Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 31 ianuarie 2014

Christine Lagarde descopera America

Half the world economy is one accident away from a deflation trap. The International Monetary Fund says the probability may now be as high as 20pc.  Restul articolului il gasesti aici.

Nu zau! Chiar asa? Sansa de 20%? Eu as lua mai degraba cealalta parte din raportul lui Pareto, cifra de 80%. Din moment ce, o lume scufundata in datorii, va trebui sa ajunga cu siguranta, la o asa numita zi de plata. Care, nu va putea fi onorata altfel decat prin deflatie, indiferent de cum ar dori sa invarta FMI lucrurile. Plata datoriilor inseamna deflatie, falimentul celor care nu mai pot plati, la fel. Alte cai in afara celor doua mentionate nu exista.  Din moment ce nicio datorie nu poate sa dispara de la sine.

Mai ales intr-o lume in care "espertii", au incercat sa contracareze deflatia prin intermediul a noi imprumuturi. Care, devin imediat datorii, deci, si cauze directe a unui ciclu deflationist in formare. Ce nu au inteles Cristine Lagarde, si nici cei care au monetizat in prostie? N-au intels faptul ca la un moment dat, situatia va trebui sa devina extrema. Ghidata pur si simplu de legile fizicii, sau chiar de cele ale naturii, daca vrei. Cand tot torni apa intr-un butoi, el se va umple, oricat de mare ar fi. 

In cazul in care vei continua sa-l alimentezi, dupa ce s-a umplut, apa se va ravarsa. Intotdeauna! Fara nicio exceptie, si, indiferent de cate ori ai repeta experimentul!

Pana acum, inainte de globalizare, deflatia aparea local, in timp ce marea majoritate a tarilor lumii isi puteau continua viata in inflatie. Cei loviti de deflatie isi devalorizau moneda, putand sa-si reia mai pe urma locul avut in loja "comoda" a inflationistilor. Asa a trait lumea an dupa an, deceniu dupa deceniu. Crezand ca inflatia produsa de extinderea masei monetare, rezultata la randul ei din imprumut, poate produce bunastare vesnica. Iata ca nu poate! Din moment ce, orice actiune impinsa spre exces, are drept rezultat un efect opus celui scontat. 

Chiar si in medicina! Orice medicament administrat in doze prea mari, poate ucide. Chiar daca a fost creat pentru tratamentul unei boli anume, si, chiar daca a dat rezultate bune, in cazurile in care a fost administrat in cantitati bine definite, tolerate de bolnav. Iata totusi ca, au existat si mai exista si azi oameni, convinsi de faptul ca aceste legi elementare nu sunt valabile pentru economie. Oameni care se vor trezi intr-o buna zi, din visul frumos pe care l-au avut, intr-un cosmar. Sansa unui asemenea scenariu, este de cel putin 80%, in opinia mea. Din moment ce, un somnambul, are intotdeauna o sansa buna de-a face un pas gresit. Pasul a fost facut, cred eu, chiar daca mai exista somanabuli in hibernare. 

Mi se pare interesant atunci cand ii vad pe toti acesti oameni, platiti gras, tocmai ca sa nu doarma, trezindu-se deodata cu un picior in groapa. Cand vorbeam eu de deflatie, termenul era unul interzis si scos din dictionar. Fapt care l-a facut pe Gogu sa cumpere tot argintul pe care l-a putut atinge. La fel au facut si cei care vedeau aurul la 20 000$. Ca sa citeasca azi ce? Un articol in care "ditamai" FMI, se teme de un soc deflationist. Creat de cine? De catre tocmai cei care lucreaza la aceasta institutie si la alte banci. Ma refer la cele centrale. Care ar fi trebuit sa fie sterse de mult de pe suprafata pamantului. Tocmai din aceasta cauza. Ce foloase iti poate aduce o institutie, oricare ar fi ea? Populata de oameni care isi fac treaba dormind si visand.

In ceea ce priveste bursa, miscarea de ieri mi-ar putea afecta scenariul zilnic. Observa! Nu cel de durata, nici macar pe cel de durata medie. Asta pentru ca, o data de reactie, nu spune nimic despre directia pe care o va lua piata. De obicei, atunci cand suntem la un minim, piata o ia in sus, invers atunci cand suntem la un maxim. In cazul de fata, inainte de-a face alte prognoze, este mai bine sa asteptam inchiderea saptamanala. Din moment ce, azi, bursa ar putea veni cu o noua cadere. Ca o parte a unei miscari laterale de durata scurta. De luat in seama, este faptul ca ne aflam la un nivel cheie. Care, daca va fi perforat, ar putea da o cadere intensiva si rapida spre alte nivele. Nivele la care voi reveni la nevoie. Atentie! Scenariul zilnic nu va fi afectat intr-un singur caz: In cazul in care bursa va incepe sesiunea cu o cadere solida. Dupa care, va incepe sa-si revina spre sfarsitul sedintei.

Ps. Uite o stire adevarata, proaspata ca painea calda: Euro zone consumer price inflation dropped in January, bucking market expectations for a rise and providing a possible trigger for further easing by the European Central Bank to sustain a fragile recovery and ward against deflation. Consumer price inflation in the 18-country bloc fell to 0.7 percent year-on-year in the first month of 2014, down from 0.8 percent in December, data from the EU's statistics office Eurostat showed on Friday. Ai vazut la ce se asteptau somnambulii? La o crestere a inflatiei! Adica, la o scadere a nivelul de apa din ciubar, in timp ce toti bancherii continua sa toarne in el apa.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salut!

Un expert la CNBC zice ca graficele arata ca in 1929,deci aproape de colaps.