Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 18 noiembrie 2014

Romanii au zdrobit statul mafiot mincinos printr-o revolutie pasnica

Dovedind astfel ca sunt un popor. Si nu o populatie, asa cum am afirmat eu, gresit, de multe ori, pe acest blog. In aceste momente ma uit cu admiratie si cu respect la toti cei care a stiut sa lupte pana la ultima suflare. Atat in tara, cat si peste hotare, pentru democratie si consolidarea statului de drept. Dand astfel o palma grea tuturor mafiotilor mincinosi si hoti, care au populat si mai populeaza si azi viata politica romaneasca.

Ii multumesc lui costel pentru citatul pe care l-a extras dintr-o postare mai veche de-a mea. Incluzandu-l in comentariul pe care l-a facut la articolul precedent. A scos in evidenta o analiza pe care am facut-o despre ascensiunea parabolica a carierei celui mai las roman, Victor Ponta. 

Cariera acestui individ a atins topul absolut, cred eu, odata cu candidatura sa la presidentie. Dar, tu, sa nu te iei cumva dupa perceptiile mele "ghinioniste". In niciun caz atunci cand sunt legate de politica. Cele legate de bursa, de economie, sunt poate ceva mai bune, pentru ca si costel a avut ganduri asemanatoare. In rest, totul e cancan daca nu gandesti ca un PSD-ist. Ai vazut asta nu o data, chiar si in timpul ultimei campanii electorale. Zapada e neagra! Sa traiti! Neagra ca dracul. Girafa zboara! Zboara sa traiti, si uite ca care si pene. Girafa cu pene, boule? Nu sa traiti. Pasare cu copite, sau cum vreti dumneavoastra.

Sincer sa fiu m-am gandit sa ma inscriu in actualul PSD, ca sa-mi tin mintea in miscare. Daca se va reforma, va fi prea tarziu.

Cei care cunosc soarta miscarilor parabolice despre care am vorbit de multe ori pe acest blog, isi pot inchipui cu siguranta si traiectoria pe care o va avea cariera lui Victor Mincinosul. Precum si cariera acelor lingai care s-au hotarat sa-i vare limba in dos. Exact acolo unde vor scuipa in curand. 

Aceste gunoaie ale societatii romanesti, de tip Tariceanu, Melescanu etc. vor avea intotdeauna limbile pregatite. Fara ca dosul pe care il ling sa aiba vreo importnata, atata timp cat linsul le va aduce foloase personale. De data asta, eu sunt aproape convins ca vor linge smirghel. Pentru ca, nu asa numitele partide care l-au sprijinit pe Johannis au castigat alegerile. Ci poporul roman!

Spre norocul acestuia, noul presedinte nu a facut parte din structurile "politicii limbiste", datorand astfel foarte putin celora care l-au sprijinit politic. Ba mai mult! Aceste structuri erau pe fundul marii inainte de aparitia sa. Duse acolo de Crin Antonescu, PNL, respectiv, Traian Basescu, PDL! Ambii au fost gata sa faca pact cu oricine pentru un post de presedinte. Cu Becali, cu clanuri de tigani etc. Si, atunci, de ce nu si cu oameni fara un dram de caracter din structurile PSD-iste. Cazul USL.

Clanul PSD va plati scump batjocura pe care au practicat-o fata de propriul popor. Dar asta, ar putea fi pana la urma un lucru benefic. Dupa aceasta infrangere fostul clan se va duce dracului. Psd-ul pe care l-ai vazut pana acum va muri incet dar sigur. Din cenusa lui se va naste un partid social democrat autentic, pentru ca, numai asa vom putea avea o stanga credibila, foarte necesara oricarei democratii autentice. Un partid, asadar, nu un clan in care se ascund penalii. Care vor ajunge toti acolo unde le este locul. La racoare! 

"Sapaturile" din interiorul PSD au inceput deja, fii sigur.  Chiar daca ele nu sunt deocamdata vizibile.

Ascultand discursul limbilor catifelate de la Antena 3, dupa catastrofa pe care au obtinut-o falitii lor, mi-am dat seama ca vor avea si ei aceeeiasi soarta ca Victorul lins in cur. Pe care, nu demult, aceeiasi oameni il scuipau direct in obraz. Exact asa cum se vede in filmul din articolul precedent.

Adu-ti aminte! Ratingul emisiunilor lui Gadea a luat la un moment dat tot o forma parabolica. Ajungand astfel la un punct, de unde directia nu poate fi decat una singura, in jos. Mai ales dupa ce oamenii au descoprit si posturi, de tip; digi 24. Care angajeaza profesionisti, in loc de langai. Este periculos sa canti aceeiasi melodie, ani de zile, in fiecare seara. Fara sa-l obosesti pe telespectator. Mai ales atunci cand personajul din textul melodiei dispare. Pacat! Pentru ca A3 are si oameni de valoare. Care nu cred ca s-ar multumi sa "basescuiasca" de dimineata si pana seara, asa cum face Gadea&comp.

Chiar si dupa ce romanii si-au exprimat dorinta neclintita pentru schimbare, Mugur Ciuvica a continuat cu "basescuitul" sau debil. De parca in Romania nu s-ar fi intamplat absolut nimic. Omul asta traieste intr-o lume paralela, ca si colegii sai limbisti, legand mai nou si adierea de vant, ploaia etc. de numele unui om care va expira in cca. o luna. Ciuvica este la fel de inconstient ca cei de la PSD care, nu vad nci un vinovat al catastrofei de care s-au lovit. Neintelegand nici azi faptul ca romanii au facut prin votul lor o revolutie adevarata. Total diferita de cea din 89, care nu a fost altceva decat o lovitura de stat.

Vinovati in PSD nu sunt, asadar. Deocamdata! Eu fiind ferm convins ca se vor gasi in curand. Dupa ce, cei angajati in lupta pentru puterea interna, se vor apuca sa-si care pumni in cap, unii altora. Dragnea spunea ca singura hiba de-a lui, a fost faptul ca nu este vrajitor. In rest, totul a fost voia lui Dumneuzeu. Paradoxal, al acelui Dumnezeu care interzice furtul si minciuna, printre altele. 

"Chestii" pe care "baronul" le invartea in jurul degetelor in fiecare zi. Asemenea declartii, arogante, nu fac altceva decat sa mai dea un pumn in capul poporului anti PSD, iritandu-l si mai mult. La aceste lucruri nu se gandeste insa nimeni. Pentru ca, atentia absoluta este indreptata spre ciolaniada obisnuita. Care va incepe cu siguranta din nou, in doar cateva zile. Cu larga participare a tuturor celor care inca nu s-au trezit. Din ambele tabere! Ea va dura pana cand protagonistii isi vor da seama ca regulile jocului s-au schimbat. Un moment in care li se va face parul maciuca.

De ce poate reusi Johanis sa faca, ceea ce n-a reusit nici Constatinescu si nici Basescu? Pentru ca este facut din alt aluat. Si pentru ca nu datoreaza nimanui nimic. Basescu a fost un om al sistemului, nevrand niciodata sa se debaraseze de el cu adevarat. In timp ce, Constantinescu, a fost doar un om slab si fara caracter. Ametit si invartit de sistemul in care a aterizat. Ultima sa declaratie de dragoste fata de Ponta, chiar in timpul acestei campanii electorale, demonstreaza clar cu cine am avut de-a face.

Eu nu cred ca Santa Klaus va face la fel. Ceea ce ii va uimi cu siguranta pe cei care erau obisnuiti cu jocul actual. Un sef, chiar si intr-o intreprindere, poate schimba mentalitatea angajatilor, apropiind-o  de a sa. Sa nu uitam ca pestele se impute intotdeauna de la cap. "Partidele" care l-au sustinut pe sas, ar fi ramas pe fundul marii, fara el. Exact acolo unde le-a pus Basescu si Antonescu. Sunt absolut convins ca Johanis a inteles acest lucru de la bun inceput. Putand astfel sa negocieze conditii dure cu cei inecati. Inainte de-a fi aceptat sefia gruparii ACL. Dupa aceasta victorie exista cu siguranta unii, din noul partid liberal, care incep sa-si ascuta dintii. Eu cred insa ca vor musca in piatra seaca. Pentru ca Johannis a fost primul presedinte ales care a spus:

"Am inteles mesajul poporului, sper ca l-au inteles si politicienii". Ponta l-a plagiat imediat, dar asta nu mai trebuie sa mire pe nimeni. 

