Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 18 decembrie 2013

Ziua pamantului, la ora 21 trecute fix, ora Romaniei

Ora la care Ben Bernanke isi va arata din nou gura deschisa presei. Oare cum o va deschide? Incet? Mai repede? Isi va freca oare limba de dinti, sau poate se va linge pe bot? Dar, si mai important! Oare cum o sa reactioneze pula din Botsvana la aceste gesturi? Dar rupi din India? Sau, bursa din Madagascar? Ce o sa se intample oare cu leul romanesc? Pardon, am gresit! El este totalmente in mana lui Isarescu. Dupa ce acesta si-a cumparat dreptul de-a face cu el ce doreste, de la Ben . La un pret de doua ciorchine de struguri.

Ce usurare! Acum cand stim ca leul nu va putea fi influentat cu nimic de catre FED.

In afacrea amintita apare totusi o problema neglijabila! Daca toata planeta se misca, la fiecare cuvant pe care il rosteste barbosul, in timp ce leul sta in loc. El va trebui sa fie influentat cel putin indirect. De miscarile tectonice din jurul sau, produse de B. Punandu-l pe Isarescu intr-o situatie, din care va fi obligat sa-l injure de mama pe seful FED. Pentru teapa pe care i-a tras-o. Strugurii din trocul amintit au fost cheltuiti degeaba si pe nimic. Din moment ce Isarescu si-a cumparat doar dreptul de-a misca leul. Lasand dreptul de miscare a planetei totalmente in mainile americanului.

Intr-o zi unghiulara de reactie, ieri, bursa a inghetat si ea, formand un asa numit inside day. O lumanare care arata ca, indicele Dow ar putea-o lua azi in orice directie. "Influentat, desigur, 100%, doar de forma pe care o va avea gura lui Ben." Ghilimelele sunt puse pentru ca i-am citat pe analisti. Aceeiasi lumanare, prin forma pe care o are, face orice prognoza deosebit de dificila. Tocmai pentru ca nu reflecta altceva decat nehotararea din piata. Locul la care s-a format, imi ofera totusi sansa unei prognoze. Care, ar putea fi la fel de anapoda, precum sunt liniile pe care obisnuiesc sa le trag pe fiecare grafic.

Iata prognoza! Facuta rau, sau bine, cu mult inante de "ora pamantului". Ceea ce inseamna ca, pentru mine, afirmatiile pe care le va face Bernanke nu reprezinta absolut nicio importanta. Citesc din grafice faptul ca bursa ar trebui sa aiba o aparciere, pentru inceput, ca mai apoi sa inceapa sa cada. Caderea, fiind de fapt cel mai important parametru din scenariul enuntat. Cu, sau chiar si fara aprecierea despre care vorbeam. Ideal ar fi, asadar, sa trecem de topul lumanarii de ieri, printr-un semnal fals de apreciere. 

Ca sa incepem caderea presupusa imediat, dupa ce maximul zilei de ieri a fost depasit, (vezi graficul care s-a comportat pana acum conform asteptarilor). Daca ne vom putea mentine de-asupra topului de ieri, bursa isi va continua aprecierea! Facand din scenariul meu unul "da porc". Care va trebui sa fie incadrat imediat in erorile de 20-25% pe care le fac. Si, care, trebuie sa fie permise oricarui om care se ocupa de analiza unor probabilitati. Sa ateptam asadar "cucul", care va iesi exact la ora amintita. Ca o paranteza! Graficul cumpararilor de active facute de FED, incepe sa semene tot mai mult cu o parabola. Legat de ea, trebuie sa va spun ca am invatat cel putin un lucru in viata pe care am trait-o pana acum. Nimic pe acest pamant nu poate merge la infinit! Nici macar monetizarile unei banci centrale. Din moment ce, fiecare gest, al fiecarui individ, are intotdeauna si repercursiuni. De multe ori, repercursiuni chiar foarte tragice.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Asa este. Dar macar sa treaca anul nou cu bine.

TF

Anonim spunea...

caderi , caderi ... ba dimpotriva bursa urca , urca de rupe tavanul cu tot taperingul lui Quernake !
sorinel

Anonim spunea...

