Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 10 aprilie 2014

Iar a venit Yellen!

Minutele FED de ieri au intors bursele si valutele cu capul in jos. Dupa ce Draghi le-a pus in picioare, doar acum cateva zile. Sarmanul Super Mario! Tot ceea ce construieste el intr-o zi, este daramat de FED in ziua urmatoare. Asta daca te iei dupa stiri.

Daca te uiti la grafice, la cele expuse in aceasta postare, vei vedea cu totul altceva. Investitori increzatori in viitor, in puterile FED si BCE. Care s-au indatorat pana peste cap ca sa nu scape "calatoria spre stele."

Levierul celor mentionati a ajuns la culmi nemaiintalnite, depasind cu mult levierul pe care l-au avut in anul 2000 si in 2007, vezi grafic. Ca o consecinta au ramas cu foarte putini bani lichizi, "de buzunar", un lucru ilustrat de acelasi grafic. Care arata cele mai deprimate nivele de cash, din 80 incoace. Rezultatul aventurilor din 2000 si 2007 le cunoaste toata lumea, ele fiind foarte clare si pe graficele expuse.

Dar, sa nu uitam! "This time is different."

Pentru mine graficul expus mai arata inca ceva. O incredere exuberanta a participantilor la bursa, care, si-au vandut pana si chilotii ca sa poata participa la ruleta secolului. 

Conform ideii: bagi tot ce ai, ca sa poti scoate cat mai mult. Deci indiferent de ce ar spune Draghi sau Yellen, baietii si fetele care nu vad altceva decat posibilitatea castigurilor imense, participa la bursa cu tot ce au. Ceea ce este si mai interesant, este perceptia pozitiva a profesionistilor. Care a ajuns si ea la culmi nemaiintalnite.

De remarcat este faptul ca profesionistii au de obicei dreptate, pana cand ajung si ei la nivelele de incredere, de unde, loc pentru mai bine nu exista. Precum ii spuneam unui comentator: un top de avengura nu se foarmeaza in cateva zile. Procesul poate dura chiar si 6 luni, uneori, mai ales atunci cand este vorba de un maxim istoric. Aceasta incredere oarba a celor implicati in afaceri bursiere, ridica asadar valoarea burselor si a valutelor legate de risc, nicidecum Draghi sau Yellen.

In momentul in care increderea participantilor va fi zguduita, cei doi pot veni mana in mana, fara niciun efect. Pot chiar sa-si aduca tot neamul, pentru ca frica de piederi ii va face surzi pe cei care ii asculta azi cu aparate auditive. Cel mai hazliu mi se pare in momentul de fata faptul ca FED-ului ii este frica de piata, de unde rezulta asa numitele discutii "secrete" pe care le poarta din cand in cand. In timp ce pietei, nu ii este deloc frica de FED. Are toata increderea pusa in bratele celora care tremura. Speriati de efectele pe care ar putea sa le aiba masurile magistrale pe care le-au aplicat pana acum.

Atentie! Levier la bursa: Inseamna bani imprumutati de la broker, pe care nu-i ai de fapt. Levier de 100, de exemplu, insemnand ca poti cumpara actiuni pentru o suma de 100 de ori mai mare decat cea pe care o ai in cont. Daca ai in cont 1000 de euro, poti cumpara actiuni in valoare de 100 000. Consecinte: Pana ce bursa merge in directia scontata, totul este OK. Cei levierati putandu-se delecta cu profiturile aparute pe hartie. Sau, chiar cu profituri reale, in cazul in care ies din piata la un nivel la care mai au castig.

Daca bursa se intoarce impotriva lor, in orice directie, conturile incep sa nu mai aiba acoperire. Fapt pentru care sunt sterse cu viteza sunetului de catre broker.

Asta in cazul in care "bursierul" nu va mai avea de unde sa depuna alti bani in cont. Bani care sa poata acopri pierderile. Din primul grafic reiese clar ca banii care ar mai putea fi depusi, la nevoie, nu prea exista. Azi avem o data de reactie unghiulara scurta. Care ar trebui sa ne impinga in jos. In data de 15 avem o confluenta de date. 15 devenind astfel o data foarte importanta. Va trebui sa vedem la ce nivele va ajunge bursa pana atunci. La maxime sau la minime? Pentru ca sa putem trage concluzii despre directia probabila pe care o va primi de la aceasta data importanta.

2 comentarii:

Vali spunea...

"This time is different."

Asta e tot ce conteaza....

Horea spunea...

Corect! Pentru cei cu ochelari de cal. Eu am incercat sa ma debarasez de ei, tocmai pentru ca doresc sa ma pot uita in toate directiile. Inainte, la dreapta, la stanga, dar si inapoi.