Multi gainari nu au inteles inca nimic din ceea ce s-a intamplat. Dar, vor intelege cu siguranta, dupa traducerea pe care le-o va face fostul primar al Sibiului.

Vreau sa inchei prin a felicita acea parte din mas-media care, s-a straduit sa prezinte impartial sirul evenimentelor la care am asistat. In frunte cu ziarul "basist" Gandul. Care a mai a avut si ideea campaniei "vreau presedinte". Punand astfel in miscare societatea cicvila. Este pentru prima data cand am vazut printre cei invitati, la discutii, oameni foarte tineri care m-au impresionat. Prin modul lor de a se comporta si de a gandi. Indivizi necunoscuti care nu semanau de loc cu marlanii din talk-showurile televiziunilor consacrate. 

Din toata aventura asta am invatat si eu ceva. Faptul ca am gresit atunci cand i-am pus pe romani intr-o singura oala. Pornind, eronat, numai de la necioplitii pe care ii vedeam zilnic in media. Spre marea mea bucurie, Romania a avut si un popor "invizibil" care, prin pasul facut inainte, cu ocazia alegerilor, a reusit sa-mi dea sperante. Chiar daca perceptia mea despre ceea ce urmeaza sa se intample in lume nu s-a schimbat. Ceea ce este pozitiv, este ca mai jos decat am ajuns, cu ocazia acestor alegeri, nu cred ca se mai poate merge, sociologic vorbind. 

Ca o consecinta, de aici ar trebui sa inceapa urcusul. Nu unul indreptat spre cer ci, mai degraba, unul lin. Presarat uneori cu bolovani peste care va trebui sa sarim. In Romania a inceput o era noua, si vei vedea rezultatele revolutiei adevarate, atunci cand le vei compara cu cele ale loviturii de stat. Zilele statului mafiot sunt numarate, chiar daca ceea ce spun eu acum ti se va parea incredibil. Nu uita ca am mai facut afirmatii aparent incredibile. Care, cu timpul, s-au dovedit a fi foarte aproape de realitate.

Am considerat ca, dupa apelul din articolul precedent, as fi dator si cu niste explicatii. Pe care am incercat sa le astern in aceasta postare. Fara nicio intentie de-a reporni blogul. Sa fie intr-un ceas bun! Cred ca este intr-un ceas bun, pentru Romania! Si pentru toti concetatenii nostri care au intels ca fara libertate si democratie autentica nu poti prospera. Ei au facut o revolutie adevarata fara sa-si dea seama.

PS. Legat de aceasta postare! Voi raspunde oricarui comentator care va vrea sa duca o discutie civilizata. Asta pentru ca alegerile pe care le-am avut, vor fi mentionate si in cartile de istorie. Cred eu.

59 de comentarii:

florian spunea...

Pentru poporul invizibil, care credeati ca nu mai exista, care a dus o lupta "la baioneta" cu cei din jurul sau pentru a promova valorile pe care pare sa le reprezinte Iohannis, pentru acest popor, poate ar trebui sa reincepeti sa scrieti. Nu s-a facut inca primavara in democratia noastra, dar se simte o adiere proaspata. Haideti s-o facem vant...

Anonim spunea...

sunt total de acord cu tine Horea

daca iti ami aduci aminte am publicat pe acest blog acum vreo 3-4 ani un comnetariu in care ziceam ca ce bine ar fi sa vina nsite nemti sa ne conduca si ca eu voi vota cu forumul democrat al germanilor din romania
ce ma bucur ca s-a realizat visul meu
sper sa fie un prin pas inainte care sa fie urmat si de altii

dorians

Horea spunea...

florian! Daca lucrurile vor merge asa cum cred eu ca vor merge, nu mai trebuie sa scriu nimic. As putea in schimb sa fac altceva. Sa intru in politica.

Dorians! fara popor nimeni nu poate face nimic, chiar daca presedintele este neamt sau hotentot.

Nu intamplator avem acum si popor si conducator, si ca atare rezultatele incep deja sa se vada. Dupa doar doua zile!

Cad capete si cad legi mafiote cat ai zice peste. Cele care nu puteau fi atinse pana acum. Basescuiala mai tine doar la A3. Dar va dispare si de acolo. Atunci cand limbistii vor tanji dupa un alt cur.

"Seceratul" va continua, pentru ca, Klaus, nu este Traian Basescu. Cu toate ca Ponta incercat sa-i prostesca pe oameni, spunand ca este.

Stia el foarte bine cine este Klaus. Nu degeaba a fost scos de mai multe ori la inaintare, atunci cand gastile se simteau scufundate. Stia, asadar, si ce-l astepta daca pierde. Un lucru pe care nu si-l putea inchpui. Din moment ce a inceput sa imparta deja posturi.

In viata e ca la bursa. Cazi in cap atunci cand te astepti cel mai putin.
Mai ales daca te scufunzi usor in stare de euforie Pontaca.

Meritul celor intamplate cade im egala masiura si pepieptul jurnalistilor neafiliati. Care au dat dovada de patriotism si responsabilitate cicvica. Toate aceste elemente trebuiau sa fie la locul lor, pentru ca sa iasa ce a iesit. Si de data asta au fost.

Eu daca as fi PSD-ist m-as lua de cap. Si cred ca cei care au cap vor face tocmai acest lucru. Din moment ce, doar 19% dintre cetatenii cu varsta intre 18 si 35 de ani au votat Ponta.

Anonim spunea...

Salut Horea! cat crezi ca mai dureaza cresterea burselor,ca vad ca petrolul ,aurul ,argitul au inceu sa se faca praf,oare nu o mai fi cererea asa de mare???

ThinkAgainRO spunea...

Doctore poate la economie si finante nu ma pricep! DAr ma pricep bine la politica din moment ce am afirmat din 2 noiembrie motivele pentru care PONTA va pierde!
Acum ca mi-am dovedit expertiza pot sa idi dau un sfat: nu intra in politica fiindca nu o intelegi! Si apoi intrebarea este: vrei sa faci politica pentru poporul pe care-l injuri de vreo 4 ani pe blogul tau sau pentru tine ca sa nu mai ai GHINION?

George spunea...

Bine ai revenit Horea,
Am votat impotriva tuturor nesimtitilor cu aer de socialisti gen Ponta, Costel(aceeasi prostie dar si fudulie) precum si alti parveniti din societatea socialist rumaneasca.
Astept schimbarea guvernului pentru a inchide gura definitiv retarzilor.

Horea spunea...

Thinkagainro. Trebuie sa incep prin a te felicita. Se pare ca ai devenit ceva mai modest, din moment ce esti in stare sa afirmi; "poate nu ma pricep la economie". Un pas mic pentru omenire dar, unul foarte mare pentru tine.

Privind politica. As dori sa-ti citesc "expertiza", inainte de a putea raspunde la intrebari. Ca sa evit sa ma cobor la nivelul unora care pot comenta orice. Fara sa fi citit macar, ceea ce comenteaza.

In alta ordine de idei!Daca memoria nu ma inseala, dupa ce ai fost Dan diaconist, spuneai ca vei reveni in tara ca sa sprijini campania lui Crin. Un om despre care eu spuneam ca nu va ajunge niciodata presedinte. Pe Diaconescu Dan l-am facut doar escroc. Pentru ca mai multa atentie nu merita.

Asstept asadar expertiza ta legata de alegeri.

George, eu as lua-o mai lesne cu schimbarea guvernului. Pentru ca, schimbatul, facut de dragul schimbarii, nu da niciodata rezultate prea bune. Trebuie sa ai cu ce schimba ceea ce vrei sa schimbi, dar, mai ales, trebuie sa fi sigur de calitatea piesei puse in schimb.

Tinand cont de faptul ca gandirea politica a lui Klaus, pare sa semene destul de mult cu cea pe care am expus-o eu pe situl MPTN. Nu cred ca se va pripi. Ar fi de prost augur sa inceapa totul cu o asemenea greseala. Greseala in opinia mea, desigur. Nu pot face altceva decat sa sper ca va gandi si el la fel.

Primul pas, imperativ, in Ro, va trebui sa fie curatenia. De unde? Din propriul partid in primul rand! De ce? Pentru ca muradaria de altundeva sa se vada cat mai bine. Obligandu-i astfel pe cei cu care vei fi nevoit sa incepi negocieri, sa ia si ei matura in mana.

