Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 19 iunie 2013

To taper or not to taper, that is the question.

Pentru gibonii care si-au pus casti si pe ochi, ca sa auda mai bine ce va spune Bernanke azi la ora 21 trecute fix. Eu in loc sa-mi pun casti mi-am deschis ochii. Pentru ca nu sunt omul interesat de vorbe, ci doar de fapte, indiferent de persoana vizata. De la cei cu casti pe ochi sunt sigur ca vei auzi chiar traduceri, din engleza in engleza, a ceea ce va spune Birdy Boy in aceasta seara. Eu iti garantez deja acum, la ora 10 ora Romaniei, ca nu va spune nimic. Asa cum nu a spus de un timp bun incoace. Va vorbi verzi si uscate ca de obicei. Mandatul FED, economia care ii buna dar e rea, etc. Ultima data cand Bernanke a spus ceva de bagat in seama, in ceea ce ma priveste, a fost ziua in care a anuntat Qe infinit.

A spus si a si facut pana la urma exact ceea ce spunea ca va face, inundand, sau mai bine zis incercand sa inunde, fara a reusi, piata cu bani electronici, facuti toti din aer murdar. Singurul lucru care conteaza, un fapt implinit, real, actual si azi. Faptul ca o fi avut un cosmar, care l-a plasat in mijlocul unei furtuni economice, create de tocmai cea mai mare bula financiara, la al carei inginerie a contribuit si el din plin, are mai putina importanta, din moment ce drum inapoi nu mai exista. 

Daca vrei sa-ti pui si tu casti pe ochi n-ai decat. Ca sa auzi  si mai bine argumentele cele mai cretine, prin intermediul carora stirarii vor incerca sa-ti explice miscarile bursiere care vor urma.  Eu iti spun si fara casti ca inundatia va continua. Pana in momentul in care balonul va plesni. Asta pentru ca barbosul se joaca cu focul exact sub bula pe care a umflat-o la refuz. De unde par a sti eu ce va face Bernanke? Nu stiu, dar presupun. Si pana in momentul de fata presupunerile mele s-au adeverit destul de bine. Pana si in politica romaneasca, afundata aparent intr-o ceata cu vizibilitate de aproape zero. Este adevarat ca unele presupuneri pe care le-am avut au fost premature. Timpul a dus insa aproape intotdeauna mingea spre poarta pe care am pictat-o. Pentru ca unele evenimente au nevoie de timp, pentru a putea decurge in ritmul lor proriu, necesar. Am supt oare afirmatiile facute in aceasta postare din deget? Asa cum fac formatorii de opinii din Ro, la antenele care spala creierul romanilor. 

Nu! Pentru ca eu am pentru fiecare afirmatie facuta un argument documentat. Argumentul la afirmatiile de mai sus il vei gasi in graficul bondurilor pe care l-am expus in postarea precedenta. Un grafic care ne arata ce?  Faptul ca dobanda bondurilor a inceput sa cada de la nivelul sagetii verzi trase anapoda. Ce inseamna asta pentru pretul bondurilor propriuzise? Insemneaza aprecierea lor. 

De unde? "Intamplator" de la o sageata pagubasa, pusa totusi aproape exact la nivelul de la care piata a decis sa intoarca preturile. Ca atare, spre deosebire de cei cu castile pe urechi si pe ochi, eu vad urmatoarele fapte. Pentru ca de vorbe m-am saturat. Fiind inundat de ele in tara mea de bastina, unde ma lovesc zilnic de fapte care le contrazic. Iata faptele. Graficele care reprezinta pretul dobanzilor si a bondurilor imi spun ca Qernanke va QE-a, pentru ca de aceea se numeste Qernanke. Si pentru ca, eu nu prea vad cale de iesire din infundatura in care s-a bagat. Un lucru pe care i-l spuneam lui Cristi Dogaru cu luni in urma. Acum vine insa partea cea mai grea. Cum vor reactiona bursele? La exact aceleasi fapte foarte bine cunoscute=qe, care vor fi impachetate cu aceleasi vorbe verzi si uscate, dar de o nuanta diferita. Eu cred ca vor reactiona astfel: 

