Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 26 ianuarie 2014

Atunci cand oamenii vorbesc ca sa nu taca. Privind economia, evolutia valutara, politica, orice de fapt.



Din pacate le mai pocesc si vorbind, nu numai scriind. Imi cer scuze! Esentialul din acest film va iesi totusi in evidenta, sper. 

Ca sa vezi si mai clar cat de eronata este legarea evolutiei unei valute de evolutia bursiera, sau de evolutia economie, te poti uita la graficul lunar DOW. Cel pe care il ai in fata inainte de-a porni filmul. Observa cum, incepand cu 2002, bursa creste, in timp ce indicele dolarului cade. 

Vezi mai apoi o miscare laterala, de 5 ani in cazul dolarului, inceputa in 2009. In timp ce, in aceiasi perioada, bursa explodeaza. Atentie! DJ nu a lovit inca tinta finala a scenariului doi, marcat cu sageata rosie. Dar, ne va spune in curand daca mai doreste, sau, mai bine zis, daca va mai avea puterea sa faca acest lucru. Din punct de vedere tehnic, un salt spre sageata ar fi ideal. Fapt pentru care nu pot exclude o asemenea miscare. Atata timp cat trendul ramane ascendent. Deocamdata este ascendent!!!

Ps. Nu confunda totusi, mentalitatea romanului atotstiutor, cu mentalitatea stirarilor. Ultimii sunt obligati de fisa postului sa scrie ceva. Chiar de mai multe ori pe zi. Eu cred ca tocmai acest fenomen ii face sa piarda semnificatia intregului. Observa de asemenea! De cele mai multe ori ei citeaza un "espert". De obicei, pe unul care nu stie sa faca altceva, decat sa extrapoleze liniar fapte si date cunoscute. Nu trebuie sa uitam inca un lucru important! Asta daca dorim sa fim corecti. Pana acum, cei care au vazut bursa apreciindu-se, au avut dreptate. In timp ce, cei care au vazut dolarul praf au dat-o in bara. Sa vedem ce ne aduce 20014?

9 comentarii:

Anonim spunea...

Ce valabil pt dolar,lira,yen,euro nu e valabil pt orice moneda de rahat.

Horea spunea...

Anonim, care sunt monezile "de rahat"?
Pune si tu un grafic ca sa ne demnstrez valabilitatea afirmatiei pe care o faci.

axxa spunea...

Horea, dolarul nu s-a facut praf dar nici chiar bine nu ia mers. In ultimii aproape 2 ani s-a depreciat continuu fata de euro, iar noi vedeam vara trecuta EUR/USD chiar sub minimul de 1.22 atins in 2012. Inevitabil, va veni si o perioada in care bursele se vor corecta semnificativ, iar dolarul o sa fie la paritate cu euro (sau pe-acolo). Pana acum, cum bine spui, cei care au mizat pe cresterea burselor au avut dreptate.

trader spunea...

horea,pe cei de pe forumuri lasa-i in pace.ti-am spus ca daca te bagi in troaca te mananca porcii.acolo sunt canalele reziduale ale societatii unde toti looserii pot spune ceva.si nu numai la noi,chiar si cele din lumea civilizata.este suficient sa citesti comentarii cu injuraturi pe youtube la adresa beatelsilor sau a lui Mozart.
cu analiza bursiera sunt de acord cu mentiunea ca dupa deprecierea de primavara urmeaza,de obicei,o apreciere pe volume mici in timpul verii...fara sa ne facem sabloane,totusi,...este periculos

Horea spunea...

Axa valoarea actuala a dolarului trebuie raportata la minimul absolut pe care pe care l-a avut in ciclul sau lung de depreciere. Suntem, asadar, cu mult deasupra lui, precum suntem cu mult, dedesubtul maximului euro.

Trader, daca ai vedea ceea ce vezi doar pe forumuri, am trai si noi poate in lumea civilizata. Unde, pot sa apara, precum spui, comentarii asemanatoare. Indiscutabil mai putine, si de alt gen.

axxa spunea...

Daca analizam pe ultimii o suta de ani cred ca ai dreptate. Eu ma refeream doar la "era noastra". Ce intelegi prin "suntem cu mult dedesubtul maximului euro"?

Anonim spunea...

@axxa,
horea se refera la faptul ca eur/usd a fost si 1.5-1.6 , asa ca valoarea de acum 1.37 e oarecum onorabila desi e mult prea mare zic si eu fata de ce se preconiza candva ... eur/usd 1.1-1.2 ...
Dar, asa cum zicea si horea , practic , logic , nu exista nici o logica intre evolutia economica , bursiera si evolutia monezilor ??? De ce se tine asa de "tare" euro sau gbp-ul acum nu neaparat fata de usd , ci fata de aud sau cad ramane o enigma ...
sorinel

Axxa spunea...

@sorinel,
nu cred ca exista o explicatie logica pentru evolutia euro in raport cu monedele de care vorbeai, excluzand usd-ul. Pur si simplu cred ca este o perioada de irationalitate a pietei in favoarea sa, perioada destul de lunga, ce-i drept. Sa fie oare o ultima zvacnire inainte de a trece in extrema cealalta?

Horea spunea...

Tovarasi, daca cineva ar gasi o explicatie logica, alta decat cererea si oferta, la tot ceea ce se intampla in piata, 95% din cei care investesc in ea nu ar pierde bani.

Dow s-a oprit ieri eaxct la un asemenea nivel de cerere, cel preconizat de mine in film. De ce? Pentru ca a dat de un nivel, care n-a fost nici mai jos, dar nici mai sus, decat exact acolo unde cei mai multi au decis sa cumpere. Daca acest nivel va fi rupt, va fi rupt pentru ca vor aparea la un moment dat mai multi vanzatori, influentati in acel moment de o psihologie negativa. Si nu pentru ca Bernanke si-a pieptanat barba in dreapta sau in stanga.

Daca economia si valutele ar depinde de bancile centrale si de politicieni, nu am mai avea recesiuni niciodata. Din moment ce toti lucreaza pentru ca sa le poata evita. Si, uite ca nu pot. Pot doar sa agraveze o situatie, mai ales atunci cand trataeaza un alcoolist cu alcool, asa cum a facut si Abe. Salvatorul Japoniei si depreciatorul yenului care se aprecieaza.

Pardoxul este ca piata se intoarce de obicei, exact atunci cand cei care par sa o poata in fluenta se bat cu pumnul in piept. Sau, la fel si atunci cand intra in panica. Adu-ti aminte de Tariceanu! Pana cand a tacut PIB-ul crestea. Pe spinarea romanilor din strainatate, nicidecum pe spinarea lui. Cand s-a apucat sa vorbeasca de dudituri, economia i-a spart timpanul.

La fel cu metalele. Cand am aflat in stiri ca bancile centrale cumpara cu caruta, am stiut ca suntem foarte aproape de varful valului. Daca te intereseaza istoria, vei vedea ca aceleasi banci centrale, au vandut in prostie foarte aproape de minimul absolut.

La fel, cand cel mai barbos bancher explica ca explozia pretului la imobiliare este justificata de cresterea sanatoasa a economiei, imobiliarele s-au facut praf, urmate imediat si de economie. Exemplele pot continua, pentru cei care au ochi sa le vada.