Noul PNL nu va putea obtine majoritate absoluta niciodata. Si, atunci, cu cine sa negociezi? Cu Udrea, cu Basecu devenit taranist peste noapte, alaturi de "ala mic cu capul mare", cu Dragnea etc. Pe cine sa trimiti la negocieri? Pe Chiuariu, de mana cu Vosganian?

E mult de lucru fratele meu. Pana se va putea vorbi de guvernare. Exista inca foarte multi oameni de tipul acelora care spun ca ceea ce s-a intamplat a fost o lovitura de stat. Ca sa revina peste doua zile si sa spuna ca au votat cu Johanis. Adica, sa spuna ca au participat si ei la lovitura de stat. Vezi cazul Severin. Norocul lui Johanis este ca, asemenea caractere sa toarna intre ele, curatindu-se astfel singure.

Negocierile unei eventuale coalitii vor trebui sa inceapa doar dupa ce s-a facut marea epurare, peste tot. Numai dupa aceea vei putea avea parteneri credibili, si apti de negocieri, chiar si in opozitie. Deocamdata, trebui sa privesti relaxat si cu rabdare la agonia vechiului sistem. Care se va destrama si din cauza unui ajutor consistent primit, de la tocmai aceeia care l-au creat.

De ce? Din cauza caracterului infect pe care il poseda. Un caracter care ii ajuta sa se sfartece intre ei. Ajutati putin de Johanis, se vor inghiti unul pe altul de-a binelea.

George spunea...

Astept schimbarea guvernului dupa ce guvernul socialist Ponta isi va demonstra intreaga incompetenta pentru ca pana acum Basescu era cel care nu l-a lasat sa-si demonstreze competenta de Harvard.

Horea spunea...

George! Deocamdata, guvernul incompetent Ponta, a inceput sa se manance intr-un mod foarte competent, membru cu membru. Adio UDMR! Bun gasit, dar si pa, de la generalul responsabil, Gabi. Care nu se mai considera anexa PSD, asa dintr-o data etc. Startul ciolaniadei prevazute de mine a fost dat.

Sa construiesti este greu. Sa distrugi merge aproape din inertie. Mai ales atunci cand sunt mai multe grupari care lucreaza in acelasi sens.

In ceea ce priveste intregul clan PSD, a inceput descompunerea hoitului. Am vorbit si despre acest fenomen, tocmai in aceasta postare. Geoana l-a facut iar dictator corean pe Ponta. Asta dupa ce l-a sustinut la presedintie.

Nu stiu daca inteleg toti insemnatatea unei asemenea afirmatii? Geoana, marele democrat si reformator, a sprijinit la presidentie un dictator corean. O spune el, nu eu. Ca si Severin! Care a participat la o lovitura de stat, prin votul pe care spune ca i l-a dat lui Klaus. Iata genul de om votat de costel, de thinkagainro, si de alte 5 milioane de suflete. Dupa o "expertiza" demna de premiul Nobel, pe care au facut-o. Ponta este facut din acelasi aluat ca cei mentionati.

Daca castiga, Victoras ar fi ramasi"micul Titulescu, in ochii marelui diplomat." Pierzand, a devenit micul Kim. Dar, asta, numai dupa ce i-a dat un sut in cur celuia care paraseste locuinta luata in chirie "pe nimic", de la stat, de 10 ani incoace. Fara sa reuseasca.

Vanghelie a trecut si el la sinceritati. Tot dupa un sut in cur. Ghita il ataca pe tatucul care a adus minierii la genocid. In timp ce, antena trei, a decis sa linga curul presedintelui de onoare. Impartind de data asta suturi in gura lui Ponta, candidatul pe care l-au votat la presidentie.

Numai guvernare nu o sa vezi! Mai ales dupa ce apare si bugetul.

Pentru ca nici ceilalti nu sunt mai breji. Daca ii strecori pe toti nu mai ramane nimeni. Ca o consecinta, strecuratul se va limita, intr-o prima faza, la cei mai rai. Dintre cei rai. Un fel de Honecker inlocuit cu Egon Krenz, in fosta DDR. Cu timpul vor trebui sa apara oameni noi in politica, ceruti de societate. De unde ar trebui sa rezulte si evolutia pe care am descris-o ca fiind foarte probabila, in acest articol.

De ce? Pentru ca politicianul este oglinda votacului. Am spus asta de o mie de ori pe acest site. Cand mentalitatea votacului se schimba, politicianul adus la putere va trebui sa reflecte aceasta schimbare, punct.

Anonim spunea...

http://www.usatoday.com/story/money/markets/2014/11/30/stocks-rally-2014-trish-regan-gdp-federal-reserve-jobs/19625111/

deci , ne luptam cu FED-ul sau nu ?

Horea spunea...

Cum sa ne luptam cu o institutie care a creat"atata bunastare?"

In articolul la care faci referire, vedem ca, FED, este prezentat imbracat intr-o armura achiliana inbatabila!

Pana cand piata ii va baga un cutit in calcai, zic eu. O patanie de care s-a lovit si mult iubitul nostru PSD. Considerat si el la fel de invincibil, pana nu demult.

Nastratin spunea...

Draga Horea,
Ce mai faci? Macovei vrea sa-si faca un partid on-line si cred ca daca ai contacta-o sa-i spui ca il ai deja, ar fi bine...se cistiga timp...Eu cred ca Monica Macovei si Johannis ar face treaba in tara mai bine decit hotii actuali. Iar dvs sunteti om de valoare si m-ar bucura sa va alaturati. Din pacate aud despre niste nume dubioase de consilieri ai lui Johannis fosti PSD iar altii cu dosare penale in curs, sau altii fosti comunisti de nadejde...Asta imi da de gindit. Sarbatori fericite familiei.

Nastratin spunea...

Horea...ce crezi, pretul petrolului e artificial lasat jos pt falimentarea Rusiei de catre baietii perciunati din Washington?? ca pina sa se intimple cu Ucraina, pretul petrolului era umflat bine de tot, tot artificial cred...Tocmai ma intreb de ce Ponta si ilici nu-si lasa perciuni...poate pt ca ei sunt si tigani pe deasupra

Nastratin spunea...

Horea...ce crezi de ascesiunea Chinei si pretentiile ei teritoriale? SUA e istorie, nu mai e mare putere economica, ci doar militara si experta in diversiuni ca si Rusia, gen miscari de strada sponsorizate secret...

Horea spunea...

Salut Nastratin. Sarbatori fericite!
Eu partid nu am. Incercarea pe care am facut-o in vederea pornirii unuia a esuat. Vremurile s-au schimbat, insa. Vom vedea ce noutati ne aduc.

Sunt gata sa intru in politica daca, voi vdea un interes venit de la oameni care imi impartasesc ideile. Idei pe care le-am expus pe situl MPTN.

Personal le-am considerat imperative si de bun simt, dar asta nu ajunge. Ca sa se poata aplica, ele au nevoie de cat mai multi adepti. Altfel vor ramane doar idei asternute "pe hartie." Ma bucur sa vad ca, Klaus, are idei asemanatoare. Ma bucur si de ideia pe care o are Monica, pentru ca, daca oamenii vor intr-adevar o schimbare, adevarata, ea va putea fi infaptuita doar cu oameni noi, nepatati.

Cu privire la consilierii lui Klaus. Eu zic ca e mai bine sa astepti pana cand vei putea auzi numirile din gura lui. Nu din gurile speculantilor pupincuristi care fac scurgeri de idei spre presa "libera".

Am vazut ca noul presedinte duce discutii tot timpul cu cei care l-au ales. O premiera pentru RO. Semnalele mi se par, asadar, de bun augur. Vom vedea faptele. Ele sunt cele care vor conta intotdeauna.

Sa nu uitam totusi un lucru. Consilieri poate sa aleaga de oriunde, membrii pentru noul partid liberal mai greu. Cei care exista, in toate gruparile, au fost alesi. Trebuind sa fie epurati, la nevoie, prin aceeiasi procedura. Asta chiar daca si noul PNL este inca plin de ciurucuri.

De ceilalti ce sa mai vorbim? Au toti gunoiele lor, Indiferent ca este vorba de clanul lui Basescu-Udrea, de cel al domnului Dan, de UDMR, ca sa nu mai vorbim de hoitul PSD.