Bondurile vor salta, dobanzile vor cadea, bursele vor creste momentan. Dupa maximum doua zile de la "marele eveniment", noneveniment, totul se va intoarce din nou in directie opusa. Facandu-i pe stirari sa-si contrazica ideile de mai multe ori in decursul a catorva ore, exact asa cum fac de obicei. Asa cred eu ca vor evolua lucrurile. Vom vedea in curand si ce crede realitatea, al carei crez conteaza cel mai mult. Exista totusi si un lucru pe care il stiu! Faptul ca algoritmarii vor mai scoate niste bani din buzunarele dobitocilor care sar in piata la auzul unei stiri. Asta doar din cauza faptului ca un dobitoc nu va putea concura nicodata cu un computer superperformant. Ba mai mult! Robotii sunt tot mai la moda in toate domeniile, din moment ce economia infloritoare a lui Bernanke a favorizat mai degraba investiile in tehnologie decat in forta de munca umana, ultima fiind pana la urma mult mai scumpa. Iata inca un fenomen invers fata ceea ce ni se spune legat de piata muncii. Dar gibonul gibon ramane oriunde si-ar duce traiul. Isi da seama ca nu stie sa zboare doar dupa ce a cazut din copac.

Ps. Ai auzit ca Basescu a vorbit de Ponta ca despre un "frate mai mic" in ultimul sau interviu? Ce interesant! Eu ii vedeam chiar gemeni, daca iti mai amintesti. De la aproape 3000 de km distanta. Din Norvegia! Cameleoni de cel mai nobil soi. Singurul care este capabil sa-si schimbe in afara de culoare si infatisarea. Din camelion in porc. Si prin asta si graiul. Sa nu-ti faci totusi vreo iluzie gresita, crezand ca Antonescu, Felix, sau altii ca ei ar fi facut altceva din aceiasi pozitie pe care o au cei doi, presedintele si premierul. Ar fi grohait toti deodata asa cum se face pe la noi. Problema este ca nu sunt in aceiasi pozitie. Si de aceea dau impresia ca guita pentru toti oamenii primitivi din Romania. 

Ai vazut ca in PSD au votat toti cu Basescu acum cateva zile? Stii de ce? Ar trebui sa stii pentru ca aceisi Psd-isti au explixat foarte clar fenomenul: Fiecare a votat asa cum a dorit el. Clanul! (nota subs) Eu am votat precum am mai spus o singura data. Atunci cand am optat pentru unicameral cu 300 de indivizi. Azi ar trebui sa ma bucur. Dar iata ca nu pot face acest lucru. Din moment ce vad grohaitoarele angajate in disputa. Folosindu-ma de legea traseismului romanesc sar de parte lui Tariceanu. Fost basist, ca si mine, actualmente "parlamentist". Tot ca si mine.

"Să ştiţi că Parlamentul nu se numără cu suta, de ce 300 şi nu 200, de ce 200 şi nu 100, poate mai bine parlament cu 0 membri?

Asta da! Ma simt chiar frate cu Tariceanu in aceste momente. Parlament cu zero membrii mi se pare o idee geniala. De cate furturi si matrapazlacuri televizate am fi scutiti? Si cat de somer ar ajunge Gadea, Ciutacu&Comp? Fara puzderia de cururi din care s-au obisnuit sa linga cacat. Pentru primatele care cred ca disputa privind numarul parlamentarilor este pentru ei am de spus doar atat. Tovarase primat! Disputa este ca intotdeauna pentru interesele personale si de clan ale camelionilor, mai de soi sau mai corciti. Si tine strict de prezidentialele din anul viitor, precum si de impartirea teriotoriului mafiot. Lasa-te putin mai lejer acolo sus printre crengi, si poate vei cadea si tu din copac ca sa te trezesti. Intr-o Romanie care poate nici nu va mai fi stat national unitar. Nu ca ar conta. Din moment ce cocina cocina ramane oricum ai imparti-o. Pentru ca factorul principal care o caracterizeaza este porcul, urmat de gibonul care il aplauda imbatat de putoare. Fara porci dintr-o cocina poti face chiar boudoir. Sau orice altceva!

