Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 7 ianuarie 2014

Victimele ororilor comuniste asteapta sa li se faca dreptate

A fost titlul unei emisiuni de la digi 24, cu un invitat pe nume Octavian Joza. Omul a fost inchis, a fost batut, a fost batjocorit, ca de fapt toti detinutii politici ai asa numitor comunisti. De catre tocmai cei de tip Ficior. Oameni care au trait in Romania "postrevolutionara" bine mersi, recompensati cu pensii grase, de catre cei pe care i-au aparat inainte de lovitura de stat. Condusa de un terorist, Ion Iliescu, care a recurs chiar si la genocitul proriului sau popor. Prin aducerea minierilor in Bucuresti, pentru ca sa-si poata mentine "cucerlirlili". 

Rasfoieste orice carte de istorie, si vezi daca mai exista undeva o revolutie, care sa fi adus la conducerea tarii, pe aceeiasi oameni impotriva carora a fost facuta.

Conducatorul "revolutiei" din 89 a avut chiar 2,5 mandate de presedinte, fiind si azi presedintele de onoare a "partidului" majoritar aflat in momentul de fata la guvernare. Post din care mai are un cuvant politic cu multa greutate. Alaturi de el vei gasi toata dinastia fostului regim ceausist. Cu descendenti din tata in fiu. Aceasta sleahta de criminali s-a organizat in formatiuni pe care eu le-am numit clanuri. Care se aliaza si se rup pe banda rulanta pentru un singur tel: interesul proriu.

Pentru acelasi interes prorpiu, membrii acestor clanuri sunt lasati sa migreze in veselie. Dintr-un loc intr-altul, ajungand nu o data inapoi, acolo de unde au plecat. Pentru ca, atata timp cat poti sa-ti devastezi tara, locul din care faci acest lucru nu conteaza deloc. Stim foarte bine ca orice criminal este obisnuit sa calce pe cadavre pentru a-si putea atinge scopul. Culmea! De la acesti oameni asteapta un popor indobitocit un trai mai bun si dreptate. Inclusiv victimele ororilor comuniste. 

De la un Vanghelie! Care spune ca ceea ce a patit Nastase este prea mult, indiferent de fapte. De la un prim ministru mincinos si plagiator etc. Alesi toti, chiar de catre acelasi popor. Cat de dobitoc poate fi cineva, pana la urma? Ca sa creada ca hotul nu va fura, si ca un calau nu va fi brutal, doar pentru simplul fapt ca a fost ales in parlament. Un loc din care puterea ii sporeste inzecit. 

Pentru ca sunt si un cetatean al acestei tari, nu numai la Suediei, trebuie sa constat cu tristete pentru a mia ora: Avem exact ceea ce ne-am dorit. Si ca atare si ceea ce meritam.

Daca nu ne-am fi dorit ceea ce avem, sleahta din jurul lui Ceausescu ar fi fost azi istorie. Pentru ca ne-am fi dat seama ca meritam altceva. Ca atare, am fi sters de mult pe jos cu toti cei care au dat lovitura de stat in 89, inclusiv cu toate neamurile lor. Cei din piata universitatii au inteles foarte bine acest lucru, fapt pentru care au continuat sa ramana in strada. Chiar si dupa ce criminalii si-au declarat propria lor revolutie terminata. 

Pentru acest gest, au fost numiti golani de catre teroristul sef. Care s-a folosit de maxima lui Cezar "divide et impera", pentru a reusi sa-si calce adversarii in picioare. Evenimentele din randurile de mai sus s-au petrecut in 1989. Si, iata ca, noi, intram in 2014 cu aceeiasi oameni. Astepatand-ne, in stil clasic romanesc, ca ei sa fie altceva decat ceea ce au fost, si ceea ce sunt si azi. Acest fel de a gandi nu se mai poate numi naivitate, ci, dobitocie, fara doar sau poate. 

Uita-te la aceste cateva secvente, care ii au drept protagonsiti pe oamenii in care poporul a ales sa-si puna increderea.  Orice comentariu este de prisos.

8 comentarii:

dragon spunea...

Off topic: o cunostinta a fost in Suedia la trei medici diferiti cu dureri de spate infernale si toti i-au dat doar calmante, ultimul ceva super puternic. A cerut sa-i faca RMN dar a fost refuzat ca nu se poate ca nu-i grav. A venit in .ro si a facut RMN pe banii lui, si are dubla hernie de disc, trebuie operat cat mai repede si putea ramane paralizat
Aparent sistemul social de sanatate nu mai functioneaza nici in tarile nordice sau gresesc? Am mai auzit si alte povesti horror de genul ca ai ceva faci programare pentru peste o luna. Pai peste o luna poti fi mort sau in stare mult mai grava. Sau poate iti trece :)

Horea spunea...

Dragon, o hernie de disc nu se opereaza automat in tarile nordice. Din moment ce studiile clinice arata o reusita de doar cca. 50%. Toti pacientii se simt mai bine, imediat dupa operatie, dar, recidivele sunt din pacate foarte frecvente in primii 3 ani. O a doua operatie are sanse si mai mici de reusita, putand intr-adevar sa lase pacientul anchilozat.

O indicatie clara pentru operatie ar fi totusi un caz in care exista repercursiuni neurologice. Cu reflexe si sensibilitate redusa, cel mai elocvent caz fiind reducerea reflexului vezical.

In cazurile in care nu exista abateri neurologice, pe care medicul le poate constata printr-un test; al sensibilitatii si al functiei nervilor motori, RMN nu se face. Chiar daca ar exista suspiciunea unei hernii. Care poate sa-si revina de cele multe ori prin intermediul unui tratament conservativ.

Asta pentru ca in Suedia exista un cod de procedura medical bine conturat. Tocmai pentru ca sa nu facem medicina ca in Ro. Unde analizele si trimiterile se fac pe banda rulanta, din moment ce ele aduc un castig economic substantial tuturor celor implicati.

Codul de procedura este modificat in continuu, ca sa poata tine pasul cu rezultatele studiilor stiintifice. Studii care scot in evidenta eficienta, sau ineficienta, diferitelor forme de tratament si de investigatii.

Conform celor spuse, nu vei face un RMN costisitor, numai ca sa-l faci. Ci, il vei face doar in cazul in care suspectezi in urma unei consultatii, faptul ca bolnavul are simptomele, precum si ingredientele necesare, cele neurologice in acest caz, pentru o operatie.

Dupa cele expuse trebuie sa remarcam totusi inca o treba foarte importanta. Legat de acelasi cod de procedura. Faptul ca el favorizeaza si pacientul. In cazul in care acesta este nemultumit de tratament si de felul in care i s-au facut investigatiile. Treburi care trebuie sa fie descrise foarte riguros in jurnalul electronic pe care fiecare medic este obligat sa-l faca.

Electronic, tocmai pentru a nu putea fi modificat, asa cum se face la noi.

Horea spunea...

Continuare:In consecinta, daca cunostinta ta este nemultumita de felul in care a fost investigata si tratata, ea poate face o plangere la un organ suprem al sistemului sanitar suedez, numit socialstyrelsen. Acest organ va institui imediat o comisie. Care va compara spusele pacientului cu cele scrise in jurnal.

In cazul in care se vor depista abateri de la codul de procedura, dependent de gravitatea faptelor, medicul poate sa-si piarda legitimatia de exercitare a profesiunii.

Dupa cele scrise de tine, eu ti-as incuraja cunostinta sa faca tocmai acest lucru, pentru ca, dupa deschideraea granitelor, si in urma obligatiei pe care Suedia si-a luat-o de-a recunoaste toate diplomele din UE, tara s-a umplut de tot felul de medici pestriti.

Singura forma de-a ascapa de asemenea elemente, este plangerea pe care pacientul poate si trebuie s-o faca.

In acest caz, au fost implicate trei persoane, care, au tras totusi aceleasi concluzii. Sa se fi jucat oare toate trei cu slujba pe care o au? Am putea afla asta numai dupa o plangere.

In rest, povestile horor, sunt exact povesti, cum le spui si tu. Din moment ce fiecare om, care simte ca are o boala acuta, poate merge direct la urgenta. Programarile despre care vorbesti sunt totusi reale. Tocmai pentru ca personalul sa poata priorita. Asta pentru ca bolnavii sa nu se calce in picioare pe culuarele spitalelor, asa cum fac la noi.

Prioritarea se face in functie de simptomele pe care le descrie bolnavul, sau in cazul unei operatii, in functie de constatarile medicului care l-a consultat. De exemplu: un bolnav planificat pentru o proteza de sold, va fi operat in functie de dureri, si de motilitate. Cel cu cele mai mari dureri si cu motilitatea cea mai redusa fiind pus printre primii pe lista. Asta pentru ca acolo nu avansezi pe nicio lista dand spaga. Sau pentru ca esti membru de partid.

