Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 25 martie 2014

Psihologia pietei, psihologia lui Gogu

Nu stiu cati dintre voi citeau acest blog in 2011? Atunci cand Gogu si Costel se scuipau ca niste campioni ai flegmelor. Aceeiasi perioada in care, un fost cititor de-al meu, Flavian, intorcea graficele puse de mine pe pagina, pe dos. Toti trei erau suparati foc. Gogu si Flavian pe mine, spunandu-mi ca nu intelg nimic din modul de functionare a pietei care tranzactioneaza metale. Costel, in primul rand pe Gogu, sincer nu stiu de ce. Pentru ca, gogii, reprezinta de fapt 95% din cei care pierd bani la bursa, indiferent de piata in care s-au hotarat sa intre. Ce ii impiedica oare pe acesti oameni sa vada limpede? 

Ceea ce ii impiedica pe toti perdantii, psihologia! Sa presupunem ca  iti doresti din suflet un IPhone 5, pentru care multi oameni s-au sculat cu nopaptea in cap ca sa-l cumpere. Si mai rau! Unii dintre ei si-au petrecut toata nopatea in fata magazinului, pentru a devenii primii proprietari. Chiar primul daca se poate. Stim cu totii cat costa un IPhone 5. Cel mai performant costa peste 3000 de ron. Fapt pentru care multi se ling doar pe buze cand il vad, visandu-l in buzunar doar noaptea cand dorm. De ce se chinuiesc oare acesti oameni cu vise, in loc sa mearga si sa-si cumpere telefonul mult dorit. Pentru ca se gandesc de 10 ori inainte de a cheltui doua salarii medii romanesti pe un telefon.

Cum crezi ca ar actiona un gog, care sa presupunem ca isi doreste un asemenea telefon, daca l-ar vedea expus la 1000 de ron la Media Galaxi? Cu ocazia unei vizite pe care a facut-o la acest magazin pentru achizitionarea unui pachet de baterii. Aproape sigur in felul urmator: S-ar scotoci in buzunare sa vada cat cash are asupra lui. Daca banii pe care ii are la indemana nu i-ar ajunge, ar ruga aproape sigur vanzatorul sa-i puna marfa la o parte, pentru cateva ore. Pentru ca sa poata fugii sa faca rost de bani si din "gaura de sarpe." Asta chiar daca ar trebui sa stea nemancat saptamana urmatoare. Ce l-ar mana oare pe gog sa faca asa ceva?

Tot psihologia, adica, convingerea ca nu va mai vedea niciodata un Iphone 5, nou, la un asemenea pret. Afacerea i s-ar parea in acelasi timp imbatabila si incredibila, pe drept cuvant. S-ar speria oare cineva, vreodata, de caderea cu 60-70% a pretului la o marfa, oricare ar fi ea? Garantat niciodata. Dimpotriva. Cei mai multi ar cumpara marfa chiar daca nu au avut intentia s-o faca inainte de-a intra in magazin. De ce pierd atunci gogii bani la bursa? Din moment ce sunt oameni absolut normali, care, in cazul marfurilor uzuale actioneaza exact asa cum o face o majoritate coplesitoare a oamenilor.

Raspunsul este foarte simplu! La bursa gogii isi schimba radical psihologia. 180 de grade, fata de psihologia pe care o au in viata de toate zilele. Cu alte cuvinte, la bursa, ei se sperie de preturile in cadere si vand, cumparand si devenind euforici, atunci cand preturile cresc. La bursa pretul scump devine cel ravnit. Pentru ca stirile vorbesc pozitiv doar de actiunile care s-au scumpit. Vorbind in acelasi timp negativ de cele care s-au ieftinit. Ultimele fiind de cele mai multe ori chiar ignorate.

 Intelegi acum de ce s-au apucat stirarii si analistii sa vorbeasca din nou de metale. Pentru ca s-au scumpit! Ai vazut vreo stire sau vreun analist care sa recomande aur la 1080? Dar atunci cand era 400$?

Daca ai vazut, i-ai putut numara pe degete, pentru ca, si analistului ii este frica sa recomande un produs care s-a depreciat vartos. Este mult mai usor sa recomanzi ceva care a sarit parabolic in cer, pornind de la premiza ca pretul obiectului va continua sa creasca. Conform logicii: Daca pretul a crescut asa de mult, pana acum, de ce sa nu continue sa creasca. Cu aceeiasi logica au sarit romanii in imobiliare, la varf de ciclu, atunci cand tradatorul Tariceanu ii trimitea sa cumpere case chiar si in SUA.

Din aceiasi cauza vei gasi si atatea stiri si analize eronate, pentru ca si cei care participa la fabricarea lor sunt doar oameni. Loviti de aceleasi sentimente psihologice ca si gogii. Politicienii sunt totusi cei mai gogi dintre toti. Pentru ca sunt cei mai guralivi si mai laudarosi, exact atunci cand totul este pe punctul de-a se narui. Asta pentru ca habar nu au despre ce vorbesc. Nu pot sa schitez decat un zambet atunci cand ii vad pe romani asteaptandu-l pe Isusul lor politic. Care ar trebui sa vina sa le inbunatatesca economia si, prin ea, traiul de toate zilele. El, romanul, crede ca, politicianul din guvern si din parlament este mai putin dobitoc decat poporul care l-a votat.

2 comentarii:

Trader spunea...

Asa este.Eu numesc asta "gandire inertiala".Ce scade va scadea si mai mult si ce creste va creste mereu,graficul crescator va sparge monitorul pc-ului.Nimeni nu este scutit ,uneori,de acest tip de gandire,nici chiar tu ,Horea.Pentru ca ani la rand dupa momentul 2009,pe acest blog ai vandut numai apocalipsa.

Horea spunea...

Nu-i chiar cum spui, trader. Pentru ca, eu am vandut apocalipsa, atunci cand toti vindeau raiul. Si il mai vand si azi. O diferenta de la cer la pamant.

Si inca o treaba! Vad si azi ceea ce am vazut, dar am mutat timingul schimband scenariul in conformitate cu cerintele pietei.

Ba mai mult! Am spus ca daca scenariul doi va fi violat, voi accepta si eu ceea ce spun toti "espertii". Faptul ca am inceput un nou bull.

Recunosc totusi ca am inceput sa vorbesc de apocalipsa prea de vreme. Asa cum am facut si in cazul politicii romanesti. Ma refer la raiul pe care trebuia sa-l creize USL. Am vorbit de esec chiar inainte ca formatiunea sa fi venit la putere.

Sunt asadar o pasare timpurie, un lucru care are si parti negative. Mai ales la bursa, in perspectiva mai scurta de timp.