Oricum ar fi, nu-i poti lua pe oameni de urechi ca sa-i dai afara din parlament. Din moment ce au fost trimisi acolo de alegatori. Carnagiul va trebui sa aiba loc, mai degraba, in fiecare clan, asa cum se intampla in momentul de fata in PSD. Unde oamenii se sfasie intre ei asa cum am prezis. Scenarii de acest gen vom vedea si la ceilalti. Atunci cand se va intelege ca regulile jocului s-au schimbat.

Intr-o prima faza, toti vor vrea sa schimbe tot, fara a schimba pe nimeni. O utopie! Nimeni nu pare sa aiba curajul sa se atinga de cei din varful piramidei, tocmai pentru ca, cei din jurul acestora, sunt facuti din acelasi aluat. Cand, si daca, presiunea societatii va creste, hoiturile celor"intangibili" vor rupe singure scaunele pe care s-au asezat.

Nu stiu daca ai observat? Psd a trecut acum la faza in care isi minteste prorii membrii. Evocand scenarii cu americanii, pe care nici un copil, cu inteligenta medie, de clasa a cincea, nu le-ar inghitii. Mie mi se pare insa normal ceea ce se intampla. Din moment ce unui mincinos nu-i pasa niciodata de cel pe care il minte, indiferent ca ii este frate sau ca ar fi un strain.

Mincinosul minte intotdeauna cu un singur scop. Pentru interesul sau strict personal. Un lucru de care isi vor da seama si cei mai fanatici PSD-isti. Mai ales atunci cand se vor apropia de faza: a fi sau a nu fi a clanului. Clanul se va desfinta, dar, de-o stanga reformata din temelii avem o nevoie absoluta. Acest proces de formare a ei, va fi unul destul de lent. Pentru ca, peste noapte, nimeni nu va putea face minuni.

Horea spunea...

Nastratin. Dsepre petrol cred exact ceea ce am crezut si despre metale. Si, cam ceee ce am crezut, si cred, despre povestile legate de felul in care a pierdut Ponta alegerile.

Privind China constat doar un lucru. Previziunile mele de agresiune, legate de un mediu economic tot mai precar, se adeveresc.

Anonim spunea...

... insa previziunile bursiere nu se prea adeveresc !!!
Dow, S&P 500 at records after upbeat Fed report

Horea spunea...

Sorinel! Mai uitat-te odata la graficul DJI, din postarea; "predictii si rezultate." Ca sa nu faci si tu, ca Thinkagainro, care, face comentarii, foarte des, fara a citi macar ceea ce comenteaeza.

Adauga o marja de eroare de, 2-300 de puncte,+-, la ceea ce vezi. O marja normala, daca tii cont de perspectiva enorma de timp si pret, despre care vorbeste analiza.

Dupa ce ai facut asta, poti continua sa citesti articolele tale preferate. Despre bravul FED si despre felul in care a reusit el sa infloresaca economia. Sau, de ce nu, articole despre Abe si Japonia. Din care obisnuiai sa-mi pui citate asemanatoare cu cel de sus.

Ba mai mult! Sa nu-l uiti cumva pe Draghi. Un alt cavaler erou al ordinului keynesian. Toti acesti oameni s-au zbatut "pentru tine." Cum au facut si Ponta si Basescu, in Romania. Avand tot dreptul sa devina astfel, eroii articolelor pe care le citesti.

Anonim spunea...

in graficul din predictii val.medie e 17500 cu un max. la 18000 , iar acum suntem la 17900 ... e o iluzie sa crezi ca ceva se va schimba in ultimul moment ... asa credeam si acum 1-2 ani dar nimic nu s-a schimbat , cum am mai spus o corectie de 10% ar fi ceva normal acum ...
PS: deloc placuta comparatia cu rusofonul bugetar costel/thinkagainro
sorinel

Horea spunea...

Sorinel, schimbarile mari vin deseori exact atunci cand nu se astepta nimeni. Atunci cand specialistii, de gen Gogu, cumpara de rup(cazul metalelor). Pentru ca, ei nu vad alta varianta decat cea a castigului infinit. Pentru ei si pentru nepoti.

Adevarul este ca piata a fost inundata cu lichiditati, de catre toate bancile centrale mastodonte din lume, Draghi fiind ultimul mohican care se pregateste sa dea cu puhoiul in populatie . Aceste lichiditati nu au intrat insa in economia propriuzisa, nicaieri. Fapt pentru care articolele la care faci referire sunt doar trompete de dezinformare. Ceea ce nu este dezinfoarmare, este faptul ca bursa a crescut si creste. De ce? Pentru ca banii care nu intra in economie isi cauta plusvaloare in pietele de capital. Dand nastere acolo unei bule infernale. Este foarte greu de stiut exact, momentul in care va crapa un asemenea balon umflat. Mai ales atunci cand vezi ca mai exista oameni care stau cu pompa in mana.

Tocmai acest fenomen ii linisteste pe gogi. Care nu inteleg ca, atunci cand balonul se va sparge, nici tone de aier, venite din toate pompele lumii, nu il vor putea umfla din nou. Este cert ca la un moment dat vom ajunge exact in situatia descrisa.
Ceea ce nu este cert, este momentul si altitudinea la care se va intampla catastrofa. Scenariul meu doi, poate asadar sa fie invalidat. Un lucru care va extinde ridcarea balonului, atat in timp, cat si in altitudine. Fara a ma face pe mine sa cred niciodata, argumentele imbecile pe care le invoci. Luate din articole la fel de imbecile, scrise deseori de propagandisti.

Totul se desfasoara exact ca in viata de toate zilele. Nu sti niciodata cand va plesni un alcoolist tratat cu alcool. Din moment ce, atunci cand bea, pare sa se simta mai bine.

In alta ordine de idei! Atata timp cat semnezi cu mai multe pseudonime, chiar si cu cel de anonim, nu-mi pari prea serios. La fel de neseriosa mi se pare si argumentatia pe care o folosesti, precum si felul in care faci acest lucru. Din punctul meu de vedere dai impresia ca vrei sa provoci, de dragul provocarii, si nu de dragul starilor de fapte propriuzise. Desi nu este nevoie de asa ceva. Daca chiar crezi in articolele pe care le citesti este dreptul tau. Eu iti urez sa fi sanatos.

Ceea ce te aseamana cu costel si cu thinkagainro, este ca nimic si nimeni nu-ti poate scoate din cap, ceea ce ai decis sa bagi acolo. Ratingul Japoniei a fost redus chiar ieri, din cauza ""cresterii economice" pe care o trambitau, nu de mult, articole atat de dragi tie. Asa ceva iti trece pe langa urechi si nu te impiedica sa sari la alte cifre si la alti trompetari de acelasi gen. Europa este inecata! Dar tu treci si peste asta, asa cum facea costel. Cand mergea pe drumul sau falnic, catre un tel final si unic: stampila de basist.La fel faci si cu economia. Din care ai priceput cam cat au priceput si cei doi muschetari, antibasisti, din politica.Care m-au facut, ghinionist, dupa ce au dat de nenumarate ori cu picioarele in rahat. Prin "expertizele" politice pe care le-au facut si le-au laudat singuri. In cazul lui costel ar trebui sa fie vorba de interese personale. Pentru ca, altfel, votul pe care l-a dat unui bandit, care a reusit sa faca cea mai murdara campanie electorala, plina de minciuni si manipulari, devine greu de inteles.

Privind economia repet pentru ultima ora! Bursa poate merge oriunde, din cauza lichiditatilor exagerate, care dau perceptia generala; cerul este limita. Putand astfel sa invalideze scenariul meu doi. Asta nu insemneaza insa ca cineva a reparat economia. Un lucru care se va vedea atunci cand ne vom intoarce spre nivelele bursiere pe care le-am avut in 2009. De la ce nivele, mai mult sau mai putin galactice? Asta nu stie nimeni cu siguranta.

De la nivelele scenariului meu doi, poate, sau, chiar de la nivele mult mai ridicate. De unde va trebui sa cadem si mai vartos. Cu cat te urci mai aproape de cer, ca atat este caderea mai "dulce". Pentru ca, de cazut vom cadea absolut sigur. Nu 10% cum spui tu, ci, mai degraba, ca un bolovan aruncat in prapastie.

Anonim spunea...

Controlling equities is absolutely essential for market stability and confidence in the economy over the long term. Our Federal Reserve has spent decades perfecting their master plan to engineeer excessive risk out of the markets once and for all, so that we can have a functioning stock and bond markets with steadily rising prices and falling interest rates in perperuity. This is good for a number of reasons:

1. It benefits retail investors and traders who aren't soffisticated enough to pick individual investments, and just want to get steady reliable returns

2. It allows investors to trade freely without expensive hedges

3. It makes economic planning easier for our government and Federal Reserve

4. It alloiws investors to use more leverage in the stock market and get better returns

5. It encourages people to put more money in IRAs and pension plans where the government can ensure that their money is taken care of until they retire

Horea spunea...

