Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 22 ianuarie 2014

De ce s-a depreciat leul?

Am afirmat nu o data, demonstrand intotdeauna grafic, faptul ca politicul nu influenteaza evolutia economica sau evolutia valutatara dintr-o tara. Nu pe termen lung. Pe termen scurt, lucrurile stau insa cu totul altfel. Am pomenit si despre acest fenomen, de foarte multe ori. Scriu acest articol pentru ca am avut un schimb de pareri cu Eugen, care ar putea fi un cititor mai proaspat al blogului. Evenimentele politice subite, pot influenta asadar, asa cum este si normal, perceptia de moment al oricui. Inclusiv al unui investitor. Ca o consecinta, ele trebuie sa se oglindeasca pe undeva si in piata de capital.

Hai sa luam cazul valutei noastre nationale, leul. Care s-a apreciat neastepatat de mult, fata de toate valutele. D ce? Din cauza cererii si a ofertei. 

Intr-un mediu deflationist, care este prin definitie un mediu caracterizat de un deficit al creditelor si a banilor lichizi, valuta unei tari, in acest caz leul, incepe sa aiba cautare. Asta chiar in cazul in care Isarescu ar renunta total la viticultura, dedicandu-si 25 de ore din 24, muncii bancare. Deflatia, ca si inflatia, nu sunt insa fenomene vesnice. Am vazut asta clar si in SUA, sau oriunde de fapt. Pentru ca, un ciclu, insemneaza oscilatie prin definitie, care trebuie sa permita oscilatii de pret al oricarui bun.

Ca o consecinta, aprecierea sau deprecierea unei valute, nu poate fi nici ea vesnica. Din moment ce si mascarile acesteia, se fac in cicluri foarte bine definite. Tot ca o consecinta, ceea ce s-a apreciat, va trebui sa se deprecieze, la un moment dat, ecuatia inversa fiind la fel de valabila. Iata de ce s-a depreciat leul, dupa o apreciere consistenta pe care nimeni nu a putut-o influenta. Dicatata de o piata imensa, care rade tot ceea ce ii sta in fata atunci cand doreste. De ce nu s-a pus piata de-a curmezisul si de data asta? Atunci cand BNR a hotarat sa faca un QE romanesc? 

Pentru ca, miscarea facuta de Isarescu a venit exact la momentul oportun, asa cum vine de fapt intotdeauna. Un moment in care piata a ajuns sa fie deja saturata, cel putin pentru moment. Cei care uramresc atent graficele, pot observa usor valabilitatea acestei afirmatii. Din moment ce leul a inceput sa se deprecieze inainte de anuntul BNR. Anunt care n-a facut altceva decat sa toarne benzina pe noul trend inceput. Trendul deflatiei romanesti ramane totusi pozitiv, deocamdata. Tot ceea ce s-a intamplat, fiind in opinia mea doar o corectie. De aici a rezultat, cred eu, si bezmetismul lui Mugurel! 

Care a recunoscut ca se afla in ceata, in ceea ce priveste evolutia pe care o va avea leul. De ce? Pentru ca un exces de lichiditate mareste oferta, si, ca o consecinta, ar trebui sa scada pretul valutei "diluate". Din cele spuse, observam totusi ca Mugur nu este la fel de prost si de nesimtit ca politicianul roman. Se vede ca a invatat ceva in toti acesti ani, de la inceputul crizei si pana azi. Ceea ce a invatat, l-a facut probabil sa declare urmatoarele. Citez cu aproximatie: Dupa manevra BNR, leul ar trebui sa se deprecieze, dar, eu nu cred ca va face pana la urma acest lucru. 

Prin declaratia de mai sus, "el gobernatore" i-a lasat pe oameni in ceata. Plecand mai apoi linistit spre livada. Unde cresterea vitei de vie, pare sa-i dea batai de cap mult mai putine decat piata de capital . 

Compara acesta declaratia lui Isarescu cu cea alui Ponta. In care plagiatorul vorbea de costul titeiului, de parca ar fi fost el acela care-i pune pretul. Asta pentru ca Ponta minte fara sa clipeasca. In zilele trecute, am urmarit ultimul sau interviu la B1. M-a lasat perplex ca intotdeauna. Spunea ca USL s-a impacat, pentru ca a descoperit ca in Ro mai exista Traian Basescu. Omul care isi va depune mandatul in curand. Adevarul este ca USL nu s-a certat si nu s-a impacat niciodata. Ci s-a scuipat si va continua sa se scuipe pentru voturi. Din moment ce, votacul din aceasta tara, stampileaza in functie de cantitatea de scuipat pe care o vede zburand in aer. Lasandu-ne astfel pe toti sa inotam in flegme, in loc sa inotam in masuri luate in favoarea tarii. 