"The final pillar for the banking union has been achieved," Germany's Finance Minister Wolfgang Schaeuble told journalists.
in sfarsit o veste buna ...
sorinel

Anonim spunea...

E buna pe naiba. Si care este "pilarul" banii deponentilor.. da da marfa. Adica eu muncesc ca un bou pun banii la banca sau investesc pe bursa, si intr-o zi da banca faliment ca banca centrala avea alte treburi sau din contra facea pe mutul. Si atunci toti banii dispar pentru salvarea bancii si devin actionar fara voie acolo. Tare nu? Cam ce crezi ca va urma dupa o chestie d-asta?
Uita-te la Cipru si vei intelege.
Astia s-au pus pe jumulit cu final pillar_ul lor.

TF

Anonim spunea...

@Horia: Conteaza mai putin daca gresesti o prognoza saunu, conteaza ca cunosti momentele critice ceea ce este mare lucru. Ceea ce a facut piata sfideaza logica si e clar ca ceva nu e in regula: toata lumea tremura sa nu cumva sa reduca FED achizitiile si bursa scadea chipurile din acest motv, dar surpriza vine anuntul FED ca economia e sanatoasa si incepe reducerea cu nu mai putin de 10 mld pe luna ( 1200 mld pe an) si bursa exalta de fericire. Unde e logica? Chiar si o prezentatoare de la CNN nu intelegea de ce creste bursa dupa anuntul FED. Dar s-a pliat repede dupa colegii ei sa nu cumva sa se faca de ras.
In concluzie: pentru a nu parea prost fac si eu ca ceilalti, chiar daca in sinea mea stiu ca ceva nu se leaga.
Datele economice pozitive sunt prezentate de aproape doua saptamani.. chiar nimeni in afara lui Bernanke nu a putut sa le interpreteze? Sa fim seriosi.
Am urmarit de ceva timp blogul tau si la inceput nu am dat crezare faptului ca bursa are drumul ei si rar, extrem de rar un eveniment major din sfera politica o influenteaza. Treptat tot scuzand argumentele am ajuns in pozitia imbecila de a realiza ca ma inselam. Cazul de fata e un exemplu clar. Sigur astazi vor aparea argumentele de ce creste bursa, care pana ieri nu existau. Sa fim seriosi.
Asadar felicitari pentru articolele bine facute si chiar daca ai gresit trendul temporar s-ar putea sa-l fi nimerit pe cel general.. deci dupa cresterile extaziante de Craciun cand totul e roz si poleit sa ne trezim din betie in noul an ca am sarit din avion si am uitat parasuta.

TF

Horea spunea...

TF, eu tocmai asta spun de cand am pornit blogul: Bursa nu are logica, din cauza faptului ca nici sentimentele umane nu au. Bernanke nu a redus monetizarile din cauza economiei, ci mai degraba din cauza formei parabolice pe care o are cumpararea de active. O asemnea curba cedeaza intotdeauna la un moment dat. Am vorbit despre asta chiar ieri.

In perspectiva medie de timp, scenariul meu 2 nu a fost afectat cu nimic. Analiza de ieri s-a referit strict la ziua de ieri. Nu stiu daca ai observat ce a facut bursa toata ziua? Exact ce am spus, pana la un punct. A dat un semnal fals de cumparare prin depasirea maximului inside day. A dat pe urma un semnal fals de vanzare, prin depasirea minimului lumanarii indide. De aici incepe analiza mea sa fie gresita. Din moment ce bursa revine puternic, dupa doua semnale false. Parand a da mai pe urma unul genuin de cumparare.

Crede oare cineva, cu scaun la cap, ca aceste miscari au fost influentate de Bernanke? Ceea ce am vazut ieri demonstreaza mai bine decat orice altceva, faptul ca bursa se misca cum vrea ea. Am facut aceasta afirmatie de mi de ori. Nu pentru ca sa fac pe desteptul, ci, pentru ca, asta arata graficele la care ma uit. Povestile le-am lasat intodeauna pentru cei care le pot inghitii. Din moment ce sunt facute tocmai pentru ei.

