Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 30 decembrie 2013

O Grecie recapitalizata "trecute fix"

Va prelua sefia UE, exact la inceputul anului 2014, an in care ciclul de 7 ani, inceput in 2007, va da de un top. Va fi oare aceasta stare de fapte o ironie a soartei? Sau, poate semnalul care va da startul unei explozii economice fara precedent, asa cum o vad "espertii". Daca te uiti la nivelul de pret la care au ajuns bursele, concluzia este doar una: bunastarea tovarasi, bate la usa tovarasi, pentru ca, tovarasi, cei care ne conduc, tovarasi, au lupatat tovaraseste, tovarasi. Tocmai pentru un asemenea deznodamant, "toarasi".

In cazul in care ii lasi pe "esperti" in plata Domnului, uitandu-te exclusiv la grafice, lucrurile par mult mai temperate. Din moment ce, pe aceleasi grafice, se vad doar niste lumanari. Care, nu arata altceva decat variatiile de pret ale obiectelor pe care le reprezinta. Felul in care sunt aranjate lumanarile, poate sa arate totusi si altceva. Dar, numai pentru cei care au invatat sa le talmaceasca "graiul". Mai bine sa mai rau, pentru ca erorile fac parte si ele din felul de-a fi a omului. 

Un lucru este insa cert, in ceea ce ma priveste. Pe graficele mele nu ai vazut niciodata poza lui Bernanke sau a lui Draghi etc. Cu atat mai putin citate sau stiri referitoare la aceste personaje. Ai vazut intotdeauna doar lumanarile despre care am vorbit, plus, si niste linii trase anapoda. Rezultate toate din calcule matematice. Facute si ele tot anapoda, dar, paradoxal, cu o exactiate de luat in seama. In jur de 80%. Aceste grafice, fara bernanci si alte zburatoare, ma fac pe mine mai grijuliu. Din moment ce mesajul lor, talmacit de mine, nu prea coincide cu mesajul "espertilor".

Ma refer la majoritatea lor covarsitoare, din moment ce, printre jurnalisti, mai gasesti cateodata si oameni cu picioarele pe pamant. Care, s-au hoatarat sa vorbeasca despre planeta pe care traim cu totii, si, ca atare, mult mai putin despre stelele insirate departe de noi in vazduh. Iata de ce, si cum, a reusit revista spaniola El Pais sa descopere o stea. Aflata foarte aproape de noi, aici pe pamant. O stea numita Grecia. Stea, pentru ca va prelua sefia UE, in 2014. Pamanteana pentru ca miroase a rahat. 

Ca s-o descrie exact, asa cum este, in toata splendoarea ei, revista spaniola vine cu un articol. Care merita intr-adevar sa fie citit. De catre absolut toti cei care sunt interesati de propria lor viata. Atentie! Articolul poate fi tradus in toate limbile pamantului prin intermediul lui Vanghelie, pardon, "goagel". Dupa ce l-am citit si eu, imi voi permite sa fac si niste comentarii, ca de obicei. Comentarii legate doar de un paragraf. Ceea ce nu face paragrafele necomentate mai putin importante.

Grecia ha recibido dos rescates, en 2010 y 2012, por un importe total de 240.000 millones de euros. La mayor parte del préstamo se ha destinado a la recapitalización de los bancos y al pago de los intereses de la deuda, que hoy supone el 157% del PIB.

Pe scurt, dupa ce Grecia a fost "salvata", cu bani dati bancilor grecesti, dar in special celor straine, pentru recapitalizare, tara a ramas cu o datorie raporatata la PIB de 157%. Pentru ca datoria elenilor a reusit performanta de-a ajunge la cca. 300 de miliarde. De la suma de 40 de miliarde, care a fost mai mult decat suficienta pentru declansarea problemelor. (Nota subsemnatului). Cifrele de mai sus dovedesc fara nici un dubiu reusitele rasunatoare ale BCE si ale guvernelor europene. Implicate mana in mana in salvarea poporului frate grec.

Grecia suma 21 trimestres seguidos de recesión. En 2013, el PIB habrá caído en torno a un 4%; desde 2008, fecha en que empezó la crisis, la economía se ha contraído cerca de un 25%.

Contractia economica de 4% in 2013, precum si cea de 25%, pe o perioada de cca. 6 ani, din 2008 si pana azi, sunt fara doar sau poate consecintele "marii victorii socialiste" ale bancilor.  

El Gobierno espera que el país vuelva a crecer en 2014: entre un mínimo del 0,6% y el 1,5%. La troika alberga serias dudas sobre estos pronósticos.

Dar, guvenrnul spera tovarasi! La o crestere economica cuprinsa intre 0,6-1,5%, incepand cu anul viitor. De parca ar fi condus de Victor Ponta, cu stomacul plin dupa doua mese copioase. Una luata cu regele Mihai, fara prezenta regelui, si, una, pe care a inghitit-o cu ciobanul Ghita, in prezenta acestuia. Si in prezenta intregii familii pontace, careia ii chioraie matele dupa voturi. Care stiu sa pregateasca mai pe urma, cele mai copioase mese pentru iubitii nostrii conducatori. 

El desempleo se ha disparado desde 2008 (7,5%). En septiembre el paro ascendía al 27,4% (el 52% entre los menores de 24 años) y castigaba más a las mujeres (31,4%) que a los hombres (24,5%). Grecia dobla con creces el promedio de la eurozona (11,6%, en septiembre).

Somajul de 27,4%, de 52% printre tineri, este tot un efect al victoriei glorioase repurtate de troica.  

En 2012, el 34,6% de la población griega (3,8 millones de personas de una población de 11) se hallaba en riesgo de pobreza o exclusión social, 10 puntos por encima de la media europea. Ese porcentaje era del 28,1% en 2008.

Ca si saracia, implicit si excluderea sociala! Ajunsa, deja in 2012, la 34,6%. De la 28,1%, in 2008. Trebuie sa fi chior ca sa nu observi "inbunatatirea" de peste 6% in randul celora care pot fi declarati saraci. Adica, sub limita unui trai minim de existenta. Acestea fiind spuse, va dorlesc tutulor la multi ani! Ca sa putiti savurla si in 2014 cucerlirlili marlilorl salvatorli. Dar, mai ales marlili profiturlili, pe care le vor intinde fiecarui cetatean destept si de bine burlsili. Carle nu vorl conteni sa urlce catrle cele mai inalte culmi ale trloicismului socialst bancar si de alte nationalitati.

11 comentarii:

Anonim spunea...

horea , ca tot gasesti tu numai scenarii dezastruase , iata ca vin si eu cu ceva pozitiv , ca tot incepem un an nou si parca n-ar fi bine sa-l vedem negru de la inceput ...
"So the phenomenal rally raises the question: Where is the market getting its strength? And more important, can this aging bull continue to run? Our answer: Don’t give up on the bull yet—it may be younger than it looks. “We don’t see a bear market coming,” says Henry Smith, chief investment officer of Haverford Trust. “We believe that March 2009 represented a generational low, and that this is the middle of a sustained bull market.”
Another year of gains will be supported by stronger economic and corporate underpinnings, and, just as important, improving sentiment among investors. By most measures, stocks are fairly priced, if not bargains. Given expected earnings growth of nearly 10% in 2014, we think stock prices could rise that much and perhaps more if investors again prove themselves willing to pay more for each dollar of corporate profits, ratcheting up the market’s price-earnings ratio. A reasonable range to expect would be 8% to 12% returns, including dividends. An 8% price gain would put the S&P 500 in the vicinity of 1,944, translating into roughly 17,300 on the Dow Jones industrial average; a 10% gain would put the S&P 500 at 1,980, the Dow a bit over 17,600. With dividends, the S&P’s returns could reach 12%.
sorinel
PS: cine se astepta cu cateva luni in urma ca euro sa-i dea peste bot dolarului cum se intampla astazi ??? se pare ca totul e posibil ...