De ce nu s-a destramat USL pana acum, iti spun eu. Pentru ca, fara "PSD", Antonescu si-ar putea lua un pat comod, in loc de scaun prezidential. Si, pentru ca, fara "liberali", Ponta s-ar putea culca langa el. Obligat de imprejurari sa-si predea mult iubitul scaun de premier altcuiva. O miza pentru care o vinzi si pe ma-ta. Mai ales daca esti o lepra made in Ro. Chiar daca s-au scuipat si vor continua sa se scuipe, cei doi au foarte multa nevoie unul de celalat. Din cauza intereselor prorpii, singurele care conteaza pentru ei, si nicidecum din cauza unui program politic inexistent. De fapt, sa nu exageram! Un asa numit program politic exista! Cel prin care clanurile unite au palnificat jupuirea cetateanului. 

Un program care ar fi inaplicabil, fara sprijinul dat cu trup si suflet de cei doi. Asta cu toate ca, Antonescu, care nu minteste niciodata, conform proriilor afirmatii, incearca sa nege realitatea de cate ori poate. La televizor, desigur, pentru ca de acolo isi ia o mare parte din "voturilii necesarlii pentru prlesedintiilii". Sa vedem ce efecte imediate are, asupra economiei si a leului, politica dusa de cei doi "salvatori" ai Romaniei? Deflatia romanesca a fost un fenomen firesc dicatat de piata. Asta neinsemnand ca nu poate fi oprita, cel putin pentru moment. Mai ales dupa un ciclu ascendent terminat partial, cred eu. Velocitatea monetara nu o poate influenta nici politicul, dar nici Isarescu, un lucru demonstrat de realitatea din SUA. 

Asta neinsemnand ca preturile unor marfuri nu pot fi afectate. Marfuri la care Ponta a decis sa le puna o valoare dicatata de necesitatile monetare ale guvernului, nicidecum de cererea si oferta din piata. In cazul in care tu, guvern, vi si adaugi la un pret pus de piata, orice fel de taxa, pe care vrei s-o incasezi la buget, pretul marfii respective creste, cel putin pentru moment. Daca marfa impozitata este un carburant, toti cei care il folosesc, in scopuri comerciale, isi vor diminua imediat profitul. Un lucru nu prea agreat de catre niciun intreprinzator particular.  La stat nu conteaza, pentru ca vei plati tot tu deplasarile leprelor. Ca o consecinta, intreprinzatorul taxat va incerca sa-si scoata pierderea, sau diminuarea profitului, tot pe spinarea ta. Un gest care va duce imediat la inceperea unui cerc vicios. Mai ales intr-o tara in care baza economiei a fost pusa pe consum. 

Cu usa ai fost strans, chiar si inaintea acestor masuri, privind economiile tale personale. Sa nu te miri atunci daca, te vei simti sugrumat dupa introducerea lor. De catre cine? De catre cei care ti-au promis un milion de locuri de munca si bani siroaie. Aceste masuri ale guvernului, impreuna cu QE romanesc, au fost benzina care a incis focul unui nou trend de depreciere a leului! Inceput deja cu un timp inainte. Cat va tine oare acest trend? Pana cand piata va ajusta din nou preturile distorsionate de Guvern si BNR. Si, fi sigur ca va face acest lucru, cu timpul! Vom cadea oare din nou in deflatie? Eu sunt aproape sigur ca da. Din moment ce consumul va trebui sa scada simtitor dupa masurile de mai sus. Si prin asta si economia lui Ponta plagiatorul.

Sa nu uitam in acest contexct de datoriile guvernamentale, in crestere, dar nici de cele private. Devenite ancore ale vaporului numit economie.

