Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 1 iulie 2013

Fondurile de pensii

Au aparut ca ciupercile dupa ploaie de o vreme buna incoace. Asta dupa ce statul si-a dat seama ca el nu va mai putea satisface nevoile pensionarilor. Din moment ce ei sunt tot mai multi la numar, in timp ce cei care lucreaza sunt tot mai putini. Pentru ca pe asta se baza intregul sistem vechi. Cei din campul muncii ii plateau pe cei care au iesit la pensie. Din moment ce banii donati statului de catre ultimii, au fost cheltuiti deja sau mancati de inflatie. Si atunci, singurara modalitate de-a mai plati vreo pensie ramanea cea enuntata. Iei de la cel care lucreaza si dai la pensionar. Cand statul a observat ca banii nu-i ajung, el a inceput sa se dezica treptat de rolul pe care il avea atribuit din veci, cel de garantator al pensiilor. O miscare care a dus la nasterea fondurile de pensii, nu numai in Ro, ci pretutindeni in lume.

Aparent totul pare facut cu cap. Pentru ca omul isi depune o parte din salariu intr-un asemenea fond, care, mai pe urma, la batranete, ii plateste banii depusi pensionarului. Simplu ca buna ziua! Nu-i asa? Nu chiar! Din moment ce in lume exista si banci centrale. Care au inventat imprumutul fractional. Cel care multiplica bani inexistenti, acelasi care produce si inflatia din vremurile bune. Vremuri in care banii au velocitate. Aici incep sa apara problemele fondurilor de pensii. Pentru ca, daca banii pe care ii ia de la un viitor pensionar nu sunt multiplicati, intr-o forma sau alta, pensionarul ar putea muri de foame atunci cand va ajunge la varsta critica. 

De ce? Pentru ca daca a depus, sa zicem, 1000 de lei in fond, atunci cand laptele a costat 1 leu litrul, putand astfel sa obtina 1000 de litri de lapte din banii depusi. Mai tarziu, intr-o era in care laptele costa 10 lei litru, pensionarul nostru ar putea ajunge la catastrofa. Din moment ce inflatia i-a inghitit o buna parte din banii depusi. De unde porneste si nevoia de randament al banilor din fonduri.

Isarestii si Bernancii nu dorm tovarasi. Singurul lucru pe care stiu sa-l faca fiind inflatia. Inca o data! Asta doar in vremuri bune, in care increderea indivizilor pluteste la nivele maxime, vremuri in care exista velocitate monetara. Problema cea mare este ca bancile centrale nu fac economia niciunei tari, asa cum crede 95% din populatie. Pot totusi s-o distorsioneze, pentru moment, dar nimic mai mult. Asa cum au facut si incepand cu 2009. Dar, acesti cativa ani, devin doar o picatura intr-un ocean, raportati la o perioada lunga a istoriei. Sa vedem acum ce inseamna existenta bancilor centrale pentru fondurile de pensii despre care vorbim. Inseamna o presiune imensa. Pentru ca dobanzile tinute la zero nu dau altceva decat un randament, tot zero, banilor depusi intr-un cont bancar.

In timp ce tovarasii de bresla al bancilor centrale incearca sa-si multiplice banii primiti de la tata banca prin speculatii bursiere. Pentru ca altfel ar avea si ei un randament egal cu zero, din aceleasi considerente, mai ales intr-o perioada in care nu indraznesc si nici nu pot sa mai dea imprumuturi, din cauza nesigurantei proprii si a lipsei de cerere. Fondul de pensii este obligat sa se transforme in cazinou. Nu pentru ca doreste el neaparat sa faca acest lucru, ci pur si simplu pentru ca este fortat de imprejurari. Imprejurari care altfel ar putea sa-l puna intr-o situatie foarte neplacuta, una in care 1000 lei depusi de un pensionar, sa nu mai poata cumpara decat 100 de litri de lapte in loc de 1000, vezi exemplul de mai sus. Din cauza inflatiei create de bancile centrale, prin mecanismul fractional de imprumut.

Acel mecanism care multiplica bani inexistenti. Problema este asadar una saritoare in ochi pentru orice individ cu capul pe umeri. Care isi da seama imediat de riscul pe care si-l iau in spate aceste fonduri. Obligate de bancile centrale sa speculeze banii contribuabilului. In vremuri bune, atunci cand bursele urca, nimeni nu crasneste o vorba despre vreun risc, din moment ce pretul actiunilor creste. Odata cu acesta, creste si valoare banilor depusi. Asa cum am vazut in cazul lui Nastaratin. Revenirea bursei i-a dus valoarea contului inapoi acolo unde a fost. Pe hartie cel putin. Numai ca, bursele nu cresc intotdeauna, in timp ce fondurile de pensii sunt impinse spre speculatii aproape in permanenta. Din cauzele enuntate mai sus.

