD !
@horea, pana la urma daca judeci , deocamdada cel putin , dupa aparente nu prea se vede criza ... am fost de curand intr-o vacanta in germania si era veselie mare pe acolo , cozi la inchiriat masini in aeroport , pe autostrada blocaje la greu si cand te uitai majoritatea mergeau singuri cu masina , in rest relaxare , mall-uri pline , unde e criza ???
sorinel

Nastratin spunea...

vad ca fondurile au luat-o la loc in sus....se pare ca am recuperate pierderile, desi nu stiu cit va tine urcarea asta...yenii I-am vindut deja...de fapt nu erau ai mei ci ai nevesti-mi

Horea spunea...

Nastratin, eu vreau sa ajut, dar nu m-am bagat niciodata in sfaturi. Analizele sunt asadar singurul ajutor pe care il pot oferii.

Exista dupa cate sti oameni cu alte perceptii decat ale mele. Trebuie cititi si ei. Compari informatiile si decizi ce sa faci. Pentru ca nimeni altul nu ar trebui sa aiba voie sa decida pentru tine.

Analize reusite nu garanteaza nimanui sccesul in viitor.

Analizele mele le cunosti, s-au referit si la bonduri. Despre fondurile de pensii am vorbit mai putin. Revenirea pe care a avut-o fondul tau de pensii, impreuna cu bursa, mie imi spune un singur lucru.

Acel fond de pensii trebuie sa fie incarcat cu actiuni. Daca crezi ca actiunile se vor aprecia trebuie sa stii singur ce sa faci. Ca si in cazul in care crezi ca se vor deprecia.

Eu cred si azi ceea ce am mai spus nu o data: In viitor vom vedea oameni fara pensii, pentru ca multe fonduri de pensii vor musca praful. Nici din ce fac eu nu am facut vreun secret. Dar pana la urma fiecare va face asa cum simte.