Incet, preturile unor produse vor trebui sa scada marcant, din lipsa cererii. Amenintand cu faliment pe cei care le produc si le vand. Dand astfel inca un sut in curul economiei Pontocrinerine. Asta, pentru ca romanul va trebui sa prioriteze. Daca mai vrea sa aiba caldura, curent etc, cu alte cuvinte strictul necesar. In urma unui consum redus, prelungit, ar putea sa scada si pretul carburantilor. Dupa o perioada de timp. Dar, pana atunci, boala infestata de acest guvern va lucra din greu. Lasand dupa ea multe victime colaterale. As vrea sa-ti arat in cateva cuvinte, de ce au fost masurile luate de guvernul Boc mai putin canceroase. Aratandu-ti in acelasi timp si reteta mea, valabila doar pentru Romania. O reteta pe care ar trebui sa o cunosti, in cazul in care esti un cititor mai fidel al acestui blog

De ce am spsus doar pentru Romania? Pentru ca, nicaieri in Europa, nu se fura mai mult decat aici. Prin evaziune fiscala, spagi, afaceri clientelare etc. In acest "cazan", fierbinte si plin de parale, ar fi trebuit sa-si bage nasul amblele guverne! Putand sa obtina sumele necesare pentru bugetul a inca unei tari.

Nici un guvern nu s-a sinchist sa faca asa ceva. Pentru ca, clientelismul politic a fost mult mai importatnt. Atat pentru Baseboc, cat si pentru Pontocrin. Basebocul a lovit totusi societatea cu un cancer mai mic! Pentru ca nu infestat toata populatia. Nici macar pe toti cei 70% care au votat "paradisul". Cel pe care USL l-a asternut prin intermediul cuvintelor peste tara. Asternand fapte, doar peste prioritatile clanului, ca de obicei. Deci Basebocul a dat in pensionari si in bugetari, lasand insa sectorul privat neinfectat. Banii mai putini din buzunarul celor mentionati, a scazut imediat consumul, dar, numai pana la o limita. Una la care comerciantul a fost nevoit sa scada preturile, pentru a mai putea vinde cate ceva. In acest fel piata s-a echilibrat, pana la urma. Cum? Foarte simplu! 

Daca ai cu 25% mai putini bani, si preturile scad cu 26%, de exemplu, esti in castig de cauza. Si tu, precum si comerciantul. Care, din moment ce mai poate vinde, trebuie sa vanda cu profit, pentru ca altfel nu ar mai putea exista. Trebuind astfel sa faca loc altora, care vor sti sa stoarca apa din piatra seaca. Un lucru benefic pentru orice economie care se uita spre evolutie. Guvernul Pontocrin a infestat totul, in schimbul unui oscior dat celor mai slabi. Un oscior care le-a scapat deja printre degete. Am vazut firme care au taiat stalpii de telefon, renuntand astfel la abonati. Probabil, pentru ca taxa pe stalp, le stirbea profitul mai vartos decat pierdera tuturor abonatilor din zona. Impozitarea a tot ce misca loveste asadar foarte dur, exact acolo unde nu trebuie. In micul sector privat pe care il mai are aceasta tara. Exact in motorul propriuzis al economiei. Sa nu-mi spuna cineva ca motorul economiei unei tari sunt bugetarii si pensionarii. Chiar daca inteleg tanjala lor dupa un trai mai bun. Traiul mai bun nu pica nicaieri din cer! Acolo unde exista, a rezultat din ceva: Din crestere economica! Asta indiferent de ce ti-ar explica cei care viseaza cai verzi pe pereti. 

Ps. Uitat-te in jurul tau si vei putea constata aceleasi fenomen. Toate tarile, inclusiv cele din nord, despre care am vorbit in articolul precedent, isi permit un sistem social foarte bine pus la punct, bazat strict pe economiie solide pe care le-au creat. Prin munca si seriozitate, nu prin smecherie, minciuna si furt. Masurile guvernului actual au fost foarte corecte din punct de vedere social si necesare. Ele isi vor pierde insa efectul, tocmai din cauza faptului ca nu sunt sustenabile din punct de vedere economic. Observa! Daca banii dati de guvern ar fi avut o alta provenienta, buzunarele hotilor, in loc de taxe si imprumuturi, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Din moment ce economia nu ar fi fost afectata de loc. Numai ca, banii provin din buzunarul econmiei, si s-au dat pentru voturi! Voturi care sa le asigure votatilor hoti continuarea furtului. Un lucru dezastruos pentru orice econmie. Pentru orice societate.

Niciun comentariu: