Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 9 septembrie 2016

Could the ECB Start Buying Stocks?

Se intreaba The Wall Street Journal. Voi ce ati raspunde la aceasta intrebare, daca v-ar pune-o cineva?Iata niste fapte! Una am semnalat-o pe FB, scriind un articol din care voi plagia cateva paragrafe, ca sa fiu si eu la moda; Banca Centrala din Elevetia s-a transformat in investitor, introducand nu de mult si dobanzi negative, si impingand astfel piata acestora, spre teritorii absolut necunoscute. Oare asta trebuie sa fie menirea unei banci centrale, cumpararea de actiuni? Sa nu uitam nici faptul ca banca amintita, a pierdut sume colosale, atunci cand a incercat sa manipuleze, fara succes, o piata valutara care invarte zilnic o suma echivalenta cu cca. 5 trilione de dolariOricum, ceea ce face BC elvetiana este o performanta. Are mai multe actiuni FB decat Mark Zuckerberg, fondatorul si proprietarul companiei. Sa fie aceasta stare de fapte oare inca un semnal in sensul ca nebunia economica este foarte aproape de culmile ei absolute? Eu cred ca da! Numai in SUA, piata favorita a bancii, s-au investit 62 de miliarde de dolari la bursa.

Banca Centrala japoneza face la fel, cu rezulate babane, dupa cum se vede! Ea a reusit sa cumpere mai mult de jumatate din intreaga piata a ETF-urilor. Ce sunt ETF-urile? Sunt actiuni legate de un indice, de o materie prima, de o obligatiune, sau de un cos de bunuri. 


BCJ vrea sa cumpere tot, din moment ce pare nemultumita de ceea ce a reusit sa faca pana acum. 16 din 36 de economisti se astapta la o noua runda de "butoie de alcool", aruncate alcoolistului aflat in abstineta=piata bursiera. 12 dintre ei evalueaza stimulul la 25 de miliarde de dolari=3trilioane de yeni/an, conform Bloomberg.

The Bank of Japan will boost stimulus on Friday, according to 16 of 36 economists in Bloomberg’s latest survey, with 12 saying it would do so by increasing its annual ETF-buying budget. With 3 trillion yen ($25 billion) a year in existing firepower.

De ce vrea oare banca japoneza sa cumpere toata bursa, mai apoi, poate haine, masini etc? La ceasta intrebare eu unul gasesc doar un singur raspuns: Din cauza "reusitelor" de pana acum rezultate din politicile promovate de Abe, seful guvernului, mana in mana cu Kuroda, seful bancii centrale. Acestea fiind stiute, hai sa mai revenim inca odata la intrebarea din titlu! Ar putea Banca Centrala Europeana sa se apuce de cumparat actiuni? Eu as reformula intrebarea cat se poate de repede; Cand se va apuca BCE de cumparat actiuni? Raspunsul nu-l stie nimeni cu exactitate, eu sunt insa sigur de altceva. Se va apuca sa cumpere actiuni intr-o era in care increderea in bancile centrale se deterioreaza pe zi ce trece, asa cum ai vazut in graficul expus intr-o postare anterioara, care prezenta trendul increderii in FED. Consecintele le vom vedea cu totii. Mai bine ar fi sa nu le vedem! Deocamdata, ieri, Draghi ne-a anuntat ca programul sau QE functioneaza de minune, fapt pentru care nu trebuie extins. Vom vedea ce va spune in lunile care vin. Sa nu uitam, Abe spunea la fel, in timp ce "alcooliza" piata.

Niciun comentariu: