Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 2 iulie 2013

De ce cad metalele pe acoperisul primei case?

Daca vrei sau auzi explicatii care mai de care, citeste pe net. Vei gasi in abundenta pareri sub toate formele. Ale fundamentalistilor, cu un semn de intrebare cat o prima casa deasupra capului, precum si ale acelora care vad conspiratie pana si in somn.

Explicatiile abunda la infinit. Vreau totusi sa-ti atrag atentia asupra unui fapt destul de interesant! Atunci cand aurul expus in graficul lunar pe care il vezi, a fugit de la 240 de dolari la 1920, in zece ani, totul era in regula. Nimeni nu vorbea despre o boaba de conspiratie.

Iata insa, ca, acum, cand aur tot nu exista, asa cum nu exista nici la pretul de 1920$, teoria conspiratiei este in toi. Lansata cu precadere de catre fundamentalistii la care nu le ies calculele sub nici o forma. Reactie tipica a unuor oameni care nu inteleg ceea ce se intampla in piata de capital. Din moment ce ei au legat oscilatiile metalelor, ba de caderea dolarului, ba de monetizarile FED, ba de productia mica sau mare, si, nu in ultimul rand de faptul ca bancile centrale au inceput sa cumpere aur cu caruta la nivele de 1800$, etc. 

Dupa cate poti vedea nici una din logicile folosite n-au gasit raspunsul corect legat de cauza deprecierii metalelor. Pentru ca daca l-ar fi gasit, nu ar sta toti ca niste semene de intrebare in aceste momente, anuntand in fiecare sapatama sfarsitul "catastrofei". Exact asa cum anuntau in 2011 mersul metalelor spre stele. Eu am fost intotdeauna mai modest si mi-a placut simplitatea. Tocmai de acea am dat o explicatie la fel de simpla aprecierii ca si deprecierii oricarui instrument. De as as face o exceptie in cazul metalelor? Din moment ce si miscarile lor se explica la fel de simplu ca orice miscare din piata de capital, prin existenta cererii si a ofertei.

Din anul 2001, exact asa cum se vede pe grafic, oamenii au inceput sa cumpere aur. Si au continuat sa cumpere pana in 2011, aproape neincetat, micsorand cu timpul bazinul celor interesati de achizitii. La un moment dat, la un pret considerat exagerat, acest bazin a ramas pur si simplu gol, asa cum ramane intotdeauna, fiind inlocuit imediat de un alt bazin, cel al vanzatorilor. Care au decis sa-si incaseze profitul obtinut din aceasta fuga incredibila pe care a prestat-o metalul galben, impreuna cu argintul. Iti garantez ca oamenii din acest bazin al vanzatorilor sunt complect surzi la argumentele conspirationistilor precum si la cele ale fundamentalistilor. Continuand astfel sa iese din piata la fiecare revenire a metalelor. 

De ce? Ca sa fie siguri ca mai raman cu un castig. In timp ce conspirationistii si fundamentalistii care au cumparat mai scump, si care vedeau si mai vad aurul si azi la 16000 de dolari uncia, continua sa-si piarda camasile de pe ei. La un moment dat, bazinul vanzatorilor va incepe sa se subtieze, intr-o maniera identica celei care a subtiat bazinul cumparatorilor, moment in care metalele vor da imediat de un fund. De ce? Pentru ca toti cei care au vrut sa vanda au vandut, lasand de data asta noul bazin gol. Care, va fi atunci inlocuit de alt bazin, si mai nou, plin de cumparatori. Intrebarea cheie este pana unde vor putea sa cada metalele? Sigur nu stie nimeni. Analiza tehnica ne da totusi niste repere. 

Eu le-am afisat pe graficul expus, pentru aur, din moment ce argintul face parte din analizele pe care le fac pentru abonati. Dupa cate poti vedea, pe acelasi grafic, linia anapoda de trend foarte solida, din cauza duratei foarte lungi pe care o are, a fost rupta. Devenind astfel din suport rezistenta. La fel de solida ca o consecinta. Nivelele ei vor deveni ca atare nivele bune de vanzare, pana in momentul in care aurul, va reusi eventual sa reintre si ramana pentru o perioada in canalul pe care l-a perforat. Chiar daca va reintra in canal, eu nu-l vad stand mult timp acolo. 

Ci, il vad mai degraba iesind din nou. Si mergand spre cele doua tinte pe care le vezi marcate cu o elipsa si un patrulater. La nivelul patrulaterului cred eu ca bazinul vanzatorilor va incepe sa se subtieze considerabil. Un bazin care ar putea sa ramana pana la urma chiar fara gogi. Pentru ca nu se stie niciodata de ce vei fi obligat sa iti vinzi metalele. Asa cum nu au stiut nici cei care le vand astazi fortati de imprejurari, poate cu profit, totusi, spre deosebire de cei care le-au cumparat aproape de maxime. Fii sigur ca in bazinul de vanzatori exista si asemenea oameni. Si nu cred ca sunt putini la numar. Oameni obligati sa vanda metale pentru a obtine hartie igienica. 

De la metale putem sari direct pe acoperisul "primei case", un proiect pornit de Boc si continuat de Ponta, pentru banci. Tradus in politicianeza, "pentru tine". Chiar azi am citit ca va fi extins la infinit, ca o varianta de Qe romanesc al caselor. Intr-o tara cu cele mai multe credite neperformante din Europa. Date de banci care sunt in momentul de fata sub apa. Incercand sa faca de acolo creditari submarine, pestisorilor fara creier care mai inoata inca buimaciti. Cum se va sfarsi acest proiect? Asa cum se sfarsesc toate proiectele guvernamentale facute cu curul.

Mai ales atunci cand sunt concepute pentru sprijinul celora care s-au dovedit a fi incompetenti, in cazul de fata bancile, in detrimentul celora care si-au vazut de treaba. Pentru ca nu ma incumet sa fac incompetent un cuplu tanar si fara experienta fraierit de politic si de bancheri. Culmea nesimtirii de care a putut da dovada un politician am vazut-o atunci cand Boc le-a multumit bancilor pentru participarea la acest proiect maret. Care nu a facut altceva decat sa le prelungeasca lor viata. Precum si viata imobiliaristilor clientelari. Dar hai sa mai traim inca o zi bine la granita pe care o avem cu "Elvetia!"

PS. Mi-am adus aminte de ceea ce imi spunea un cititor. Ca scriu cu subintelesuri care nu sunt tocmai usoare de interpretat pentru toti. In acest caz vreau sa fiu deosebit de clar. Fara Boc si fara Ponta, pretul caselor si al apartamentelor ar fi cazut mult mai rapid spre nivele la care va ajunge oricum, dar cu mai putine victime colaterale, noii fraieriti. Si nu! Prima casa nu este un ajutor pentru tine, ci doar pentru banci. Pentru tine cel mai bine ar fi fost daca preturile ar fi cazut cat mai repede spre nivele la care sa poti cumpara o casa fara sa ramai dator bancilor 100 de ani. Un pret raportat la un salariu romanesc. Nu la unul elvetian obtinut de cei votati si clientelele lor. Tocmai o asemenea depreciere vor sa opreasca banditii pe care i-ai votat, tot cu banii tai. Un lucru pe care pana la urma nu vor reusi sa-l faca. Ceea ce vor reusi, si au reusit deja, este intarzierea si franarea procesului de depreciere, cu noi victime fraierite asa cum am mai spus.

Ca o paralela! Daca exista cumva si din greseala vreun "Becalagiu" care citeste blogul, as vrea sa-i spun si lui ceva. Daca nu ar exista becali, in Romania nu ar exista nici saracia in care se scalda foarte multi. Cei care se pot bucura de cate o faramitura primita din imensul acaparat de un gige. Deci gigii sunt o pacoste pentru orice tara. Si tocmai cauza saraciei multora. Paradoxal, exact al acelora care il ridica in slavi. Nu ma refer la presa manipulatoare, care stim ca face totul cu un scop bine determinat, si nici la politicianul "elvetian" gigiofil. O data, probabil niciodata, vei intelege poate un lucru foarte important. Nu vei mai fi sarc in momentul in care ai scapat de gigi si de gigiofili! Si atunci nu vei mai avea nevoie de mila nimanui, automat. Gigeii nu vor fi asadar niciodata rezolvatorii saraciei. Ci tocmai cauza ei. Un lucru pe care ar trebui sa-l bagi bine in cap.

12 comentarii:

AristotelCostel spunea...

8 $ pe silvări corespunde țintei de ~850 $ pă golzi. :D

Anonim spunea...

lui gogu cred ca i s-au inegrit chilotziiii .....

Florin Ispirescu spunea...

Referitor la PS:
Am citit 2 prostii azi pe capital:
1) Ca prima casa a venit fix in momentul in care preturile se stabilizasera, deci nu prima casa a dus la scaderi mai anemice ale preturilor. A naibii chestie ! Adica ii dai omului in cap cu bata si apoi ii spui ca oricum facea cucuiul.
2) Ca prima casa a ajutat si alte sectoare, de exemplu cel al materialor pentru finisare apartamente. De parca acele materiale nu s-ar fi vandut si daca locuintele ar fi fost mai ieftine.

Horea spunea...

Florin, o economie libera nu are nevoie de niciun ajutor, in nici un sector, si niciodata. Ea se regleaza singura. Acum este regulata, cu rezultatele pe care le vom vedea.

In rest, capital este tabloidul meu preferat. Tocmai din cauza faptului ca fabrica cele mai nastrusnice ineptii. Si cand te gandesti ca mai are si abonati care dau bani pe el.

Privind punctul 2. Tocmai de aceea nu s-au ieftinit materialele pentru finisaje in timp ce salariile au scazut. Si nici materialele pentru constructii. De aici si faptul ca pretul unei case noi, este deja la inaugurare sub pretul pietei. Avand astfel un proprietar in pierdere. Direct! Asa de la Boc si Ponta, cu Antonescu in coaste.

AristotelCostel spunea...

Eu nu l-as invinovati pe Boc pentru Prima Casa. Mai degraba m-as uita la capacitatea BNR si ARB de a negocia diverse prostii direct cu macacul sau cu "specialisti" gen Ionut Popescu si Andreea Paul Vass.

Dar Ponta detine orgoliul necesar si e si inteligent pana la fudulie incat sa asculte direct recomandarile lui Isarescu. Omul merge pe varianta "mai bine pentru tara", neavand capacitatea sa priceapa ca nu-i in stare sa discearna acel... bine.

Prima Casa "igienizeaza" piata imobiliara de cererea potentiala, cumparatorii achizitionand acum, in loc de case, doar niste cloace expirate, iar la primul val de criza, preturile se vor face pur si simplu praf.

Horea spunea...

Bnr nu-i stat in stat costele, mai ales nu intr-o tara ca Romania. Unde politicul a fost si este Dumnezeu. Oamenii nu se bat sa ajunga la BNR. Se bat sa ajunga in parlament, pentru ca acolo se amesteca cartile.

Stat in stat au fost asadar guvernele de pana acum. Boc si Ponta fiind oamenii care le-au reprezentat. Prima casa este asadar o opera a politicului pentru toti elvetienii.

Pentru ca pe ei ii reprezinta nu pe cei care i-au votat. Ma refer din nou la majoritate. Cu Boc sau cu Ponta personal nu am nimic. Am doar cu ceea ce au reprezentat si reprezinta.

AristotelCostel spunea...

BNR e high-class-u' Securitatii.
Pana acum doar politrucul Bogdan Olteanu a penetrat "elita"... securista.

De fapt, de asta nu esti de acord cu Florin Citu. Nu accepti faptul ca BNR actioneaza in piata valutara prin intermediul catorva banci, deci "BNR nu contează".
ARB inseamna Asociatia Rapandulelor Bancare, oligopol protejat de securisti, de tata securistilor, macacu', de Inalta Curte de Castrație si Secustiție și de către BNR.

Si cum si-ar putea dori cineva sa ajunga in BNR daca nu e pregatit... genetic?

Repet, ARB identifică problema, livrează "soluția" BNR-ului care o impune politrucilor.

Horea spunea...

Costel, cine se aseamana se aduna, dar eu nu cred ca BNR poate sa impuna ceva. Si daca se baga in piata asa cum spui, rezolva cacat, dupa cum se vede. Eu asta vad, tu poate vezi altceva, ca de obicei.

N-o fi BNR-ul securist mai ceva decat un FED, care rezolva tot cacat, tot dupa cum poate vedea oricine care nu-si tine ochii in ceafa.

Cu un lucru sunt insa de acord. Securistii sau cei cu caracter secursit, pentru mine sunt totuna, sunt infiltrati peste tot in "Elvetia". Unde e rost de ceva, par si ei. De ceea ne merge asa de bine.Ca societate ma refer. Pentru ca in "Elvetia" lor, traiul are gust de miere

AristotelCostel spunea...

Influenteaza piata indeajuns cat sa-si rezolve agenda. BNR n-a avut niciodata obiective... populare.

Horea spunea...

Adica cum? Si care ar fi agenda lor in opinia ta? Sunt absolut de acord ca nu au obiective populare, si nu vor avea asa ceva nciodata.

Mai degraba antipopulare. Fapt care il face pe Isarescu cel mai popular intr-o tara intoarsa pe dos.

Romanului il place cand i-o trage cineva. Ii place pur si simplu sa fie fecundat si batjocorit. Din moment ce face din cei mai mari fecundatori cei mai mari eroi.

Andrei spunea...

Pe aceeasi tema: http://www.wall-street.ro/articol/Piete-de-capital/151060/jim-rogers-aur-investitor-predictie.html

Horea spunea...

Andrei, ce spune Jim in articolul la care faci referire, ii spuneam eu lui gogu in 2011. Numai ca, eu vedeam atunci, ca si acum, o soarta ceva mai tragica pentru metale, comparata cu cea din articol. Prognoza de 900 de dolari este totusi mai apropiata de a mea decat cea de la 1200.

Eu nu am calculat nici macar procente. Ci m-am folosit de teoria parabolelor, aplicata la preturi. Care spune ca un pret in forma parabolica revine intotdeauna, cel putin, pana la punctul de plecare a parabolei. Si pana acolo mai avem de mers.