Pss. Uite ca era sa uit! O dilema cu barba. Grea de tot in opinia mea. Pentru ca, pana acum, Bernanke definea fara rezerve cacatul ca fiind ciocolata. Dorind ca toti gibonii sa poata sari din copac ca s-o inghita. Mai nou, lucrurile s-au schimbat putin, din moment ce mai exista oameni cu cap si pe la atotputernicul FED. Cei care se uita cu ochi holbati la bula lui B. Nuca pe care va trebui s-o sparga barbosul asta seara este asadar una cu coaja foarte tare. Pentru ca va trebui sa prezinte cacatul in asa fel incat sa para cacat-ciocolata. Asta pentru ca gibonul sa poata sarii, dar sa si stea in copac in acelasi timp. B si-ar dori asadar un gibon care sa se invarta ca o elice in jurul crengii pe care s-a postat. Cam greu, mi se pare mie. Tie cum ti se pare? Din moment ce un gibon care sare, precum si unul care ramane in copac, ii vor da batai de inima similare barbosului. Pentru ca Hilsenrath nu a scris articolul cu tapering fara sa aiba o unda verde de la "tata". Acelasi tata care incepe sa observe ca e inconjurat de giboni ingrijorator de activi. Dar, noi stim ca iarna nu-i ca vara. Si ca nici investitorul american nu este unul japonez. Cea  ce nu stim sunt senzatiile pe care le traieste Ben. Dupa ce si-a bagat singur si nesilit de nimeni barba intre ciocan si nicovala. Eu incerc totusi sa imi inchipui.

8 comentarii:

Vali spunea...

Horea, fundamental si funciar, ca sa zic asa, proportia de giboni in Romania a ramas cam aceeasi ca in momentul in care jigodia de Iliescu a fost aleasa presedinte cu 85% din voturi in 90.Mai dam jos un 10-15% furaciuni, si cred ca suntem aproape de cifra corecta.
Cineva ar putea spune ca domle", in 23 de ani s-au mai primenit putin generatiile. Desigur! Asa e. Dar doar biologic.Caci mentalitatea de gibon a fost perpetuata cu sarg. In familie, la scoala, in socitate in general.

Multi din cei care au avut bafta sa cada din copac si sa se trezesca au plecat incepand cu evenimentele ca cele din filmele de mai jos...
Exodul intelectual si economic continua lasand natia asta fara vlaga si fara nerv, leganandu-se pe craci la soare si nebagand de seama ca Atilla,Viorel sau Traienel si-au mai procurat vreo cateva drujbe noi.
Dracu sa-i pieptene...

http://adevarul.ro/cultura/istorie/iunie-90-armata-1_51b99ee7c7b855ff5689ad58/index.html

http://www.youtube.com/watch?v=_pI7G-Aqq5c


Horea spunea...

Stiu Vali, este exact cum spui. Si ma simt si eu ca un cacat pentru ca nu vad nici o rezolvare. Nici pentru cei care vor veni peste doua generatii.

Asta din cauza ca romanismul se infesteaza asa cum ai subliniat si tu.

Omul la care infestarea nu prinde pleaca. Pentru ca ceea ce vede aici devine insuportabil. Si daca cei ce ar putea contribui la faurirea unui mediu suportabil pleaca. Mai ramane ce sau cine?

Cei care l-au facut sa plece. Aceiasi care se simt foarte bine in mediul lor. Plin de excremente cu chip uman.

AristotelCostel spunea...

"Pentru ca eu am pentru fiecare afirmatie facuta un argument documentat. "

In domeniul politruc, documentarea e din gandul.

Pe domeniul asta ai probleme de logica elementara. Mai intai spui ca "toti ie la fel", dar cand ai avut posibilitatea sa sanctionezi politruc prost al statului, prin vot, vorbeai de lovituri de stat, voiculescu si hitler.

Chiar si numai pentru atat, 90% din ceea ce apreciam la tine s-a risipit instantaneu.

Dragos spunea...