Sorinel! La asemenea argumente nu pot sa raspund altfel decat cu o alta stire:

Ponta a pierdut alegerile din cauza CIA si al lui Iliescu. Nu glumesc! Analize de acest gen gasesti nu una pe net. Eu ma intreb: Unde au fost CIA si Iliescu acum doi ani. Atunci cand Ponta a castigat zdrobitor alegerile.

Pune-ti si tu o intrebare prostesca, asa cum am pus-o eu.

Cum a functionat masterplanul pentru care FED "spent decades" ca sa-l coaca? In anul 2000, si, mai apoi, in 2007? Daca iti va fi greu sa gasesti un raspuns, la o asemenea intrebare intortocheata,adreseaza-te autorului.

Din partea mea il mai poti intreba ceva: A iventant cineva fenomene fara limita care mi-au scapat mie, ghinionistului? "With steadily rising prices and falling interest rates in perperuity."

Nu de alta, dar as vrea si eu sa ma bucur.

Anonim spunea...

Eu te-am "descoperit" prin 2009 via AC. era vremea cand faceai multa analiza tehnica. Intre timp ai inceput sa ceri plata, ai rafinat discursul, ai abordat politica si te-au invadat "dreptacii" precum sorinel si unu, care se certau cu AC.
E spatiul tau si faci ce vrei. Abordezi orice tema ti se pare de interes, sau nu mai abordezi nimic, asa cum ai declarat, sau te razgandesti, ma rog e dreptul tau.
Totusi mi-ar placea sa spui cam cand se sparge bula bursiera cu marja de eroare.
Altfel la cate sperante s-au investit in Klaus, o sa faca fata presiunii? Alintut

Anonim spunea...

anonim,
imi permit sa-ti raspund eu la intrebari:
1. bula bursiera se va sparge maine , cu o eroare de +/- 5 ani
( dar nu garantez )
2. Klaus va rezista, dar cu mult distonocalm la bord si un mercedes blindat + basescu consilier sa moara toti dusmanii
cu stima ,
"dreptacul" sorinel

Horea spunea...

Alintut. Totul depinde de felul in care va reactiona piata la trilionul de euro pe care il pregateste Draghi. Care, nu cred ca va avea un efect la fel de durabil precum qe-ul american. Cel japonez, mai mare decat cel american, si-a consumat deja efectul. Ca o consecinta! Eu cred ca vom avea in curand o corectie, de bagat in seama, incepand cu luna asta, sau, incepand cu luna ianuarie. La inceputul ei.

Aceasta corectie nu pare a fi totusi cea dura la care ma astept eu. Dand ocazia unor noi reveniri. Care ar putea testa, tocmai de aceea,maximul de la care s-a pornit. In aceste conditii, este prematur sa pot spune, acum, cat va dura revenirea. Din moment ce va trebui sa vad, mai intai, durata eventualalor caderi.

Privindu-l pe Klaus, eu cred ca nu va avea presiuni. Cred mai degraba ca va presa el. Pentru ca, mie imi pare un om onest. Chiar daca a avut si comentarii stangace. Presiuni poate face doar cineva care are unde presa. Si, in momentul de fata, eu nu vad altceva, decat banditi presati. Cei manjiti sunt ocupati cu turnatul intre ei, La DNA, fara sa le mai arda de presiuni, in nicio directie.

Nepotul lui Becali a renuntat singur la niste maruntis, 40 de milioane. Oamenii astia, murdari, nu sunt nici macar mafioti adevarati. Pentru ca mafiotii adevarati au o conduita, o loialitate fata de clanul din care fac parte. Astia din politica romanesca sunt uniti pana cade unul in nas, care il toarna pe al doilea, care, la randul sau, il toarna pe al treilea, si asa mai departe. Pentru a-si salva fiecare pielea. Cand esti curat nu te are la mana nimeni!

Ba mai mult! Un mafiot adevarat isi da viata pentru clanul din care face parte, in timp ce, astia, servesc pe tava, cu placere, vietile altora, pentru a se mai agatata de un fir. Nu ai vazut ce miel a devenit pana si Ponta lupul?

Singura problema pe care ar trebui sa o aiba Klaus, sunt banditii din clanul pe care l-a parasit. Un clan care ar trebui sa se transforme in partid, pentru ca sa aiba o sansa. De urechi nu poti da afara pe nimeni din parlament, din clan este ceva mai usor. Eu cred de aceaa ca, neamtul va stepta sfarsitul epurarii naturale, natura fiind DNA. Pe ciurucurile ramase, ar putea pune presiuni discrete. Amintindu-le ca poporul nu a votat noul PNL. La nevoie cred ca vor fi si presiuni populare, din moment ce tavalugul pornit, ruleaza de obicei mai departe. Sansa lui Johannis este asadar enorma, cred eu. Din doua considerente.

1. Este facut din alt aluat 2. A venit la puetere printr-o revolutie pasnica, dar genuina. Un fapt care ii creaza niste imprejurari nemai intalnite pana acum in politica romaneasca. Un lucru care va trebui sa scoata in evidenta, inca o data, importanta definitiilor corecte.

Horea spunea...

Tot pentru Alintut. Apropo presiuni! Ai vazut pe cine a pus purtator de cuvant, presupusul presat? Incearca sa o compari pe scriitoarea si jurnalista Bbc, cu maidanezul Palada, ca sa vezi ca presiunile de care te-ai temut sunt cam inexistente.

Daca te mai uiti si la faptul ca noul presedinte si Ponta incep sa vorbeasca in sincron, ma refer la anuntul de azi, privind revizuirea constitutiei. Vei intelege si mai bine de unde si incontro se indreapta presiunea. Facuta foarte firav, pentru ca este suficient. Ponta si-ar vinde si mama, chiar fara presiuni, numai ca sa mai stea putin la putere. Iata cat de lin incep sa mearga lucrurile, atunci cand presedintele nu se mai numeste Traian Basescu. Un om care batea din gura, ca si Ponta , fara sa faca nimic.

In curand se vor trezi si basistii. Ca sa vada mult mai limpede caracterul omului pe care l-au adulat. Pana si antena 3 reactioneaza, involuntar, impinsa de noua realitate. Pana acum, dintre 20 de invitati, toti 20 se numeau Ciuvica. Care strigau in cor acelasi slogan. Mai nou, pentru ca postul sa nu senscufunde ,de tot, apar si alti invitati, pe langa Ciuvica. Care, tot mai nou, isi permit sa exprime pareri diametral opuse, fata de cele ale faimosului antibasist.

Nu stiua daca it mai amintesti de vremea cand Becali era pus a modifice constitutia, printre altii ca el. Mira-te ca nu s-a modificat nimic, ca de obicei, spre norocul nostru. De data asta se va modifica. P aradoxal chiar cu ajutorul lui Ponta. Care a devenit , asa peste noapte, un sustinator aprig al democratiei si al statului de drept. Afirmand chiar azi ca va curata partidul de corupti. Cine face asemenea afirmatii, care imi ung pana si mie sufletul? Tocmai Victoras, omul care , nu de mult, calca cu bocancii tot ceea ce era legat democratie si stat de drept. Pe sustinatorul sau neconditionat, costel, Victor l-ar manca de viu, sau, l-ar da prada fiarelor, ca si pe Dragnea. Pentru doar inca un an de "premierie".

Asta ar face orice oportunist, fapt pentru care, asteptarile mele incep sa se contureze tot mai bine. Misiunea lui Klaus este asadar mult mai usoara decat pare. Tocmai pentru ca are in fata foarte multi oameni facuti din plastelina. Si fara un dram de caracter. Care, atunci cand isi vad pamantul fugind de sub picioare, se pitesc. Proportional cu marimea pe care credeai ca au avut-o, doar cu o zi in urma. Deci tovarasi! Basescu putea face la fel, daca ar fi vrut. Si daca nu ar fi fost din acelasi aluat stricat precum Ponta, Antonescu, Geoana, Oprea, Udrea, etc. Adica, un reprezant al sistemului care a inceput sa intre in putrefactie. Un proces aflat doar la inceputul inceputurilor.