Se fac oare greseli medicale in Suedia? Sigur ca se fac. Numai ca, acolo se si pedepsesc. Recent si-au luat zborul niste angajati de la un spital, care nu au trimis ambulanta destul de repede la un bolnav. Judecand gresit starea lui, dupa informatiile pe care le-au primit la telefon.

Observa! Nu ti-am sters comentariul of the topic, tocmai pentru ca m-ai intrebat ceva din domeniul medical. La asemenea intrebari am raspuns intotdeauna.

dragon spunea...

@Horea: Multumesc de raspuns, o sa-i transmit, desi nu stiu daca o sa vrea sa ia o actiune sau nu.
Stiu ca iti place sa discuti teme medicale, de aceea am pus si intrebarea. Totusi mi se pare un pic iresponsabil sa nu investigezi mai amanuntit si sa tratezi doar cu calmante mai puternice daca omul deja e tratat cu calmante si nu-l ajuta. In fine medici buni si prosti cred ca sunt peste tot in lume. Doar ca la noi foarte multi dintre cei buni au plecat si au ramas prostii, spagarii si cei care lucreaza si in sistem privat.

Horea spunea...

Dragon, mai trebuie sa iei in considerare un lucru. Faptul ca un cetatean roman are dreptul doar la tratament acut peste hotare, oriunde ar fi. Sunt aproape sigur ca daca ajungea la spital si nu putea sa urineze, de exemplu, i s-ar fi facut si RMN, precum si o operatie acuta.

Gandeste-te putin fara sa implici sentimente. La ce folosea un RMN, in cazul in care nu s-ar fi incadrat in necesitatea unei operatii acute. Si din punct de vedere simptomatic nu s-a incadrat, chiar daca a avut dureri foarte mari.

Oricum, sper sa ma ti informat in cazul in care se decide sa se planga. As fi foarte curios sa aflu parerile ambelor parti implicate. Din moment ce un medic, in Suedia, poate fi sanctionat chiar si in cazul in care are un jurnal incomplect. Deci in cazul in care a omis sa faca ceva cerut de codul de procedura.

Ar ajunge de exemplu ca medicul sa fi omis sa-l intrebe daca are probleme cu mictiunea. Un lucru care trebuie sa fie neaparat specificat in jurnal. Daca o asemenea consemnare lipseste, medicul, medicii, o pot sfecli.

Anonim spunea...

@Dragon,
Daca nu are afectari neurologice grave ci doar durere,contractura,etc. ar fi mai bine sa incerce tehnici de recuperare medicala.Am si eu o ruda patita care dupa cateva sedinte de Mezieres facute de un kinetoterapeut experimentat a rezolvat problema.Sa ne gandim la gimnasta noastra care acum vreo doua luni avea o hernie iar acum dupa procedurile turcului Andreei Marin a concurat la mondiale si a venit cu aur.Noi prea ne aruncam la operatii pt ca ori nu stim tot ce se poate face , ori suntem prea comozi sa slabim si sa facem putina gimnastica medicala sau proceduri gen Mezieres.Sau mai sunt unii chirurgi in Romania care te opereaza si cand nu e cazul doar ca sa iti ia banii.

dragon spunea...

@Horea: daca aflu ceva iti zic. Oricum eu stiam ca ai dreptul sa te tratezi peste tot, fiind cetatean UE.
@Anonim: si asta-i drept cu taiatul. Imi amintesc la ORL cand aveam probleme, era unul care opera pe banda rulanta. Incepea ziua cu intrebarea: "Azi cati facem". Eu sincer incerc sa ma feresc de medici, sa n-am treaba cu ei. Am vazut mai multe cazuri in care au diagnosticat/tratat gresit pacientii. Asa ca solutia mea e multa miscare si o alimentatie echilibrata. Si n-am mai avut nimic de mult.

Horea spunea...

Dragon, ai dreptul sa te tratezi, in cazul in care platesti diferenta dintre pretul pe care l-ai fi platit pentru acelasi tratament in RO. Fara spaga, desigur. In cazuri acute Roamnia este totusi obligata sa platesca totul.

In urma comentariilor facute, atat de tine, cat si de anonim, voi scrie in curand un articol informativ despre codurile de procedura. Chiar daca acest site nu s-a ocupat pana acum niciodata de medicina, din moment ce nu asta i-a fost menirea.

Asta tocmai pentru as dori sa scot in evidenta ceea ce spui si tu, pana la urma, dar, si ceea ce spune anonim. Incompetenta si nepasarea, rezultate din goana continua dupa bani ai medicilor din Ro. Sunt si exceptii de la aceasta regula, din pacate foarte putine.