Bursa a inceput sa cada imediat dupa anunt, ca sa atraga shortarii. La un nivel de suport, ea s-a intors nimicindu-i. Asa se fac banii. Daca indicii si-ar fi continuat caderile dupa anunt, stirile ar fi legat caderea de reducerea monetizarilor. Acum ca a crescut, stirarii au ramas cu gura cascata, trebuind sa gaseasca alte povesti.

Trist este faptul ca cei mai multi nu cred nici ceea ce vad. Desi totul le este pus in fata ca o poza foarte clara. In politica este exact la fel. Cei care pot manipula castiga. Pe spinarea celor care nu cred ceea ce vad. Pentru ca despre asta este vorba pana la urma, atat in politica, cat si la bursa. Pierderi pentru unii, castig pentru altii.

Mergand inapoi la bursa, trebuie sa vedem daca putem sa mentinem aceste nivelele cucerite. Un lucru care pare foarte probabil in momentul de fata.

Anonim spunea...

Un articol interesant despre centenarul FED, care confirma adevarurile lui Horea
http://www.bursa.ro/?s=international&articol=225361

Anonim spunea...

"This year, Christmas will bring joy to many investors with the stock market now nailing gains in excess of 30% for the NASDAQ and Russell 2000. Even if you are a more conservative investor buying DOW and S&P 500 stocks, your wallet still got bigger" .
... pare o utopie dar va fi adevarat se pare ...
sorinel

Horea spunea...

Anonim, din articolul la care faci referire:"Este bine că cetăţenii nu înţeleg sistemul nostru bancar şi monetar, căci altfel ar fi o revoluţie înainte de zorii zilei următoare".

Corect! Precum este bine si pentru mafiotii din Ro, ca populatia nu intelege ce se ascunde in spatele lui Basescu, Antonescu, Ponta etc.

Pentru ca, daca ar intelege, nu ar mai permite ca niste tradadtori sa numeasca o lovitura de stat revolutie. Si, atunci, in loc de sprijinul acordat, cand unuia, cand altuia, populatia ar lua lopetile in mana. Ca sa-i desfinteze pe cei care au ruinat tara.

Cu FED povestea este totusi putin diferita. Din moment ce institutia nu a fost conceputa sa faca ceea ce face de un timp incoace. Ea s-a transformat in mosntru impinsa si de politic. Care, nu a indraznit sa-si asume responsabilitatea esecurilor economice niciodata.

Sorinel, esti pe drumul cel bun! Din moment ce afirmi ca: ceea ce se spune pare a fi o utopie. De obicei, un fenomen care pare a fi prea bun, pentru a putea fi adevarat, este tocmai prea bun, pentru a fi adevarat. Sarbatorim intamplator exact 100 de ani de la nasterea FED. Vom vedea asadar, in curand, daca sarbatoarea marelui eveniment va fi asa cum si-au inchipuit-o cei pe care i-ai citat.
Asta cu toate ca ei vorbesc de o alta sarbatoare. Pe care au legat-o ca de obicei de existenta FED.

Anonim spunea...

@Horea: Cat timp mai vezi crestere pe DJI? Eu deja am devenit foarte agitat.. si presimt ca ceva nu e bine deloc. Nu stiu cum calculeaza ei VIX_ul caci al meu a luat-o razna deja..

TF

Horea spunea...

Tf, trebuie sa raman la scenariul 2 pana nu ma va contrazice piata. Tinand cont de sarbatori, este putin probabil sa se intample ceva important. Eu cred ca bursa va levita cu volum subtire asteptand luna ianuarie. Care este prima luna a anului in care ciclu de 7 ani ar trebui sa se intoarca.

In cazul in care nu va fi deplasat.

Vix a cazut dupa cate vad eu, asa cum obisnuieste sa faca la aprecieri. Semanland votalitate scazuta in perioada imediat urmatoare.

Anonim spunea...

U.S. stock index futures pointed to further Wall Street gains on Monday, following last week's bounce after the Federal Reserve's announcement and a strong third-quarter growth number.
asta e realitatea ...
scaderile o sa urmeze ... eventual ...
sorinel

Anonim spunea...

@Horia : Multumesc mult pentru raspuns.
Mersi Sorin, asta vazusem si eu ce semnalizeaza piata, problema e ca la un viraj brupt de evitare a unei coliziuni nici un sofer nu mai semnalizeaza.. sau o face prost .

TF