Nastratin spunea...

Horea...marea mea asteptare e ca Ponta Dragnea mazare si Udrea sa infunde puscaria, ca acolo le e si locul...la fel si sekuristul Sirbu...Cit despre averi confiscate, inca n-am auzit nimic ...nu vad inca interlopi politici ajunsi la sapa de lemn dupa confiscarea averilor...iata ca Bombonel o duce de minune, iar acum liber fiind, re si timp sa-si cheltuiasca milioanele de euro escrocate statului roman...

Horea spunea...

Nastratin, este foarte adevarat ce spui. Fara confiscarea averilor nu se prea realizaeaza nimic. Sa nu uitam totusi, ca, noul presedinte, nu si-a depus nici macar juramantul.

In rest, sa nu te astepti la schimbari radicale, de azi pe maine. Asa ceva nu se poate intampla nicaieri. O schimbare de la nivelele la care am ajuns va merge incet. Important este ca am pornit spre o schimbare.

Nastratin spunea...

Horea...ce zici de dolarul care se intareste? recia care prabuseste?

http://www.ziare.com/economie/stiri-economice/dolarul-puternic-ameninta-economia-mondiala-avertizeaza-expertii-bancari-1337698

Nastratin spunea...

Horea...vroiam macar sa vad ca escrocul penal Chiuariu e exclus din PNL si dat la puscarie sa putrezeasca...

Horea spunea...

Nastratin, dolarul a facut ceea ce credeam eu ca va face, asa ca, nu prea am multe de spus. Eventual, doar, ca, nimic nu poate merge pana in cer. Chiar daca dolarul se mai poate aprecia, el va trebui sa faca in curand o corectie. Mana in mana cu bursa.

Privindu-l pe Chuariu. Este condamnat cu suspendare. La parnaie nu poate sa ajunga, asadar. Poate insa fi dat afara din partid, si, poate fi presat eventual sa paraseasca si parlamentul. Un lucru pe care il astept si eu cu nerabdare.

Ponta a amintit de penalitatea sa, in timpul dezbaterii prezidentiale. Ca sa sustraga atentia de la banditii sai. Printre randuri i-a trimis totusi prietenului Chiuariu un pupic de incurajare! L-a facut un "om extraordinar". Extraordinar de bandit si de mafiot, spun eu.

Ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca Pontacul ales de costei ar fi ajuns presedinte. Mai ales dupa ce l-am auzit spuanand: "De acum incolo toleranta fata de coruptie va fi zero." Pentru ca, pana acum, nu ne-a interesat de loc. Si daca castigam ne-ar fi interesat si mai putin. Nota subsemnatului.

Iata cum se adeverste ceea ce am spus de atatea ori pe acest blog. Politicianul este oglinda votacului.
In alegerile care au trecut, votacul a aratat o alta fata. Obligand-ul chiar si pe Ponta sa-si arunce masca de aparator a coruptilor.

Spun masca, pentru ca Ponta, se va schimba de o mie de ori in functie de imprejurari. Fiind gata sa-si reia vechea infatisare, in orice clipa. Daca i s-ar permite. Din fericire, eu cred ca Victoras va cadea o data cu msca pe care a aruncat-o de pamant.

Acum, se afla intr-un val doi, corectiv, dupa primul val de depreciere, de la prezidentiale. Valul trei va fi cel devastator, pentru el. Ca la bursa. Pentru ca, psihologia umana se manifesta in forme asemanatoare, indiferent de domeniu. Trebuind astfel sa-l duca si pe Ponta inapoi. Exact la punctul din care a plecat parabola sa politica.

Nastratin spunea...

Horea...parerea mea e ca Ponta va rezista atit cit exista si mentalitatea romaneasca de procrastinare si delasare...aud insa ca diaspora va face o petitie catre Johannis si universitatea Bucuresti pt rejudecarea plagiatului maimutei Ponta care e platit suplimentar pt un doctorat artificial, un copy-paste!

Horea spunea...

Nastratin! Am mai dezbatut aceasta tema. In opinia mea, este bine ca Ponta rezista. Situatia neavand de-a face nimic cu mentalitatea romanului.

Daca nu te numesti Basescu, nu cred ca trebuie sa incepi mestacatul cacatului in parlament, numai ca sa ai un alt guvern. Ponta are majoritate, punct. Ba mai mult, obligat de imprejurari, face ceea ce trebuie. Pentru ca, asta fac toti oportunistii. Se schimba dupa vant.

De ce te-ai baga atunci sa-l dai afara? Ca sa te apuci de noi negocieri, cu cei pe care ii stim din actualul parlament? Nu-i mai bine sa profiti de guvernul lui Ponta, negociat gata, atata timp cat face exact ceea ce vrei. Degeaba ai un proiect fantastic, pentru o casa, daca nu ai o fundatie solida. La care Ponta poate lucra la fel de bine ca oricine, atunci cand are o franghie legata de gat.

Pana este premier, PSD nu-l da afara din postul de lider, si, el poate sa ramana premier, numai daca lucreaza serios la fundatia lui Johannis. Este intre ciocan si nicovala! Si lucreaza tocmai de aceea, asa cum vezi. Silit, urecheat, dar lucreaza. A facut in cateva saptamani ce n-a facut in 2 ani, cu 70% din sufragii. Iti aduci aminte de interviul pe care l-a dat mama lui intr-un film prezentat la DIGI 24? In care spunea ca, Victor, s-a dus la PSD, pentru ca au fost singurii care i-au dat o sansa.

Crezi cumva ca pentru un oportunist, fara caracter, o sansa venita de la Johannis nu va fi imbratisata in acelasi fel? Vorbim aici de felul de-a fi al unui om. Care va calca si PSD-isti in picioare, atata timp cat va crede ca are de castigat ceva.

Eu chiar sper ca Johannis ii va tempera pe cei flamanizi din noul clan PNL. Tocmai pentru ca un guvern Ponta, lucreaza pentru ei,nu impotriva lor. Cel mai bine ar fi sa poata sta asa pana in 2016. Un timp in care se pot spala o groza de murdarii, din toate tabarele. Pana atunci se poate schimba si constitutia, si se pot modifica si o serie de legi bolnave. Pentru ca viitoarele alegeri sa se desfasoare intr-un mediu mult mai sanatos.

Ar fi multe de spus legat de acest subiect, dar eu ma opresc aici. Fiind absolut convins ca formula actuala este cea mai buna pentru Romania. In momentul de fata! Ponta va cadea oricum, la cel mai mic pas gresit. Are trei franghii legate de gat. Pe care scrie: PSD, popor, si Johannis.

Atentie! Viorel nu sta pe un butuc cu franghiile legate de gat. Se plimba cu ele pe o sfoara foarte subtire. Intr-o tara normala un esec ca a lui Viorel ducea neabatut la demisie, din toate functiile. Romania nu este inca o tara normala. Dar, in drumul ei spre tinta, ne poate ajuta chiar si Viorel. In conditiile actuale, mult mai bine decat niste flamanzi din opozitie.

Nastratin spunea...

Horea...niste analize intresante...De ce parere esti?

http://www.project-syndicate.org/commentary/equality-economic-growth-tradeoff-by-dani-rodrik-2014-12

http://www.project-syndicate.org/commentary/ecb-quantitative-easing-by-barry-eichengreen-2014-12

Nastratin spunea...

Horea...Ce crezi de oil price si atitudinea Germaniei?

http://www.project-syndicate.org/commentary/germany-wrong-on-european-policy-by-marcel-fratzscher-2014-11

http://www.project-syndicate.org/commentary/oil-prices-geopolitical-stability-by-martin-feldstein-2014-1

tano spunea...

sa speram ca nu se repeta acel 89

Horea spunea...

Ludu, loviturile de stat nu se tin chiar in lant. Mai ales ca am avut acum, nu de mult, o revolutie pasnica genuina. Ba mai mult, aceste gunoaie stiu doar sa fure, si sa fie slugarnici, atunci cand li se da peste bot. Cine sa mai dea atunci inca o lovitura de stat? Ei se tin mari si tari doar atunci cand nu-i deranjeaza nimeni.

Spre marea lor mirare exista azi tot mai multi care vor sa-i deranjeze. Ba chiar sa-i mature din scaune.

