Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 4 ianuarie 2014

Cine fuge dupa dobanzi?

Daca ii asculti pe "esperti" nimeni. In SUA Fed pune dobanzile, exact asa cum le pune in RO Isarescu. Daca te uiti la graficul pe care l-am afisat, evitand sa-l privesti cu ochelarii de cal pusi pe nas, s-ar putea sa vezi cu totul altceva. Un lucru despre care am mai vorbit, nu odata, singur, asa cum fac multi dintre cei internati la Balaceanca. 

Studiindu-l poate vei incepe sa vorbesti singur si tu. Desi puteai sa devi psihopat, ca si mine, chiar si fara acest grafic. Asta in cazul in care ai fi fost interesat sa urmaresti dobanzile bancare din RO. Pe cele care au inceput sa scada, cu luni bune inainte ca BNR sa-si fi redus dobanda de referinta.

Acest fenomen nu i-a impiededicat totusi pe cei de la televiziuni sa vorbeasca invers. Explicand ca BNR a scazut dobanzile, ca sa incurajeze economia. Uite de ce a devenit Isarescu cel mai credibil si mai iubit roman, numai bun de presedinte. Pentru ca, tocmai romanul nu se sinchiseste sa inteleaga nimic din tot ceea ce se petrece in jurul sau.

De ce s-ar sinchisi? Din moment ce, pentru ceva servit la tava, nu trebuie sa faci nici un efort. Si, la tava, masmedia se straduieste din rasputeri sa serveasca acelasi meniu: aperitiv isaresc, urmat de o ciorba baseasca. Felul doi: pontisori la gratar cu cartofi antonescieni. Pentru desert: struguri stropiti cu sos de mugurei. Langa o cafeluta a la Mihai Viteazul, servita de Zgonea.

Ce ar putea crede sarmanul roman dupa un asemenea meniu? Nimic altceva, decat ca a mancat cea mai gustoasa si mai bine pregatita masa de pe glob. Care, dupa ce i s-a urcat la cap, il face sa creada ca bucatele consumate, sunt cele care invart mereu si elicea econimiei. De invartit nu o invart, dar de oprit pot sa o apreasca, atunci cand ajung in forma de voma in motorul care pune in miscare elicea. Asa cum se intampla in momentul de fata. 

Eroarea pe care o fac cei mai multi, este asadar una magnifica. Din moment ce, indrumati de masmedia, ei sunt incurajati sa confunde combustibilul cu voma. Multe, la cele spuse, nu mai sunt de adaugat. Graficele graiesc ca intotdeauna de la sine. 
 Chiar si graficul numarul doi!
Pe care eu psihopatul am mai reusit sa constat un lucru. Interesant pentru mine, fara nici o relevanta pentru cei care se straduiesc sa-ti faca capul toba de econmie. Spre deosebire de cei mentionati, eu nu incerc sa fac nimic ca sa te influentez. Iti astern doar "pe hartie" niste ganduri. Care m-au lovit tocmai atunci cand m-am uitat la cel de-al doilea grafic afisat. Le-am descris cu litere verzi si frumoase ca iarba pe care pasc oile ciobanului Ghita. Alaturi de oile lui Ponta. Dar, totusi nu! Ponta avea parca oi mai mult carnivore. Djin alea care pasc in doua cicioare. Un lucru demn de bagat in seama, si nu demna, asa cum a scuipat o oie o litera in plus pe grafic. La fel de demn de bagat in seama, este si faptul ca de la nivele apropiate de zero, dobanda de 3 luni trebuie sa creasca foarte putin pentru a da nastere unei linii verticale.


6 comentarii:

Anonim spunea...

"O prima perceptie globala asupra pietelor de capital in general este ca am ajuns aproape de FINELE unei piete BEAR seculare inceputa in anul 2000 si pana in prezent si care in mod istoric, tehnic, cum vreti, poate constitui INCEPUTUL unei noi piete BULL seculare"
horea, ce parere ai , dupa o eventuala corectie ar trebui sa rupa bursa !
sorinel

Anonim spunea...

un anal-ist ce traieste din afaceri financeare..sa zic asea...are o mare obectivitate...tot asea. el e tentat, precum parazitii imobiliari..sa vada numai cresteri si umflari ireversibile..ca de-acolo i se trage lui binele. e pacat ca previziunile acelor coate goale nu-i arunca la gunoiul anal-izei...atunci cand o iau in laba.

