Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 7 septembrie 2016

La intalnirea G20 Turnbull cere "civilizarea capitalismului"

Cine este Molcom Turnbull? Un fost bancher la Goldman Sachs si actualul premier al Australiei.

Officials present during closed-door sessions said US president Barack Obama, UK prime minister Theresa May and her Australian and Canadian counterparts emphasised the need to placate public discontent. According to the officials, Australian prime minister Malcolm Turnbull, a former Goldman Sachs banker, warned his peers of the need to “civilize capitalism”. citat din FT.

Intrebarea pe care mi-o pun eu dupa aceasta declaratie este urmatoarea; exista oare capitalism civilizat si necivilizat? Daca te uiti la ce se intampla azi in lume s-ar parea ca exista, numai ca, dupa parerea mea, ceea ce vedem nu mai este de mult capitalism. De ce? Pentru ca cel mai important termen din definitia sa, piata competitiva, a fost calcat in picioare:

"Capitalism is an economic system based on private ownership of the means of production and their operation for profit. Characteristics central to capitalism include private property, capital accumulation, wage labor, voluntary exchange, a price system, and competitive markets".

De catre cine? De catre tocmai cei care s-au intalnit la Hangzhou. S-au intalnit de ce? Ca sa mai cheltuiasca o groaza de bani, un lucru obisnuit cu ocazia unor intalniri de acest gen. Despre ce s-au intels? Despre aproape nimic! China si Sua au dat totusi unda verde, asa numitului plan verde. 

In rest au fost doar discutii sterile si contradictorii, pe banii contribuabilului. Iata niste concluzii, alaturi de cea a lui Turnbull, mentionata in titlu: “There must be more growth and growth must be more inclusive.” C. Lagarde, “If you’re looking for blood, steel overcapacity was the issue,”un oficial. S-a propus asadar monitorizarea productiei de otel, iha, iha, iha. N-am ras, sunetele au venit de la un cascat enorm. Era sa adorm cand am citit comunicatul.

Nu era mai simplu daca mai marii lumii ar fi stat acasa, si ar fi hotarat de-a acolo sa nu se mai amestece in piata libera? Ar fi vazut cum capitalismul s-ar fi "civilizat" de la sine, imediat dupa ce ar fi fost lasat sa functioneze conform definitiei pe care o are. Piata competitiva se naste exclusiv din doi parametrii despre care am vorbit de N ori pe aceasta pagina: cererea si oferta. Alterarea a numai unuia dintre ei, va avea drept rezultat un capitalism "necivilizat" si sortit esecului, indiferent de cate ori s-ar intalni membrii G20, pe bani publici.


2 comentarii:

Nastratin spunea...

Buna Horea....stam pe un butoi cu pulbere...Personal nu stiu cum sa-mi protejez economiile....ai vreun sfat bun? nici macar nu stiu in ce moneda e mai bine...sau daca sa cumpar imobiliare si sa inchiriez un apartament, cel putin ramin cu ceva dupa implozia bancilor...
In roice caz, ce am urmarit ca spus Cristian Sima desi hulit de toti pt tunurile bursiere date, m-a pus pe ginduri...Tipul e destept si merita atentie mai multa decit politicienii escroci care au secatuit tara de cit au furat, unii chiar cu ajutorul consultantei lui Sima pt a sti cum si unde sa-si investeasca banii furati sau unde sa-i ascunda...
Eu cred ca daca inteligenta lui Sima era folosita in folosul economiei romanesti, tara avea mult de cistigat...

https://www.youtube.com/watch?v=neDfxCbKGoc&feature=youtu.be

http://www.riseproject.ro/articol/cristian-sima-din-islanda-afacerea-ericsson/

https://www.youtube.com/watch?v=BtPoN1DM4i4

cred ca justitia romaneasca nu va fi in stare sa faca fata caracatitei mafiei securiste la putere si azi din 89...

Horea spunea...

Salut Nastratin. Repeti inca o data o intrebare la care ti-am raspuns.

In legatura cu Sima! Omul permite sau nu, sa i se foloseasca inteligenta intr-un domeniu sau altul. El si-a vandut-o excrocilor, pentru ca ei sa o foloseasca pentru excrocherii, dovedind astfel ca este si el un escroc.

Si atunci, prin definitie, excrocheria nu a fost folosita nicodata, de catre nimeni, in favoarea economiei unei tari. Ci doar in favoarea economiei personale a excrocului.