Cum ai putea sa-ti explici altfel o devalorizare a contului lui Nastratin, la o cadere a burselor cu doar cca, 5%? Pentru ochiul versat ceea ce a povestit prietenul nostru anunta furtuna. Demonstrand clar ca toate fondurile de pensii si-au investit banii in produse mai sigure sau mai putin sigure, tocmai pentru a putea culege randamentul necesar banilor depusi. In vremuri ca cele de azi, in care ai vazut cu prorii tai ochi ceea ce se poate intampla, problema se ingroasa. Pentru ca toate investitiile, actiuni, metale bonduri etc. pot sa cada mana in mana. Exact asa cum am aratat in postarea "O zi obisnuita..."

Ca o consecinta, banii pe care i-ai depus intr-un fond de pensii pentru a-ti asigura o batranete fara griji sunt mai nesiguri decat ti-ai putut inchipui vreodata. Din moment ce plonjonul instrumentelor in care fondul a decis sa-i investeasca, ar putea sa-ti desfinteze contul. Sub ochii bulbucati ca cepele ale celora care s-au bagat in investitii aparent fara risc. Garantate uneori de state falimentare. Acum putina psihologie! Ce crezi ca fac menagerii acestor fonduri atunci cand bursele urca. Mai ales atunci cand sunt convinsi ca urca din cauza monetizarilor FED care nu se vor sfarsi niciodata, sau doar atunci cand somajul va ajunge la o cifra anume.

Stau linistiti si respira aer curat. Uitandu-se in fiecare zi la cifra somajului. Pentru ca, Bernanke le-a spus clar in fata cand anume s-a gandit el se opreasca robinetul. Plin de aer curat in piept, din pozitia de mare menager al fondului, incepi sa auzi intr-o zi de dobanzi in urcare. Dobanzi la care nici nu te-ai uitat, convins fiind de faptul ca numai FED le poate pune, exact acolo unde doreste ea. Si, B te-a asigurat ca de dobanzi se va atinge decat doar atunci cand economia va creste cu 130% pe an. Tu stiind ca a crescut cu doar 1,8% in ultimul timp. Ce senzatie crezi ca va avea omul sigur, pana acum, si plin de aer curat in piept? Dupa ce a observat ca toate instrmentele in care a investit el banii fondului de pensii pot sa cada deodata. Cu toate ca nimeni nu a anuntat moartea lui Bernanke. Sunzatia unui sughit, poate!

Bursa a cazut, totul a cazut, dar apar "by the dipsii". Si pieptul omului nostru sa umple din nou de aer curat. Intr-o atmosfera lipsita total de sughituri. Vezi aici de fapt psihologia lui Sorinel, care functioneaza ca o psihologie umana absolut normala. Asa cum functioneaza, mai mult ca sigur si psihologia unui menager de fonduri. Mai trece putin timp si farsa cu caderi se repeta. Ceva mai intensiv decat prima data. Cum crezi ca se va simtii omul care menajeaza banii a milioanelor de indivizi? Il va lovi nesiguranta din nou, producandu-i de data asta tusa. Pentru ca el este pus acolo ca sa creieze plusvaloare. Care in loc sa apara, dispare, lasand loc unor pierderi.

Totul poate sa cada observa omul nostru, cu toate ca Bernanke si-a pus si peruca. Vreau sa-ti inchipui acum ce simte acelasi om dupa un plonjon de 25% a tot ceea ce misca, din moment ce a inceput sa sughita la doar 4-5% depreciere. Incearca sa-ti inchpui si ce simte pensionarul care vede ca din banii depusi i-au mai ramas doar 75%. Sarind ca ars la telefonul care il leaga direct de menagerul de fond. Toate aceste senzatii se transforma incet dar sigur intr-un cerc vicios, care pana la urma duc la panica finala. 

Faza in care majoritatea participantilor raman cu curul gol. Acolo apar din nou oamenii cu bani tangibili, si incep sa cumpere produse ale caror preturi a fost devastate in timpul ciclului deflationist. Produse sigure, aproape 100%. Din moment ce au reusit sa supravietuiasca tocmai unui uragan devastator. In acest moment incepe un nou ciclu de reinflatie, asemanator sau identic cu cele precedente avute pana acum. 

Dar, asta doar dupa ce murdariile au fost suflate toate de uragan. Sa nu-ti faci nici o iluzie! Fondurile de pensii sunt la fel de pline de murdarii ca toti ceilalti. De ce? Pentru ca, in aceste murdarii si-au putut gasi ele randamentul aprarent, dar atat de necesar banilor pe care ii invart. In randurile de mai sus ai citit despre inca un "bine" pe care ti-l fac bancile centrale. Prin simpla lor existenta. Traiasca Isarescu omul cu cea mai mare incredere in RO. Stapanul absolut al tutulor pietelor de capital, care a coborat chiar azi dobanda BNR la 5%. Intr-o miscare surpriza, spune capital. Surpriza pentru cine? Pentru mine in nici un caz. Pentru ca eu am spus de cel putin 100 de ori ca Isarescu merge dupa piata. Nu ma crezi? Uita-te ce s-a intamplat cu dobanzile din RO in ultima jumatate de an. Au scazut toate fara exceptie, la orice valuta. 