Horea spunea...

Sorinel, un suflu pozitiv, ca al tau, rezultat din lectura pe care ti-a facut-o un om, care vede pretul actual al actiunilor ca fiind un chilipir, este intotdeauna bine venit.

Chiar si in aceste momente in care dolarul este la pretul pe care il vedem. Deci eu te incurajez sa fi la fel de pozitiv si la anul. Din moment ce ai o sansa enorma de-a adauga la ceea ce posezi. Prin insasi randamentul pe care ti l-a prezis Henry Smith la actiuni. Cel de 10-12% . Unul fantastic in opinia mea.

Daca tii cont si de faptul ca minimul, din martie 2009, a fost unul "generational", nimic nu va putea pune piedici avantului pe care il va lua economia, dar mai ales actiunile.

Iti promit sa vin si eu dupa voi, imediat dupa ce scenariul pe care l-am notat cu 2 va fi invalidat. Pana atunci voi sta linistit. Lasand pe toti optimistii sa se infrupte din bunatati, fara mine.

Si inca ceva! Eu vad rezultate dezastruoase, prin intermediul unor cifre reale, neinventate de mine. Mai vad o bursa care se comporta total nesanatos, tinand cont de aceleasi cifre. Medic fiind am invatat sa reactionez cu bagare de seama. Mai ales atunci cand vad un bolnav plin de cancer zambind. Sau chiar dansand samba.

Vali spunea...

Horea, eu il inteleg pe sorinel pana la urma. Uite, eu in ultimele zile avand ceva mai multa disponibilitate(de fapt plictiseala) am inceput sa citesc diferite(multe) saituri cu tematica economica.De-a valma. Ceea ce de regula , nu fac , ma repet, pentru ca nu dau 2 muci pe parerile economistilor sau cele ale asa zisilor experti.

Domle, ce sa zic, mai mai ca incepusera sa ma convinga si pe mine. Atata elocinta n-am mai intalnit de la precedentele crize, din 2000 si 2007. Inclusiv din partea unora care cu putin timp in urma doar, erau printre cei mai mari ursi din padure. Si care au iesit la pascut cacaturi, exact ca bivolii. Sau taurii daca vreti. Sau...
Asta e cam ultimul semn ca ceva nu e in regula.
Parca ii si vad pe lunestisti incarcandu-si armele.

Horea spunea...

Exact cum spui Vali. Tocmai pentru asta il inteleg si eu foarte bine pe sorinel. Ce sa creada omul inconjurat de avalansa asta de bunatati? Mai ales cand se uita si la burse, care, nu au facut altceva decat sa urce.

Sorinel, si toti ceilalti care cred ca cerul este limita, au fost convinsi pana acum de fapte, explozia bursiera pe care nu o poate nega nimeni. Chiar daca argumenetele pe care le citesc, ei, sunt dupa parerea mea de cea mai dubioasa calitate. Bernanke in sus Bernanke in jos.

Dar, ce poti sa crezi din moment ce alte explicatii nu auzi? Aceste explicatii repetate la infinit, duc la spiritul de turma. Care chiar da rezulate in anumite cazuri. Pana cand nu mai da, din moment ce bursa vrea sa faca altceva. Ca atunci cand a inceput sa urce, imediat dupa diminuarea qe cu 10 miliarde.

Pentru o turma care a actionat antrenata exclusiv de stirari, o davada contra acestora nu este suficienta pentru ruperea refelxului pavlovian format deja foarte bine in decursul anilor. Mi se pare asadar, absolut normal, ca o dovada precum cea mentionata, sa fie uitata deja ziua urmatoare.

