Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 22 septembrie 2013

Dax und die Merkel

Au mers cat au putut mana in mana asa cum era de asteptat. Sentimentele nemtilor sunt inca pozitive, fapt pentru care Angie are sanse mari de castig in alegeri, asa cum am prevazut cu luni bune in urma. Probleme se vor putea ivi la formarea guvernului, din moment ce nici un partid nu va putea avea majoritate absoluta. Fiind astfel dependent de sprijinul celorlalte. In dezbaterea electorala din "Nemtia" nu s-a vorbit nimic de sanatate, justitie, infrastructura, etc. Din moment ce aceste lucruri au fost puse la punct cu mult timp in urma de catre politicienii care s-au perindat pe la putere. Ceea ce este mai putin pus la punct, si de aceea demn de dicutat, este rolul pe care Germania l-a jucat in ultimul timp in UE. Fiind dupa cum se stie finantatoarea "nevoiasilor". Mai bine zis, a bancilor care s-au jucat de-a cazinoul cu bondurile tarilor falimentare. Si prin aceasta cu bilanturile lor proprii.

In Germania caruta nu s-a putut lega totusi inaintea boului, niciodata, de unde si performantele indiscutabile pe care aceasta natie le-a avut intotdeauna. In cazul in care ar fi discutat procente, in loc de proiecte, Merkel si colegii ei ar fi fost linsati de catre un popor cu pretentii. De ce? Pentru ca, in Germnania, percum si in alte tari functionale, procentele electorale sunt o consecinta directa a programelor politice enuntate. Care, nu se pot limita niciodata la un jos sau la un sus cineva, sau ceva. Ci doar la fapte concrete! Existenta acestor programe, pentru Germania si locuitorii ei, nu poate fi contestata de nimeni, din moment ce pozitia economica pe care a dobandit-o tarisoara Angelei, precum si nivelul de trai al populatiei, sunt dovezi graitoare pentru oricine. Deci in timp ce ai nostrii discuta despre procentele lor electorale, nemtii discuta despre ceea ce pare important pentru tara si popor. Chiar daca reusitele politice nu sunt niciodata batute in cuie, nicaieri in lume. De aici si concluzia  mea privind indicele DAX. Eu cred ca bucuria lui va fi de durata scurta, chiar foarte scurta.

Carle e prloblema dicutiei despre prlocente? Ar spune cu siguranta tovarlasul Borlbely. Nici una! Atata timp cat nu arl fi singurla prleocuparle. Si atata timp cat prlocentele, mai bune sau mai rlele, arl fi rlezultatul unor prlograme politice bine inchegate, gandite strlict pentru tarla si poporl. La noi procentele au insa cu totul alta miza. Si anume, miza unui loc la masa pe care este pus cel mai baban ciolan. Pentru ca, cei cu procente multe, sau chiar mai putine, au deja un sistem sanitar al lor, o justitie al lor, un trai a lor, si o infrastructura tot a lor, facuta chiar prin aier daca e nevoie. Fiind astfel intr-o situatie identica cu cea din Germnania. Diferenta este doar una. In Germania accesul la bunatati este al tuturor, in timp ce in Ro, la bunatati au acces doar elvetienii. Mai ales cei cu procente multe. Care dobandesc mai pe urma si posturile cele mai importante. Posturi care deschid toate portile spre rai.

Stiai ca in cazul in care vrei sa dobandesti titlul de mostenitor, de la un parinte decedat, de exemplu, ai nevoie de doi martori? Care sa confirme ca parintele ti-a fost parinte. Asta dupa ce stai in fata notarului cu certificatul de nastere in mana. Cine poate face astfel de legi si autostrazi care se termina in camp? Cei care numara exclusiv procente, nimeni altcineva! Si, fi sigur, ca, pentru tovarasiile lor totul se rezolva printr-un telefon. Asta ca sa poata dormi linistiti in fotoliile parlamentului. Pana la urma ii chiar inteleg ca dorm. Din moment ce totul trebuie sa fie deosebit de plictisitor in casa poporului. Atata timp cat singurele subiecte dezbatutute sunt procentele de la alegeri si cum sa furi mai mult. Lucruri care au inceput oricum sa mearga deja de la sine. Saracii europeni. S-au trezit ca li se fura fondurile. Fara a sti deocamdata exact de catre cine. Le spun eu! De catre mafiotii interesati exclusiv de procente. Perfect nu este nicaieri, dar ca la noi la nimeni!