"Trebuie sa avem incredere in GRAFICE deoarece ele reflecta OPINIA/PERCEPTIA majoritatii celor activi in piata fiind un reper f important al formarii perceptiei noastre. Eu acord acestui criteriu mai mult de 50% din actul deciziei, acolo este psihologia pietei."

sa mori tu..sunteti toti niste derbedei incaltati cu aere de anal-isti pulii. ce previzionati ma voi?! dezastru global nu-l vede nimeni ba?! panarame speculatoare.

Horea spunea...

Anonim, observatia ta este foarte corecta. Chiar si pentru cineva care nu a parasit nici macar in gand plaiul mioritic. Unde, anal-istii vedeau in 2008 pretul imobiliarelor si mai sus de stele. Tocmai din cauzele enuntate de tine.

Graficele reflecta insa intotdeauna realitatea, pentru ca, sunt oglinda celor intamplate. Asta cu toate ca televiziunile lumii, anunta aprecieri bursiere, in Madagascar, dupa o simpla besina de-a lui Bernanke slobozita in SUA.

Graficul cu dobanzi, provine dupa cum se poate vedea de la Bloomberg. Fiind astfel accesibil tuturor celor interesati. Aratand tot dupa cum se vede, ceva total diferit. Ceva ce trebuie mai degraba ingropat. Din moment ce contrazice toate teoriile economice pe care masmedia a ales sa le valideze. Manata si ea de proriile interese.

Vezi cazul antenei 3 din ro. Care face acelasi lucru, pe plan strict politic. Daca ne intoarcem la dobanzi.
In cazul in care masmedia ar alege sa comenteze un grafic ca cel expus. Care ar putea fi rezultatele? Raspunsul este simplu ca buna ziua: Institutia care a fost desemnata sa puna dobanzile, nu le poate pune.

Bine, dar, bancile centrale au mandat dublu, unul legat si de somaj. Daca ne uitam la tocmai cifrele somajului, vom observa cam aceleasi rezultate. Esuari in lant. Si atunci, daca o banca centrala poate esua in ambele mandate pe care le are? Care-i mai poate fi rostul? Nici unul, ar fi raspunsul tuturor, in cazul in care ar fi lasati sa inteleaga realitatea asa cum este.

Un asemenea raspuns nu favorizeaza nici bancile centrale, dar nici pe politicienii care le sustin. Fapt pentru care, cetatenii, nu trebuie sa ajunga niciodata la o asemenea concluzie. Si, ca sa nu ajunga, sunt injectati zilnic cu informatii care le abat atentia de la esential.

Informatii bine gandite, de catre toti cei care au de profitat din starea actuala de fapte. De ce au cumparat oare gogii argint la 50 de dolari uncia? Pentru ca li s-a spalat creierul cu preturi de 200 de dolari.

Sincer, ii inteleg totusi si pe gogi. Cum sa nu te iei dupa 100 000 de articole scrise si prezentate la televizor, de catre oameni declarati specialisti in domeniu? Si, sa nu injuri un medic, care spunea in acea vreme cu totul altceva, pe un blog neinsemnat. La fel ca si in cazul imobiliarelor.

Sorinel, eu cred ca am fost destul de clar in expunerea perceptiilor pe care le am, fara a mai fi obligat sa le repet de 100 de ori.

Anonim spunea...

sorinel ai uitat sa te semnezi si la postarea nr 2 luata de la domnul Traian bine ai adaugat si tu ceva din pont B

un_medic spunea...

la postarea 2 nu era sorinel, eram eu. mi-e scarba de tot analistii astia. intr-un interval de 1 an..brusc toti s-au reorientat..prdictiile, dupa vreo 3 ani de negru. acum vad cresteri infinite..desi tocatura e la maximul istoric. cat mai tine vrajeala cu traiul SUA prin tocatura...cred ca o sa vedem cu totii in curand. balonul tocaturii e umflat la maxim. orice alta tara nu ar fi rezistat mai mult de cateva luni producand atata tocatura cat aruncat masa infectata numita SUA (respectand proportiile tocatura/buget)

Horea spunea...

un-medic, stiu. Obisnuiesc sa raspund destul de des, mai multor comentatori,
concomitent.