Din moment ce toti cei care afirma ca stiu despre ce vorbesc se apuca de explicat din nou. Intr-un vacarm care iti poate perfora timpanul.

Pana la urma, poate ca o sa aiba ei dreptate. Chiar daca eu am dubii foarte serioase in aceste momente. Mai ales cand citesc analize facute de experti, care afirma ca pretul actual al actiunilor este un chilipir.

Anonim spunea...

Horea daca bursa a crescut destul de mult atunci cind sa redus qe cu 10 mil. dar piata se astepta sa fie mentinut ne schimbat /85 /si crescuse si inainte pe aceleasi asteptari asta insemnind ca stirea era deja prinsa in pret si totusi pretul a crescut destul de mult pai daca nu se taiau cele 10 mil ce se intimpla ? acum trebuie sa fim atenti la iesirile baietilor destepti din bursa , ca sa nu raminem cu act in brate si bani blocati citiva ani . oil a inceput sa scada . SP

Dan spunea...

Cred ca toti cei cu putina minte adevarata, trebuie sa inteleaga ca cei care sunt la butoane nu au alta strategie decit cea de pina acum.
Ei stiu, zic eu, ca gresesc, dar din cauza pozitiei pe care o au cei care stiu ca trebuie sa fie protejati sunt.
Noi, prostimea, poate avem norocul sa ne deschida ochii unul ca Horea, care din cauza lipsei de notorietate este foarte greu de luat in considerare, ce pacat..........
"Omul crede mai repede ceea ce vrea sa fie adevarat"
Horea iti doresc sa poti sa ne deschizi urechile si ochii sa vedem realitatea ta, chiar daca pina la urma va fi a tuturor.
"La Multi Ani" tuturor.

Horea spunea...

Anonim, piata face de obicei exact invers, fata de asteptari. Asta s-a intamplat si cu ocazia reducerii qe.

De ce face invers? Pentru ca este singura modilatitate prin care cei care conteaza pot face bani.

Dan, mi-as dori si eu ca oamenii sa fie in stare sa vada macar realitatea care ii inconjoara. Dar, imi doresc asta degeaba. Din moment ce fiecare vede ceea ce vrea sa vada, precum spui.

In politica mai ales. pentru ca la bursa nu este asa usor cum se pare. Din moment ce, cei care cred in cresteri interminabile, vad tocmai astfel de cresteri. Cum sa-i poti condamna?

Cum spunea si Vali. Multi profesionisti, pesimisti, au aruncat stergarul. Convinsi si ei acum de ceea ce vad. Iti dai seama ce succes poti avea, din postura de analist platit si consacrat, in cazul in care te pui in fata puhoiului. Prin intermediul unor predictii care se bat cap in cap cu perceptia unei majoritati covarsitoare. Sunt convins ca poti ramane chiar fara serviciu, in cazul in care esti un simplu angajat.

Cine vrea sa auda "baliverne" despre o posibila cadere bursiera, si un eventual dezastru economic, atunci cand bursa atinge noi culmi in fiecare zi.

Anonim spunea...

"De ce face invers? Pentru ca este singura modilatitate prin care cei care conteaza pot face bani."

Da horea , corect , atata timp cat multi s-au temut de o noua prabusire bursiera si nu numai , si asta incepand cu 2010 ... alti au facut bani pe baza lor ... un exemplu au fost "meseriasii" care s-au ingropat in aur sau dolari !
sorinel

Horea spunea...

Corect sorinel, numai ca, si ecuatia inversa este la fel de adevarata. Ingroparea in euro si actiuni, in momentul de fata.

Anonim spunea...

HOREA LA MULTI ANI SI un an nou plin cu bucurii. SP

George spunea...

LA MULTI ANI si sanatate sa-ti dea Dumnezeu Horea pentru ca faci astea din convingere ca lumea poate sa traiasca mai bine doar daca este bine informata.
LA MULTI ANI si cititorilor, de toate culorile politice. :)