Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 3 noiembrie 2013

Turistul televiziunilor transformat in glob trotter

Daca Boc nu a facut nicio excursie in timpul mandatatului sau, fiind doar o simpla piesa de sah al presedintelui jucator, Ponta a schimbat macazul radical. Campion al hotiei intelectuale nepedepsite "care este", precum si pionier al genului din Carpati, cel mai popular plagiator al romanilor n-a putut sta in loc. Excursiile de la televiziuni, de unde a incercat sa guverneze tara, n-au fost suficiente, fapt pentru care a hotarat sa devina un glob trotter. A avut de unde invata acest sport, din moment ce si lui Nicu cel papucar ii placea miscarea la nebunie.

De la inceputul madataului sau Parsivel a cutreirat asadar televiziunile si pamantul in lung si in lat, dandu-si astfel seama ca are nevoie si de niste avioane mai performante. Din moment ce, acelea despre care spunea tovarasia sa ca le foloseste Basescu cu neobrazare, nu mai sunt la nivelulul unui plagiator de talie mondiala, si nici la nivelul minstrilor penali din guvern. Rachete nu a cumparat inca, dar, le va comanda poate dupa ce Fenchii vor preda poporului 4000 de km de autostrada. Piste de asfalt de cea mai buna calitatea, din care se vor fura cel putin jumatate din materialele necesare constructiei. Dar pe care rachetele vor putea ateriza totusi cu multa usurinta. 

Viorel a calatorit mult in lumea asta mare, omitand "intamplator" o tarisoara . Care ar trebui sa sara in ochii oricarui premier iubitor de tara, de pensionari, si de popor. Singapore. De ce sa te duci in Singapore? Atunci cand tu reprezinti deja o tara care a reusit sa ajunga la nivelul unei tari din lumea a treia, fara nici un efort? Pai, tocmai de aceea. Din moment ce nu demult, tarisoara asiatica avea exact acelasi nivel. 

Ce au facut singaporezii ca sa schimbe aceasta situatie ne spune tabloidul meu preferat capital. Invocand reteta deosebit de simpla folosita de asiatici. "Intamplator" identica cu reteta pe care am expus-o si eu nu o data pe acest blog. Aceasta reteta poate fi copiata de oricine, din moment a ce avut succes in orice parte a lumii in care a fost aplicata, chiar daca "bucatarii" care au folosit-o i-au mai adagat si niste ingrediente locale indispensabile. Pentru un plagiator de meserie copiatul ar trebui sa fie asadar o floare la ureche, dar, doar in cazul in care acesta nu ar avea o problema. Ponta nu copiaza orice. Ci doar lucrari stiintifice ale altora, un gest care in Ro. confera titluri de mare rasunet. Si prin asta si ceva bani in plus la salariu.

Ba mai mult! Ponta si Fenechii sai nici nu vor ca Romania sa ajunga o putere mondiala, din moment ce o asemenea prestatie nu s-ar putea obtine fara ca ei sa ajunga apropae toti in beci. Cei care n-au furat, sa ajunga eventual "agricultori" in trupa lui Basescu, sau,"mai animale" in trupa lui Iliescu. Trasi totusi si ei la o parte, pe o linie moarta, in incinta unei ferme inconjurata de sarma ghimpata.

Ca sa pot face o analiza scurta a situatiei din Singapore, imi cer scuze pentru faptul ca va trebui sa "plagiez". Doar o fraza formata din cateva cuvinte din articolul publicat de capital: Cu un guvern, în mare măsură lipsit de corupţie, o forţa de muncă calificată, o infrastructură avansată şi eficientă, Singapore a atras investiţii de la mai mult de 7.000 de corporaţii multinaţionale din Statele Unite, Japonia şi Europa.

Ce, ce, ce? Cum, cum, cum? Du-te scrlie! Nici o vorba despre cota unica? Despre cea care a atras investitii ametitoare in Romania? Echivalente cu cca. 500 de milioane de euro, doar in acest an. O suma din care Fenechiu nu ar fi putut construi nici macar un centimetru de autostrada. Care a fost oare idiotul caruia i s-a putut naste in minte o asemenea reteta? Una care sa mai si functioneze, si sa ridice o tara din praf spre stele. Aceiasi reteta care nu vorbeste despre altceva decat despre lichidarea totala a fenechiilor si dedespre ingroparea lor cat mai adanc posibil. Undeva de unde sa nu mai poata vedea lumina soarelui niciodata. Asta ca s-o poti vedea tu. Tu care nu faci parte din rasa fenechiana. Tot tie, vreau sa-ti atrag atentia asupra unui comentariu facut pe acest blog! Unul ingrijorat de investitorii care ar putea sa dispara in cazul in care s-ar mari cota unica.

Doar investitorul smecher, care vine sa iti ia totul, repede, ca sa poata pleca mai pe urma in viteza, se bucura mai mult de cota unica implementata de un guvern corupt. Decat s-ar putea bucura de tocmai lipsa coruptiei, care are automat ca efect transparenta, stabilitatea, oamenii educati, profesionisti, si o infrastructura moderna. Cei seriosi, cei care conteaza de fapt, doresc sa-si poata face un plan de afaceri de perspectiva. Bazat pe o fundatie mult mai solida decat cea pe care o poate oferi cota unica, fara celelalte ingrediente. Daca afirmatia mea ar fi eronata, cozile lungi de investitori le-ai gasi la portile Romaniei, nu la portile unor tari care taxeaza si mai solid decat Singapore, cele nordice, si chiar si cele din Europa centrala, Germania de exemplu. Daca coruptia nu este cea mai nociva tumoare a societii, de ce prospera intotdeauna aceia care s-au debarasat de ea? In timp ce, cei cei care o cultiva se zbat si se lovesc mereu de cele mai mari probleme.