Nastratin. Ultimul link nu functioneaza. In rest nu am multe de spus. Din moment ce am punctat de multe ori corelatia dintre deomacratie, nivel de trai, si o bunastare impartita cat mai agal. Jaful din Romania, cu saracirea unei mari parti din populatie, ne-a dus in feudalism. O era pentru care au mai votat totusi 5 milioane de romani. Unii din cauza nivelul precar de educatie, de perceptie, si cunostinte pe care il au. Altii, pentru ca fac parte din sistem.

Europa este in deflatie si va ramane mult timp acolo, chiar daca Draghi va incepe sa se pise bani. Bancile mari europene sunt falimentare, pentru ca structural nu s-a schimbat nimic. Nu s-a facut nici o reforma in acest sens, ci doar cosmetizari. Vom vedea probabil si un Qe european. Dupa care, satra se va putea prabusi, anul viitor. Pretul petrolului arata clar cat de bine merge economia. Cu toate ca exista "esplicatori" care leaga miscarile titeiului de sanctiunile date Rusiei. Cu ocazia colapsului bursier precxedent, din 2007, petrolul a ajuns la 40 de dolari barilul. Oare tot din cauza sanctiunilor? A, pardon! Atunci nu era sanctionat nimeni. In afara de cei care trambitau peak oil, si un pret al titeiului la 500 de dolari.

Anonim spunea...

horea , cum pot fi bancile falimentare in cazul in care toate QE-urile s-au facut cu dedicatie si in plus, sloganul "too big to fall" ramane de actualitate ?
din ceea ce am observat eu , totul pana acum a fost facut in favoarea bancilor , tocmai pentru a-si acoperi activele neperformante si , mai mult a le tine apreciate ... dintre acestea piata imobiliara este un exemplu clar unde , cu toata asa zisa deflatie , preturile chiar au mai crescut ( si nu vorbesc doar de romania ).
sorinel

Horea spunea...

Cum pot fi bancile falimentare.....? Intr-un singur fel! Daca citesti cifrele legate de ele, daca le intelegi, si, daca, le interpretezi, ca o consecinta, corect.

Daca te iei dupa afirmatii de tipul celora publicate de tine, in limba engleza. Jalnice, din moment ce aproape fiecare cuvant este contrazis de realitate, toate bancile sunt OK. Ca si economia mondiala. Tinuta in palme de bancile centrale, dar mai ales de catre FED.

Eu iti recomand sa te uiti la dobanda bondurilor din Spania, de exemplu, printre altele. A ajuns sub nivelul dobanzii din SUA. Pentru bonduri cu acelasi interval de expirare.

Cine crezi ca a cumparat acele bonduri? Cele mai mari banci din Spania! Daca te uiti la raportul active si credite neperformante. Care sunt oare bancile de pe primele 28 de locuri, cu cel mai prost raport? Cele mai mari banci europene.

Arunca mai apoi o privire spre Grecia! Ca sa vezi cum au saltat dobanzile la bondul de 10 ani. Din nou, de la nivele similare celor spaniole, doar pentru ca elenii ar mai avea nevoie de un nou "mic" bail out.

De ce crezi tu ca se pregateste un QE european? Cu o Germanie careia ii tremura pantalonii de frica unei noi republici Weimar. Pentru ca, nici un cap luminat nu a reusit sa inteleaga inca, corelatia dintre velocitatea monetara si inflatie-deflatie.

Qe a fost facut pentru banci, asa cum spui. Crezi cumva ca Draghi il va face pe al sau pentru tine?

In loc sa citesti magariile altora, citeste cifre. Invata sa le intelegi, ca sa le poti interpreta corect. Si atunci, poate ca vei vedea o alta realitate in fata ochilor. Daca nu te straduiesti sa intelegi sensul lucrurilor vei sta cu gura cascata. La fiecare afirmatie imbecila facuta de altii. Asa cum au stat azi PSD-istii, dupa afirmatia lui Dragnea: "Vom fi cel mai modern partid din Romania." Cu Dragnea si Ponta la conducere, tragandu-i de urechi sau eliminandu-i, pe toti cei care gandesc altfel. "Pustii obraznici" de tip Catalin Ivan, care este. Nota subsemnatului.

Daca jocul pumnilor carati, de catre toti, "tutulor", este doar la inceput, in PSD. Jocul de-a Qe este mult mai aproape de sfarsit. Ma refer, desigur, la efectul acestuia. Din moment ce, ar trebui sa fie clar pentru orice om cu capul pe umeri, faptul ca bancile centrale nu prea stiu sa joace altceva.

Anonim spunea...

horea , ai dreptate , categoric datele o arata , dar , totusi n-as crede ca atatia mari bancheri si laureati nobel in economie nu-si dau seama ce se intampla cu ecuatia velocitate monetara - inflatie -deflatie ... eu cred ca in afara de QE-uri infinite nu e o alta solutie cat de cat nedureroasa la rezolvarea problemelor altfel , nu-mi explic de ex. de ce Abenomix a castigat detasat alegerile in Japonia ( in ideea ca votacu' japonez nu are rude prin Teleorman )
sorinel

Horea spunea...

Sorinel. Eu nu cred ca cineva se poate baza pe o economie facuta de popor. Chiar daca el nu este din Teleorman. Rezultatele lui ABE graiesc de la sine. Asta neinsemnand ca nu-i poti convinge pe oameni, despre faptul ca la anu va fi altfel.

Ce pricep bancherii si laureatii premiului Nobel, nu pot sti. Pentru ca nu cunosc personal pe nici unul din ei. Cunosc totusi directori de banca, din RO. Care, din pacate, mi se par destul de dezinformati.

Apropo de cei pe care nu-i cunosc, cu titluri si premii in buzunar,
vad doar ce fac si ce scriu. Lucruri lipsite in opinia mea de orice logica. Ceea ce gandesc acestia, cu adevarat, ar putea fi cu totul altceva. Dar, asta nu voi afla din pacate niciodata.

Imi amintesc totusi fata blajina a lui Bernanke, pe care, eu ghinionist, in toate, am citit onestitate. Atunci cand isi asigura concetatenii, despre faptul ca economia duduie, si, despre faptul ca evaluarea imobiliarelor este doar o consecinta a economiei in explozie. Asta era in 2007! Ce a venit imediat dupa, stim cu totii.

Daca ma gandesc la cum cumparau bancile centrale aur, un lucru trambitat pretutindeni de aurari, in anul 2011, nu stiu zau ce sa spun si ce sa cred. Mai ales cand stiu ca Gogu cumpara argint de rupea in aceeiasi perioada.

Mare diferenta nu vad intre cele doua prestatii. Apropo de laureati ai premiului Nobel. Sa sti ca exista printre ei, oameni care nu gandesc neaparat ca prietenul nostru Dildo. Mai degraba diametral opus. Fapt pentru care tind sa cred ca, Krugman, spune ceea ce spune din convingere.

Legat de experti bancheri! Vad ca continua sa faca de cacat metalele, acum. Dupa ce aurul s-a lovit de primul meu suport, foarte important. Nu m-ar mira daca s-ar apuca de cantat, din nou, dupa ce metalele isi vor termina o apreciere "neasteptata."

Printre cei despre care am vorbit, exista si experti incotestabili. Dar, nimeni nu poate prezice cu exactitate cand si in ce fel se schimba psihologia umana. Influentata, foarte des, de factori la care nu se astepta nimeni. Vezi cazul votului din Ro!

Ponta era inconjurat de experti americani, In ce? In alegeri. Care n-au visat nici in cele mai salbatice cosmaruri, despre efctul pe care il poate avea impiedecarea votului din strainatate.

Sicer, nici eu nu am stiut ce se va intampla, asa cum au stiut cei care, dupa alegeri, au iesit cu teoriile iliesciene, cu cele ale implicarii CIA etc. Spre deosebire de ei, am inteles totusi un lucru foarte important: Prezenta la vot va fi decisiva. Fapt pentru care am si iesit cu articolul scris inainte de data de 16. Am inteles deasemenea ca, cei umiliti, trebuie sa aiba cel putin un membru de familie care isi duce traiul in Ro. Chiar mai multi, daca tinem cont de varsta celor batjocoriti. Erau destul de tineri!

Iata cum, un fenomen neprevazut, a produs o revolutie intr-o tara anesteziata. La fel cum a produs si Lehman Brothers cracul mondial. Lovind foarte dur in tocmai cea mai performanta economie din lume. Asezata atunci, in cea mai frumoasa gradina cu flori, de insasi bancherul bancherilor, Bernanke.

Anonim spunea...