In momentul de fata dobanda mea de 5%, la dolar, s-a transformat in 2,9%. La fel a scazut dobanda la lei, la euro, you name it. Dobanda pe care ti-o da banca. 

Pentru ca cea perceputa are alta piata in Romania. Din moment ce omul rpimitiv plateste oricat pentru un credit. Ca o paranteza! Cand scad dobanzile? In deflatie tovarasi! De aceea nu ajuns nici benzina la 7 lei, cu toate taxele adaugate de USL. Asa cum ne speriau expertii. Eu am cumparat-o chiar si la 5,62. O diferenta destul de mare. Si, asta acum cand pretul titeilului se invarte in jur de 100 de dolari. Ma gandesc la cat va fi benzina cand pretul titeiului va ajunge la 70, la 60, sau chiar din nou la 40 de dolari? 8lei? 9lei? 20 de lei? Daca ii intrebi pe antenisti si pe cei care urla pe acolo 25 de ore din 24, unul in gura celuluilalt, poate. Daca ma intrebi pe mine eu il vad mult mai jos decat este astazi. 

Ca si pretul altor marfuri. Pentru ca rezultatul deflatiei este pana la urma deprecierea dobanzilor si  a preturilor in general. Indiferent de ce iti spun magarii de la antene. Inclusiv a imobiliarelor! Ale caror preturi vor creste, conform expertilor, scazand conform subsemnatului. Subsemnatule! esti nebun? Se vor intreba unii. Scadere si crestere de dobanzi, amandoua in deflatie? 

Da toavarasi! Adica nu tovarasi! Nu sunt nebun! Dobanzile cresc in deflatie atunci cand creste nesiguranta si frica de falimente. Scazand, atunci cand ne simtim inca siguri, ca in Romania, in momentul de fata. Pentru ca, aici, avem guvern, avem o pozitie, din care putem fi regulati zilnic, dar, despre care nu am mai auzit chiar nimic pana la accidentul tragic din Muntenegro. Atunci a iesit si ea  la televizor, imediat, ca sa vomeze tot ceea ce a mancat pana acum, cacat. Si, il mai avem pe cel mai bun bancher din lume, pe Isarescu. Care va face in pantaloni atunci cand panica ii va lovi si pe romani. Sa traim bine! Asa cum dorim si asa cum meritam de fapt.

Ps. Vrei sa te faci toba de economie? Cu lectii venite direct din gura "espertilor" de la capital. Citeste acest articol! Ca sa intelegi de ce nu se baga Isarescu in piata ca sa influenteze pretul fumului.

2 comentarii:

Nastratin spunea...

Horea...chiar ma gindeam zilele astea sa scot toti banii din fondurile de pensii si sa-i pun in actiuni de stat, desi au o dobinda mult mai mica ca inflatia....asta pina cind se calmeaza piata iar Bernanke isi va da demisia...Pt ca de pus banii sub saltea nu pot pt ca banca nu ma lasa sa-i retrag decit cu penalizare care merge pina la 30%!!!!
Cu metalele ai avut dreptatesi nu meritau cumparate cind piata e f sus...de fapt cel mai mult actioneaza acum speculatorii si vezi peste tot anunturi de "cumpar aur" pe la oficiile de amanet, mai ales in orasele romanesti unde bisnitarii te-ar jefui si de 1 gram de aur...In orice caz, articolele tale ne mai lumineaza prin labirintul mincinos al bancherilor si politicienilor, in sperabnta ca vom mai prinde ceva pensie, nu de la stat, ci de fapt tot din banii nostril munciti pierduti de bancile care-I joaca la cazinou...Cred ca pina la urma polita de asigurare sunt tot investitiile in immobile care sa fie inchiriate: chiria va fi pensia noastra. Restul e hotie pe fata si fara mila!

Horea spunea...

Nastratin, piata nu se va calma nici cand demisioneza Bernanke nici cand vine Cristos. Sau indiferent cine la FED. Pentru ca ce s-a construit a fost cosntruit foarte prost si din materiale falsificate. Deci trebuie sa se darame mai intai.

30% inseamna furt la drumul mare, din banii tai. Dar, ce sa te stepti de la banci carora legea le permite sa-ti ia bani din cont in fiecare luna, printr-un procedeu numit administrare de cont. Ne scufundam frate. Si cand am dat de fund, imobiliarele vor fi probabil o investitie buna.