Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 7 noiembrie 2013

Deflatia isi baga adanc coltii in Europa

Nu stiu daca iti mai amintesti de Jean Claude Trisorul, fostul sef al BCE? Daca iti amintesti de el, ar trebui sa-ti amintesti si de prognozele pe care le facea privind evolutia economiei europene, acum mai bine de un an. Pentru salariul de zeci de mi de euro pe care il lua lunar. 

Ca sa vezi cat castiga aceste paiate poti merge aici. In acelasi timp, eu care nu castig nimic, spuneam ca BCE isi ridica dobanzile ca sa le coboare. Din cauza faptului ca nu banca centrala decide valoarrea dobanzilor, ci piata. In deflatie creditele sunt tot mai putine, din cauza unei cereri scazute, fapt care duce automat la scaderea dobanzilor.

Asa se face ca, azi, marele Draghi a facut exact ceea ce i-a cerut piata, fiind nevoit sa scada dobanda de referinta la nivele istorice. Ca si al nostru Isarescu, de fapt. Nu stiu daca ai observat miscarea dobanzilor din SUA? Cele pe care FED promitea sa nu le atinga, chiar in cazul in care isi va diminua programul QE. Daca nu le-ai vazut uitat-te la graficul afisat. Si adu-ti aminte de ceea ce spuneam eu intr-o postare destul de recenta. Spuneam ca dobanzile din SUA o vor lua din nou spre nord. Mai spuneam un lucru! Faptul ca piata o va "lua in dinti" in ceea ce le priveste. Din moment ce interpreteaza dupa parerea mea gresit aprecierea lor.

Nu am spus ca dobanzile se vor aprecia in SUA, doar in postarea recenta despre care am vorbit. Ma-am chiar asteptat la ceea ce vezi in grafic de mai bine de un an. Un lucru pe care l-am destainuit pe blog nu odata. Acum cateva luni bune inca o data, dupa un comentariu facut de Vali. Mai repetam atunci inca ceva! Faptul ca dobanzile in in urcare nu reflecta sub nicio forma crestere economica si inflatie, asa cum par a crede foarte multi. Eronat in opinia mea. Din contra! Aprecierea lor reflecta o economie bolnava in care creditorul tine tot mai mult la banii pe care ii are. Cerand astfel dobanzi tot mai mari pentru imprumuturile pe care ar mai vrea sa le dea. Pe lanaga asta, creditorul cu capul pe umeri, incepe sa vada riscuri tot mai mari pentru banii pe care ii imprumuta, dobanzile in crestere trebuind sa fie si un rezultat al acestui fenomen.

Afirmatiile pe care le faceam atunci cand Trisorul era mare sef, au fost probabil uitate de multi. Mai ales de cei care au o memorie de cca. 24 de ore. Ceea ce spun acum este insa la fel de important, cred eu, tocmai de aceea. Din moment ce sunt la fel de convins ca si pana acum de faptul ca si FED va ajunge sa faca asa cum am spus eu. Nu azi sau maine, dar mai curand decat crezi. Obligat fiind de piata. Va veni de aceea o vreme cand oamenii isi vor da seama ca bancile centrale par a fi la volan, pana nu mai sunt. Moment in care se va declansa ceva ce nu as vrea sa vad sub nico forma. Niciodata! M-as bucura daca m-as putea astepta la ceva bun, ca sa va spun si voua lucururi pozitive. Mai ales despre tara mea. 

Logica nu ma lasa. Si pana acum am avut din pacate perceptii destul de corecte. Care pot fi controlate de oricine chiar pe acest blog. Nu pot sa imi inchipui asadar ca se va schimba ceva. Din moment ce actualul guvern a inceput sa se autoimpoziteze. Ceea ce nu da alte semnale, cel putin nu pentru mine, decat ca este panicat. De ce poate fi panicat un guvern plin de hoti? De un singur lucru: lipsa banilor. In stare de panica chiar si oamenii cu capul pe umeri fac de obicei prostii. Ce sa mai vorbim atunci de oamenii care isi au capul intre picioare. Pe langa faptul ca vad la carma tarii pe unii dintre cei mai cretini concetateni, trebuie sa constat cu tristete si situatia precara de pretutindeni. Care nu are cum sa influenteze tara noastra intr-un mod pozitiv. Solutii exista, totusi, ca intotdeauna. 