La multi ani Horea in 2015 si sa speram ca acest an va fi inceputul sfarsitului , iar tot ce ai prevazut tu se va si adeveri !!!

sorinel

Horea spunea...

La multi ani si tie sorinel. Sincer! Eu nu imi doresc ca predictiile mele privind economia sa devina realitate. Cu toate ca, Romania, nu ar trebui sa fie afectata la fel de mult, precum tarile europene scufundate in datorii.

Asta, pentru ca, noi, am dat deja de fund, cred eu. Evolutia politica, din ultimul timp, care se potriveste foarte bine cu asteptarile pe care le-am avut, imi permit mentinerea optimismului in privinta tarii noastre. Pana la proba contrarie,desigur. Bolovanii despre care vorbeam, vor ramane obstacolele peste care va trebui sa sa sarim.

Anonim spunea...

La multi ani, Horea!
Geo

Horea spunea...

Mersi Geo. La multi ani si tie!

Nastratin spunea...

La Multi Ani! Horea...Asteptam paritatea euro-dolar???

http://www.business24.ro/macroeconomie/analiza-economica/bancile-nationale-doar-au-tras-de-timp-adevarata-criza-abia-urmeaza-economist-1553201#ziarecom

http://www.capital.ro/europa-in-panica-grecii-sunt-victimele-unei-false-politici-de-dezvoltare.html#ziarecom

Horea spunea...

La multi ani Nastratin! Asteptam! Dar, mai intai, am dori sa vedem o cadere a dolarului si o revenire euro. Care ar trebui sa inceapa chiar azi. Pentru ca cei care radeau de predictia mea, analisti de prim rang, sa poata rade din nou.

Vali spunea...

Salut Horea.

Urmeaza turbulente foarte mari pentru sandramaua europeana.

Ne asteapta vremuri interesante, eufemistic vorbind....

Acum ca taifunul e din ce in ce mai aproape, astfel incat cred ca doar un orb nu-l poate vedea, ce crezi, rezistam fara un razboi pe batranul continent in urmatorii 5 ani?
Sau fara razboaie civile?

Horea spunea...

Salut Vali! Pui intrebari tocmai omului "ghinionist". Care a vorbit de ani de zile despre intamplari nefaste. Atat din punct de vedere politic, cat si din punct de vedere economic.

Din pacate, pana acum, toate merg "struna". Intr-o directie destul de inspaimantatoare si destul de identica cu ceea expusa de mine pe acest blog. "Paradoxal",intr-o perioada in care Terra parea o bucata rupta din rai. Pentru foarte multi!

Argumente solide care sa-mi contrazica crezul, nu vad din pacate, nicaieri, in momentul de fata. Fapt pentru care temerile mele sunt mai vii decat oricand. Asta neinsemnand ca nu voi nota cu bucurie o minune. Care sa ma poata face intr-adevar ghinionist. Imi doresc asta mai mult decat orice.

As fi "bucuros" chiar si in cazul in care ne vom limita la razboaie civile. Din moment ce, ele, ar putea sa para un joc de copii, puse fata in fata cu alte alternative.

Anonim spunea...

"Dar, mai intai, am dori sa vedem o cadere a dolarului si o revenire euro. Care ar trebui sa inceapa chiar azi ( 7 ian )"

se pare ca mai avem de asteptat !

Horea spunea...

Nu! Nu mai avem de asteptat. Am avut o tendinta de apreciere euro, care, in opinia mea, nu s-a terminat inca.

Euro are in momentul de fata o pozitie deosebit de slaba fata de dolar, asa ca, o revenire va putea fi mai mare sau mai mica.

Eu am consemnat doar tendinta probabila a valutei comunitare, dela un nivel de cerere, fara sa pot specifica amploarea unei eventuale aprecieri.

Piata va face cu siguranta acest lucru si, numai ea ne va putea da si indicii, despre magnitudinea unei miscari pozitive. Care, pentru a dura mai mult, va trebui sa depaseasca anumite nivele de oferta. Un lucru care nu s-a intamplat inca.

Vali spunea...

Si iata ca in cele din urma s-a rupt caruta cu franci elvetieni....

Oricum, sa tii piept pietei trei ani si jumatate e o performanta in sine dar si rupererea cursului a fost pe masura.
Poate o data in viata vezi asa ceva...

Horea spunea...

Asa este Vali! Efectul exploziei unui balon, creste proportional cu anii consumati pentru umflarea lui. Ca o consecinta, acest balon a devenit unul imens. Facand afirmatia ta una foarte corecta. Vezi asa ceva doar odata intr-o viata, daca ai noroc.

"Noroc" am avut si eu, precum si cei care se dadeau mari experti, chiar pe acest blog, luand in deras afirmatiile pe care le faceam cu privire la soarta euro-franc, acum cativa ani.

Ceea ce s-a intamplat nu tine doar de soarta valutelor. Tine pur si simplu de limita pe pe care o are orice fenomen lumesc, inclusiv viata.

Cele intamplate au fost un sprijin fara precedent pentru afirmatia pe care am repetat-o de foarte multe ori pe aceasta pagina: Bancile Centrale pot tipari, fara a putea influenta insa cu nimic rezultatul actiunii.

BC elvetiana a cumparat asadar euro, tiparind. Pana cand ajuns la concluzia ca nu mai poate face acest lucru, fara sa-si dea cu stangul in dreptul. Declansand astfel un iad plin de panica, rezultat din vesnica corelatie cauza-efect.

Sunt aprope convins ca vom avea norocul sa vedem si continuarea acestui "film", in curand. Si nu neparat doar in "cinematograful" valutelor.

Anonim spunea...

euro s-a blocat la 1.55-1.6 asteptand cu nerabdare ziua de Joi !!
il urmarim cu atentie si se poate ca revenirea pe care o asteptam cu totii sa fie ... in jos !

Anonim spunea...

erata ! 1.15-1.16

Anonim spunea...

horea , se pare ca de data asta ai cam dat-o in bara cu predictia "optimista" despre euro !! euro is collapsing faster than anyone was expecting ...

Horea spunea...

Sorinel! Eu cred ca ai scris acest comentariu, dupa ce ai ciocnit un pahar de lichid cu Traian Basescu. Este telul de 1 euro= 1 dolar o predictie optimista in opinia ta?

Eu zic ca este destul de pesimista! Ceea ce nu insemneaza ca valuta comunitara nu va putea face miscari pe contrasens. La primul nivel enuntat de mine, intr-un comentariu facut pentru Nastratin, euro a facut o miscare de corectie scurta, de doua zile.

La nivelele actuale, vom vedea ce va face!

Un interval cheie, este intotdeauna unul mai larg. Care permite miscari destul de ample, daca le judeci din punctul de vedere al perspectivelor mai scurte de timp. Uneori, chiar de 3-4 eurocenti.

In asamblul unei caderi de calibrul celeia la care am asistat, chiar si 5 eurocenti sunt o picatura de apa in ocean. Predictia mea fata de euro este asadar una pesimista. Egala ca intensitate cu cea optimista pe care am avut-o fata de dolar. Una despre care spuneai, tot tu, ca, a fost un sut in bara. La nivelul euro-dolar= 1,40, daca iti mai amintesti.

De obicei esti ca un ceas elvetian care merge invers, atunci cand comentezi preturile. Vom vedea in curand daca mai ai si azi calitatea pe care ai avut-o in trecut. Eu sper sa o ai, din moment ce am cumparat lei.

Anonim spunea...

horea ,
dupa ce a castigat syriza alegerile sa vedem si ce forta de revenire va mai avea euro ... personal eu nu-l mai vad mai sus de 1.15 in viitorul apropiat , dar cine stie , la cate minuni sunt pe lumea asta n-ar fi exclus ...
e adevarat ca usd-ul e supracumparat si ar fi nevoie de o corectie , dar pana la urma si stirile asta nu sunt doar pentru prosti !
sorinel

Horea spunea...

Sorinel, habar nu am pana unde va merge euro. Am insa habar, despre nivelele care il pot influenta. La aceste nivele, ma uit atent la reactia pietei. Si atat. Pentru ca, numai ea imi va putea spune ce vrea sa faca cu orice instrument. Stirile sunt pentru prosti! Tocmai pentru ca desteptii sa le poata lua banii.

Mai corect spus, pentru prostii care fac afaceri influentati de stiri. Pentru ca, altfel, stirile sunt reale. In Grecia a castigat stanga radicala, in timp ce Draghi a dat drumul la robinet.