Salut Horea,

UIte aici ca incepe sa crape balonul pe la colturi - desi Rick Santelli nu e chiar un talking head totusi CNBC risca mult: http://www.zerohedge.com/news/2013-06-19/rick-santelli-rages-what-bernanke-so-afraid

si mai e si scrisoarea lui Seth Klarman:
http://www.zerohedge.com/news/2013-05-03/seth-klarman-if-economy-so-fragile-government-cant-allow-failure-then-we-are-indeed-

Sti cum se zice in avion dupa ce cad mastile de oxigen: "brace, brace and prepare for impact"
Ce ma uimeste e ca toata lumea sta linistita in continuare si baietii fac razmerite pe la Istanbul si Brasilia doar doar o mai uita lumea d eproblemele cu adevarat reale.

Horea spunea...

Costele, asa stand lucrurile ar trebui sa reduci si tu cititul paginii si a comentariilor cu 90%.

In opinia mea ai si gura mare dar si memorie foarte scurta, din moment ce eu nu am vorbit niciodata de o lovitura de stat. Atac la institutiile statului poate, dar asta este cu totul altceva.

In rest ai dreptate. Ma documentez de pretutindeni, dar prezint opinii din "gandul". Al meu personal. Si sunt convins ca esti printre putinii care nu au observat acest lucru. Poate pentru ca esti preocupat de un singur subiect,politrucul prost al statului. Din aceiasi cauza vei observa probabil tot mai putine lucruri cu trecerea timpului.

Iti spuneam ca esti ca mama. Pentru ca si ea stie intotdeauna mai bine ce gandesc eu. Sau altii, in general. Ea este perfecta, nu greseste niciodata, si imi da lectii chiar si in meseria mea. Pe care pot sa afirm ca o stiu si o fac cu profesionalism. Mama nu este medic, dar asta nu mai conteaza in Ro de loc. Daca nu i-ar place de Basescu, "saracul", as putea spune ca sunteti rude.

Ai dreptate cand spui ca toti nu sunt la fel. Pentru ca porci avem albi, negri, alb cu negru amestecat etc. Precum si rase diferite. Bazna, mangalita, you name it.

Privind logica elementara am intr-adevar o problema, cu logica. A ta! Dar, dupa cate ai observat, poate, probabil nu, concentrat fiind 25 de ore din 24 pe Basescu, eu am respecat-o asa cum este. Fara a incerca sa ma transform intr-un juriu de o singura persoana ca sa-ti dau note de aprecieri.

Horea spunea...

Dragos uita-te la indicele brazilian bovespa, si ai legatura imediata cu ceea ce se intampla acolo.

Rick este printre putinii care mai spune lucrurilor pe nume. Eu de cand sunt in Ro nu l-am mai vazut, pentru ca nu am CNBC, si sincer nici nu ma intereseaza debitarile asa numitilor experti de la acel canal.

Si cum spui. La un moment dat mastile de oxigen vor cadea. In capul gibonilor calatori care o sa le traga probabil pe cur. Cand? Atunci cand increderea in ceea ce se face dispare. In Japonia a mers foarte repede pentru ca aia nu sunt asa gainari ca cei din SUA.

Anonim spunea...

@costele tata , dar matale de unde te documentezi cand vomiti pe aici ??? lasa-ma sa ghicesc ... a3 , vezi n-a fost greu ! poate mai citesti din cand in cand si gazeta de iasi dar ce mai ... ciutacu & comp. sunt tatucii tai doctrinari ! voiculescu e tata mare iar penalul a.nastase dumnezeu !
sorinel
PS: horea , am auzit ca quernake se pregateste de retragere ... in glorie , la fel ca predecesorul sau , bosorogul ala greenspan care a creat toata mizeria cu derivatele si care acum da lectii pe la tv... sa vedem cine o sa ia rahatul in gura pana la urma !

Horea spunea...

Popoarele sorinel. Pentru ca cea care il va urma, jenet yellen este un bernanke fara barba. Oricum, doi guvernatori s-au delimitat de ceea ce a mintit Bernanke. Un inceput dupa parerea mea.

In ceea ce-l priveste pe costel trebuie sa fi exact ca el sa gandesti exact ca el, uitandu-te la programe recomandate de el, si citind articole din ziarele pe care le vede el bune de citit. Si atunci juriul pe care l-a facut singur te va aprecia 100%.