Pentru ca, eradierea coruptiei duce automat la inflorirea educatiei, care la randul ei naste forta de munca calificata, si prin aceasta si infrastrctura avansata si eficienta. Al carei existenta nu are de a face nimic cu pretul benzinei. Lucrurile se leaga intre ele tovarasi, ca un lant! Si uite cum o reteta foarte simpla are tocmai rezultatul la care viseaza romanii plagiatori si de alte nationalitati de pe "sticla": Cozi facute de investitorii de pretutindeni. Numai ca, aceste cozi se fac dupa cum se vede la portile celora care s-au debarasat de coruptie. Lasand astfel poarta noastra, facuta doar din cota unica, nepopulata si lovita de vanturi. Are oare Singapore bogatiile Romaniei? Cu siguranta nu! Dar nu are dupa cum vezi nici Fenechii. Pentru ca daca ar fi avut, ea s-ar fi aflat exact acolo unde s-a aflat acum cateva decenii. La nivel de lumea a treia. Morala fabulei, tovarasi? Fenechii, oriunde s-ar afla ei, nu pot face altceva decat sa construisca autostrazi care duc spre pierzanie. O suta de km, o mie, patru mii, lungimea nu mai conteaza, din moment ce se sfarsesc toate in aceiasi prapastie

Pentru cei care vor sari ca de obicei cu exclamatia: nu ne comparam cu Singapore, este tara mica, bla, bla, bla, as vrea sa subliniez un lucru. Ba ne comparam! Pana si o familie se compara, pentru ca are exact aceleasi reguli de functionare ca o tara. Singapore a fost lipita pamantului si s-a ridicat de acolo ca o familie saraca. Care a dobandit bunastare prin tocmai munca, profesionalism, si seriozitate, intr-un mediu care da foarte dur in corupti. Tocmai aceste atribute, vitale pentru dezvoltarea oricarei tari, sunt calcate la noi in picioare. Germania este tara mare! Grecia mult mai mica, dar si cu o mentalitate care este mai apropiata de cea romanesca decat de cea germana. Uita-te la economiile celor doua tari. Vezi mai apoi ce au facut coruptii dintr-o tara prospera ca Islanda! Si ce a reusit sa faca aceiasi Islanda dupa ce poporul "a dat cu pumnii" in banditi. Exemple sunt destule daca ai ochi sa vezi.

Ca o paranteza! Niste traduceri din engleza in engleza depsre care te-am avertizat ca vor apare. Fi sigur ca se vor inmulti ca iepurii, in cazul in care bursa va alege sa-si continue caderile: Bloomberg: The pound posted its biggest weekly decline versus the dollar since July as signs the U.S. economy is strengthening fueled bets the Federal Reserve will slow stimulus that tends to debase the greenback. CNBC: Did the FED just say december? CNBC: To the surprise of virtually no one, the Federal Reserve kept its cheap-money policy in place, but markets interpreted language in the decision to mean that the end may come sooner than expected. 

Ce a spus Ben Pontanke stiu toti cei care au invatat sa citeasca un plagiat; In septembrie: “Information received since the Federal Open Market Committee met in July suggests that economic activity has been expanding at a moderate pace.”, si acum in octombrie: “Information received since the Federal Open Market Committee met in September generally suggests that economic activity has continued to expand at a moderate pace.”Concluzia nu putea fi alta decat cea pe care o prevedeam:"taper daca", intr-o economie fara daca.

5 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Fara citate din Rodica Ciobanu si Lila Munteanu pare ca-ti lipsesc argumentele. :)

Horea spunea...

Unde vezi tu citate din Munteanu si Ciobanu. Da imediat link sa le vedem si noi. Altfel afirmatiile pe care le faci raman fara nici un substrat. Ca de obicei.

dragon spunea...

Citatul nu-o plagiat. Ai scris evidentiat, ai pus si sursa, deci n-ai plagiat :)
Pdap si Singapore are impozitele foarte mici (gen 17% pt corporatii, dar poate fi si 0).

Horea spunea...

A fost un fel de-a spune dragon. A plagia este cu totul altceva decat punerea unui citat.

Roamnia are impozite "gen 16%", si foarte multe companii au primit subventii de la stat, Renault, Ford etc. Cu toate acestea investitiile scad vertiginos. Sa nu uitam nici de salariile romanesti! Mici doamna, mici...Si investitiile scad cu toate acestea.

Din moment ce este foarte greu sa faci ceva in aceasta tara. Din cauza birocratiei si a coruptiei. Mai bine cauti alte locuri, care poate costa putin mai mult, dar dau o viata mai usoara.

Germania costa mult mai mult! Si uite ca are investitori cat doreste.

Horea spunea...

Acum ca dragon a venit si cu cifre, cred ca merita facuta o precizare. Singapore are taxe progresive. La salarii si la profitul din afaceri. Nu progresive invers ca in Ro. unde cei mai mari banditi nu platesc nimic, in timp ce micii intreprinzatori sunt ssugrumati, ci progresive asa cum trebuie. Prin care o firma care are un profit mic pana la 100 000 nu plateste taxe deloc. Ele crescand mai apoi odata cu profitul. Precum cresc si la sallriile mai mari. Deci echitabil si incurajator pentru cel care incepe o afacere.