Pana cand vei vota mincinosi, hoti, si mafioti, vei trai intr-o tara mafiota. Trebuind astfel sa suporti si consecintele. Daca vrei ca lucrurile sa se schimbe, schimba-te tu mai intai. Schimba-ti mentalitatea! Cand nu ai din ce alege nu cumpara gunoaie, pentru ca votul este un drept nu o obligatie. Arata politicului ca ai pretentii si el va fi nevoit pana la urma sa te serveasca ca atare. Pentru ca votatii traiesc pe spinarea ta si nu invers.  Asa a fost de cand ii lumea.

Ps. Nu stiu daca ai auzit ca in Norvegia Jens taximetristul a pierdut alegerile? Confirmand astfel probabilitatea deznodamantului expus de mine intr-o postare in care am abordat acest subiect. Si asta cu toate ca nu a suflat o vorba despre procente. Norvegienii l-au suflat din scaun ca sa mai vada si altceva. Intr-o tara in care totul functioneaza si mai bine decat in Germania.

3 comentarii:

AristotelCostel spunea...

In Romania nici loviturile de stat nu functioneaza.

Iar norvegienii din Romania se simt bine cu acelasi securist in fruntea statului chiar si 10 ani.

Bineinteles, regulile pot fi schimbate peste noapte exact in masura in care servesc interesele securistilor si... norvegienilor din Romania.

Axxa spunea...

Horea, daca nemtii nu o pun la zid pe Angelica - si s-ar parea ca nu o pun, cel putin la aceste alegeri, cu atat mai putin ceilalti europeni sau noi am avea motive sa o facem.
Sub mandatul ei, Germania a avut o perioada cel putin buna, in care economia si-a revenit din recesiune si exporturile au crescut mult.
Mentinerea pe linia de plutire a zonei euro si a monedei este, in mare parte tot meritul Germaniei. Acestea sunt insa si motive de nemultumire pentru cei chemati azi la urne.
Referitor la DAX, a avut intradevar o evolutie buna in acest an(in cinstea alegerilor), dar cred ca este printre putinii indici din zona euro care reusesc sa depaseasca maximele din 2010, asta dupa ce in semestrul doi 2011 a avut, ca si ceilalti indici din zona, o cadere destul de puternica. In tot acest timp, DJI si ceilalti indici americani au tinut-o (si o mai tin inca) intr-un adevarat galop de sanatate, depasind record dupa record.
In aceste conditii, crezi ca tot DAX-ul va da tonul la scaderile asteptate de atata timp?

Horea spunea...

Axxa, ceea ce a facut Angela Merkel nu trebuie subestimat dar nici supraestimat. Un lucru este clar, sau ar trebui sa fie clar pentru toata lumea.

A incercat sa evite un colaps economic asa cum a stiut ea mai bine, sfatuita cu siguranta si de un car de keynesieni. Este corect ceea ce spui privind miscarea economica a Germaniei. Un lucru care nu ar trebui sa mire pe nimeni. Tinand cont atat de politicierni, de popor, dar mai ales mentalitatea pe care o au majoritatea nemtilor, politicienii inclusi.

Acolo se munceste si nimeni nu rancezeste pe la CNN-uri inventate, in programe infinite, bazate pe vorbarie goala si minciuni goganate. Germania ca stat nu are nici datoriile Japoniei sau pe cele ale SUA, din moment ce cresterea ei economica nu a fost bazata niciodata aproape exclusiv pe consum.

Si totusi! Intr-un corp bolnav ca cel european un organ sanatos va avea probleme de supravietuire, chiar daca organul se numeste inima.

Ea poate fi scoasa de acolo ca sa fie pusa intr-un corp sanatos, un lucru care se va intampla in cazul in care lucrurile se imput si mai bine, scenariu foarte probabil in aceste momente. Asta va trebui sa afeceteze si Dax, chiar daca indicele nu se va transforma in liderul caderilor.

Eu nu pretind a sti exact ce se va intampla cu lumea. Incerc sa interpretez doar ceea ce mi se pune sub nas, indiferent despre ce ar fi vorba. Din pacate, pana acum, prognozele mele s-au adeverit chiar prea bine. Cu scapari de rigoare, desigur, pe care fiecare om implicat in analize socio-economico-politice trebuie sa le faca.

Din moment ce scaparile fac o parte din imperfectiunea umana. Fiind un rezultat firesc al perceptiilor eronate pe care le are orice fiinta numita homo sapiens. Exceptie fiind doar unii romani, dupa cum putem vedea zilnic. Cei care stiu absolut totul si au intotdeauna dreptate. Restul, ar trebui sa stie un lucru dovedit: exceptia intareste regula.