Asta neinsemnand ca am putea scapa de belea, indiferent de ce facem. Ne-am dus prea departe cu demolatul ca sa putem iesi din aceasta situatie nevatamati. Suferinta ar fi insa mult mai mica, in cazul in care ne-am apuca sa aplicam niste solutii viabile. La problemele care devin tot mai acute pe zi ce trece, cauzate in cea mai mare parte de catre tocmai aceeia pe care poporul i-a delegat sa le rezolve. Intr-un articol viitor voi expune solutiile pe care le vad eu. Asa de distractie, pentru ca nu-mi inchipui nicio clipa ca cineva dintre "cei care trebuie" si-ar pierde timpul citindu-le. Cititul nu ar rezolva oricum nimic. Din moment ce o solutie trebuie aplicata pentru ca sa-i poti vedea efectul. Azi am avut o bucurie! M-a copiat basista Rodica de la gandul. Cu siguranta fara sa-mi fi citit vre-un articol vreodata. Sa mai fie si asa! Din moment ce tot ce am scris mai sus am copiat de la Lelia. Link nu am, pentru ca nu exista. Incearca totusi sa-ti inchipui unul.

Ps. Iata din nou ceva cald ca rahatul proaspat: SAN FRANCISCO (MarketWatch) — Twitter Inc.’s stock soared 80% Thursday as the microblogging site began trading on the New York Stock Exchange in the second-biggest Internet initial public offering in history.  E de bine!

6 comentarii:

Vali spunea...

O tempora, o mores !
Sau unde e inflatia de altadata...

http://www.curierulnational.ro/Finante%20Banci/2013-11-07/Mugur+Isarescu%3A+Sa+nu+ne+minunam+daca+vedem+inflatie+de+0,8-1%25+in+februarie

Sau cat rahat poate manca un om dintr-o singura inghititura.
Pana la un punct eu il inteleg dar nu pricep de dracu il mai mesteca...

Horea spunea...

Pentru ca are spectatori, Vali!

Anonim spunea...

Wikipedia in 50 years: "Barak and Ben were two Americans who understood that the longer people are unemployed and the more there are of them, the more millionaires you get and the more millions each one of them make. The concept was originally called Quantitative Easing but later renamed BaBe"

Anonim spunea...

Ai prezis ieri, ca azi va creste piata? Sau ai prezis cresterile de saptamana asta? Sau poate astea sunt simple corectii? Sau prezici pe cinci luni inainte, fara a preciza data?
O economie bolnava este cauzata de banci care nu imprumuta. Si orice boala are o rezolvare.
Imi cer scuze daca am jicnit, dar sunt intrebari plauzibile.
TF

Horea spunea...

Tf Nu prea inteleg ce vrei sa spui? Nu vad nicaieri ca as fi prezis ceva ieri. Cand prezic miscari ale pietei, indici valute, dau de obicei nivele de pret. Ele sunt expuse de obicei pe graficul afisat, asa cum vezi ca sunt si in cazul dobanzii de 10 ani.

O economie bolnava este cauzata "printre altele" de banci care nu imprumuta. Nu marefere la imprumutul pentru consum. Pentru ca consumul nu poate produce crestere economica reala decat cifre la PIB.

Vali spunea...

TF, eu din cate imi amintesc, si cred ca-mi amintesc bine, Horea a facut niste previziuni pentru DJI, pe al carui grafic a pus 2 dreptunghiuri. Dreptunghiuri care repezentau 2 tinte de pret sau 2 scenarii.
Primul sau scenariu sta inca in picioare, desi inchiderea de vineri deschide pe jumatate poarta pentru scenariul 2.
Nivelul prim expus de Horea a rezistat cu brio vreo...6 saptamani.
Nu sunt avocatul nimanui dar e bine sa ne mentinem cat de cat obiectivi.
Si daca tot spuneam ca scenariul 2 incepe sa prinda contur, mi-am permis si eu sa atasez 3 grafice care mi se par interesante prin ceea ce transmit.
Daca luni-marti bursa confirma trecerea pe un palier superior cred ca urmatoarele tinte sunt cele expuse de mine si de....patrulaterul albastru al lui Horea.
Piata am putea spune ca a mers ceas pana acum. Si tinde sa respecte o oarecate simetrie, atat a pretului cat si a timpului.

Am vazut ca pe net exista si pareri ca in 2009 s-a terminat un ciclu secular si acum suntem intr-ul val elliott 1 al unei piete bull pe termen lung. Eu unul raman deocamdata la parerea ca asta e doar o corectie la caderea din 2008.Asa cum rezulta si din graficele atasate. Daca e asa sau nu vom afla in maxin 2- 3 luni....

Oricum suntem la nivele de la care bursele pot cadea in orice moment.
Si inca o chestiune. As fi foarte atent la urmatoare sedinte FED. Cand e probabil ca proiectiile facute de multi in legatura cu prelungirea QE pana in primavara sa fie date peste cap.

http://www.fileshare.ro/e29980086

http://www.fileshare.ro/e29980099

http://www.fileshare.ro/e29980106